Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 bewezen gezondheidsvoordelen van paranoten

De onderste regel

 1. Paranoten zijn boomnoten afkomstig uit het Amazone-regenwoud in Brazilië, Bolivia en Peru. Hun zachte, boterachtige textuur en nootachtige smaak worden meestal rauw of geblancheerd genoten.

 2. Deze noten zijn energiedicht, zeer voedzaam en een van de meest geconcentreerde voedingsbronnen van het mineraal selenium.

 3. Het eten van paranoten kan op verschillende manieren uw gezondheid ten goede komen, waaronder het reguleren van uw schildklier, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van uw hart, hersenen en immuunsysteem.

 4. Hier zijn 7 bewezen gezondheidsvoordelen van paranoten.

 5. Paranoten zijn boomnoten afkomstig uit het Amazone-regenwoud in Brazilië, Bolivia en Peru. Hun zachte, boterachtige textuur en nootachtige smaak worden meestal rauw of geblancheerd genoten.

 6. Deze noten zijn energiedicht, zeer voedzaam en een van de meest geconcentreerde voedingsbronnen van het mineraal selenium.

 7. Het eten van paranoten kan op verschillende manieren uw gezondheid ten goede komen, waaronder het reguleren van uw schildklier, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van uw hart, hersenen en immuunsysteem.

 8. Hier zijn 7 bewezen gezondheidsvoordelen van paranoten.

Voedingsstoffen

 1. Paranoten zijn erg voedzaam en energierijk.

 2. Een portie paranoten van 28 gram bevat de volgende voedingsstoffen (1, 2):

 3. Paranoten zijn rijk aan selenium, met slechts één noot die 96 mcg of 175% van de ADH bevat. De meeste andere noten leveren gemiddeld minder dan 1 mcg op (3).

 4. Bovendien hebben ze hogere concentraties magnesium, koper en zink dan de meeste andere noten, hoewel de exacte hoeveelheden van deze voedingsstoffen kunnen variëren, afhankelijk van klimaat en bodem (3).

 5. Ten slotte zijn paranoten een uitstekende bron van gezonde vetten. In feite is 36% van de vetten in paranoten 37% meervoudig onverzadigde vetzuren, een soort vet waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van het hart ten goede komt (1, 4).

 6. Paranoten zijn erg voedzaam en energierijk.

 7. Een portie paranoten van 28 gram bevat de volgende voedingsstoffen (1, 2):

 8. Paranoten zijn rijk aan selenium, met slechts één noot die 96 mcg of 175% van de ADH bevat. De meeste andere noten leveren gemiddeld minder dan 1 mcg op (3).

 9. Bovendien hebben ze hogere concentraties magnesium, koper en zink dan de meeste andere noten, hoewel de exacte hoeveelheden van deze voedingsstoffen kunnen variëren, afhankelijk van klimaat en bodem (3).

 10. Ten slotte zijn paranoten een uitstekende bron van gezonde vetten. In feite is 36% van de vetten in paranoten 37% meervoudig onverzadigde vetzuren, een soort vet waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van het hart ten goede komt (1, 4).

2. Rijk aan selenium

 1. Paranoten zijn een rijke bron van selenium. In feite bevatten ze meer van dit mineraal dan elke andere noot met een gemiddelde van 96 mcg per noot. Sommige bevatten echter wel 400 mcg per moer (1, 3).

 2. De ADH voor selenium is 55 mcg per dag voor volwassenen. De gemiddelde paranoot bevat dus 175% van de vereiste hoeveelheid van dit mineraal (1, 2).

 3. Selenium is een sporenelement dat van vitaal belang is voor de goede werking van uw lichaam. Het is essentieel voor uw schildklier en beïnvloedt uw immuunsysteem en celgroei (5).

 4. Inderdaad, hogere niveaus van selenium zijn in verband gebracht met een verbeterde immuunfunctie en betere resultaten voor kanker, infecties, onvruchtbaarheid, zwangerschap, hartaandoeningen en stemmingsstoornissen (6).

 5. Hoewel een tekort aan selenium zeldzaam is, hebben veel mensen over de hele wereld onvoldoende inname van selenium voor een optimale werking. Er is bijvoorbeeld een suboptimale seleniumstatus gevonden bij mensen in heel Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten (7).

