Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 geweldige voordelen van een glutenvrij dieet

8 geweldige voordelen van een glutenvrij dieet

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 27 april 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Glutenvrij dieet

 1. De term glutenvrij is de laatste jaren een beetje een modewoord geworden en wordt zelfs als een modieus dieet beschouwd, maar er zijn veel misvattingen die moeten worden begrepen voordat je de wereld in springt glutenvrij gaan.

 2. Om te beginnen is gluten een soort eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Vanwege het nut als bindmiddel en de relatief lage kosten, kunt u gluten echter op veel verrassende plaatsen vinden, waaronder augurken, sushi, kerriepoeder, hotdogs en zoethout. Pak een willekeurig pakket voedsel in de supermarkt, en er is een goede kans dat het gluten zal bevatten. Het is duidelijk een uitdaging om gluten volledig uit uw dieet te verwijderen, hoewel de glutenvrije opties in het afgelopen decennium exponentieel zijn toegenomen.

 3. Nu is het glutenvrije dieet in de schijnwerpers gekomen vanwege het grotere bewustzijn en de diagnose van coeliakie in het hele land (en de wereld), en het besef dat niet alle chronische maagproblemen kunnen zijn snel aangeduid als IBS (prikkelbare darm syndroom). Coeliakie is per definitie een genetische auto-immuunziekte. Wanneer een persoon met coeliakie gluten consumeert, identificeert het lichaam het eiwit als een vreemde of gevaarlijke stof, wat resulteert in een immuunrespons in de dunne darm.

 4. Er wordt aangenomen dat maar liefst 1 op de 100 mensen lijdt aan coeliakie, maar de diagnose is nog steeds zeldzaam. Er wordt aangenomen dat ongeveer 2,5 miljoen mensen alleen in de Verenigde Staten niet-gediagnosticeerde coeliakie hebben. Naast coeliakie is er ook tarweallergie (1 op de 1.000) en glutengevoeligheid als reden om de hoeveelheid gluten in uw dieet te elimineren of sterk te verminderen.

 5. Wat dit nog ingewikkelder maakt, is dat veel mensen geen duidelijke of ernstige symptomen van de ziekte vertonen, maar hun dunne darm is nog steeds beschadigd, soms al jaren. Het manifesteert zich misschien alleen op kleine manieren, zoals chronische vermoeidheid of eczeem, maar het zal niet voor de hand liggende gezondheidsproblemen worden voor jaren of zelfs decennia. De schade wordt echter nog steeds aangericht. Nadat je gluten uit je dieet hebt gehaald, kunnen de symptomen vaak binnen een paar weken verdwijnen, maar de schade aan je spijsvertering kan jaren duren om volledig te genezen.

De glutenvrije trend

 1. Met de enorme groei in de glutenvrije voedselindustrie, aanvankelijk gedreven door mensen die gluten moeten elimineren, is deze stijl van eten ook "trendy" en "populair" geworden, waardoor veel mensen om het dieet uit te proberen, gelovend dat het een gezondere keuze kan zijn, zoals het verwijderen van koolhydraten. De voedingsstoffen in tarwe, rogge en gerst zijn echter ongelooflijk belangrijk voor de menselijke gezondheid. Volle granen kunnen helpen met alles, van gezondheid van het hart en diabetes tot obesitas en kanker. Gluten zelf is gekoppeld aan het versterken van de immuunfunctie en zorgt ervoor dat het evenwicht van de darmflora wordt gehandhaafd. Mensen met glutengevoeligheid worden eigenlijk door artsen aangemoedigd om gluten eens per jaar opnieuw uit te proberen om te zien of de gevoeligheid is afgenomen, vanwege de voordelen die volle granen op het lichaam hebben.

 2. Dat gezegd hebbende, voor mensen met coeliakie, tarweallergie of glutengevoeligheid zijn er veel gezondheidsvoordelen om glutenvrij te gaan!

Glutenvrije dieetvoordelen voor de gezondheid

 1. De gezondheidsvoordelen van een glutenvrij dieet zijn onder meer een betere spijsvertering,

Vermindert ontsteking

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Verbetert de spijsvertering

 1. De dunne darm is een cruciaal onderdeel van de menselijke gezondheid, omdat we veel kritieke voedingsstoffen in dit deel van het spijsverteringskanaal opnemen. Het verwijderen van gluten beschermt de villi en zorgt ervoor dat ze alle voedingsstoffen kunnen absorberen die beschikbaar zijn in onze voeding.

Verhoogt energie

 1. Chronische vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten van mensen die lijden aan glutenintolerantie of coeliakie, dus het verwijderen van gluten kan u een energieke uitbarsting geven. De darm is de sleutel tot de algehele gezondheid, dus ervoor zorgen dat deze in goede staat is, heeft gevolgen op veel andere gebieden. [! 1175 => 1130 = 8!

 1. Huiduitslag, psoriasis en eczeem worden in hogere frequenties gezien bij mensen die niet gediagnosticeerd zijn met coeliakie, dus als u gluten verwijdert onder deze aandoening, kunt u genieten van een heldere huid die niet jeukt of wordt verkleurd als je bepaalde voedingsmiddelen eet!

Haarverzorging

 1. Een van de langetermijneffecten van gluten die de dunne darm van het lichaam aantasten, is een tekort aan voedingsstoffen. Het lichaam zal zijn vitale functies beschermen, maar dingen zoals haargroei en gezondheid zijn vaak secundair en vroegtijdig haarverlies komt vaak voor bij niet-gediagnosticeerde coeliakiepatiënten. Houd uw heerlijke lokken op hun plaats door zich te ontdoen van gluten.

Betere immuunfunctie

 1. Meer dan 50% van de immuunfunctie in ons lichaam vindt plaats in de darm, en wanneer er chaos is in de dunne darm, wordt de flora-balans van bacteriën ernstig aangetast. Dit kan het algehele immuunsysteem verzwakken en leiden tot chronische ziekten, dus het is een goed idee om van gluten af ​​te komen.

Verlaagt stress

 1. Hoge angst- en depressieniveaus worden vaak opgemerkt bij gluten- en tarwe-intolerante patiënten, dus als u een goede nachtrust wilt krijgen en de prikkelbaarheid wilt verminderen, kan gluten verwijderen of volledig elimineren de oplossing die u zoekt.

Regelt hormoonniveaus

 1. Laatste waarschuwing: als u denkt dat u coeliakie heeft, glutengevoelig bent of een tarweallergie heeft, neem dan contact op met uw arts of allergoloog en laat u testen in plaats van gewoon door te springen de bandwagon en het verwijderen van sommige, de meeste of alle gluten in uw dieet. Voor die mensen zonder die drie voorwaarden is glutenvrij gaan niet alleen onnodig maar mogelijk ook gevaarlijk voor je gezondheid!

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407