Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kersen

De onderste regel

 1. Kersen zijn een van de meest geliefde vruchten, en met goede reden.

 2. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar bevatten ook vitamines, mineralen en plantaardige stoffen met krachtige gezondheidseffecten.

 3. Hier zijn 7 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kersen.

1. Boordevol voedingsstoffen

 1. Kersen zijn kleine steenvruchten die in verschillende kleuren en smaken voorkomen. Er zijn twee hoofdcategorieën - taart en zoete kersen, respectievelijk Prunus cerasus L. en Prunus avium L.

 2. Hun kleuren kunnen variëren van geel tot diep zwartachtig rood.

 3. Alle rassen zijn zeer voedzaam en zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen.

 4. Eén portie (154 gram) zoete, rauwe kersen zonder pit biedt (1):

 5. Deze voedingsstoffen, met name vezels, vitamine C en kalium, zijn op veel manieren gunstig voor de gezondheid.

 6. Vitamine C is essentieel voor het behoud van uw immuunsysteem en de gezondheid van de huid, terwijl kalium nodig is voor spiercontractie, zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en vele andere kritische lichaamsprocessen (2, 3).

 7. Kersen zijn ook een goede bron van vezels, die helpt uw ​​spijsvertering gezond te houden door nuttige darmbacteriën te voeden en de regelmaat van de darm te bevorderen (4).

 8. Plus, ze bieden B-vitamines, mangaan, koper, magnesium en vitamine K.

2. Rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen

 1. De hoge concentratie plantaardige stoffen in kersen kan verantwoordelijk zijn voor de vele gezondheidsvoordelen van deze vrucht.

 2. Hoewel de hoeveelheid en het type kunnen variëren afhankelijk van de variëteit, zitten alle kersen boordevol antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen.

 3. Dit hoge gehalte aan antioxidanten kan helpen oxidatieve stress te bestrijden, een aandoening die verband houdt met meerdere chronische ziekten en vroegtijdige veroudering (5).

 4. Eén beoordeling vond zelfs dat het eten van kersen de ontsteking effectief verminderde in 11 van de 16 onderzoeken en markers van oxidatieve stress in 8 van de 10 onderzoeken (6).

 5. Kersen bevatten vooral veel polyfenolen, een grote groep plantaardige chemicaliën die cellulaire schade helpen bestrijden, ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen (6, 7).

 6. In feite kunnen polyfenolrijke diëten beschermen tegen vele chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, mentale achteruitgang en bepaalde vormen van kanker (8).

 7. Deze steenvruchten bevatten ook carotenoïde pigmenten zoals bètacaroteen en vitamine C, die beide ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben (6).

3. Kan trainingsherstel bevorderen

 1. Onderzoek toont aan dat de ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen in kersen kunnen helpen bij het verlichten van door inspanning veroorzaakte spierpijn, schade en ontsteking (6, 9).

 2. Scherpe kersen en hun sap lijken effectiever te zijn dan zoete variëteiten, hoewel beide atleten kunnen helpen.

 3. Van scherp kersensap en concentraat is gevonden dat het spierherstel versnelt, door inspanning veroorzaakte spierpijn vermindert en krachtverlies voorkomt bij topsporters, zoals fietsers en marathonlopers (6).

 4. Bovendien suggereert enig bewijs dat kersenproducten de trainingsprestaties kunnen verbeteren.

 5. Een onderzoek bij 27 uithoudingslopers toonde aan dat degenen die dagelijks gedurende 10 dagen 480 mg gepoederde taartkersen consumeerden vóór een halve marathon gemiddeld 13% snellere racetijden hadden en minder spierpijn ervoeren dan een placebo groep (10).

 6. Hoewel de meeste onderzoeken naar het verband tussen kersen en lichaamsbeweging betrekking hebben op getrainde atleten, kan scherp kersensap ook niet-atleten ten goede komen.

 7. Een studie bij 20 actieve vrouwen merkte op dat degenen die gedurende 60 dagen tweemaal daags 60 ml scherp kersensap dronken sneller herstelden en minder spierbeschadiging en pijn hadden na het voltooien van herhaalde sprintoefeningen , vergeleken met de placebogroep (11).

 8. Hoewel veelbelovend, houden deze bevindingen verband met geconcentreerde kersenproducten, zoals sap en poeder. Het is onduidelijk hoeveel verse kersen je zou moeten eten om vergelijkbare resultaten te produceren.

4. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Het verhogen van uw inname van voedzaam fruit zoals kersen is een smakelijke manier om uw hart te beschermen.

 2. Veel onderzoeken tonen aan dat fruitrijke diëten geassocieerd zijn met een verminderd risico op hartaandoeningen (12).

 3. Kersen zijn in dit opzicht bijzonder voordelig, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en verbindingen waarvan bekend is dat ze de gezondheid van het hart bevorderen, waaronder kalium- en polyfenol-antioxidanten.

