Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 Weinig bekende gevaren om natrium te veel te beperken

De onderste regel

 1. Natrium is een belangrijk elektrolyt en een hoofdbestanddeel van keukenzout.

 2. Te veel natrium is in verband gebracht met hoge bloeddruk en gezondheidsorganisaties bevelen aan dat we onze inname beperken (1, 2, 3).

 3. De meeste huidige richtlijnen bevelen aan om 2.300 mg per dag of minder te eten. Sommigen gaan zelfs zo laag als 1500 mg per dag (4).

 4. Hoewel teveel natrium problemen veroorzaakt, kan te weinig eten net zo slecht zijn.

 5. Hier zijn 6 weinig bekende gevaren van te veel natriumbeperking.

1. Mogelijke toename van insulineresistentie

 1. Een paar onderzoeken hebben natriumarme diëten gekoppeld aan verhoogde insulineresistentie (5, 6, 7).

 2. Insulineresistentie wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van veel ernstige ziekten, waaronder diabetes type 2 en hartaandoeningen (8, 9).

 3. Uit een onderzoek onder 152 gezonde mensen bleek dat de insulineresistentie na slechts 7 dagen toenam op een natriumarm dieet (5).

 4. Toch zijn niet alle studies het eens, en sommige hebben geen effect gevonden, of zelfs een afname van de insulineresistentie (10, 11, 12).

 5. Deze onderzoeken varieerden echter in lengte, studiepopulatie en mate van zoutbeperking, wat de verschillen in resultaten kan verklaren.

2. Geen duidelijk voordeel voor hartziekten

 1. Het is waar dat natriumreductie de bloeddruk kan verlagen.

 2. Bloeddruk is echter slechts een risicofactor voor ziekte. Waar we echt om geven, zijn harde eindpunten zoals hartaanvallen of de dood.

 3. Verschillende observationele studies hebben gekeken naar de effecten van natriumarme diëten op hartaanvallen, beroertes en het risico op overlijden (13, 14, 15).

 4. Een onderzoek wees uit dat minder dan 3.000 mg natrium per dag is gekoppeld aan een verhoogd risico om te overlijden aan hartaandoeningen, inclusief hartaanvallen en beroertes (14).

 5. Een andere studie meldde verontrustend een hoger risico op overlijden aan hartaandoeningen bij de lage natriumwaarden die veel richtlijnen momenteel aanbevelen (15). Andere studies hebben echter tegenstrijdige resultaten gemeld, dus deze kwestie is nog lang niet geregeld (16, 17, 18).

 6. In een overzicht van gecontroleerde onderzoeken in 2011 verminderde het verlagen van natrium het risico op overlijden aan hartaanvallen of beroertes niet, en het verhoogde het risico op overlijden door hartfalen (19)

3. Verhoogd risico op overlijden door hartfalen

 1. Hartfalen is wanneer het hart niet in staat is om voldoende bloed door het lichaam te pompen om in zijn behoefte aan bloed en zuurstof te voorzien.

 2. Dit betekent niet dat uw hart volledig stopt met werken, maar het is nog steeds een zeer ernstig gezondheidsprobleem.

 3. Interessant is dat natriumarme diëten gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op overlijden bij mensen met hartfalen.

 4. Een beoordeling van gecontroleerde onderzoeken wees uit dat voor mensen met hartfalen de beperking van de natriuminname het risico op overlijden verhoogde (19).

 5. Het effect was zelfs groot: mensen die hun natriuminname beperkten, hadden een 160% hoger risico op overlijden. Dit is zorgwekkend, omdat patiënten met hartfalen vaak wordt verteld hun natriuminname te beperken.

