Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Voordelen voor voeding en gezondheid van Okra

De onderste regel

 1. Okra is een bloeiende plant die bekend staat om zijn eetbare zaaddozen. Het wordt gekweekt in warme en tropische klimaten, zoals die in Afrika en Zuid-Azië.

 2. Soms aangeduid als "damesvinger", komt okra in twee kleuren - rood en groen. Beide variëteiten smaken hetzelfde, en de rode wordt groen als hij wordt gekookt.

 3. Biologisch geclassificeerd als een vrucht, wordt okra over het algemeen gebruikt als een groente in de keuken.

 4. Het wordt vaak gebruikt in de Zuid-Amerikaanse keuken en is een populaire toevoeging aan Gumbo. Toch kan het een slijmerige textuur hebben, die sommige mensen onaantrekkelijk vinden.

 5. Hoewel het niet een van de meest voorkomende voedingsmiddelen is, zit okra boordevol voeding.

 6. Hier zijn 7 voedings- en gezondheidsvoordelen van okra.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Okra heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. Een portie (100 gram) onbewerkte okra bevat (1):

 3. Okra is een uitstekende bron van vitamine C en K1. Vitamine C is een in water oplosbare voedingsstof die bijdraagt ​​aan uw algehele immuunfunctie, terwijl vitamine K1 een in vet oplosbare vitamine is die bekend staat om zijn rol in de bloedstolling (2, 3).

 4. Bovendien bevat okra weinig calorieën en koolhydraten en bevat het wat eiwitten en vezels. Veel groenten en fruit missen eiwit, wat okra enigszins uniek maakt.

 5. Het eten van voldoende eiwitten wordt geassocieerd met voordelen voor gewichtsbeheersing, bloedsuikercontrole, botstructuur en spiermassa (4, 5).

2. Bevat nuttige antioxidanten

 1. Okra bevat veel antioxidanten die uw gezondheid ten goede komen.

 2. Antioxidanten zijn verbindingen in voedsel die schade door schadelijke moleculen, vrije radicalen genaamd, afweren (6).

 3. De belangrijkste antioxidanten in okra zijn polyfenolen, waaronder flavonoïden en isoquercetine, evenals vitamine A en C (7).

 4. Onderzoek toont aan dat het eten van een dieet met veel polyfenolen de gezondheid van het hart kan verbeteren door het risico op bloedstolsels en oxidatieve schade te verlagen (8).

 5. Polyfenolen kunnen ook de gezondheid van de hersenen ten goede komen vanwege hun unieke vermogen om uw hersenen binnen te dringen en te beschermen tegen ontstekingen (9).

 6. Deze afweermechanismen kunnen uw hersenen helpen beschermen tegen symptomen van veroudering en de cognitie, het leren en het geheugen verbeteren (9).

3. Kan het risico op hartaandoeningen verlagen

 1. Hoge cholesterolwaarden worden geassocieerd met een groter risico op hartaandoeningen.

 2. Okra bevat een dikke gelachtige substantie genaamd slijm, die tijdens de spijsvertering aan cholesterol kan binden, waardoor het wordt uitgescheiden met ontlasting in plaats van opgenomen in uw lichaam.

 3. Een studie van 8 weken verdeelde muizen willekeurig in 3 groepen en voerde ze een vetrijk dieet met 1% of 2% okra-poeder of een vetrijk dieet zonder okra-poeder.

 4. De muizen in het okra-dieet elimineerden meer cholesterol in hun ontlasting en hadden een lager totaal cholesterolgehalte in het bloed dan de controlegroep (10).

 5. Een ander mogelijk hartvoordeel van okra is het polyfenolgehalte. Een 4-jarige studie bij 1.100 mensen toonde aan dat degenen die een dieet rijk aan polyfenolen aten, lagere ontstekingsmarkers hadden geassocieerd met hartaandoeningen (11).

4. Kan anti-kanker eigenschappen hebben

 1. Okra bevat een soort eiwit dat lectine wordt genoemd en dat de groei van menselijke kankercellen kan remmen.

 2. Uit een reageerbuisstudie in borstkankercellen bleek dat de lectine in okra de groei van kankercellen tot 63% kan voorkomen (12).

 3. Nog een reageerbuisstudie in gemetastaseerde melanoomcellen van muizen ontdekte dat okra-extract de dood van kankercellen veroorzaakte (13).

 4. Houd er rekening mee dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd in reageerbuizen met geconcentreerde en geëxtraheerde componenten van okra. Meer menselijk onderzoek is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

5. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel is erg belangrijk voor uw algehele gezondheid. Consistent hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot prediabetes en type 2 diabetes.

 2. Onderzoek bij muizen geeft aan dat het eten van okra of okra-extract kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen (14).

 3. In één onderzoek ondervonden ratten die vloeibare suiker en gezuiverde okra kregen minder bloedsuikerpieken dan dieren in de controlegroep (15).

 4. Onderzoekers suggereerden dat de okra de suikerabsorptie in het spijsverteringskanaal verminderde, wat leidde tot een stabielere bloedsuikerreactie (15).

 5. Dat gezegd hebbende, okra kan interfereren met metformine, een veel voorkomend diabetesmedicijn. Daarom wordt het eten van okra niet aanbevolen voor degenen die dit medicijn gebruiken (15).

6. Gunstig voor zwangere vrouwen

 1. Foliumzuur (vitamine B9) is een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen. Het helpt het risico op een neurale buisdefect te verminderen, dat de hersenen en de wervelkolom van een zich ontwikkelende foetus beïnvloedt (16).

 2. Het wordt aanbevolen dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke dag 400 mcg foliumzuur consumeren.

 3. Uit een beoordeling met 12.000 gezonde volwassen vrouwen bleek dat de meeste gemiddeld slechts 245 mcg foliumzuur per dag consumeerden (17).

 4. Een ander onderzoek dat 6000 niet-zwangere vrouwen gedurende 5 jaar volgde, ontdekte dat 23% van de deelnemers onvoldoende foliumzuurconcentraties in hun bloed hadden (18).

 5. Okra is een goede bron van folaat, met 1 kop (100 gram) die 15% van de dagelijkse behoeften van een vrouw aan deze voedingsstof levert.

7. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Hoewel okra geen nietje in je keuken is, is het vrij eenvoudig om te koken.

 2. Zoek bij het kopen van okra naar zachte en zachte groene peulen zonder bruine vlekken of gedroogde uiteinden. Bewaar ze maximaal vier dagen in de koelkast voor het koken.

 3. Gewoonlijk wordt okra gebruikt in soepen en stoofschotels zoals gumbo. Het bevat slijm, een dikke substantie die bij verhitting gomachtig wordt. Volg deze eenvoudige kooktechnieken om slijmerige okra te voorkomen:

De onderste regel

 1. Okra is een voedzaam voedingsmiddel met veel gezondheidsvoordelen.

 2. Het is rijk aan magnesium, folaat, vezels, antioxidanten en vitamine C, K1 en A.

 3. Okra kan ten goede komen aan zwangere vrouwen, de gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel. Het kan zelfs anti-kanker eigenschappen hebben.

 4. Okra koken kan eenvoudig zijn. Voeg het toe aan je boodschappenlijst om een ​​nieuw ingrediënt met krachtige gezondheidseffecten te proberen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407