Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Nieuwe voordelen van Bacopa monnieri (Brahmi)

De onderste regel

 1. Bacopa monnieri, ook wel brahmi genoemd, is een stapelplant in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

 2. Het groeit in natte, tropische omgevingen en zijn vermogen om onder water te gedijen maakt het populair voor aquariumgebruik (1).

 3. Bacopa monnieri wordt al eeuwenlang door ayurvedische artsen gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van het geheugen, het verminderen van angst en het behandelen van epilepsie (2).

 4. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het de hersenfunctie kan stimuleren en angst en stress kan verlichten, naast andere voordelen.

 5. Een klasse krachtige verbindingen genaamd Bacosides in Bacopa monnieri wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze voordelen.

 6. Hier zijn 7 nieuwe voordelen van Bacopa monnieri.

1. Bevat krachtige antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn stoffen die helpen beschermen tegen celschade veroorzaakt door potentieel schadelijke moleculen, vrije radicalen genaamd.

 2. Onderzoek suggereert dat schade veroorzaakt door vrije radicalen verband houdt met veel chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde kankers (3).

 3. Bacopa monnieri bevat krachtige verbindingen die antioxiderende effecten kunnen hebben (4).

 4. Van bacosiden, de belangrijkste actieve verbindingen in Bacopa monnieri, is bijvoorbeeld aangetoond dat ze vrije radicalen neutraliseren en voorkomen dat vetmoleculen reageren met vrije radicalen (5).

 5. Wanneer vetmoleculen reageren met vrije radicalen, ondergaan ze een proces dat lipidenperoxidatie wordt genoemd. Lipideperoxidatie is gekoppeld aan verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en andere neurodegeneratieve aandoeningen (6, 7).

 6. Bacopa monnieri kan helpen schade door dit proces te voorkomen.

 7. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat behandeling van ratten met dementie met Bacopa monnieri schade door vrije radicalen verminderde en tekens van geheugenstoornis omkeerde (8).

2. Kan ontsteking verminderen

 1. Ontsteking is de natuurlijke reactie van uw lichaam om ziekten te genezen en te bestrijden.

 2. Chronische, lichte ontsteking is echter in verband gebracht met veel chronische aandoeningen, waaronder kanker, diabetes en hart- en nierziekten (9).

 3. In reageerbuisstudies leek Bacopa monnieri de afgifte van pro-inflammatoire cytokines te onderdrukken - moleculen die een inflammatoire immuunrespons stimuleren (10, 11).

 4. In reageerbuis- en dierstudies remde het ook enzymen, zoals cyclooxygenasen, caspasen en lipoxygenasen - die allemaal een belangrijke rol spelen bij ontstekingen en pijn (10, 11, 12) .

 5. Bovendien had Bacopa monnieri in dierstudies ontstekingsremmende effecten die vergelijkbaar zijn met die van diclofenac en indomethacine - twee niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen die vaak worden gebruikt om ontstekingen te behandelen (12, 13).

 6. Niettemin is meer onderzoek nodig om te bepalen of Bacopa monnieri ontstekingen bij mensen vermindert.

3. Kan de hersenfunctie stimuleren

 1. Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri de hersenfunctie kan helpen verbeteren.

 2. Eén studie bij muizen toonde bijvoorbeeld aan dat het aanvullen met Bacopa monnieri hun ruimtelijk leren en het vermogen om informatie te behouden verbeterde (14).

 3. Uit dezelfde studie bleek ook dat het de dendritische lengte en vertakking verhoogde. Dendrieten zijn delen van zenuwcellen in de hersenen die nauw verbonden zijn met leren en geheugen (14).

 4. Bovendien constateerde een 12 weken durende studie bij 46 gezonde volwassenen dat het dagelijks innemen van 300 mg Bacopa monnieri de snelheid van het verwerken van visuele informatie, leersnelheid en geheugen aanzienlijk verbeterde in vergelijking met de placebo-behandeling (15).

 5. Een ander onderzoek van 12 weken bij 60 oudere volwassenen wees uit dat het nemen van 300 mg of 600 mg Bacopa monnieri-extract dagelijks het geheugen, de aandacht en het vermogen om informatie te verwerken verbeterde in vergelijking met de placebo-behandeling (16).

4. Kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen

 1. Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid (17).

 2. Interessant is dat onderzoek heeft aangetoond dat Bacopa monnieri kan helpen ADHD-symptomen te verminderen.

 3. Uit een onderzoek bij 31 kinderen van 6-12 jaar bleek dat het dagelijks innemen van 225 mg Bacopa monnieri-extract gedurende 6 maanden ADHD-symptomen, zoals rusteloosheid, slechte zelfbeheersing, onoplettendheid aanzienlijk verminderde en impulsiviteit bij 85% van de kinderen (18).

 4. Een ander onderzoek bij 120 kinderen met ADHD constateerde dat het nemen van een kruidenmengsel dat 125 mg Bacopa monnieri bevatte, de aandacht, de cognitie en de impulscontrole verbeterde, vergeleken met de placebogroep (19).

 5. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn meer grootschalige onderzoeken naar de effecten van Bacopa monnieri op ADHD nodig voordat het als behandeling kan worden aanbevolen.

5. Kan angst en stress voorkomen

 1. Bacopa monnieri kan angst en stress helpen voorkomen. Het wordt beschouwd als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het de weerstand van uw lichaam tegen stress verhoogt (20).

