Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Indrukwekkende voordelen van vitamine C-supplementen

De onderste regel

 1. Vitamine C is een essentiële vitamine, wat betekent dat het niet door het lichaam kan worden geproduceerd. Niettemin heeft het vele rollen in je lichaam en is het gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Het is oplosbaar in water en wordt aangetroffen in veel groenten en fruit, waaronder sinaasappels, aardbeien, kiwi's, paprika, broccoli, boerenkool en spinazie.

 3. De aanbevolen dagelijkse inname voor vitamine C is 75 mg voor vrouwen en 90 mg voor mannen (1).

 4. Hoewel het vaak wordt geadviseerd om uw vitamine C-inname uit voedingsmiddelen te halen, wenden veel mensen zich tot supplementen om aan hun behoeften te voldoen.

 5. Hier zijn 7 wetenschappelijk bewezen voordelen van het nemen van een vitamine C-supplement.

Dat kan het risico op chronische ziekten verminderen

 1. Vitamine C is een sterke antioxidant die de natuurlijke afweer van uw lichaam kan versterken (2).

 2. Antioxidanten zijn moleculen die het immuunsysteem stimuleren. Ze doen dit door cellen te beschermen tegen schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 3. Wanneer vrije radicalen zich ophopen, kunnen ze een toestand bevorderen die bekend staat als oxidatieve stress, die is gekoppeld aan veel chronische ziekten (3).

 4. Studies tonen aan dat het consumeren van meer vitamine C uw bloedantioxidantspiegels tot 30% kan verhogen. Dit helpt de natuurlijke afweer van het lichaam om ontstekingen te bestrijden (4, 5).

2. Kan helpen bij het bestrijden van hoge bloeddruk

 1. Ongeveer een derde van de Amerikaanse volwassenen heeft hoge bloeddruk (6).

 2. Hoge bloeddruk geeft u risico op hartaandoeningen, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak (7).

 3. Studies hebben aangetoond dat vitamine C de bloeddruk kan helpen verlagen bij patiënten met en zonder hoge bloeddruk.

 4. Uit een dierstudie bleek dat het innemen van een vitamine C-supplement de bloedvaten die het bloed uit het hart dragen heeft helpen ontspannen, waardoor de bloeddruk werd verlaagd (8).

 5. Bovendien bleek uit een analyse van 29 studies bij mensen dat het nemen van een vitamine C-supplement de systolische bloeddruk (bovenste waarde) gemiddeld met 3,84 mmHg en de diastolische bloeddruk (lagere waarde) met 1,48 verlaagde. mmHg bij gezonde volwassenen.

 6. Bij volwassenen met een bestaande hoge bloeddruk verlaagden vitamine C-supplementen de systolische bloeddruk met gemiddeld 4,85 mmHg en de diastolische bloeddruk met gemiddeld 1,67 mmHg (9).

 7. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het niet duidelijk of de effecten op de bloeddruk langdurig zijn. Bovendien moeten mensen met hoge bloeddruk niet alleen op vitamine C vertrouwen voor de behandeling.

Risicofactoren, mogelijk verlagend risico op hartziekten

 1. Hartziekte is wereldwijd de nummer één doodsoorzaak (7).

 2. Veel factoren verhogen het risico op hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, hoge niveaus van "slechte" LDL-cholesterol, lage niveaus van "goede" HDL-cholesterol en triglycerideniveaus.

 3. Vitamine C kan deze risicofactoren helpen verminderen, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

 4. Uit een analyse van negen onderzoeken met in totaal 293.172 deelnemers bleek dat na 10 jaar mensen die dagelijks minimaal 700 mg vitamine C namen een 25% lager risico op hartaandoeningen hadden dan degenen die geen vitamine C-supplement hebben ingenomen (10).

 5. Interessant genoeg bleek uit een andere analyse van 15 onderzoeken dat het consumeren van vitamine C alleen uit voedingsmiddelen, niet uit supplementen, gekoppeld was aan een lager risico op hartaandoeningen.

 6. Wetenschappers wisten echter niet zeker of mensen die vitamine C-rijk voedsel consumeerden ook een gezondere levensstijl volgden dan mensen die een supplement namen. Het blijft dus onduidelijk of de verschillen te wijten waren aan vitamine C of andere aspecten van het dieet (11).

 7. Een andere analyse van 13 onderzoeken keek naar het effect van het nemen van minimaal 500 mg / dag vitamine C op risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals cholesterol en triglyceriden in het bloed.

 8. Uit de analyse bleek dat het nemen van een vitamine C-supplement het "slechte" LDL-cholesterol significant verminderde met ongeveer 7,9 mg / dl en bloedtriglyceriden met 20,1 mg / dl (12).

 9. Kortom, het lijkt erop dat dagelijks innemen of consumeren van minimaal 500 mg vitamine C het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Als u echter al een vitamine C-rijk dieet consumeert, bieden supplementen mogelijk geen extra voordelen voor de gezondheid van het hart.

Urinezuurniveaus en helpen jichtaanvallen te voorkomen

 1. Jicht is een vorm van artritis die ongeveer 4% van de Amerikaanse volwassenen treft (13).

 2. Het is ongelooflijk pijnlijk en gaat gepaard met ontstekingen van de gewrichten, vooral die van de grote tenen. Mensen met jicht ervaren zwelling en plotselinge, ernstige aanvallen van pijn (14).

 3. Jichtsymptomen verschijnen wanneer er teveel urinezuur in het bloed is. Urinezuur is een afvalproduct dat door het lichaam wordt geproduceerd. Op hoge niveaus kan het kristalliseren en neerslaan in de gewrichten.

 4. Interessant is dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C kan helpen urinezuur in het bloed te verminderen en als gevolg daarvan te beschermen tegen jichtaanvallen.

