Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Indrukwekkende voordelen van sjalotten

7 Indrukwekkende voordelen van sjalotten

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 17 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn sjalotten?

 1. Sjalotten worden normaal als een verscheidenheid aan uien beschouwd en ze delen dezelfde soort, Allium cepa. Ze zijn echter in een ondersoortvariëteit genaamd de Aggragatium-groep. Ze zijn ook nauw verwant aan knoflook en hebben een vergelijkbare structuur van een kop bestaande uit meerdere kruidnagel. Ze variëren in kleur van goudbruin tot rozerood en het binnenste vruchtvlees is pappig wit, met wat groene kleuring. Ze komen waarschijnlijk uit Zuidoost-Azië en zijn van daaruit naar India verhuisd en via handel en algemene gewasbewegingen naar het Middellandse Zeegebied gereisd. Sjalotten worden al duizenden jaren gekweekt en komen voor in de Griekse literatuur en geschiedenis. Ze worden ook niet in Afrika verbouwd.

 2. Ze bieden een interessante culinaire smaak aan levensmiddelen en kunnen zowel vers als als een ingelegd plantaardig product worden gebruikt. Ze smaken enigszins als uien, maar hebben een iets mildere smaak. Echter, vergelijkbaar met knoflook en uien, veroorzaken sjalotten irritatie in het oog wanneer ze worden gesneden. Ze worden op verschillende manieren bereid, waaronder gefrituurd als specerij in bepaalde Aziatische culturen. Ze worden niet alleen gewaardeerd om hun unieke smaak en beschikbaarheid, maar ook om hun significante voedingswaarde, die op verschillende manieren zelfs beter is dan gewone uien. Laten we enkele van de voedingsstoffen die deze veelzijdige en populaire groente samenstellen eens nader bekijken.

Sjalotten voedingsfeiten

 1. Sjalotten zijn rijk aan flavonolen en polyfenolische verbindingen, die er eigenlijk in grotere hoeveelheden in zitten dan in uien en knoflook. Bovendien bevatten ze ook voedingsvezels, eiwitten, vitamine C, kalium, foliumzuur, vitamine A, vitamine B6 en mangaan.

Gezondheidsvoordelen van sjalotten

 1. Gezondheidsvoordelen van sjalotten zijn onder meer:

Fungeren als antioxidanten

 1. Misschien is de beste voedingswaarde van sjalotten het hoge en diverse gehalte aan antioxidantverbindingen, waaronder quercetine, kaempferol en verschillende zwavelzuurantioxidanten. Deze antioxidanten komen vrij wanneer het celoppervlak wordt verstoord, wat gebeurt tijdens het snijden of pletten, vergelijkbaar met knoflook. Wanneer deze antioxidanten vrijkomen, vormen ze een andere waardevolle stof die allicine wordt genoemd. Deze krachtige verbinding helpt celmutatie en verschillende kankers te verminderen. Studies hebben sjalotten in verband gebracht met een vermindering van long- en orale kanker, evenals maag-, darm- en borstkanker.

Circulatiemetabolisme verbeteren

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Lagere cholesterol De gezondheid van het hart verbeteren

 1. Allicine, de verbinding die wordt gevormd wanneer sjalotten worden gesneden en in blokjes wordt gesneden, is direct gekoppeld aan het reguleren van het cholesterolgehalte in het lichaam. Allicine remt een reductase-enzym dat in de lever wordt geproduceerd, het enzym dat de cholesterolproductie regelt. Door het totale cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen, kunnen sjalotten atherosclerose, hart- en vaatziekten, hartaanvallen en beroertes helpen voorkomen.

Lagere bloeddruk

 1. Door de combinatie van kalium, een bekende vaatverwijder en de werking van allicine, die stikstofoxide in het lichaam afgeeft, is de bloeddruk aanzienlijk verlaagd. Een vaatverwijder ontspant de wanden van de bloedvaten en laat het bloed vrijer stromen. Dit voorkomt stolling en stress op het cardiovasculaire systeem en verhoogt de gezondheid van het hart.

Help diabetes beheersen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Kalmeren zenuwen

 1. De verschillende mineralen en vitamines in sjalotten, waaronder pyridoxine, kunnen de afgifte van GABA in de hersenen stimuleren, wat erg belangrijk is voor het handhaven van lage stressniveaus en het behouden van de hormonen in het lichaam op de juiste niveaus. Als je stress wilt verminderen of je geest wilt ontspannen, kunnen sjalotten je een snelle GABA-boost geven.

 2. Foliumzuur wordt ook in significante hoeveelheden in sjalotten gevonden, wat een essentiële B-vitamine is die kan helpen met mentale en emotionele hulp door hormonale en enzymatische reacties in de hersenen te reguleren.

 3. Woord van waarschuwing: Er zijn geen veel voorkomende allergieën voor sjalotten, zoals de meeste leden van die soort (uien en knoflook). Er bestaan ​​echter zeldzame allergieën, dus controleer uw lichaam en consumeer ze met mate.

 4. John Staughton is een reizend schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407