Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 bewezen gezondheidsvoordelen van datums

De onderste regel

 1. Datums zijn de vrucht van de dadelpalm, die in veel tropische regio's van de wereld wordt gekweekt. Datums zijn de laatste jaren behoorlijk populair geworden.

 2. Bijna alle dadels die in de westerse landen worden verkocht, zijn gedroogd.

 3. U kunt zien of datums zijn gedroogd op basis van hun uiterlijk. Een gerimpelde huid geeft aan dat ze droog zijn, terwijl een gladde huid frisheid aangeeft.

 4. Afhankelijk van de variëteit zijn verse dadels vrij klein in grootte en variëren in kleur van fel rood tot fel geel. Medjool en Deglet Noor dadels zijn de meest geconsumeerde variëteiten.

 5. Datums zijn taai met een zoete smaak. Ze bevatten ook veel belangrijke voedingsstoffen en hebben verschillende voordelen en toepassingen.

 6. Dit artikel bespreekt 8 voordelen voor de gezondheid van het eten van dadels en hoe u ze in uw dieet kunt opnemen.

1. Zeer voedzaam

 1. Datums hebben een uitstekend voedingsprofiel.

 2. Omdat ze gedroogd zijn, is hun caloriegehalte hoger dan het meeste verse fruit. Het caloriegehalte van dadels is vergelijkbaar met dat van ander gedroogd fruit, zoals rozijnen en vijgen (1).

 3. De meeste calorieën in datums zijn afkomstig van koolhydraten. De rest is van een zeer kleine hoeveelheid eiwit. Ondanks hun calorieën bevatten dadels naast een aanzienlijke hoeveelheid vezels enkele belangrijke vitamines en mineralen.

 4. Een portie van 100 gram levert de volgende voedingsstoffen (1):

 5. Datums bevatten ook veel antioxidanten, wat kan bijdragen aan veel van hun gezondheidsvoordelen (2).

2. Hoog in vezel

 1. Voldoende vezels binnenkrijgen is belangrijk voor uw algehele gezondheid.

 2. Met bijna 7 gram vezels in een portie van 3,5 ounce, inclusief datums in uw dieet, is een geweldige manier om uw vezelinname te verhogen (1).

 3. Vezels kunnen uw spijsvertering ten goede komen door constipatie te voorkomen. Het bevordert regelmatige stoelgang door bij te dragen aan de vorming van ontlasting (3).

 4. In één onderzoek ondervonden 21 mensen die gedurende 21 dagen 7 dadels per dag consumeerden, verbeteringen in de ontlastingsfrequentie en hadden ze een significante toename van stoelgang in vergelijking met wanneer ze geen dadels aten (4).

 5. Bovendien kan de vezel in dadels gunstig zijn voor de bloedsuikerspiegel. Vezel vertraagt ​​de spijsvertering en kan helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel na het eten te hoog wordt (5).

 6. Om deze reden hebben datums een lage glycemische index (GI), die meet hoe snel uw bloedsuiker stijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel (6).

3. Hoog in ziektebestrijdende antioxidanten

 1. Datums bieden verschillende antioxidanten die een aantal gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderd risico op verschillende ziekten.

 2. Antioxidanten beschermen uw cellen tegen vrije radicalen, onstabiele moleculen die schadelijke reacties in uw lichaam kunnen veroorzaken en tot ziekte kunnen leiden (7).

 3. In vergelijking met vergelijkbare fruitsoorten, zoals vijgen en gedroogde pruimen, lijken dadels het hoogste gehalte aan antioxidanten te hebben (8).

 4. Hier is een overzicht van de drie krachtigste antioxidanten in datums:

4. Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

 1. Eetdata kunnen de hersenfunctie helpen verbeteren.

 2. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat data nuttig zijn voor het verlagen van ontstekingsmarkers, zoals interleukine 6 (IL-6), in de hersenen. Hoge niveaus van IL-6 worden geassocieerd met een hoger risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer (13, 14).

 3. Bovendien hebben dierstudies aangetoond dat data nuttig zijn voor het verminderen van de activiteit van amyloïde beta-eiwitten, die plaques in de hersenen kunnen vormen (13).

 4. Wanneer plaques zich ophopen in de hersenen, kunnen ze de communicatie tussen hersencellen verstoren, wat uiteindelijk kan leiden tot hersenceldood en de ziekte van Alzheimer (15).

 5. Uit een dierstudie bleek dat muizen die voedsel kregen dat was gemengd met dadels, aanzienlijk beter geheugen en leervermogen hadden, evenals minder angstgerelateerd gedrag, vergeleken met degenen die ze niet aten (16).

 6. De potentiële hersenverhogende eigenschappen van dadels zijn toegeschreven aan hun gehalte aan antioxidanten waarvan bekend is dat ze ontstekingen verminderen, waaronder flavonoïden (13).

