Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 manieren waarop hazelnoten uw gezondheid ten goede komen

De onderste regel

 1. De hazelnoot, ook bekend als de hazelaar, is een soort noot die afkomstig is van de Corylus-boom. Het wordt meestal geteeld in Turkije, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

 2. Hazelnoten hebben een zoete smaak en kunnen rauw, geroosterd of tot een pasta worden gegeten.

 3. Net als andere noten zijn hazelnoten rijk aan voedingsstoffen en bevatten ze veel eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Hier zijn zeven evidence-based gezondheidsvoordelen van hazelnoten.

1. Vol met voedingsstoffen

 1. Hazelnoten hebben een geweldig voedingsprofiel. Hoewel ze veel calorieën bevatten, zitten ze boordevol voedingsstoffen en gezonde vetten.

 2. Een ons (28 gram, of ongeveer 20 hele korrels) hazelnoten bevat (1):

 3. Hazelnoten bevatten ook behoorlijke hoeveelheden vitamine B6, folaat, fosfor, kalium en zink.

 4. Bovendien zijn ze een rijke bron van mono- en meervoudig onverzadigde vetten en bevatten ze een goede hoeveelheid omega-6- en omega-9-vetzuren, zoals oliezuur (1, 2).

 5. Bovendien levert een portie van 11 gram 11,2 gram voedingsvezels, wat ongeveer 11% van de ADH uitmaakt (1).

 6. Hazelnoten bevatten echter fytinezuur, waarvan is aangetoond dat het de opname van sommige mineralen, zoals ijzer en zink, uit de noten (3) belemmert.

2. Geladen met antioxidanten

 1. Hazelnoten bevatten aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten.

 2. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress, die de celstructuur kunnen beschadigen en veroudering, kanker en hartaandoeningen kunnen bevorderen (4, 5).

 3. De meest voorkomende antioxidanten in hazelnoten worden fenolische verbindingen genoemd. Het is bewezen dat ze helpen het cholesterolgehalte in het bloed en ontstekingen te verlagen. Ze kunnen ook gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en beschermen tegen kanker (6, 7, 8).

 4. Een onderzoek van 8 weken toonde aan dat het eten van hazelnoten, met of zonder de huid, oxidatieve stress aanzienlijk verminderde in vergelijking met het niet eten van hazelnoten, wat geen effecten veroorzaakte (9).

 5. De meeste aanwezige antioxidanten zijn geconcentreerd in de schil van de noot. Dit gehalte aan antioxidanten kan echter afnemen na het braadproces (10, 11, 12).

 6. Daarom wordt het aanbevolen om hele, niet-geroosterde korrels met de schil te consumeren in plaats van gepelde, niet geroosterde of niet geroosterde (11).

3. Kan goed zijn voor het hart

 1. Het is aangetoond dat het eten van noten het hart beschermt (13).

 2. In hazelnoten kan de hoge concentratie antioxidanten en gezonde vetten het antioxidantpotentieel verhogen en het cholesterolgehalte in het bloed verlagen (14, 15).

 3. In een onderzoek van een maand werden 21 mensen met een hoog cholesterolgehalte waargenomen die 18-20% van hun totale dagelijkse calorie-inname van hazelnoten consumeerden. De resultaten toonden aan dat cholesterol, triglyceriden en slechte LDL-cholesterolwaarden waren verlaagd (16).

 4. Deelnemers ondervonden ook verbeteringen aan de slagadergezondheid en ontstekingsmarkers in het bloed.

 5. Bovendien zag een beoordeling van negen studies onder meer dan 400 mensen ook reducties in slechte LDL en totale cholesterolwaarden bij degenen die hazelnoten aten, terwijl goede HDL-cholesterol en triglyceriden ongewijzigd bleven (17).

 6. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare effecten op de gezondheid van het hart aangetoond, met resultaten die lagere bloedvetwaarden en verhoogde vitamine E-waarden aantonen (14, 18, 19, 20). [! 2425 => 1140 = 4!

 7. Over het algemeen is het eten van 29 tot 69 gram hazelnoten per dag gekoppeld aan verbeteringen in de gezondheidsparameters van het hart (17).

4. Verbonden met lagere tarieven voor kanker

 1. De hoge concentratie antioxidanten, vitamines en mineralen van hazelnoten kan ze een aantal anti-kanker eigenschappen geven.

 2. Naast andere noten zoals pecannoten en pistachenoten hebben hazelnoten de hoogste concentratie van een categorie antioxidanten bekend als proanthocyanidinen (7).

 3. Sommige reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat proanthocyanidinen sommige soorten kanker kunnen helpen voorkomen en behandelen. Er wordt gedacht dat ze beschermen tegen oxidatieve stress (22, 23).

 4. Bovendien zijn hazelnoten rijk aan vitamine E, een andere krachtige antioxidant die mogelijk bescherming heeft geboden tegen celschade die kanker kan veroorzaken of bevorderen (24).

 5. Op dezelfde manier leveren hazelnoten maar liefst 87% van de ADH voor mangaan in een portie van 1 ons (1).

 6. Mangaan heeft aangetoond dat het de functies van specifieke enzymen helpt die oxidatieve schade kunnen verminderen en het risico op kanker kunnen verminderen (25, 26).