 6. Toch werden de resultaten sterk beïnvloed door slechts één onderzoek, dus meer onderzoek is nodig.

4. Een natriumarm dieet kan LDL-cholesterol en triglyceriden verhogen

 1. Veel factoren kunnen het risico op hartaandoeningen verhogen, waaronder verhoogde LDL-cholesterol en triglyceriden.

 2. Sommige studies hebben aangetoond dat een natriumarm dieet zowel LDL-cholesterol als triglyceriden kan verhogen.

 3. In een 2003-onderzoek onder gezonde mensen veroorzaakten natriumarme diëten een toename van LDL-cholesterol met 4,6% en een toename van triglyceriden met 5,9% (20).

 4. Een recentere beoordeling meldde een toename van cholesterol met 2,5% en een toename van triglyceriden met 7% (21).

 5. Bovendien hebben deze onderzoeken aangetoond dat zoutbeperking gemiddeld slechts een minimale bloeddrukdaling veroorzaakte, met een iets sterker effect bij mensen met hoge bloeddruk.

5. Verhoogd risico op overlijden voor diabetici

 1. Diabetici hebben een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes (22).

 2. Daarom bevelen veel richtlijnen voor diabetici aan om de zoutinname te beperken (23, 24).

 3. In sommige onderzoeken is echter een verband gevonden tussen een lage natriuminname en een verhoogd risico op overlijden voor zowel type 1 als type 2 diabetes (25, 26).

 4. Dit waren echter observationele onderzoeken en de resultaten ervan moeten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.

6. Hoger risico op hyponatriëmie (laag natriumgehalte in het bloed)

 1. Hyponatriëmie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een laag natriumgehalte in het bloed.

 2. De symptomen zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door uitdroging en in ernstige gevallen kunnen de hersenen opzwellen en leiden tot hoofdpijn, toevallen, coma en zelfs de dood (27).

 3. Bepaalde populaties, zoals oudere volwassenen, hebben een hoger risico op hyponatriëmie (28).

 4. Dat komt omdat oudere volwassenen vaker een ziekte hebben of medicijnen gebruiken die de natriumspiegel in het bloed kunnen verlagen.

 5. Atleten, met name degenen die deelnemen aan langeafstands-duurevenementen, lopen ook een hoog risico op het ontwikkelen van aan inspanning gerelateerde hyponatriëmie (29, 30).

 6. In hun geval wordt het meestal veroorzaakt door te veel water te drinken en het natrium dat verloren is gegaan door zweet niet te vervangen (31).

Hoeveel natrium moet u eten?

 1. Studies suggereren dat er een J-vormige curve is als het gaat om de effecten van natrium.

 2. Te veel kan schadelijk zijn, maar te weinig kan ook ernstige gevolgen hebben.

 3. Het laagste risico op gezondheidsproblemen en overlijden lijkt ergens tussenin te liggen.

 4. Een inname van 3000-5000 milligram per dag is als optimaal gesuggereerd, wat vergelijkbaar is met wat de gemiddelde persoon al eet, of 3371 mg per dag (32, 33).

 5. Dit komt overeen met 7,5-12,5 gram tafelzout per dag, wat overeenkomt met 1,5-2,5 theelepels per dag (zout is slechts 40% natrium, dus vermenigvuldig natrium met 2,5 om de hoeveelheid zout te vinden ).

 6. Sommige mensen kunnen echter baat hebben bij een beperkte natriuminname, zoals mensen met een zoutgevoelige hoge bloeddruk (34).

 7. Als u een medische aandoening heeft waarvoor een natriumarm dieet vereist is, of als uw arts u heeft geadviseerd om uw inname te beperken, blijf dit dan zeker doen.

 8. Maar als u een gezond persoon bent die probeert gezond te blijven, is er geen goed bewijs dat het volgen van een natriumarm dieet uw gezondheid zal verbeteren.

 9. Het grootste deel van het teveel aan natrium dat mensen eten, is afkomstig van bewerkt, verpakt voedsel - dingen waar je eigenlijk niet zoveel van zou moeten eten.

 10. Wat zout toevoegen aan uw gezonde voeding om de smaak te verbeteren is zowel veilig als gezond, en kan uw dieet veel aangenamer maken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407