 5. Uit een studie van 1.387 mannen bleek bijvoorbeeld dat mensen die de meeste vitamine C consumeerden significant lagere bloedspiegels van urinezuur hadden dan degenen die het minst consumeerden (15).

 6. Een ander onderzoek volgde 46.194 gezonde mannen gedurende 20 jaar om te zien of vitamine C-inname gekoppeld was aan het ontwikkelen van jicht. Interessant is dat mensen die een vitamine C-supplement namen, een 44% lager jichtrisico hadden (16).

 7. Bovendien bleek uit een analyse van 13 klinische onderzoeken dat het nemen van een vitamine C-supplement gedurende 30 dagen de urinezuur in het bloed aanzienlijk verminderde, vergeleken met een placebo (17).

 8. Hoewel er een sterk verband lijkt te zijn tussen vitamine C-inname en urinezuurspiegels, zijn meer onderzoeken naar de impact van vitamine C op jicht nodig.

Tekortkomingen door de ijzerabsorptie te verbeteren

 1. IJzer is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in het lichaam heeft. Het is essentieel voor het maken van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door het lichaam.

 2. Interessant is dat vitamine C-supplementen de opname van ijzer uit het dieet kunnen helpen verbeteren. Vitamine C helpt bij het omzetten van ijzer dat slecht wordt geabsorbeerd, zoals plantaardige ijzerbronnen, in een vorm die gemakkelijker te absorberen is (18).

 3. Dit is vooral handig voor mensen die een vleesvrij dieet volgen, omdat vlees een belangrijke bron van ijzer is.

 4. Gewoonweg 100 mg vitamine C consumeren kan de ijzerabsorptie met 67% verbeteren (19).

 5. Als gevolg hiervan kan vitamine C helpen het risico op bloedarmoede te verminderen bij mensen die vatbaar zijn voor ijzertekort.

 6. In één onderzoek kregen 65 kinderen met bloedarmoede door ijzertekort een vitamine C-supplement. Onderzoekers ontdekten dat het supplement alleen hielp bij het beheersen van hun bloedarmoede (20).

 7. Als u lijdt aan lage ijzergehaltes, kan het nuttigen van meer vitamine C-rijk voedsel of het nemen van een vitamine C-supplement uw bloedijzerwaarden helpen verbeteren. [! 98346 => 1130 = 7!

 1. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen vitamine C-supplementen nemen, is hun immuniteit te vergroten.

 2. Vitamine C is betrokken bij vele delen van het immuunsysteem.

 3. Ten eerste helpt vitamine C de productie van witte bloedcellen aan te moedigen, bekend als lymfocyten en fagocyten, die het lichaam helpen beschermen tegen infecties (21).

 4. Ten tweede helpt vitamine C deze witte bloedcellen effectiever te laten functioneren, terwijl ze worden beschermd tegen schade door potentieel schadelijke moleculen, zoals vrije radicalen.

 5. Ten derde is vitamine C een essentieel onderdeel van het afweersysteem van de huid. Het wordt actief naar de huid getransporteerd, waar het als een antioxidant kan werken en de barrières van de huid kan helpen versterken (22).

 6. Studies hebben ook aangetoond dat het innemen van vitamine C de wondgenezing kan verkorten (23, 24).

 7. Bovendien zijn lage vitamine C-waarden gekoppeld aan slechte gezondheidsresultaten.

 8. Mensen met longontsteking hebben bijvoorbeeld vaak lagere vitamine C-niveaus en vitamine C-supplementen hebben aangetoond dat ze de hersteltijd verkorten (25, 26).

En denken als je ouder wordt

 1. Dementie is een brede term die wordt gebruikt om symptomen van slecht denken en geheugen te beschrijven.

 2. Het treft meer dan 35 miljoen mensen wereldwijd en komt meestal voor bij oudere volwassenen (27).

 3. Studies suggereren dat oxidatieve stress en ontsteking in de buurt van de hersenen, wervelkolom en zenuwen (helemaal bekend als het centrale zenuwstelsel) het risico op dementie kan verhogen (28).

 4. Vitamine C is een sterke antioxidant. Lage niveaus van deze vitamine zijn gekoppeld aan een verminderd vermogen om te denken en te onthouden (29, 30).

 5. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat mensen met dementie mogelijk lagere vitamine C-waarden in het bloed hebben (31, 32).

 6. Bovendien is aangetoond dat hoge vitamine C-innames uit voedsel of supplementen een beschermend effect hebben op het denken en geheugen met de leeftijd (33, 34, 35).

 7. Vitamine C-supplementen kunnen helpen tegen aandoeningen zoals dementie als u niet genoeg vitamine C uit het dieet haalt. Er zijn echter meer op mensen gebaseerde studies nodig om de impact van vitamine C-supplementen op de gezondheid van het zenuwstelsel te begrijpen (36).

Vitamine C

 1. Hoewel vitamine C veel wetenschappelijk bewezen voordelen heeft, heeft het ook veel ongegronde claims die worden ondersteund door zwak of helemaal geen bewijs.

 2. Hier zijn enkele onbewezen beweringen over vitamine C:

De onderste regel

 1. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die uit het dieet of supplementen moet worden gehaald.

 2. Het is in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals het verhogen van antioxidantniveaus, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van het risico op hartaandoeningen, het beschermen tegen jichtaanvallen, het verbeteren van de ijzerabsorptie, het stimuleren van de immuniteit en het verminderen van het risico op dementie .

 3. Over het algemeen zijn vitamine C-supplementen een geweldige en eenvoudige manier om uw vitamine C-inname te stimuleren als u moeite heeft om voldoende uit uw dieet te halen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407