 7. Een paar reageerbuisstudies hebben aangetoond dat hazelnootextract nuttig kan zijn bij de behandeling van baarmoederhals-, lever-, borst- en darmkanker (27, 28).

 8. Bovendien resulteerde een dieronderzoek met een product gemaakt van hazelnoothuidextract in een verminderd risico op darmkanker na de onderzoeksperiode van acht weken (29).

 9. Aangezien de meeste onderzoeken naar de voordelen van hazelnoten tegen de ontwikkeling van kanker zijn uitgevoerd in reageerbuizen en dieren, zijn meer onderzoeken bij mensen nodig.

5. Kan ontsteking verminderen

 1. Hazelnoten zijn gekoppeld aan verminderde ontstekingsmarkers, dankzij hun hoge concentraties gezonde vetten.

 2. Eén studie onderzocht hoe het eten van hazelnoten ontstekingsmarkers beïnvloedde, zoals C-reactief eiwit met een hoge gevoeligheid, bij 21 mensen met een hoog cholesterolgehalte.

 3. De deelnemers ondervonden een significante vermindering van ontsteking na vier weken na het volgen van een dieet waarbij hazelnoten goed waren voor 18-20% van hun totale calorie-inname (16).

 4. Bovendien heeft het eten van 60 gram hazelnoten gedurende 12 weken gedurende 12 weken bijgedragen aan het verminderen van ontstekingsmarkers bij mensen met overgewicht en obesitas (30).

 5. Een andere studie onderzocht hoe het eten van hazelnoten de ontsteking beïnvloedde. Het toonde aan dat het eten van 40 gram hazelnoten de ontstekingsreactie bij gezonde mensen kan verminderen (31).

 6. Evenzo ondervonden 50 mensen met het metabool syndroom een ​​afname van ontsteking na het consumeren van 30 gram van een combinatie van rauwe noten - 15 gram walnoten, 7,5 gram amandelen en 7,5 gram hazelnoten - gedurende 12 weken , vergeleken met een controlegroep (32).

 7. De meeste studies concluderen echter dat het eten van hazelnoten alleen niet voldoende is. Om ontstekingen te verminderen, is het ook belangrijk om een ​​caloriebeperkt dieet te volgen (30).

6. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

 1. Van noten, zoals amandelen en walnoten, is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel helpen verlagen (33, 34, 35).

 2. Hoewel niet overvloedig, is er onderzoek dat hazelnoten ook kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

 3. Een studie onderzocht het effect van hazelnoten op de nuchtere bloedsuikerspiegel bij 48 mensen met diabetes type 2. Ongeveer de helft consumeerde hazelnoten als snack, terwijl de anderen als controlegroep dienden.

 4. Na acht weken ondervond de hazelnootgroep geen significante verlagingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel (36).

 5. Een ander onderzoek gaf echter een combinatie van 30 gram gemengde noten - 15 gram walnoten, 7,5 gram amandelen en 7,5 gram hazelnoten - aan 50 mensen met het metabool syndroom.

 6. Na 12 weken vertoonden de resultaten een significante verlaging van de nuchtere insulineniveaus (32).

 7. Bovendien is aangetoond dat oliezuur, het belangrijkste vetzuur in hazelnoten, gunstige effecten heeft op de insulinegevoeligheid (37, 38).

 8. Een twee maanden durende studie toonde aan dat een dieet rijk aan oliezuur de nuchtere bloedsuikerspiegel en insulinespiegels significant verlaagde, terwijl de insulinegevoeligheid werd verhoogd, bij 11 mensen met type 2 diabetes (39).

 9. Het lijkt erop dat een dieet rijk aan noten, inclusief hazelnoten, uw bloedsuiker kan helpen verlagen en de insulinegevoeligheid kan verhogen.

Eenvoudig aan uw dieet toe te voegen

 1. Hazelnoten kunnen in het dieet worden opgenomen als een gezond tussendoortje of als ingrediënt in veel gerechten.

 2. Je kunt ze rauw, geroosterd, heel, gesneden of gemalen kopen en ervan genieten. Interessant genoeg lijkt het erop dat mensen liever gesneden en hele hazelnoten verkiezen boven gemalen (40).

 3. Hoewel de hoogste concentratie antioxidanten in de huid zit, moet u voor sommige recepten de huid verwijderen. Dit kan door de korrels ongeveer 10 minuten in de oven te bakken, waardoor de schil gemakkelijk kan worden geschild.

 4. Gepelde hazelnoten kunnen worden gemalen om bloem te maken voor het bakken of om hazelnootboter te maken, een voedzame spread.

 5. Bovendien kunnen hazelnoten ook worden bedekt met chocolade of kruiden, zoals kaneel of cayennepeper, voor een zoete of kruidige traktatie.

 6. Ze vormen ook een uitstekende aanvulling op cakes of topping voor ijsjes en andere desserts.

De onderste regel

 1. Hazelnoten zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten.

 2. Ze kunnen ook gezondheidsvoordelen hebben, zoals het helpen verlagen van de bloedvetwaarden, het reguleren van de bloeddruk, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van onder andere de bloedsuikerspiegel.

 3. Aan de andere kant kunnen hazelnoten, net als andere noten, bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken (41).

 4. Al met al zijn hazelnoten een uitstekende en heerlijke bron van voedingsstoffen die gemakkelijk in uw dieet kunnen worden opgenomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407