Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 bewezen gezondheidsvoordelen van Matcha-thee

De onderste regel

 1. Matcha is de laatste tijd enorm in populariteit gestegen, waarbij matcha-shots, lattes, thee en zelfs desserts overal verschijnen, van gezondheidswinkels tot coffeeshops.

 2. Net als groene thee komt matcha van de Camellia sinensis-plant. Het wordt echter anders gekweekt en heeft een uniek voedingsprofiel.

 3. Boeren laten matcha groeien door hun theeplanten 20-30 dagen voor de oogst te bedekken om direct zonlicht te voorkomen. Dit verhoogt de chlorofylproductie, verhoogt het aminozuurgehalte en geeft de plant een donkerdere groene tint.

 4. Zodra de theebladeren zijn geoogst, worden de stengels en aders verwijderd en worden de bladeren vermalen tot een fijn poeder dat bekend staat als matcha.

 5. Matcha bevat de voedingsstoffen uit het hele theeblad, wat resulteert in een grotere hoeveelheid cafeïne en antioxidanten dan normaal in groene thee.

 6. Onderzoek naar matcha en zijn componenten heeft een groot aantal voordelen opgeleverd, waaruit blijkt dat het kan helpen de lever te beschermen, de gezondheid van het hart te bevorderen en zelfs helpt bij gewichtsverlies.

 7. Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van matcha-thee, allemaal gebaseerd op wetenschap.

1. Hoog in antioxidanten

 1. Matcha is rijk aan catechinen, een klasse plantaardige stoffen in thee die als natuurlijke antioxidanten fungeren.

 2. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te stabiliseren, verbindingen die cellen kunnen beschadigen en chronische ziekten kunnen veroorzaken.

 3. Wanneer u matchapoeder toevoegt aan heet water om thee te maken, bevat de thee alle voedingsstoffen uit het hele blad. Het heeft de neiging om meer catechines en antioxidanten te hebben dan alleen groene theebladeren in water te weken.

 4. Volgens een schatting is het aantal bepaalde catechinen in matcha tot 137 keer groter dan in andere soorten groene thee (1).

 5. Eén onderzoek toonde aan dat het geven van matcha-supplementen aan muizen de schade veroorzaakt door vrije radicalen en verbeterde antioxidantactiviteit verminderde (2).

 6. Door matcha in uw dieet op te nemen, kan uw antioxidantinname toenemen, wat kan helpen celbeschadiging te voorkomen en zelfs uw risico op verschillende chronische ziekten te verlagen (3).

2. Beschermt de lever

 1. De lever is van vitaal belang voor de gezondheid en speelt een centrale rol bij het wegspoelen van toxines, het metaboliseren van medicijnen en het verwerken van voedingsstoffen.

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat matcha de gezondheid van uw lever kan helpen beschermen.

 3. Eén onderzoek gaf 16 weken matcha aan diabetische ratten en ontdekte dat het hielp bij het voorkomen van schade aan zowel de nieren als de lever (4).

 4. Een andere studie gaf 80 mensen met niet-alcoholische leververvetting ofwel een placebo of 500 mg groene thee-extract dagelijks gedurende 90 dagen.

 5. Na 12 weken verlaagde het groene thee-extract de leverenzymen aanzienlijk. Verhoogde niveaus van deze enzymen zijn een marker voor leverschade (5).

 6. Bovendien bleek uit een analyse van 15 onderzoeken dat het drinken van groene thee werd geassocieerd met een verminderd risico op leverziekte (6).

 7. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er mogelijk andere factoren bij deze associatie betrokken zijn.

 8. Meer onderzoek is nodig om de effecten van matcha op de algemene bevolking te bekijken, omdat het meeste onderzoek beperkt is tot onderzoeken naar de effecten van groene thee-extract bij dieren.

3. Verhoogt de hersenfunctie

 1. Sommige onderzoeken tonen aan dat verschillende componenten in matcha de hersenfunctie kunnen verbeteren.

 2. In een onderzoek onder 23 mensen werd gekeken hoe mensen presteerden op een reeks taken die zijn ontworpen om de hersenprestaties te meten. Sommige deelnemers consumeerden matcha-thee of een reep met 4 gram matcha, terwijl de controlegroep een placebothee of -reep consumeerde.

 3. De onderzoekers ontdekten dat matcha verbeteringen in aandacht, reactietijd en geheugen veroorzaakte in vergelijking met de placebo (7).

 4. Een andere kleine studie toonde aan dat het dagelijks consumeren van 2 gram groene thee poeder gedurende twee maanden de hersenfunctie bij ouderen hielp verbeteren (8).

 5. Bovendien bevat matcha een meer geconcentreerde hoeveelheid cafeïne dan groene thee, verpakt in 35 mg cafeïne per halve theelepel (ongeveer 1 gram) matchapoeder.

 6. Meerdere studies hebben cafeïneconsumptie gekoppeld aan verbeteringen in de hersenfunctie, onder vermelding van snellere reactietijden, verhoogde aandacht en verbeterd geheugen (9, 10, 11).

 7. Matcha bevat ook een verbinding genaamd L-theanine, die de effecten van cafeïne verandert, de alertheid bevordert en de crash van energieniveaus die het cafeïnegebruik kan volgen, helpt voorkomen (12).

