Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Verrassende gezondheidsvoordelen van Jalapeños

De onderste regel

 1. Jalapenos zijn pittige chilipepers uit de hete peper-familie.

 2. Ze zijn klein, groen of rood van kleur en matig kruidig.

 3. Jalapenos worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, maar zijn wereldwijd populair.

 4. Ze zitten ook boordevol voedingsstoffen en hebben veel gezondheidsvoordelen.

 5. Dit artikel bespreekt de voordelen van het eten van jalapenos, bespreekt hun mogelijke bijwerkingen en suggereert manieren om ze aan uw dieet toe te voegen.

1. Hoog in voedingsstoffen

 1. Jalapenos bevatten weinig calorieën en zitten vol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

 2. Een onbewerkte jalapeno bevat het volgende (1):

 3. Zoals de meeste groenten en fruit zijn jalapeno-paprika's een goede bron van vezels. Eén peper levert 2% van de ADH voor een persoon die 2000 calorieën per dag verbruikt.

 4. Jalapenos bevatten ook veel vitamine C en vitamine B6.

 5. Vitamine C is een antioxidant die schade door vrije radicalen bestrijdt en uw huid gezond en stevig houdt, terwijl vitamine B6 een essentiële voedingsstof is die betrokken is bij meer dan 140 lichamelijke reacties (2, 3, 4, 5) .

 6. Een van de meest unieke verbindingen in jalapenos is capsaïcine, een alkaloïde die paprika's hun karakteristieke kruidige kwaliteit geeft en verantwoordelijk is voor veel van hun gezondheidsvoordelen.

2. Kan gewichtsverlies bevorderen

 1. Jalapenos kan u helpen afvallen door uw metabolisme te stimuleren, de vetverbranding te vergroten en uw eetlust te verminderen (6).

 2. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat capsaïcine en andere soortgelijke verbindingen genaamd capsaïcinoïden het metabolisme met 4-5% per dag kunnen stimuleren, waardoor het mogelijk gemakkelijker wordt om af te vallen (7, 8).

 3. Naast het stimuleren van het metabolisme, is aangetoond dat capsaicinoïdesupplementen buikvet en eetlust verminderen, zodat mensen 50-75 minder calorieën per dag eten (6, 9, 10).

 4. Al deze factoren helpen verklaren waarom het regelmatig consumeren van chilipepers wordt geassocieerd met een aanzienlijk verminderd risico om in de loop van de tijd te zwaar of zwaarlijvig te worden (11).

 5. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is het belangrijk op te merken dat veel van deze onderzoeken de effecten van capsaïcine of chilipepers in het algemeen hebben onderzocht, niet alleen jalapenos.

3. Kan kanker bestrijden

 1. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat capsaïcine sterke eigenschappen tegen kanker heeft en in staat is meer dan 40 soorten kankercellen te doden zonder normale cellen te beschadigen (12, 13, 14).

 2. Capsaïcine bestrijdt kanker door (15, 16, 17, 18):

 3. Studies bij mensen hebben echter niet de voordelen tegen kanker van laboratoriumstudies gerepliceerd.

 4. Verschillende onderzoeken bij mensen hebben zelfs aangetoond dat het regelmatig eten van chilipepers is gekoppeld aan een hoger risico op kanker. Niet alle studies hebben dit verband aangetoond (19, 20, 21, 22).

 5. Het lijkt er ook op dat dosering belangrijk is. Hoewel hoge doses capsaïcine de verspreiding van kanker lijken te vertragen, kunnen lage doses de verspreiding bevorderen (23).

 6. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe capsaïcine en chilipepers het risico op kanker bij mensen beïnvloeden.

4. Kunnen natuurlijke pijnstillers zijn

 1. Capsaïcine is een effectieve pijnstiller bij extern gebruik (24).

 2. Het kalmeert pijn door pijnreceptoren tijdelijk te blokkeren in het gebied waar het wordt toegepast. In het begin kan een branderig gevoel worden gevoeld, gevolgd door gevoelloosheid en afwezigheid van pijn (25).

 3. Capsaïsche lotions en pleisters worden vaak gebruikt om pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door het gordelroosvirus, diabetische zenuwpijn en chronische spier- en gewrichtspijn (26, 27, 28, 29).

 4. In één onderzoek ondervonden oudere volwassenen met reumatoïde artritis een pijnvermindering van 57% na het aanbrengen van een capsaïcine-crème op hun gewrichten. Dit was aanzienlijk effectiever dan de placebocrème (29).

 5. Naast het aanbrengen van capsaïcine op de huid, kan het ook worden gebruikt als een neusspray om migraine te verlichten (30, 31).

 6. Hoewel capsaïcine bevattende lotions en sprays effectief kunnen zijn bij de behandeling van pijn, is het onduidelijk of het eten van jalapenos of het aanbrengen ervan op de huid hetzelfde effect heeft.

5. Kan helpen maagzweren te voorkomen

 1. Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder (32):

 2. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat kruidig ​​voedsel zoals jalapenos maagzweren kan veroorzaken of verergeren, heeft onderzoek aangetoond dat dit onjuist is (32).

 3. In feite kan de capsaïcine in chilipepers de maag in de eerste plaats beschermen tegen zweren.

 4. Het kan dit effect hebben door maagontsteking bij mensen met H. pylori te verminderen en zelfs de infectie te helpen doden. Het is echter niet duidelijk of de hoeveelheid capsaïcine in jalapenos groot genoeg is om dit effect te hebben (33, 34, 35).

 5. Chilipepers kunnen ook helpen de maagschade te verminderen die wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van NSAID-pijnstillers en alcohol, waardoor mogelijk de vorming van zweren vanaf het begin wordt voorkomen (36, 37).

