Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Verrassende voordelen van pinda-olie

7 Verrassende voordelen van pinda-olie

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 12 maart 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is pinda-olie?

 1. Pinda-olie, ook bekend onder andere namen zoals aardnotenolie en arachisolie, is een soort plantaardige olie die veel wordt gebruikt in de keuken en is afgeleid van pinda's. Het komt in een aantal variëteiten, waaronder geraffineerd, ongeraffineerd, geroosterd en koudgeperst, die kleine verschillen hebben in hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Over het algemeen gebruiken mensen pinda-olie in hun keuken vanwege de interessante smaak die het geeft, met name de geroosterde variëteit, evenals het feit dat het gezonder is dan veel soorten olie.

 2. Pinda-olie wordt het meest gebruikt in Aziatische culturen, waaronder die van China en Zuidoost-Aziatische landen zoals Vietnam, Laos en Cambodja.

 3. De meeste gezondheidsvoordelen van arachideolie komen van de verschillende soorten vetzuren, zoals oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur, onder anderen. Hoewel onevenwichtige niveaus van vetzuren gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid, heeft arachideolie een zeer veilige balans die je gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren, naast de gezondheidsvoordelen van de andere vitamines, mineralen en organische verbindingen in pinda's .

Gezondheidsvoordelen van pinda-olie

 1. Laten we enkele van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van deze heerlijke bakolie eens nader bekijken.

Regelt het cholesterolgehalte

 1. Pinda-olie bevat geen cholesterol, wat een van de belangrijkste factoren is die bijdragen aan gecompliceerde hartaandoeningen zoals atherosclerose. Omdat bakolie op veel verschillende manieren wordt gebruikt, kan het elimineren van deze gevaarlijke cholesterol uit uw lichaam een ​​aantal gezondheidscomplicaties helpen voorkomen. Bovendien heeft arachideolie niet alleen een tekort aan cholesterol, het kan uw huidige cholesterolgehalte verlagen door de aanwezigheid van plantensterolen. Deze fytosterolen concurreren in feite om cholesterolopname in de maag en darmen, wat uw cholesterolgehalte met 10-15% kan verlagen!

Verhoogt de gezondheid van het hart

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Potentieel tegen kanker

 1. Er is veel discussie geweest over het potentieel van voedingscomponenten van noten bij kankerpreventie. In een 2016 rapport gepubliceerd in het Journal of Food Science and Technology, suggereren studies dat onverzadigde vetten en bioactieve stoffen in pinda's kanker-preventieve effecten hebben. Onderzoek geleid door Awad AB et al. toonde aan dat arachideolie fytosterolen en in het bijzonder beta-sitosterol bevatte, die mogelijk het lichaam kunnen beschermen tegen darm-, prostaat- en borstkanker. Een ander gedetailleerd onderzoek met de titel "Antikankereffecten van fytosterolen" suggereert dat deze natuurlijke plantaardige stoffen het vermogen hebben carcinogene productie en groei van kankercellen te remmen (Woyengo TA et al., 2009). Consumptie van fytosterolen kan ook positief worden gekoppeld aan verhoogde activiteit van antioxiderende enzymen en verminderde oxidatieve stress.

Verlaagt de bloeddruk

 1. Resveratrol heeft een andere belangrijke functie in het lichaam. Het interageert met verschillende hormonen die bloedvaten beïnvloeden, zoals angiotensine, die bloedvaten en slagaders vernauwen. Door de effecten van dat hormoon te neutraliseren, helpt resveratrol om de bloeddruk te verlagen, wat stress op het cardiovasculaire systeem vermindert.

Voorkomt cognitieve stoornissen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Huidverzorging

 1. Pinda-olie is, net als veel plantaardige oliën, vrij rijk aan vitamine E, een essentiële vitamine voor mensen. Het is vooral belangrijk voor het onderhoud en de gezondheid van de huid, en beschermt tegen de effecten van vrije radicalen die rimpels, vlekken en andere tekenen van voortijdige veroudering veroorzaken. De vitamine E in arachideolie houdt je huid er jong en gezond uit naarmate je ouder wordt.

Verhoogt het immuunsysteem

 1. Een laatste voordeel van de indrukwekkende niveaus van resveratrol in pinda-olie is de verbetering van uw immuunsysteem. Virale en schimmelinfecties zijn bijzonder gevoelig voor deze antioxidant, dus het toevoegen van pinda-olie aan uw dieet kan u op nog een andere manier gezond houden, door uw witte bloedcelproductie te stimuleren om eventuele vreemde stoffen in uw lichaam af te weren.

 2. Woord van waarschuwing: hoewel de soorten vetzuren in arachideolie over het algemeen gunstig zijn, zijn ze slechts in matige hoeveelheden gezond. Vergeet niet dat ze technisch nog steeds vetten zijn en daarom veel calorieën bevatten. Ga niet overboord wanneer u kookt met arachideolie, want dit kan leiden tot gewichtstoename. Obesitas heeft een heel scala aan gezondheidsrisico's, dus wees voorzichtig en geniet van uw maaltijden op een verantwoorde manier!

 3. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407