Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 bewezen voordelen en gebruik van Manuka-honing

De onderste regel

 1. Manuka-honing is een soort honing afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

 2. Het wordt geproduceerd door bijen die de bloem Leptospermum scoparium bestuiven, beter bekend als de manukastruik.

 3. De antibacteriële eigenschappen van Manuka-honing onderscheiden zich van traditionele honing.

 4. Methylglyoxal is het actieve ingrediënt en waarschijnlijk verantwoordelijk voor deze antibacteriële effecten.

 5. Bovendien heeft manuka-honing antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen.

 6. In feite wordt het traditioneel gebruikt voor wondgenezing, het verzachten van keelpijn, het voorkomen van tandbederf en het verbeteren van spijsverteringsproblemen.

 7. Hier zijn 7 op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van manuka-honing.

1. Hulp Wondgenezing

 1. Sinds de oudheid wordt honing gebruikt om wonden, brandwonden, zweren en kookt te behandelen (1).

 2. In 2007 werd manuka-honing goedgekeurd door de Amerikaanse FDA als een optie voor wondbehandeling (2).

 3. Honing biedt antibacteriële en antioxiderende eigenschappen, allemaal met behoud van een vochtige wondomgeving en beschermende barrière, die microbiële infecties in de wond voorkomt.

 4. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat manukahoning de wondgenezing kan verbeteren, de regeneratie van weefsel kan versterken en zelfs de pijn bij patiënten met brandwonden kan verminderen (3, 4).

 5. Eén studie van twee weken onderzocht bijvoorbeeld de effecten van het aanbrengen van een manuka-honingdressing op 40 mensen met niet-genezende wonden.

 6. De resultaten toonden aan dat 88% van de wonden kleiner werd. Bovendien hielp het bij het creëren van een zure wondomgeving, die wondgenezing bevordert (5).

 7. Bovendien kan manuka-honing diabetische zweren helpen genezen.

 8. Een Saoedi-Arabisch onderzoek wees uit dat wondverbanden met manuka-honing, in combinatie met conventionele wondbehandeling, diabetische zweren effectiever genazen dan conventionele behandeling alleen (6).

 9. Bovendien toonde een Griekse studie aan dat wondverbanden met manukahoning de genezingstijd verkortten en wonden desinfecteerden bij patiënten met diabetische voetzweren (7).

 10. In een ander onderzoek werd de effectiviteit van manuka-honing waargenomen bij het genezen van ooglidwonden na de operatie. Ze vonden alle ooglidwonden goed genezen, ongeacht of de incisies werden behandeld met manuka-honing of vaseline.

 11. Patiënten meldden echter dat littekens behandeld met manuka-honing minder stijf en aanzienlijk minder pijnlijk waren in vergelijking met littekens behandeld met vaseline (8).

 12. Ten slotte is manukahoning effectief bij het behandelen van wondinfecties veroorzaakt door antibioticaresistente stammen, zoals Staphylococcus aureus (MRSA) (9, 10).

 13. Daarom kan de regelmatige plaatselijke toepassing van manuka-honing op wonden en infecties helpen MRSA te voorkomen (11).

2. Mondgezondheid promoten

 1. Volgens de CDC heeft bijna 50% van de Amerikanen een vorm van parodontitis.

 2. Om tandbederf te voorkomen en uw tandvlees gezond te houden, is het belangrijk om slechte orale bacteriën die plaquevorming kunnen veroorzaken te minimaliseren.

 3. Het is ook belangrijk om de goede orale bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het gezond houden van uw mond niet volledig weg te vagen.

 4. Studies hebben aangetoond dat manuka-honing schadelijke orale bacteriën aantast die verband houden met plaquevorming, tandvleesontsteking en tandbederf.

 5. Specifiek heeft onderzoek aangetoond dat manukahoning met een hoge antibacteriële activiteit effectief is bij het remmen van de groei van schadelijke orale bacteriën zoals P. gingivalis en A. actinomycetemcomitans (12, 13).