 6. Paranoten zijn een zeer effectieve manier om uw inname van selenium te behouden of te verhogen. Uit een onderzoek bij 60 mensen bleek zelfs dat het eten van twee paranoten per dag net zo effectief was als het nemen van een seleniumsupplement om de seleniumspiegel te verhogen (8).

 7. Paranoten zijn een rijke bron van selenium. In feite bevatten ze meer van dit mineraal dan elke andere noot met een gemiddelde van 96 mcg per noot. Sommige bevatten echter wel 400 mcg per moer (1, 3).

 8. De ADH voor selenium is 55 mcg per dag voor volwassenen. De gemiddelde paranoot bevat dus 175% van de vereiste hoeveelheid van dit mineraal (1, 2).

 9. Selenium is een sporenelement dat van vitaal belang is voor de goede werking van uw lichaam. Het is essentieel voor uw schildklier en beïnvloedt uw immuunsysteem en celgroei (5).

 10. Inderdaad, hogere niveaus van selenium zijn in verband gebracht met een verbeterde immuunfunctie en betere resultaten voor kanker, infecties, onvruchtbaarheid, zwangerschap, hartaandoeningen en stemmingsstoornissen (6).

 11. Hoewel een tekort aan selenium zeldzaam is, hebben veel mensen over de hele wereld onvoldoende inname van selenium voor een optimale werking. Er is bijvoorbeeld een suboptimale seleniumstatus gevonden bij mensen in heel Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten (7).

 12. Paranoten zijn een zeer effectieve manier om uw inname van selenium te behouden of te verhogen. Uit een onderzoek bij 60 mensen bleek zelfs dat het eten van twee paranoten per dag net zo effectief was als het nemen van een seleniumsupplement om de seleniumspiegel te verhogen (8).

Functie

 1. Uw schildklier is een kleine, vlindervormige klier die in uw keel ligt. Het scheidt verschillende hormonen af ​​die essentieel zijn voor groei, metabolisme en lichaamstemperatuurregulatie.

 2. Schildklierweefsel heeft de hoogste concentratie selenium, omdat het nodig is voor de productie van het schildklierhormoon T3, evenals eiwitten die uw schildklier tegen schade beschermen (9, 10).

 3. Lage inname van selenium kan leiden tot cellulaire schade, verminderde schildklieractiviteit en auto-immuunziekten zoals Hashimoto's thyroiditis en de ziekte van Graves. Het kan ook uw risico op schildklierkanker verhogen (5, 9).

 4. Een groot onderzoek in China toonde aan dat mensen met lage seleniumspiegels een aanzienlijk hogere prevalentie van schildklieraandoeningen hadden, zoals hypothyreoïdie, thyroiditis en een vergrote schildklier, vergeleken met mensen met normale niveaus (11 ).

 5. Dit onderstreept het belang van voldoende seleniuminname. Slechts één paranoot per dag zou voldoende selenium moeten leveren om een ​​goede schildklierfunctie te behouden (1).

 6. Uw schildklier is een kleine, vlindervormige klier die in uw keel ligt. Het scheidt verschillende hormonen af ​​die essentieel zijn voor groei, metabolisme en lichaamstemperatuurregulatie.

 7. Schildklierweefsel heeft de hoogste concentratie selenium, omdat het nodig is voor de productie van het schildklierhormoon T3, evenals eiwitten die uw schildklier tegen schade beschermen (9, 10).

 8. Lage inname van selenium kan leiden tot cellulaire schade, verminderde schildklieractiviteit en auto-immuunziekten zoals Hashimoto's thyroiditis en de ziekte van Graves. Het kan ook uw risico op schildklierkanker verhogen (5, 9).

 9. Een groot onderzoek in China toonde aan dat mensen met lage seleniumspiegels een aanzienlijk hogere prevalentie van schildklieraandoeningen hadden, zoals hypothyreoïdie, thyroiditis en een vergrote schildklier, vergeleken met mensen met normale niveaus (11 ).

 10. Dit onderstreept het belang van voldoende seleniuminname. Slechts één paranoot per dag zou voldoende selenium moeten leveren om een ​​goede schildklierfunctie te behouden (1).

