Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 bewezen gezondheidsvoordelen van pure chocolade

De onderste regel

 1. Donkere chocolade zit boordevol voedingsstoffen die een positieve invloed op uw gezondheid kunnen hebben.

 2. Gemaakt van het zaad van de cacaoboom, het is een van de beste bronnen van antioxidanten op de planeet.

 3. Studies tonen aan dat donkere chocolade (niet de suikerachtige onzin) uw gezondheid kan verbeteren en het risico op hartaandoeningen kan verlagen.

 4. Dit artikel bespreekt 7 gezondheidsvoordelen van donkere chocolade of cacao die door de wetenschap worden ondersteund.

Voedzaam

 1. Als u pure chocolade van hoge kwaliteit met een hoog cacaogehalte koopt, is het eigenlijk heel voedzaam.

 2. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels en zit vol met mineralen.

 3. Een reep van 100 gram pure chocolade met 70-85% cacao bevat (1):

 4. Natuurlijk is 100 gram een ​​redelijk grote hoeveelheid en niet iets dat u dagelijks zou moeten consumeren. Al deze voedingsstoffen bevatten ook 600 calorieën en matige hoeveelheden suiker.

 5. Om deze reden wordt pure chocolade het best met mate geconsumeerd.

 6. Het vetzuurprofiel van cacao en pure chocolade is ook uitstekend. De vetten zijn meestal verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, met kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigd vet.

 7. Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine, maar het is onwaarschijnlijk dat u 's nachts wakker blijft omdat de hoeveelheid cafeïne erg klein is in vergelijking met koffie.

Krachtige bron van antioxidanten

 1. ORAC staat voor "absorptiecapaciteit voor zuurstofradicalen". Het is een maat voor de antioxidantactiviteit van voedingsmiddelen.

 2. Kortom, onderzoekers zetten een stel vrije radicalen (slecht) af tegen een monster van een voedingsmiddel en kijken hoe goed de antioxidanten in het voedsel de radicalen kunnen "ontwapenen".

 3. De biologische relevantie van ORAC-waarden wordt in twijfel getrokken, omdat deze in een reageerbuis wordt gemeten en mogelijk niet hetzelfde effect in het lichaam heeft.

 4. Het is echter vermeldenswaard dat rauwe, onbewerkte cacaobonen tot de hoogst scorende voedingsmiddelen behoren die zijn getest.

 5. Donkere chocolade zit boordevol organische verbindingen die biologisch actief zijn en als antioxidanten werken. Deze omvatten onder andere polyfenolen, flavanolen en catechinen.

 6. Eén studie toonde aan dat cacao en pure chocolade meer antioxiderende activiteit, polyfenolen en flavanolen hadden dan alle andere geteste vruchten, waaronder bosbessen en acaibessen (2).

Bloedstroom verbeteren en bloeddruk verlagen

 1. De flavanolen in donkere chocolade kunnen het endotheel, de bekleding van slagaders, stimuleren om stikstofoxide (NO) (3) te produceren.

 2. Een van de functies van NO is om signalen naar de bloedvaten te sturen om te ontspannen, wat de weerstand tegen de bloedstroom verlaagt en daarom de bloeddruk verlaagt.

 3. Veel gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat cacao en pure chocolade de bloedstroom kunnen verbeteren en de bloeddruk kunnen verlagen, hoewel de effecten meestal mild zijn (4, 5, 6, 7).

 4. Eén onderzoek bij mensen met hoge bloeddruk heeft echter geen effect aangetoond, dus neem dit alles met een korreltje zout (8).

HDL en beschermt LDL tegen oxidatie

 1. Het consumeren van donkere chocolade kan verschillende belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen verbeteren.

 2. In een gecontroleerde studie bleek cacaopoeder de geoxideerde LDL-cholesterol bij mannen aanzienlijk te verlagen. Het verhoogde ook HDL en verlaagde de totale LDL voor mensen met een hoog cholesterolgehalte (9).

 3. Geoxideerd LDL betekent dat het LDL ("slechte" cholesterol) heeft gereageerd met vrije radicalen.

 4. Dit maakt het LDL-deeltje zelf reactief en kan andere weefsels beschadigen, zoals de bekleding van de slagaders in uw hart.

