Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 gezondheidsvoordelen van Mint

Takeaway

 1. Munt is de naam voor meer dan een dozijn plantensoorten, waaronder pepermunt en groene munt, die behoren tot het geslacht Mentha.

 2. Deze planten staan ​​vooral bekend om hun koelgevoel. Ze kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen in zowel verse als gedroogde vormen.

 3. Munt is een populair ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en dranken, variërend van thee en alcoholische dranken tot sauzen, salades en desserts.

 4. Terwijl het eten van de plant enkele gezondheidsvoordelen biedt, heeft onderzoek aangetoond dat verschillende gezondheidsvoordelen van mint afkomstig zijn van het aanbrengen op de huid, het inademen van het aroma of het nemen als een capsule.

 5. Dit artikel gaat dieper in op acht op wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van mint.

1. Rijk aan voedingsstoffen

 1. Hoewel mint normaal gesproken niet in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, bevat het wel een behoorlijke hoeveelheid voedingsstoffen.

 2. In feite bevat 14 gram groene munt (1):

 3. Vanwege zijn dynamische smaak wordt munt vaak in kleine hoeveelheden aan recepten toegevoegd, dus zelfs 1/3 kopje consumeren kan moeilijk zijn. Het is echter mogelijk dat je in sommige saladerecepten in de buurt van deze hoeveelheid komt, waaronder mint als een van de andere ingrediënten.

 4. Munt is een bijzonder goede bron van vitamine A, een in vet oplosbare vitamine die cruciaal is voor de gezondheid van de ogen en nachtzicht (2).

 5. Het is ook een krachtige bron van antioxidanten, vooral in vergelijking met andere kruiden en specerijen. Antioxidanten helpen uw lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een soort schade aan cellen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen (3).

2. Kan het prikkelbare darm syndroom verbeteren

 1. Prikkelbare darm syndroom (IBS) is een veel voorkomende aandoening van het spijsverteringskanaal. Het wordt gekenmerkt door spijsverteringssymptomen zoals maagpijn, gas, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang.

 2. Hoewel de behandeling van PDS vaak dieetveranderingen en het nemen van medicijnen omvat, blijkt uit onderzoek dat het nemen van pepermuntolie als kruidenmiddel ook nuttig kan zijn.

 3. Pepermuntolie bevat een stof genaamd menthol, waarvan wordt gedacht dat het helpt bij het verlichten van IBS-symptomen door zijn ontspannende effecten op de spieren van het spijsverteringskanaal (4, 5).

 4. Een overzicht van negen onderzoeken onder meer dan 700 patiënten met PDS wees uit dat het innemen van pepermuntoliecapsules de symptomen van PDS aanzienlijk meer verbeterde dan placebo-capsules (6). [! 9518 => 1140 = 3!

 5. In het bijzonder, bijna alle onderzoeken die symptoomverlichting van IBS toonden, gebruikten oliecapsules in plaats van rauwe muntblaadjes.

3. Kan helpen bij het verlichten van indigestie

 1. Munt kan ook effectief zijn bij het verlichten van andere spijsverteringsproblemen zoals maagklachten en indigestie.

 2. Indigestie kan optreden wanneer voedsel te lang in de maag zit voordat het in de rest van het spijsverteringskanaal terechtkomt.

 3. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat voedsel sneller door de maag stroomt wanneer mensen pepermuntolie bij de maaltijd nemen, wat symptomen van dit soort indigestie kan verlichten (8, 9).

 4. Een klinisch onderzoek bij mensen met indigestie toonde aan dat een combinatie van pepermuntolie en karwijolie in capsules dezelfde effecten had als medicijnen tegen indigestie. Dit hielp bij het verbeteren van maagpijn en andere spijsverteringssymptomen (10).

 5. Vergelijkbaar met IBS, studies die het vermogen van mint om indigestie te verlichten, gebruikten, gebruikt pepermuntolie in plaats van verse of gedroogde bladeren.

4. Kan de hersenfunctie verbeteren

 1. Naast het innemen van munt, zijn er claims dat het inademen van het aroma van etherische oliën uit de plant gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder een verbeterde hersenfunctie.

 2. Een onderzoek onder 144 jonge volwassenen toonde aan dat het ruiken van het aroma van pepermuntolie gedurende vijf minuten voorafgaand aan het testen significante verbeteringen in het geheugen opleverde (11).

 3. Een andere studie wees uit dat het ruiken van deze oliën tijdens het rijden verhoogde alertheid en verminderde niveaus van frustratie, angst en vermoeidheid (12).

 4. Niet alle studies zijn het er echter over eens dat pepermuntolie de hersenfunctie ten goede kan komen. Uit één onderzoek bleek dat hoewel het aroma van de olie stimulerend was en tot minder vermoeidheid leidde, het geen effect had op de hersenfunctie (13).