Met schildklieraandoeningen

 1. Selenium zorgt niet alleen voor een goede schildklierfunctie, maar kan ook de symptomen verbeteren bij mensen met schildklieraandoeningen.

 2. Hashimoto's thyroiditis is een auto-immuunziekte waarbij het schildklierweefsel geleidelijk wordt vernietigd, wat leidt tot hypothyreoïdie en een reeks symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename en het koud hebben.

 3. Verschillende beoordelingen hebben aangetoond dat supplementen met selenium de immuunfunctie en het humeur kunnen verbeteren bij mensen met Hashimoto's thyroiditis (12, 13, 14).

 4. Twee andere beoordelingen concludeerden echter dat er onvoldoende bewijs is om de rol van selenium bij de behandeling van de ziekte te bepalen. Daarom is verder onderzoek nodig (15, 16).

 5. Ondertussen is de ziekte van Graves een schildklieraandoening waarbij te veel schildklierhormoon wordt geproduceerd, wat leidt tot symptomen zoals gewichtsverlies, zwakte, slaapproblemen en uitpuilende ogen.

 6. Studies hebben aangetoond dat suppletie met selenium de schildklierfunctie kan verbeteren en de progressie van sommige symptomen bij mensen met deze ziekte kan vertragen. Er is echter meer onderzoek nodig (17).

 7. Geen studies hebben het gebruik van paranoten als seleniumbron onderzocht, met name bij mensen met thyroiditis of de ziekte van Graves. Desalniettemin kan het opnemen van ze in uw dieet een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat uw seleniumstatus voldoende is.

 8. Selenium zorgt niet alleen voor een goede schildklierfunctie, maar kan ook de symptomen verbeteren bij mensen met schildklieraandoeningen.

 9. Hashimoto's thyroiditis is een auto-immuunziekte waarbij het schildklierweefsel geleidelijk wordt vernietigd, wat leidt tot hypothyreoïdie en een reeks symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename en het koud hebben.

 10. Verschillende beoordelingen hebben aangetoond dat supplementen met selenium de immuunfunctie en het humeur kunnen verbeteren bij mensen met Hashimoto's thyroiditis (12, 13, 14).

 11. Twee andere beoordelingen concludeerden echter dat er onvoldoende bewijs is om de rol van selenium bij de behandeling van de ziekte te bepalen. Daarom is verder onderzoek nodig (15, 16).

 12. Ondertussen is de ziekte van Graves een schildklieraandoening waarbij te veel schildklierhormoon wordt geproduceerd, wat leidt tot symptomen zoals gewichtsverlies, zwakte, slaapproblemen en uitpuilende ogen.

 13. Studies hebben aangetoond dat suppletie met selenium de schildklierfunctie kan verbeteren en de progressie van sommige symptomen bij mensen met deze ziekte kan vertragen. Er is echter meer onderzoek nodig (17).

 14. Geen studies hebben het gebruik van paranoten als seleniumbron onderzocht, met name bij mensen met thyroiditis of de ziekte van Graves. Desalniettemin kan het opnemen van ze in uw dieet een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat uw seleniumstatus voldoende is.

Ontsteking

 1. Paranoten zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die helpen uw cellen gezond te houden. Ze doen dit door schade te bestrijden die wordt veroorzaakt door reactieve moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 2. Paranoten bevatten verschillende antioxidanten, waaronder selenium, vitamine E en fenolen zoals galluszuur en ellaginezuur (3).

 3. Selenium verhoogt de niveaus van een enzym dat bekend staat als glutathione peroxidase (GPx), dat helpt ontstekingen te verminderen en uw lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress - een onbalans tussen antioxidanten en vrije radicalen die tot cellulaire schade kunnen leiden (18, 19, 20).

 4. De ontstekingsremmende effecten van paranoten kunnen worden bereikt door enkele, grote doses en kleine doses over een langere periode.

 5. Een onderzoek bij 10 mensen merkte op dat een enkele portie van 20 of 50 gram (respectievelijk 4 of 10 noten) een aantal ontstekingsmarkers, inclusief interleukine-6 ​​(IL-6, aanzienlijk verminderde). ) en tumornecrosefactor alfa (TNF-alpha) (21).

