Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 gezondheidsvoordelen van vasten, ondersteund door wetenschap

De onderste regel

 1. Ondanks de recente toename in populariteit, is vasten een praktijk die eeuwen teruggaat en een centrale rol speelt in veel culturen en religies.

 2. Gedefinieerd als de onthouding van alle of sommige voedingsmiddelen of dranken gedurende een bepaalde periode, zijn er veel verschillende manieren van vasten.

 3. Over het algemeen worden de meeste soorten vasten uitgevoerd gedurende 24-72 uur.

 4. Intermitterend vasten, daarentegen, omvat fietsen tussen perioden van eten en vasten, variërend van een paar uur tot een paar dagen per keer.

 5. Vasten heeft aangetoond dat het veel gezondheidsvoordelen biedt, van toegenomen gewichtsverlies tot een betere hersenfunctie.

 6. Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van vasten - ondersteund door de wetenschap.

1. Bevordert de bloedsuikerspiegel door de insulineresistentie te verminderen

 1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vasten de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met een risico op diabetes.

 2. Uit een onderzoek bij 10 mensen met diabetes type 2 bleek zelfs dat kortstondig vasten de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagde (1).

 3. Ondertussen bleek uit een andere review dat zowel intermitterend vasten als afwisselend vasten even effectief was als het beperken van de calorie-inname bij het verminderen van de insulineresistentie (2).

 4. Vermindering van de insulineresistentie kan de gevoeligheid van uw lichaam voor insuline verhogen, waardoor het glucose efficiënter van uw bloedstroom naar uw cellen kan transporteren.

 5. In combinatie met de potentiële bloedsuikerverlagende effecten van vasten, kan dit uw bloedsuikerspiegel stabiel houden, waardoor pieken en crashes in uw bloedsuikerspiegel worden voorkomen.

 6. Houd er echter rekening mee dat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vasten de bloedsuikerspiegel voor mannen en vrouwen anders kan beïnvloeden.

 7. Eén kleine studie van drie weken toonde bijvoorbeeld aan dat het beoefenen van afwisselend vasten de bloedsuikerspiegel bij vrouwen verminderde maar geen effect had op mannen (3).

2. Bevordert een betere gezondheid door ontstekingen te bestrijden

 1. Hoewel acute ontsteking een normaal immuunproces is dat wordt gebruikt om infecties te bestrijden, kan chronische ontsteking ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

 2. Onderzoek toont aan dat ontsteking betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en reumatoïde artritis (4).

 3. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vasten kan helpen het ontstekingsniveau te verlagen en een betere gezondheid te bevorderen.

 4. Een onderzoek bij 50 gezonde volwassenen toonde aan dat intermitterend vasten gedurende een maand de niveaus van ontstekingsmarkers aanzienlijk verlaagde (5).

 5. Een ander klein onderzoek ontdekte hetzelfde effect wanneer mensen gedurende één maand 12 uur per dag vastten (6).

 6. Bovendien ontdekte een dierstudie dat het volgen van een zeer caloriearm dieet om de effecten van vasten na te bootsen verminderde ontstekingsniveaus en gunstig was bij de behandeling van multiple sclerose, een chronische ontstekingsaandoening ( 7).

Cholesterolwaarden

 1. Hartziekte wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak en vertegenwoordigt wereldwijd naar schatting 31,5% van de sterfgevallen (8).

 2. Uw voedingspatroon en levensstijl veranderen is een van de meest effectieve manieren om uw risico op hartaandoeningen te verminderen.

 3. Uit onderzoek is gebleken dat het opnemen van vasten in uw routine vooral nuttig kan zijn als het gaat om de gezondheid van uw hart.

 4. Een kleine studie toonde aan dat acht weken afwisselend vasten afwisselend de niveaus van "slechte" LDL-cholesterol en bloedtriglyceriden met respectievelijk 25% en 32% verminderde (9).

 5. Een ander onderzoek bij 110 zwaarlijvige volwassenen toonde aan dat vasten gedurende drie weken onder medisch toezicht de bloeddruk aanzienlijk verlaagde, evenals de niveaus van bloedtriglyceriden, totaal cholesterol en "slechte" LDL-cholesterol (10).

 6. Bovendien ging een studie bij 4.629 mensen gepaard met vasten met een lager risico op kransslagaderaandoeningen, evenals een aanzienlijk lager risico op diabetes, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaandoeningen (11 ).

4. Kan de hersenfunctie stimuleren en neurodegeneratieve aandoeningen voorkomen

 1. Hoewel onderzoek meestal beperkt is tot dieronderzoek, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat vasten een krachtig effect op de gezondheid van de hersenen kan hebben.

 2. Een studie bij muizen toonde aan dat het oefenen van intermitterend vasten gedurende 11 maanden zowel de hersenfunctie als de hersenstructuur verbeterde (12).

 3. Andere dierstudies hebben gemeld dat vasten de gezondheid van de hersenen kan beschermen en de aanmaak van zenuwcellen kan vergroten om de cognitieve functie te verbeteren (13, 14).

 4. Omdat vasten ook kan helpen bij het verlichten van ontstekingen, kan het ook helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve aandoeningen.

 5. In het bijzonder suggereren onderzoeken bij dieren dat vasten de uitkomsten voor aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson (15, 16) kan beschermen en verbeteren.