 4. Slechts 1 kop (154 gram) zoete kersen zonder pit levert 10% van de DV voor kalium, een mineraal dat essentieel is voor het gezond houden van uw hart.

 5. Het is nodig om een ​​regelmatige hartslag te behouden en helpt overtollig natrium uit uw lichaam te verwijderen, waardoor uw bloeddruk wordt gereguleerd (13).

 6. Dit is de reden waarom hogere inname van kalium is geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes (14).

 7. Bovendien zijn kersen rijk aan krachtige polyfenol-antioxidanten, waaronder anthocyanen, flavonolen en catechinen, die uw hart gezond kunnen houden door te beschermen tegen cellulaire schade en ontstekingen te verminderen (15).

 8. Uit een onderzoek onder 84.158 mensen bleek dat een hogere inname van polyfenolen - vooral anthocyaninen, flavonolen en catechinen - gedurende 5 jaar (16 ).

5. Kan de symptomen van artritis en jicht verbeteren

 1. Vanwege hun krachtige ontstekingsremmende effecten kunnen kersen de symptomen van artritis en jicht verminderen, een soort artritis die wordt veroorzaakt door een opeenhoping van urinezuur die kan leiden tot extreme zwelling, ontsteking en pijn in je gewrichten.

 2. Veel onderzoeken tonen aan dat kersen helpen oxidatieve stress te remmen en ontstekingen te verminderen door ontstekingsproteïnen te onderdrukken, wat kan helpen symptomen met artritis te verminderen.

 3. Plus, ze kunnen het urinezuurgehalte in uw lichaam verlagen, waardoor ze vooral gunstig zijn voor mensen met jicht.

 4. Een onderzoek bij 10 vrouwen wees uit dat het eten van 2 porties (280 gram) zoete kersen na een nacht snel verlaagde niveaus van het inflammatoire marker C-reactieve eiwit (CRP) en aanzienlijk verminderde urinezuurspiegels 5 uur na consumptie (17).

 5. Een ander onderzoek bij 633 mensen met jicht toonde aan dat degenen die gedurende 2 dagen verse kersen aten, 35% minder jichtaanvallen hadden dan degenen die het fruit niet consumeerden.

 6. Bovendien bleek uit de studie dat wanneer kersinname werd gecombineerd met de jichtmedicatie allopurinol, jichtaanvallen 75% minder waarschijnlijk waren dan in perioden waarin noch kersen of allopurinol werden geconsumeerd (18).

6. Kan de slaapkwaliteit verbeteren

 1. Kersen eten of scherp kersensap drinken kan uw slaapkwaliteit verbeteren.

 2. Deze slaapbevorderende voordelen kunnen worden toegeschreven aan de hoge concentratie plantaardige stoffen van het fruit. Bovendien bevatten kersen melatonine, een stof die helpt je slaap-waakcyclus te reguleren (19).

 3. Een onderzoek bij 20 mensen toonde aan dat degenen die gedurende 7 dagen scherp kersensapconcentraat dronken, een significante toename van de melatoninespiegels, slaapduur en slaapkwaliteit hadden, vergeleken met een placebo (19).

 4. Evenzo bleek uit een onderzoek van 2 weken bij oudere volwassenen met slapeloosheid dat het drinken van 1 kop (240 ml) scherp kersensap voor het slapengaan de slaaptijd met 84 minuten (20) verlengde.

 5. In deze onderzoeken worden echter geconcentreerde kersenproducten gebruikt. Het is onduidelijk of het eten van verse kersen voor het slapengaan hetzelfde effect zou hebben.

 6. Uiteindelijk zijn meer studies nodig om beter te begrijpen hoe het consumeren van kersen en kersenproducten de slaap ten goede kan komen.

7. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Kersen zijn veelzijdig en ongelooflijk lekker.

 2. Zowel zoete als zure variëteiten passen goed bij veel voedingsmiddelen. Bovendien maken verwante producten, zoals gedroogde kersen, kersenpoeder en kersensap, interessante toevoegingen aan veel recepten.

 3. Hier zijn enkele manieren om kersen in uw dieet op te nemen:

 4. De mogelijkheden om kersen in uw keuken te gebruiken zijn eindeloos, dus wees niet bang om te experimenteren.

De onderste regel

 1. Kersen zijn zeer voedzaam en bieden tal van gezondheidsvoordelen.

 2. Ze bevatten niet alleen een scala aan krachtige plantaardige stoffen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen, maar het eten ervan kan de slaap verbeteren, de gezondheid van het hart verbeteren en het herstel versnellen na het sporten.

 3. Wat meer is, zowel zoete als zure variëteiten zijn absoluut heerlijk en kunnen in verschillende recepten worden gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407