6. Help infecties bestrijden

 1. Specerijen en kruiden worden al lang in de keuken gebruikt om bederf en voedselvergiftiging te voorkomen (38).

 2. Verbindingen in pittige chilipepers zijn vooral krachtig bij het vertragen van de groei van veelvoorkomende bacteriën en gisten in voedsel (39, 40, 41).

 3. Chili-extracten kunnen zelfs voorkomen dat cholerabacteriën toxines produceren, waardoor de impact van deze dodelijke door voedsel overgedragen ziekte kan worden verminderd (42).

 4. Naast voedselvergiftiging suggereert nieuw onderzoek dat capsaïcine andere soorten infecties kan helpen voorkomen, zoals keelontsteking, bacteriële tandbederf en chlamydia (43, 44, 45, 46).

 5. Het is echter belangrijk op te merken dat al deze onderzoeken chili-extracten gebruikten, niet hele chilis, en werden uitgevoerd in reageerbuizen, niet in mensen.

 6. Deze vroege studies suggereren dat chilipepers sterke antimicrobiële eigenschappen kunnen hebben en er is toekomstig onderzoek gaande om te bepalen of ze kunnen worden gebruikt als natuurlijke conserveermiddelen of medicijnen.

7. Kan uw hart gezond houden

 1. Enkele van de grootste risicofactoren voor hartziekten zijn diabetes, hoog cholesterol en hoge bloeddruk.

 2. Capsaïcine kan de impact van deze factoren helpen verminderen en kan helpen uw hart gezond te houden (47, 48).

 3. Het is aangetoond dat het eten van 5 gram chilipepers vóór een maaltijd met veel koolhydraten helpt bij het stabiliseren van bloedsuikers en het voorkomen van grote pieken die na de maaltijd optreden (49, 50).

 4. Van capsaïcine is ook aangetoond dat het de cholesterol- en lipideniveaus bij dieren verlaagt, maar er zijn geen onderzoeken bij mensen uitgevoerd (51, 52).

 5. Dierstudies suggereren ook dat capsaïcine de bloeddruk kan helpen verlagen door de bloedvaten te ontspannen, maar er is geen onderzoek om aan te tonen of dit waar is bij mensen (53).

 6. Over het algemeen suggereert voorlopig onderzoek dat capsaïcine en chilipepers gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart, maar er zijn meer menselijke studies nodig.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Hoewel het eten van jalapenos gepaard gaat met veelbelovende gezondheidsvoordelen, zijn er ook enkele mogelijke bijwerkingen.

 2. De meest voorkomende bijwerking is een tijdelijk branderig gevoel van de mond na het eten. Afhankelijk van de kruidigheid van de chili kan deze reactie variëren van mild tot ernstig.

 3. Voor mensen met een lage tolerantie voor gekruid voedsel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die reacties op jalapenos kunnen verminderen (54, 55, 56):

 4. Ten minste één onderzoek heeft aangetoond dat capsaïcine brandend maagzuur kan verergeren, dus mensen met reflux willen jalapenos misschien vermijden als ze symptomen veroorzaken (57).

 5. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen ook onaangename symptomen ervaren na het eten van pittige chili's, vooral als ze geen vast onderdeel van hun dieet zijn. Veel voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, branderig gevoel, krampen en diarree (58, 59, 60).

 6. Bovendien kunnen gedroogde pepers en kruiden worden besmet met aflatoxine, een soort schimmel die op bepaalde voedingsmiddelen groeit onder bepaalde omstandigheden. Het selecteren van bestraalde kruiden kan uw blootstelling helpen verminderen (61, 62).

Jalapenos aan uw dieet toevoegen

 1. Jalapenos kunnen rauw worden gegeten, gekookt, gerookt (ook bekend als chipotle-pepers), gedroogd en zelfs in poedervorm.

 2. Onderzoek toont aan dat er weinig tot geen verlies van capsaïcinoïden is tijdens het droogproces en slechts een matige vermindering van roken of beitsen, dus het kan voordelig zijn om jalapenos in al hun vormen te consumeren (63 , 64).

 3. Jalapenos kan worden genoten:

 4. Volgens schattingen verbruikt de gemiddelde persoon die in de Verenigde Staten of Europa woont, ongeveer 1,5 mg capsaïcinoïden per dag.

 5. Het verbruik van capsaïciden is veel hoger (tussen 25-200 mg per dag) in landen als India, Thailand en Mexico, waar koken met chili vaker voorkomt (65).

 6. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig chilipepers eten, een 12% lager risico op overlijden hebben door welke oorzaak dan ook, zelfs wanneer ze controleren op andere factoren, dus het kan voordelig zijn voor mensen om meer pittige pepers toe te voegen aan hun dieet (66).

 7. Over het algemeen geldt dat hoe pittiger de peper, hoe meer gezondheidsbevorderende capsaïcine het bevat, maar nieuw onderzoek wijst ook op een gezondheidsvoordeel voor niet-pittige capsaïcideverbindingen (67).

De onderste regel

 1. Jalapenos zijn een veelzijdige en voedzame vrucht waarvan op verschillende manieren kan worden genoten.

 2. Ze bevatten capsaïcine, een stof die waarschijnlijk veel van hun gezondheidsvoordelen veroorzaakt, waaronder gewichtsverlies, pijnverlichting, verbeterde gezondheid van het hart en een lager risico op zweren.

 3. Hoewel ze voor de meeste mensen veilig zijn, kunnen ze in sommige gevallen een tijdelijk branderig gevoel in de mond en onaangename bijwerkingen in de darm veroorzaken.

 4. Als u van gekruid eten houdt en geen bijwerkingen ervaart, kunnen jalapenos een gezonde aanvulling op uw dieet zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407