 6. Er zijn echter meer studies nodig om de effecten van vasten op de hersenfunctie bij mensen te evalueren.

5. Helpt gewichtsverlies door de calorie-inname te beperken en het metabolisme te stimuleren

 1. Veel lijners kiezen vasten op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om een ​​paar pond te laten vallen.

 2. Theoretisch gezien zou het onthouden van alle of bepaalde voedingsmiddelen en dranken uw totale calorie-inname moeten verminderen, wat na verloop van tijd kan leiden tot meer gewichtsverlies.

 3. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat kortetermijnvasten het metabolisme kan stimuleren door de niveaus van de neurotransmitter noradrenaline te verhogen, wat gewichtsverlies zou kunnen bevorderen (17).

 4. Eén beoordeling toonde zelfs aan dat vasten gedurende de hele dag het lichaamsgewicht met maximaal 9% kon verminderen en het lichaamsvet aanzienlijk kon verminderen gedurende 12-24 weken (18).

 5. Een andere beoordeling wees uit dat intermitterend vasten gedurende 3-12 weken even effectief was bij het induceren van gewichtsverlies als continue caloriebeperking en een afgenomen lichaamsgewicht en vetmassa met respectievelijk tot 8% en 16% (19 ).

 6. Bovendien bleek vasten effectiever dan calorierestrictie bij het verhogen van vetverlies terwijl tegelijkertijd spierweefsel werd behouden (19).

Metabolisme, gewichtsverlies en spierkracht

 1. Menselijk groeihormoon (HGH) is een type eiwithormoon dat centraal staat in veel aspecten van uw gezondheid.

 2. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit belangrijke hormoon betrokken is bij groei, metabolisme, gewichtsverlies en spierkracht (20, 21, 22, 23).

 3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vasten van nature de HGH-waarde kan verhogen.

 4. Een onderzoek bij 11 gezonde volwassenen toonde aan dat 24 uur vasten de HGH-waarden aanzienlijk verhoogde (24).

 5. Een ander klein onderzoek bij negen mannen vond dat slechts twee dagen vasten leidde tot een 5-voudige toename van de HGH-productiesnelheid (25).

7. Kan veroudering vertragen en levensduur verlengen

 1. Verschillende dierstudies hebben veelbelovende resultaten gevonden over de mogelijke levensduurverlengende effecten van vasten.

 2. In één onderzoek ondervonden ratten die om de dag vastten een vertraagde veroudering en leefden 83% langer dan ratten die niet vastten (27).

 3. Andere dierstudies hebben vergelijkbare bevindingen gehad en meldden dat vasten effectief zou kunnen zijn bij het verhogen van de levensduur en overlevingskansen (28, 29, 30).

 4. Huidig ​​onderzoek is echter nog steeds beperkt tot dierstudies. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen hoe vasten de levensduur en veroudering bij mensen kan beïnvloeden.

Chemotherapie

 1. Dier- en reageerbuisstudies geven aan dat vasten de behandeling en preventie van kanker ten goede kan komen.

 2. Uit een onderzoek bij ratten bleek zelfs dat vasten op andere dagen de tumorvorming hielp blokkeren (31).

 3. Evenzo toonde een reageerbuisstudie aan dat het blootstellen van kankercellen aan verschillende vastencycli even effectief was als chemotherapie bij het vertragen van de tumorgroei en de effectiviteit van chemotherapie op de kankervorming verhoogde (32).

 4. Helaas is het meeste onderzoek beperkt tot de effecten van vasten op de vorming van kanker in dieren en cellen.

 5. Ondanks deze veelbelovende bevindingen zijn aanvullende onderzoeken nodig om te kijken hoe vasten de ontwikkeling en behandeling van kanker bij mensen kan beïnvloeden.

Hoe te beginnen met vasten

 1. Er zijn veel verschillende soorten vasten, waardoor het gemakkelijk is om een ​​methode te vinden die bij uw levensstijl past.

 2. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen van vasten:

 3. Binnen deze categorieën vallen ook meer specifieke soorten vasten.

 4. Intermitterend vasten kan bijvoorbeeld worden onderverdeeld in subcategorieën, zoals afwisselend vasten, waarbij om de dag wordt gegeten, of tijdgebonden voeding, wat inhoudt dat de inname wordt beperkt tot slechts enkele uren per dag.

 5. Om te beginnen, probeer te experimenteren met verschillende soorten vasten om te vinden wat het beste voor u werkt.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Ondanks de lange lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met vasten, is het misschien niet voor iedereen geschikt.

 2. Als u lijdt aan diabetes of een lage bloedsuikerspiegel, kan vasten leiden tot pieken en crashes in uw bloedsuikerspiegel, wat gevaarlijk kan zijn.

 3. Het is het beste om eerst met uw arts te praten als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft of van plan bent langer dan 24 uur te vasten.

 4. Bovendien wordt vasten over het algemeen zonder medisch toezicht niet aanbevolen voor oudere volwassenen, adolescenten of mensen met ondergewicht.

 5. Als u besluit om te vasten, zorg er dan voor dat u goed gehydrateerd blijft en uw dieet vult met voedingsstoffen die rijk zijn aan voedingsstoffen tijdens uw eetperioden om de potentiële gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

 6. Probeer bovendien, als u langere tijd vasten, intense fysieke activiteit te minimaliseren en voldoende rust te krijgen.

De onderste regel

 1. Vasten is een praktijk die is geassocieerd met een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, evenals verbeterde bloedsuikercontrole, hartgezondheid, hersenfunctie en kankerpreventie.

 2. Van watervasten tot intermitterend vasten en caloriebeperking, er zijn veel verschillende soorten vasten die bij bijna elke levensstijl passen.

 3. In combinatie met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl, kan het opnemen van vasten in uw routine uw gezondheid ten goede komen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407