 8. Van L-theanine is ook aangetoond dat het de alfagolfactiviteit in de hersenen verhoogt, wat kan helpen bij het veroorzaken van ontspanning en het verlagen van stressniveaus (13).

4. Helpt kanker te voorkomen

 1. Matcha zit boordevol gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder enkele die in onderzoek met reageerbuizen en dieren in verband zijn gebracht met kankerpreventie.

 2. In één onderzoek verminderde groene thee-extract de tumorgrootte en vertraagde de groei van borstkankercellen bij ratten (14).

 3. Matcha bevat vooral veel epigallocatechin-3-gallate (EGCG), een type catechine waarvan is aangetoond dat het krachtige anti-kanker eigenschappen heeft.

 4. Uit een reageerbuisstudie bleek dat de EGCG in matcha hielp bij het doden van prostaatkankercellen (15).

 5. Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat EGCG effectief is tegen huid-, long- en leverkanker (16, 17, 18).

 6. Houd er rekening mee dat dit reageerbuis- en dierstudies waren waarbij werd gekeken naar specifieke verbindingen in matcha. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe deze resultaten kunnen worden vertaald naar mensen.

5. Beschermt uw hart

 1. Hartziekte is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, met naar schatting een derde van alle sterfgevallen bij mensen ouder dan 35 (19).

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van groene thee, die een vergelijkbaar voedingsprofiel heeft als matcha, kan helpen beschermen tegen hartziekten.

 3. Van groene thee is aangetoond dat het de niveaus van totaal en "slecht" LDL-cholesterol, evenals triglyceriden (20, 21) vermindert.

 4. Het kan ook helpen bij het voorkomen van de oxidatie van LDL-cholesterol, een andere factor die kan beschermen tegen hartziekten (22).

 5. Observatiestudies hebben ook aangetoond dat het drinken van groene thee geassocieerd is met een verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes (23, 24).

 6. In combinatie met een goed afgerond dieet en een gezonde levensstijl kan het drinken van matcha uw hart gezond houden en beschermen tegen ziekten.

6. Helpt u af te vallen

 1. Bekijk elk supplement voor gewichtsverlies en er is een goede kans dat u "groene thee-extract" in de ingrediënten ziet.

 2. Groene thee staat bekend om zijn vermogen om gewichtsverlies te verbeteren. Studies tonen zelfs aan dat het de stofwisseling kan helpen versnellen om het energieverbruik te verhogen en de vetverbranding te stimuleren.

 3. Een klein onderzoek toonde aan dat het nemen van groene thee-extract tijdens matige inspanning de vetverbranding met 17% verhoogde (25).

 4. Een andere studie bij 14 mensen vond dat het nemen van een supplement met groene thee-extract het energieverbruik gedurende 24 uur aanzienlijk verhoogde, vergeleken met een placebo (26).

 5. Een overzicht van 11 studies toonde ook aan dat groene thee het lichaamsgewicht verminderde en hielp bij het handhaven van gewichtsverlies (27).

 6. Hoewel de meeste van deze onderzoeken gericht waren op groene thee-extract, komt matcha van dezelfde plant en zou hetzelfde effect moeten hebben.

7. Matcha-thee is heel gemakkelijk te bereiden

 1. Profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van matcha is eenvoudig - en de thee smaakt heerlijk.

 2. U kunt ook de verhouding matchapoeder tot water aanpassen op basis van de gewenste consistentie.

 3. Voor een dunnere thee, verminder het poeder tot een halve theelepel (1 gram) en meng met 3-4 ounces (89-118 ml) heet water.

 4. Als u de voorkeur geeft aan een meer geconcentreerde versie, combineert u 2 theelepels (4 gram) poeder met slechts 30 ml water.

 5. Als je je creatief voelt, kun je zelfs matcha-lattes, puddingen of eiwit-smoothies proberen te maken om de voedingsstofinhoud van je favoriete recepten te verhogen.

 6. Zoals altijd is moderatie de sleutel. Hoewel matcha boordevol gezondheidsvoordelen zit, is meer niet noodzakelijk beter.

 7. In feite zijn leverproblemen gemeld bij sommige mensen die dagelijks zes koppen groene thee dronken. Dit vertaalt zich in ongeveer twee kopjes matcha-thee, omdat deze geconcentreerder is dan groene thee (28).

 8. Matcha drinken kan ook uw blootstelling aan verontreinigende stoffen zoals pesticiden, chemicaliën en zelfs arseen verhogen die in de grond worden gevonden waar de theeplanten worden gekweekt (29, 30).

 9. Het is het beste om één of twee kopjes per dag te houden en te zoeken naar gecertificeerde biologische variëteiten om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van Matcha zonder bijwerkingen te lopen.

De onderste regel

 1. Matcha komt van dezelfde plant als groene thee, maar omdat het van het hele blad is gemaakt, bevat het een geconcentreerde hoeveelheid antioxidanten en nuttige plantaardige stoffen.

 2. Studies hebben verschillende gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht die verband houden met matcha en zijn componenten, variërend van het verbeteren van gewichtsverlies tot het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

 3. Het beste van alles is dat de thee eenvoudig te bereiden is, zodat u deze moeiteloos in uw dieet kunt opnemen en uw dag een extra vleugje smaak kunt geven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407