 6. Eén studie onderzocht de effecten van kauwen of zuigen op een honingkauw op de vermindering van plaque en gingivitis. De honingkauw was gemaakt van manuka-honing en vergelijkbaar met een taai honingsuikergoed.

 7. Na hun drie dagelijkse maaltijden kregen de deelnemers de opdracht om gedurende 10 minuten op de honingkauw te kauwen of te zuigen of op een suikervrije kauwgom te kauwen.

 8. De honing-kauwgroep vertoonde een significante vermindering van tandplak en tandvleesbloeding, vergeleken met degenen die op de suikervrije kauwgom kauwden (14).

 9. Het idee om honing te consumeren voor een goede mondgezondheid kan contra-intuïtief lijken, omdat je waarschijnlijk te horen hebt gekregen dat het consumeren van te veel snoepjes kan leiden tot gaatjes.

 10. In tegenstelling tot snoep en geraffineerde suiker maken de krachtige antibacteriële effecten van manuka honing het echter onwaarschijnlijk dat ze bijdragen aan gaatjes of tandbederf.

3. Kalmeer een keelpijn

 1. Als u keelpijn heeft, kan manuka-honing wat verlichting bieden.

 2. De antivirale en antibacteriële eigenschappen kunnen ontstekingen verminderen en de bacteriën aanvallen die pijn veroorzaken.

 3. Manuka honing valt niet alleen schadelijke bacteriën aan, maar bedekt ook de binnenwand van de keel voor een verzachtend effect.

 4. Een recente studie bij patiënten die chemotherapie ondergingen voor hoofd- en halskanker, constateerde de effecten van het consumeren van manuka-honing op Streptococcus mutans, een soort bacteriën die verantwoordelijk zijn voor keelpijn.

 5. Interessant genoeg ontdekten onderzoekers een significante afname van Streptococcus mutans nadat ze manukahoning hadden geconsumeerd (15).

 6. Bovendien vermindert manukahoning schadelijke orale bacteriën die mucositis veroorzaken, een veel voorkomende bijwerking van straling en chemotherapie. Mucositis resulteert in ontsteking en pijnlijke zweren van de slijmvliezen langs de slokdarm en het spijsverteringskanaal (16).

 7. Al geruime tijd worden verschillende soorten honing aangeprezen als natuurlijke hoestonderdrukkers.

 8. In één onderzoek bleek zelfs dat honing net zo effectief was als een gewone hoestonderdrukker (17).

 9. Hoewel manuka-honing niet werd gebruikt in deze studie, is het waarschijnlijk net zo effectief bij het onderdrukken van hoest.

 1. Maagzweren zijn een van de meest voorkomende ziekten bij mensen (18).

 2. Het zijn zweren die zich op de maagwand vormen en maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

 3. Onderzoek suggereert dat manukahoning kan helpen bij de behandeling van maagzweren veroorzaakt door H. pylori.

 4. Een reageerbuisstudie onderzocht bijvoorbeeld de effecten op biopten van maagzweren veroorzaakt door H. pylori. De resultaten waren positief en impliceerden dat manukahoning een nuttig antibacterieel middel tegen H. pylori (19) is.

 5. Uit een klein onderzoek van twee weken bij 12 personen die dagelijks 1 eetlepel manuka-honing oraal namen, bleek dat het de H. pylori-bacterie niet verminderde (20).

 6. Er is dus meer onderzoek nodig om het vermogen om maagzweren veroorzaakt door H. pylori te behandelen volledig te beoordelen.

 7. Maagzweren kunnen ook worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

 8. Toch toonde een onderzoek bij ratten aan dat manukahoning hielp bij het voorkomen van door alcohol veroorzaakte maagzweren (18).

5. Verbeter spijsverteringssymptomen

 1. Prikkelbare darm syndroom (IBS) is een veel voorkomende spijsverteringsstoornis.

 2. De bijbehorende symptomen zijn constipatie, diarree, buikpijn en onregelmatige stoelgang.

 3. Interessant is dat onderzoekers hebben ontdekt dat het regelmatig consumeren van manuka-honing deze symptomen kan helpen verminderen.