 5. Het is volkomen logisch dat cacao geoxideerd LDL verlaagt. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die in de bloedbaan terechtkomen en lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade (10, 11, 12).

 6. Donkere chocolade kan ook de insulineresistentie verminderen, wat een andere veel voorkomende risicofactor is voor veel ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes (13, 14).

5. Kan het risico op hartaandoeningen verminderen

 1. De verbindingen in donkere chocolade lijken zeer beschermend te zijn tegen de oxidatie van LDL.

 2. Op de lange termijn zou dit ertoe moeten leiden dat er veel minder cholesterol in de bloedvaten terechtkomt, wat resulteert in een lager risico op hartaandoeningen

 3. Verschillende langetermijn-observationele onderzoeken tonen zelfs een vrij drastische verbetering aan.

 4. In een onderzoek onder 470 oudere mannen bleek cacao het risico op overlijden door hartaandoeningen met maar liefst 50% te verminderen over een periode van 15 jaar (15).

 5. Een ander onderzoek toonde aan dat het eten van chocolade twee of meer keer per week het risico op verkalkte plaque in de slagaders met 32% verminderde. Chocolade minder vaak eten had geen effect (16).

 6. Nog een ander onderzoek toonde aan dat meer dan 5 keer per week pure chocolade eten het risico op hartaandoeningen met 57% verlaagde (17).

 7. Natuurlijk zijn deze drie studies observationele studies, dus kan niet worden aangetoond dat het de chocolade was die het risico verminderde.

 8. Omdat het biologische proces bekend is (lagere bloeddruk en geoxideerde LDL), is het echter aannemelijk dat het regelmatig eten van donkere chocolade het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

6. Kan uw huid tegen de zon beschermen

 1. De bioactieve stoffen in donkere chocolade kunnen ook geweldig zijn voor je huid.

 2. De flavonolen kunnen beschermen tegen schade door de zon, de bloedtoevoer naar de huid verbeteren en de huiddichtheid en hydratatie verhogen (18).

 3. De minimale erythemale dosis (MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig is om 24 uur na blootstelling roodheid in de huid te veroorzaken.

 4. In een onderzoek bij 30 personen verdubbelde de MED meer dan na twaalf weken pure chocolade met veel flavanolen (19).

 5. Als u een strandvakantie plant, overweeg dan om in de voorafgaande weken en maanden veel pure chocolade te eten.

7. Kan de hersenfunctie verbeteren

 1. Het goede nieuws is nog niet voorbij. Donkere chocolade kan ook de functie van je hersenen verbeteren.

 2. Een onderzoek bij gezonde vrijwilligers toonde aan dat het eten van high-flavanolcacao gedurende vijf dagen de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterde (20).

 3. Cacao kan ook de cognitieve functie bij ouderen met een verstandelijke beperking aanzienlijk verbeteren. Het kan ook verbale vloeiendheid en verschillende risicofactoren voor ziekte verbeteren (21).

 4. Bovendien bevat cacao stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, wat een belangrijke reden kan zijn waarom het de hersenfunctie op korte termijn kan verbeteren (22).

De onderste regel

 1. Er is aanzienlijk bewijs dat cacao krachtige gezondheidsvoordelen kan bieden, vooral tegen hartziekten.

 2. Natuurlijk betekent dit niet dat je er alles aan moet doen om elke dag veel chocolade te consumeren. Het zit nog steeds vol met calorieën en is gemakkelijk te veel te eten.

 3. Misschien een paar of twee na het eten en probeer ze echt te proeven. Als je de voordelen van cacao wilt zonder de calorieën in chocolade, overweeg dan een warme chocolademelk te maken zonder room of suiker.

 4. Houd er ook rekening mee dat veel van de chocolade op de markt niet gezond is.

 5. Kies kwaliteitsvolle dingen - pure chocolade met een cacaogehalte van 70% of hoger. Misschien wilt u deze gids bekijken over hoe u de beste pure chocolade kunt vinden.

 6. Donkere chocolade bevat meestal wat suiker, maar de hoeveelheden zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker deze zal bevatten.

 7. Chocolade is een van de weinige voedingsmiddelen die geweldig smaken en tegelijkertijd aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt.

 8. U kunt donkere chocolade kopen bij lokale kruideniers of online.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407