 5. Meer onderzoek is nodig om te helpen begrijpen hoe het kan werken en om te onderzoeken of pepermunt inderdaad de hersenfunctie verbetert.

5. Kan borstvoedingspijn verminderen

 1. Moeders die borstvoeding geven, ervaren vaak pijnlijke en gebarsten tepels, waardoor borstvoeding pijnlijk en moeilijk kan zijn.

 2. Studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van munt op de huid kan helpen bij het verlichten van pijn geassocieerd met borstvoeding.

 3. In deze onderzoeken brachten moeders die borstvoeding gaven verschillende vormen van munt aan op het gebied rond de tepel na elke voeding. Meestal gebruikten ze een etherische olie als zodanig of gemengd met gel of water.

 4. Eén onderzoek toonde aan dat het aanbrengen van pepermuntwater na borstvoeding effectiever was dan het aanbrengen van afgekolfde moedermelk bij het voorkomen van tepel- en tepelhofscheuren, wat resulteerde in minder tepelpijn (14).

 5. Een ander onderzoek toonde op dezelfde manier aan dat slechts 3,8% van de moeders die een pepermuntgel aanbrachten tepelbarsten hadden, vergeleken met 6,9% van degenen die lanoline gebruikten en 22,6% van degenen die een placebo gebruikten (15) .

 6. Bovendien toonde een aanvullend onderzoek aan dat zowel de pijn als de ernst van tepelbarsten afnamen bij moeders die na elke voeding essentiële etherische olie aanbrachten (16).

6. Subjectief verbetert koude symptomen

 1. Veel vrij verkrijgbare behandelingen tegen verkoudheid en griep bevatten menthol, een primaire stof in pepermuntolie.

 2. Veel mensen geloven dat menthol een effectief neusdecongestivum is dat congestie kan verwijderen en de luchtstroom en ademhaling kan verbeteren.

 3. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat menthol geen decongestivumfunctie heeft. Dat gezegd hebbende, onderzoek toont ook aan dat menthol de neusademhaling subjectief kan verbeteren (17, 18).

 4. Dit betekent dat hoewel menthol niet als een decongestivum werkt, het mensen het gevoel kan geven dat ze gemakkelijker door hun neus ademen.

 5. Dit zal waarschijnlijk op zijn minst enige verlichting bieden aan mensen die getroffen zijn door verkoudheid of griep.

7. Kan slechte adem maskeren

 1. Kauwgom met muntsmaak en ademmuntjes zijn enkele van de eerste dingen waar mensen naar op zoek zijn wanneer ze proberen een slechte adem te voorkomen of kwijt te raken.

 2. Experts zijn het erover eens dat de meeste van deze producten enkele uren een vieze geur kunnen maskeren. Ze verdoezelen echter alleen slechte adem en verminderen in de eerste plaats niet de bacteriën of andere verbindingen die slechte adem veroorzaken (19, 20).

 3. Aan de andere kant kan het drinken van pepermuntthee en het kauwen op verse bladeren zowel slechte adem als bacteriën doden, omdat reageerbuisstudies de antibacteriële effecten van pepermuntolie hebben aangetoond (21 ).

8. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. U kunt eenvoudig munt toevoegen aan groene salades, desserts, smoothies en zelfs water. Pepermuntthee is een andere populaire manier om het in uw dieet op te nemen.

 2. Veel van de onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van munt aantoonden, hadden echter geen betrekking op het eten van de bladeren met voedsel. In plaats daarvan werd munt als een capsule ingenomen, op de huid aangebracht of via aromatherapie ingeademd.

 3. Bij het gebruik van mint voor gezondheidsdoeleinden is het belangrijk om te evalueren wat u wilt bereiken en hoe de plant in het onderzoek voor dat specifieke doel werd gebruikt.

 4. De onderstaande lijst zou een deel van het hierboven besproken onderzoek moeten helpen samenvatten.

De onderste regel

 1. Mint is een heerlijke en gezonde aanvulling op veel voedingsmiddelen en dranken.

 2. Hoewel munt gemakkelijk aan veel gerechten kan worden toegevoegd, heeft onderzoek dat de voordelen voor de gezondheid aantoont, voornamelijk munt gebruikt dat in capsules wordt ingenomen, op de huid wordt aangebracht of via aromatherapie wordt geïnhaleerd.

 3. Mint's gezondheidsvoordelen variëren van het verbeteren van de hersenfunctie en spijsverteringssymptomen tot het verlichten van pijn bij de borstvoeding, verkoudheidssymptomen en zelfs een slechte adem.

 4. Het kan echt niet fout gaan om wat munt aan je dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407