 4. Van manuka-honing is bewezen dat het de antioxidantstatus verbetert en ontstekingen bij ratten vermindert met zowel IBS als colitis ulcerosa, een soort prikkelbare darmziekte (21).

 5. Er is ook aangetoond dat het stammen van Clostridium difficile aanvalt.

 6. Clostridium difficile, vaak C. diff genoemd, is een soort bacteriële infectie die ernstige diarree en darmontsteking veroorzaakt.

 7. Manuka-honing doodde C. diff-cellen, waardoor het een mogelijk effectieve behandeling is (22).

 8. Het is belangrijk op te merken dat in de bovengenoemde onderzoeken de invloed van manuka-honing op bacteriële infecties werd waargenomen in onderzoeken met ratten en reageerbuizen.

 9. Verder onderzoek is nodig om tot een volledige conclusie te komen met betrekking tot de invloed ervan op bacteriële darminfecties.

6. Kan symptomen van cystische fibrose behandelen

 1. Cystische fibrose is een erfelijke aandoening die de longen beschadigt en ook het spijsverteringsstelsel en andere organen kan beïnvloeden.

 2. Het beïnvloedt de cellen die slijm produceren, waardoor slijm abnormaal dik en plakkerig wordt. Dit dikke slijm verstopt luchtwegen en kanalen, waardoor het moeilijk is om te ademen.

 3. Helaas komen infecties van de bovenste luchtwegen vrij vaak voor bij mensen met cystische fibrose.

 4. Van manuka-honing is aangetoond dat het bacteriën bestrijdt die infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken.

 5. Pseudomonas aeruginosa en Burkholderia spp. zijn twee veel voorkomende bacteriën die ernstige infecties van de bovenste luchtwegen kunnen veroorzaken, vooral in kwetsbare populaties.

 6. In één onderzoek werd de effectiviteit van manuka-honing tegen deze bacteriën waargenomen bij mensen met taaislijmziekte.

 7. Resultaten gaven aan dat het hun groei remt en werkt in combinatie met een antibioticabehandeling (23).

 8. Daarom concludeerden onderzoekers dat manuka-honing een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen, vooral bij mensen met cystische fibrose.

7. Behandel acne

 1. Acne wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar het kan ook een reactie zijn op een slechte voeding, stress of bacteriegroei in verstopte poriën.

 2. De antimicrobiële activiteit van manuka-honing, wanneer gebruikt in combinatie met een product met lage pH, wordt vaak op de markt gebracht om acne te bestrijden.

 3. Manuka-honing kan uw huid vrij houden van bacteriën, wat het genezingsproces van acne kan versnellen.

 4. Ook wordt, gezien zijn ontstekingsremmende eigenschappen, gezegd dat manukahoning ontsteking geassocieerd met acne vermindert.

 5. Toch is er zeer beperkt onderzoek gedaan naar het vermogen van manuka honing om acne te behandelen.

 6. In één onderzoek werd echter het effect van kanuka-honing onderzocht, dat antibacteriële eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van manuka-honing. Het bleek dat kanuka-honing net zo effectief was als antibacteriële zeep bij het verbeteren van acne (24).

 7. Verder onderzoek is nodig om manukahoning tot een nuttige remedie voor acne te verklaren.

Is Manuka Honey veilig?

 1. Voor de meeste mensen is manukahoning veilig om te consumeren.

 2. Sommige mensen moeten echter een arts raadplegen voordat ze het gebruiken, waaronder:

De onderste regel

 1. Manuka-honing is een uniek soort honing.

 2. Het meest opvallende kenmerk is het effect op wondbehandeling en genezing.

 3. Manuka-honing heeft ook antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van tal van kwalen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom, maagzweren, parodontitis en infecties van de bovenste luchtwegen.

 4. Verder onderzoek is gerechtvaardigd om de gunstige eigenschappen ervan te ondersteunen.

 5. Alles bij elkaar genomen is manuka-honing waarschijnlijk een effectieve behandelingsstrategie die het genezingsproces kan versnellen bij gebruik in combinatie met meer conventionele therapieën.

 6. Online winkelen voor manukahoning.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407