 7. Er zijn echter menselijke studies nodig om de rol van dadels in de gezondheid van de hersenen te bevestigen.

5. Kan natuurlijke arbeid bevorderen

 1. Datums zijn bestudeerd vanwege hun potentieel om langdurige arbeid bij zwangere vrouwen te bevorderen en te verlichten.

 2. Het eten van deze vruchten gedurende de laatste paar weken van de zwangerschap kan de cervicale verwijding bevorderen en de behoefte aan geïnduceerde arbeid verminderen. Ze kunnen ook nuttig zijn om arbeidstijd te verminderen (17).

 3. In één onderzoek hadden 69 vrouwen die gedurende 6 weken vóór hun vervaldatum 6 dadels per dag consumeerden 20% meer kans om op natuurlijke wijze te bevallen en waren ze aanzienlijk korter bevallen dan die die ze niet at (18).

 4. Een ander onderzoek onder 154 zwangere vrouwen wees uit dat degenen die dadels aten veel minder kans hadden om te worden geïnduceerd in vergelijking met degenen die dat niet deden (19).

 5. Een derde onderzoek vond vergelijkbare resultaten bij 91 zwangere vrouwen die dagelijks 70-76 gram dadels consumeerden vanaf de 37e week van de zwangerschap. Ze werkten gemiddeld 4 uur minder dan degenen die geen dadels aten (17).

 6. Hoewel het eten van dadels de bevalling lijkt te helpen bevorderen en de bevalling verkort, is meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

 7. De roldata die tijdens de zwangerschap kunnen zijn, is waarschijnlijk te wijten aan verbindingen die binden aan oxytocine-receptoren en de effecten van oxytocine in het lichaam lijken na te bootsen. Oxytocine is een hormoon dat weeën tijdens de bevalling veroorzaakt (18, 20).

 8. Bovendien bevatten datums tannines, verbindingen waarvan is aangetoond dat ze contracties helpen vergemakkelijken. Ze zijn ook een goede bron van natuurlijke suiker en calorieën, die nodig zijn om het energieniveau tijdens de arbeid te handhaven (20).

6. Uitstekende natuurlijke zoetstof

 1. Datums zijn een bron van fructose, een natuurlijk soort suiker dat in fruit voorkomt.

 2. Om deze reden zijn dadels erg zoet en hebben ze ook een subtiele karamelachtige smaak. Ze vormen een geweldig gezond alternatief voor witte suiker in recepten vanwege de voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die ze bieden.

 3. De beste manier om datums door witte suiker te vervangen, is door dadelpasta te maken, zoals in dit recept. Het wordt gemaakt door dadels met water in een blender te mengen. Een vuistregel is om suiker te vervangen door dadelpasta in een verhouding van 1: 1.

 4. Als het recept bijvoorbeeld 1 kopje suiker vraagt, vervangt u dit door 1 kopje dadelpasta.

 5. Het is belangrijk op te merken dat hoewel dadels veel vezels en voedingsstoffen bevatten, ze nog steeds vrij hoog zijn in calorieën en het best met mate worden geconsumeerd.

7. Andere potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Er is beweerd dat datums een aantal andere gezondheidsvoordelen hebben die nog niet uitgebreid zijn onderzocht.

 2. Hoewel deze potentiële gezondheidsvoordelen veelbelovend zijn, zijn meer studies bij mensen nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

8. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Datums zijn ongelooflijk veelzijdig en vormen een heerlijke snack. Ze worden vaak gecombineerd met ander voedsel, zoals amandelen, notenboter of zachte kaas.

 2. Datums zijn ook erg plakkerig, waardoor ze handig zijn als bindmiddel in gebakken producten, zoals koekjes en repen. Je kunt ook dadels met noten en zaden combineren om gezonde snackbars of energieballen te maken, zoals in dit recept.

 3. Bovendien kunt u dadels gebruiken om sauzen, zoals saladedressings en marinades, op te zoeten of te vermengen met smoothies en havermout.

 4. Het is belangrijk op te merken dat dadels veel calorieën bevatten en dat ze door hun zoete smaak gemakkelijk te veel worden ingenomen. Om deze reden worden ze het best met mate geconsumeerd.

De onderste regel

 1. Datums zijn een zeer gezond fruit om in uw dieet op te nemen.

 2. Ze bevatten veel voedingsstoffen, vezels en antioxidanten, die allemaal gezondheidsvoordelen kunnen bieden, variërend van een betere spijsvertering tot een verminderd risico op ziekten.

 3. Er zijn verschillende manieren om datums aan uw dieet toe te voegen. Een populaire manier om ze te eten is als een natuurlijke zoetstof in verschillende gerechten. Ze maken ook een geweldige snack.

 4. Het is het gemakkelijkst om datums in hun gedroogde vorm te vinden, hoewel deze meer calorieën bevatten dan vers fruit, dus het is belangrijk om ze met mate te eten.

 5. Datums zijn zeker de moeite waard om aan uw dieet toe te voegen, omdat ze zowel voedzaam als lekker zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407