 2. Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri helpt stress en angst te verminderen door je humeur te verhogen en het cortisolniveau te verlagen, een hormoon dat nauw verbonden is met stressniveaus (21).

 3. Eén knaagdieronderzoek toonde aan dat Bacopa monnieri anti-angsteffecten had die vergelijkbaar zijn met die van lorazepam (benzodiazepine), een voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt om angst te behandelen (22).

 4. Studies bij mensen over Bacopa monnieri en angst vertonen echter gemengde resultaten.

 5. Uit twee onderzoeken bij mensen bleek bijvoorbeeld dat het dagelijks gebruik van 300 mg Bacopa monnieri de scores voor angst en depressie bij volwassenen gedurende 12 weken significant verlaagde in vergelijking met de placebo-behandeling (1, 15).

 6. Toch bleek uit een ander onderzoek bij mensen dat behandeling met Bacopa monnieri geen effect had op angstgevoelens (23).

 7. Meer grootschalige menselijke studies zijn nodig om de effecten ervan op stress en angst te bevestigen.

6. Kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk

 1. Hoge bloeddruk is een ernstig gezondheidsprobleem, omdat het uw hart en bloedvaten belast. Dit kan je hart verzwakken en het risico op hartaandoeningen verhogen (24, 25).

 2. Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri kan helpen de bloeddruk binnen een gezond bereik te houden.

 3. In één dierstudie verlaagde Bacopa monnieri zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Het deed dit door stikstofoxide vrij te geven, wat helpt de bloedvaten te verwijden, wat resulteert in een verbeterde bloedstroom en lagere bloeddruk (26, 27).

 4. Een andere studie toonde aan dat Bacopa monnieri de bloeddruk bij ratten met verhoogde waarden aanzienlijk verlaagde, maar het had geen effect op ratten met normale bloeddrukwaarden (28).

 5. Uit een onderzoek van 12 weken bij 54 gezonde oudere volwassenen bleek echter dat het dagelijks innemen van 300 mg Bacopa monnieri geen effect had op de bloeddruk (1).

 6. Op basis van de huidige bevindingen kan Bacopa monnieri de bloeddruk verlagen bij dieren met hoge bloeddrukniveaus. Niettemin is meer menselijk onderzoek vereist om deze effecten te bevestigen.

7. Kan anti-kanker eigenschappen hebben

 1. Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat Bacopa monnieri mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

 2. Bacosides, de actieve klasse van verbindingen in Bacopa monnieri, is aangetoond dat het agressieve hersentumorcellen doodt en de groei van borst- en darmkankercellen remt in reageerbuisstudies (29, 30, 31).

 3. Bovendien veroorzaakte Bacopa monnieri huid- en borstkankerceldood in dier- en reageerbuisstudies (32, 33).

 4. Onderzoek suggereert dat de hoge niveaus van antioxidanten en verbindingen zoals bacosiden in Bacopa monnieri mogelijk verantwoordelijk zijn voor de kankerbestrijdende eigenschappen (29, 34, 35).

 5. Houd er rekening mee dat deze resultaten afkomstig zijn van reageerbuis- en dierstudies. Totdat er meer studies bij mensen over Bacopa monnieri en kanker zijn, kan het niet als behandeling worden aanbevolen.

Bijwerkingen Bacopa monnieri

 1. Hoewel Bacopa monnieri als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

 2. Het kan bijvoorbeeld spijsverteringssymptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid, maagkrampen en diarree (36).

 3. Bacopa monnieri wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, omdat geen studies de veiligheid van het gebruik ervan tijdens de zwangerschap hebben beoordeeld (37).

 4. Bovendien kan het een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder amitriptyline, een medicijn dat wordt gebruikt voor pijnverlichting (38).

 5. Als u medicijnen gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u Bacopa monnieri inneemt.

Hoe neemt u Bacopa monnieri in

 1. Bacopa monnieri kan online en bij reformwinkels worden gekocht.

 2. Het is beschikbaar in verschillende vormen, inclusief capsules en poeders.

 3. Typische doseringen voor Bacopa monnieri-extract in humane studies variëren van 300-450 mg per dag (39).

 4. Doseringsaanbevelingen kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van het product dat u koopt. Als u vragen hebt over de dosering, neem dan contact op met een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige om uw veiligheid te waarborgen.

 5. De poedervorm kan aan heet water worden toegevoegd om een ​​rustgevende thee te maken. Het kan ook worden gemengd met ghee (een vorm van geklaarde boter) en worden toegevoegd aan warm water om een ​​kruidendrank te maken.

 6. Hoewel Bacopa monnieri voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd, moet u eerst uw zorgverlener raadplegen om uw veiligheid en correct gebruik te garanderen.

De onderste regel

 1. Bacopa monnieri is een oude Ayurvedische kruidenremedie voor vele kwalen.

 2. Uit menselijke studies blijkt dat het de hersenfunctie kan bevorderen, ADHD-symptomen kan behandelen en stress en angst kan verminderen. Bovendien hebben reageerbuis- en dierstudies aangetoond dat het anti-kanker eigenschappen kan hebben en ontstekingen en bloeddruk kan verminderen.

 3. Hoewel deze potentiële gezondheidsvoordelen veelbelovend zijn, is meer onderzoek naar Bacopa monnieri nodig om de volledige effecten ervan bij mensen te begrijpen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407