Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 door wetenschap ondersteunde voordelen van nootmuskaat

De onderste regel

 1. Nootmuskaat is een populair kruid gemaakt van de zaden van Myristica fragrans, een tropische groenblijvende boom afkomstig uit Indonesië (1).

 2. Het kan worden gevonden in de vorm van hele zaden, maar wordt meestal verkocht als een specerij.

 3. Het heeft een warme, licht nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in desserts en curry's, evenals dranken zoals glühwein en chai thee.

 4. Hoewel het vaker voor zijn smaak wordt gebruikt dan voor zijn gezondheidsvoordelen, bevat nootmuskaat een indrukwekkend scala aan krachtige verbindingen die kunnen helpen ziekten te voorkomen en je algehele gezondheid te bevorderen. [! 2930 => 1140 = 1!

1. Bevat krachtige antioxidanten

 1. Hoewel klein van formaat, zijn de zaden waaruit nootmuskaat is afgeleid, rijk aan plantaardige stoffen die als antioxidanten in je lichaam werken (1).

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die uw cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit zijn moleculen met een ongepaard elektron, waardoor ze onstabiel en reactief zijn (2).

 3. Wanneer het niveau van vrije radicalen te hoog wordt in uw lichaam, treedt oxidatieve stress op. Het wordt geassocieerd met het ontstaan ​​en de progressie van veel chronische aandoeningen, zoals bepaalde vormen van kanker en hart- en neurodegeneratieve ziekten (3).

 4. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, voorkomen cellulaire schade en houden uw vrije radicalen onder controle.

 5. Nootmuskaat bevat een overvloed aan antioxidanten, waaronder plantenpigmenten zoals cyanidinen, etherische oliën, zoals fenylpropanoïden en terpenen, en fenolverbindingen, waaronder protocatechuïne, ferulazuur en cafeïnezuren (1).

 6. Een dierstudie toonde aan dat het consumeren van nootmuskaatextract cellulaire schade bij ratten die met isoproterenol werden behandeld, een medicijn waarvan bekend is dat het ernstige oxidatieve stress veroorzaakt, voorkwam.

 7. Ratten die het nootmuskaatextract niet hebben ontvangen, ondervonden aanzienlijke weefselbeschadiging en celdood als gevolg van de behandeling. Ratten die nootmuskaatextract ontvingen, ondervonden daarentegen deze effecten niet (4).

 8. Onderzoek in reageerbuizen heeft ook aangetoond dat nootmuskaatextract krachtige antioxiderende effecten tegen vrije radicalen vertoont (5, 6, 7, 8).

2. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

 1. Chronische ontsteking is gekoppeld aan veel nadelige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes en artritis (9).

 2. Nootmuskaat is rijk aan ontstekingsremmende verbindingen die monoterpenen worden genoemd, waaronder sabinene, terpineol en pineen. Deze kunnen helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en profiteren mensen met ontstekingsaandoeningen (1).

 3. Bovendien heeft het brede scala aan antioxidanten in het kruid, zoals cyanidinen en fenolische verbindingen, ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (1, 10).

 4. In één onderzoek werden ratten geïnjecteerd met een ontstekingsproducerende oplossing en vervolgens enkele nootmuskaatolie gegeven. Ratten die de olie consumeerden, ondervonden een significante vermindering van ontsteking, ontstekingsgerelateerde pijn en gewrichtszwelling (11).

 5. Van nootmuskaat wordt gedacht dat het ontstekingen vermindert door enzymen te remmen die het bevorderen (11, 12).

 6. Er zijn echter meer studies nodig om de ontstekingsremmende effecten bij mensen te onderzoeken.

3. Kan het libido verhogen

 1. Sommige dierstudies tonen aan dat nootmuskaat de seksuele drift en prestaties kan verbeteren.

 2. In één onderzoek ondervonden mannelijke ratten die hoge doses nootmuskaatextract kregen (227 mg per pond of 500 mg per kg lichaamsgewicht) een significante toename van seksuele activiteit en seksuele prestaties in vergelijking met een controlegroep (13).

 3. Een vergelijkbare studie toonde aan dat het geven van mannelijke muizen aan dezelfde hoge dosis nootmuskaatextract hun seksuele activiteit aanzienlijk verhoogde in vergelijking met een controlegroep (14).

 4. Onderzoekers weten nog steeds niet precies hoe het kruid het libido verbetert. Sommigen vermoeden dat deze effecten te wijten zijn aan het vermogen om het zenuwstelsel te stimuleren, samen met het hoge gehalte aan krachtige plantaardige stoffen (13).

 5. In de traditionele geneeskunde, zoals het Unani-geneesmiddelsysteem dat in Zuid-Azië wordt gebruikt, wordt nootmuskaat gebruikt om seksuele aandoeningen te behandelen. Onderzoek naar de effecten ervan op seksuele gezondheid bij mensen ontbreekt echter (14, 15).

4. Heeft antibacteriële eigenschappen

 1. Van nootmuskaat is aangetoond dat het antibacteriële effecten heeft tegen mogelijk schadelijke bacteriestammen.

 2. Bacteriën zoals Streptococcus mutans en Aggregatibacter actinomycetemcomitans kunnen tandholtes en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

 3. Uit een reageerbuisstudie bleek dat het extract van nootmuskaat krachtige antibacteriële effecten vertoonde tegen deze en andere bacteriën, waaronder Porphyromonas gingivalis. Van deze bacteriën is bekend dat ze gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken (16).