 6. Een ander drie maanden durend onderzoek gaf mensen die een nierziekte ondergingen één paranoot per dag. Het bleek dat hun selenium- en GPx-waarden waren gestegen, terwijl hun niveaus van ontstekingsmarkers en cholesterol aanzienlijk waren gedaald (22).

 7. Follow-upstudies hebben echter vastgesteld dat zodra mensen stopten met het eten van paranoten, deze metingen hun oorspronkelijke waarden bereikten. Dit toont aan dat langdurige voedingsveranderingen nodig zijn om de vruchten van paranoten te plukken (23, 24).

 8. Paranoten zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die helpen uw cellen gezond te houden. Ze doen dit door schade te bestrijden die wordt veroorzaakt door reactieve moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 9. Paranoten bevatten verschillende antioxidanten, waaronder selenium, vitamine E en fenolen zoals galluszuur en ellaginezuur (3).

 10. Selenium verhoogt de niveaus van een enzym dat bekend staat als glutathione peroxidase (GPx), dat helpt ontstekingen te verminderen en uw lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress - een onbalans tussen antioxidanten en vrije radicalen die tot cellulaire schade kunnen leiden (18, 19, 20).

 11. De ontstekingsremmende effecten van paranoten kunnen worden bereikt door enkele, grote doses en kleine doses over een langere periode.

 12. Een onderzoek bij 10 mensen merkte op dat een enkele portie van 20 of 50 gram (respectievelijk 4 of 10 noten) een aantal ontstekingsmarkers, inclusief interleukine-6 ​​(IL-6, aanzienlijk verminderde). ) en tumornecrosefactor alfa (TNF-alpha) (21).

 13. Een ander drie maanden durend onderzoek gaf mensen die een nierziekte ondergingen één paranoot per dag. Het bleek dat hun selenium- en GPx-waarden waren gestegen, terwijl hun niveaus van ontstekingsmarkers en cholesterol aanzienlijk waren gedaald (22).

 14. Follow-upstudies hebben echter vastgesteld dat zodra mensen stopten met het eten van paranoten, deze metingen hun oorspronkelijke waarden bereikten. Dit toont aan dat langdurige voedingsveranderingen nodig zijn om de vruchten van paranoten te plukken (23, 24).

Hart

 1. Paranoten bevatten hart-gezonde vetzuren, zoals meervoudig onverzadigde vetten, en zijn rijk aan antioxidanten, mineralen en vezels, die allemaal kunnen helpen uw risico op hartaandoeningen te verlagen (25).

 2. Een onderzoek bij 10 gezonde volwassenen onderzocht de effecten van het eten van paranoten op het cholesterolgehalte. Het gaf ze 5, 20 of 50 gram paranoten of een placebo.

 3. Na 9 uur had de groep die een portie van 20 of 50 gram kreeg lagere LDL (slechte) cholesterol en hogere HDL (goede) cholesterol, vergeleken met groepen die kregen lagere doses (26).

 4. Een andere studie analyseerde de effecten van het eten van paranoten bij mensen met obesitas met een tekort aan selenium die een nierziekte ondergingen.

 5. Het bleek dat het dagelijks eten van paranoten met 290 mcg selenium gedurende 8 weken de HDL-cholesterolspiegels aanzienlijk verhoogde. Het verbeteren van uw HDL-cholesterolwaarden kan uw risico op hartaandoeningen verminderen (19).

 6. Bovendien constateerde een 16 weken durende studie bij zwaarlijvige tieners dat het eten van 15-25 gram paranoten per dag de bloedvatfunctie verbeterde en LDL-cholesterol en triglycerideniveaus verlaagde (27).

 7. De effecten van paranoten op de gezondheid van het hart zijn veelbelovend. Desalniettemin is verder onderzoek nodig om de optimale dosis te bepalen en welke populaties de grootste voordelen kunnen opleveren.

 8. Paranoten bevatten hart-gezonde vetzuren, zoals meervoudig onverzadigde vetten, en zijn rijk aan antioxidanten, mineralen en vezels, die allemaal kunnen helpen uw risico op hartaandoeningen te verlagen (25).