 4. Van nootmuskaat is ook vastgesteld dat het de groei remt van schadelijke stammen van E. coli-bacteriën, zoals O157, die ernstige ziekten en zelfs de dood bij mensen kunnen veroorzaken (1, 17).

 5. Hoewel het duidelijk is dat nootmuskaat antibacteriële eigenschappen heeft, zijn meer menselijke studies nodig om te bepalen of het bacteriële infecties kan behandelen of bacteriegerelateerde problemen met de mondgezondheid bij mensen kan voorkomen.

5-7. Kan verschillende gezondheidsproblemen ten goede komen

 1. Hoewel onderzoek beperkt is, suggereren onderzoeken dat nootmuskaat de volgende effecten kan hebben:

 2. Deze gezondheidseffecten zijn echter alleen getest bij dieren die hoge doses nootmuskaatextract gebruiken.

 3. Onderzoek bij mensen is nodig om te bepalen of hoge doses supplementen van het kruid veilig en effectief zijn bij mensen.

8. Is veelzijdig en lekker

 1. Deze populaire specerij heeft verschillende toepassingen in de keuken. Je kunt het alleen gebruiken of combineren met andere kruiden, zoals kardemom, kaneel en kruidnagel.

 2. Het heeft een warme, zoete smaak, daarom wordt het vaak toegevoegd aan desserts, waaronder taarten, cakes, koekjes, brood, fruitsalades en vla.

 3. Het werkt ook goed in hartige gerechten op basis van vlees, zoals varkenskoteletten en lamscurry.

 4. Nootmuskaat kan op zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappelen, pompoen en pompoen worden gestrooid om een ​​diepe, interessante smaak te creëren.

 5. Wat meer is, je kunt het toevoegen aan warme of koude dranken, waaronder appelcider, warme chocolademelk, chai thee, kurkuma lattes en smoothies.

 6. Als u hele nootmuskaat gebruikt, rasp deze dan met een microplane of rasp met kleinere gaten. Vers geraspte nootmuskaat is heerlijk op vers fruit, havermout of yoghurt.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat nootmuskaat schade veroorzaakt wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan inname ervan in hoge doses nadelige bijwerkingen veroorzaken.

 2. Het bevat de verbindingen myristicine en safrole. Wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze symptomen veroorzaken zoals hallucinaties en verlies van spiercoördinatie.

 3. Interessant is dat nootmuskaat soms recreatief wordt ingenomen om hallucinaties te veroorzaken en een "hoog" gevoel te veroorzaken. Het wordt vaak gemengd met andere hallucinogene medicijnen, wat het risico op gevaarlijke bijwerkingen verhoogt (22).

 4. In feite werden tussen 2001 en 2011 32 gevallen van nootmuskaattoxiciteit alleen al in de Amerikaanse staat Illinois gemeld. Maar liefst 47% van deze gevallen hield verband met opzettelijke inname door mensen die nootmuskaat gebruikten vanwege de psychoactieve effecten (22).

 5. Myristicine, het hoofdbestanddeel van de etherische olie in nootmuskaat met krachtige psychoactieve eigenschappen, wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze toxische effecten (23).

 6. Er zijn gevallen van intoxicatie van nootmuskaat gemeld bij mensen die 5 gram nootmuskaat hebben ingenomen, wat overeenkomt met ongeveer 0,5-0,9 mg myristicine per pond (1-2 mg per kg) lichaamsgewicht (24).

 7. Nootmuskaattoxiciteit kan ernstige symptomen veroorzaken, zoals snelle hartslag, misselijkheid, desoriëntatie, braken en agitatie. Het kan zelfs de dood tot gevolg hebben in combinatie met andere medicijnen (25, 26).

 8. Bovendien hebben studies bij muizen en ratten aangetoond dat het nemen van hoge doses nootmuskaatsupplementen op lange termijn leidt tot orgaanschade. Het is echter onduidelijk of mensen deze effecten ook zouden ervaren (27, 28, 29).

 9. Het is belangrijk op te merken dat de toxische effecten van dit kruid verband houden met de inname van grote hoeveelheden nootmuskaat - niet de kleine hoeveelheden die meestal in de keuken worden gebruikt (24).

 10. Om deze potentieel schadelijke bijwerkingen te voorkomen, vermijd het consumeren van grote hoeveelheden nootmuskaat en gebruik het niet als recreatieve drug.

De onderste regel

 1. Nootmuskaat is een kruid dat in veel keukens wereldwijd wordt gevonden. De warme, nootachtige smaak past goed bij veel voedingsmiddelen, waardoor het een populair ingrediënt is in zowel zoete als hartige gerechten.

 2. Afgezien van het vele culinaire gebruik, bevat nootmuskaat krachtige ontstekingsremmende plantaardige stoffen die als antioxidanten fungeren. Deze kunnen het humeur, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van het hart verbeteren, hoewel er meer onderzoek nodig is naar deze effecten bij mensen.

 3. Wees voorzichtig en geniet van dit verwarmende kruid in kleine hoeveelheden, omdat grote doses ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407