 9. Een onderzoek bij 10 gezonde volwassenen onderzocht de effecten van het eten van paranoten op het cholesterolgehalte. Het gaf ze 5, 20 of 50 gram paranoten of een placebo.

 10. Na 9 uur had de groep die een portie van 20 of 50 gram kreeg lagere LDL (slechte) cholesterol en hogere HDL (goede) cholesterol, vergeleken met groepen die kregen lagere doses (26).

 11. Een andere studie analyseerde de effecten van het eten van paranoten bij mensen met obesitas met een tekort aan selenium die een nierziekte ondergingen.

 12. Het bleek dat het dagelijks eten van paranoten met 290 mcg selenium gedurende 8 weken de HDL-cholesterolspiegels aanzienlijk verhoogde. Het verbeteren van uw HDL-cholesterolwaarden kan uw risico op hartaandoeningen verminderen (19).

 13. Bovendien constateerde een 16 weken durende studie bij zwaarlijvige tieners dat het eten van 15-25 gram paranoten per dag de bloedvatfunctie verbeterde en LDL-cholesterol en triglycerideniveaus verlaagde (27).

 14. De effecten van paranoten op de gezondheid van het hart zijn veelbelovend. Desalniettemin is verder onderzoek nodig om de optimale dosis te bepalen en welke populaties de grootste voordelen kunnen opleveren.

Je hersenen

 1. Paranoten bevatten ellaginezuur en selenium, beide kunnen uw hersenen ten goede komen.

 2. Ellaginezuur is een soort polyfenol in paranoten. Het heeft zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen die beschermende en antidepressieve effecten op uw hersenen kunnen hebben (28, 29, 30).

 3. Selenium kan ook een rol spelen in de gezondheid van de hersenen door als antioxidant te fungeren (31).

 4. In één onderzoek aten oudere volwassenen met een verstandelijke beperking gedurende zes maanden één paranoot per dag. Naast het ervaren van verhoogde seleniumspiegels, vertoonden ze verbeterde verbale vloeiendheid en mentale functie (31).

 5. Lage seleniumspiegels worden geassocieerd met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, dus zorgen voor voldoende inname is belangrijk (32, 33).

 6. Bovendien suggereert enig onderzoek dat supplementen met selenium kan helpen bij het bemiddelen van een slecht humeur, wat aanzienlijk wordt geassocieerd met onvoldoende inname van selenium. De resultaten zijn echter tegenstrijdig en verder onderzoek is nodig (34, 35).

Paranoten eten

 1. Paranoten bieden een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen, maar teveel eten kan schadelijk zijn.

 2. Een inname van 5.000 mcg selenium, de hoeveelheid in ongeveer 50 paranoten van gemiddelde grootte, kan zelfs tot toxiciteit leiden. Deze gevaarlijke toestand staat bekend als selenose en kan ademhalingsproblemen, hartaanval en nierfalen veroorzaken (36).

 3. Bovendien is te veel selenium, met name uit supplementen, in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en prostaatkanker (37, 38, 39).

 4. In gemeenschappen in het Amazonegebied met traditionele diëten die van nature veel selenium bevatten, zijn echter geen negatieve effecten of tekenen van seleniumtoxiciteit gebleken (40).

 5. Toch is het belangrijk om uw dagelijkse inname van paranoten te beperken.

 6. Het hoogste niveau van seleniuminname voor volwassenen is 400 mcg per dag. Om deze reden is het belangrijk om niet te veel paranoten te eten en voedingswaarde-etiketten te controleren op seleniumgehalte.

 7. Het beperken van uw inname tot één tot drie paranoten per dag is een slimme manier om te voorkomen dat u te veel selenium consumeert (25).

 8. Bovendien kunnen mensen met notenallergieën allergisch zijn voor paranoten en moeten ze vermijden.

De onderste regel

 1. Paranoten zijn voedingskrachtbronnen, die gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten. Ze bevatten vooral veel selenium, een mineraal met krachtige antioxiderende eigenschappen.

 2. Paranoten eten kan ontstekingen verminderen, de hersenfunctie ondersteunen en uw schildklierfunctie en hartgezondheid verbeteren.

 3. Beperk uw inname tot een tot drie paranoten per dag om te voorkomen dat u te veel selenium consumeert.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407