Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Hartige gezondheidsvoordelen van hazelnoten die u moet weten

Iron

 1. Hazelnoten zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ze bieden een scala aan voedingsvoordelen, waaronder een hoog gehalte aan eiwitten, gezonde vetten en vitaminen en mineralen. Het opnemen van een handvol hazelnoten in uw dieet kan helpen om de gezondheid van uw hart te verbeteren door de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en uw cholesterolgehalte te beheersen.

Iron

 1. Hazelnoten bieden tal van gezonde voordelen, niet alleen wat betreft voedingswaarde, maar ook in hun rol bij het voorkomen of beheersen van ziekten en sommige medische aandoeningen.

Wat zijn hazelnoten?

 1. Hazelnoten worden overal in Europa, Azië en Noord-Amerika gekweekt en zijn afkomstig van bomen en struiken van het geslacht Corylus. Ook bekend als hazelnoten, ze zijn iets kleiner dan een eikel en hebben een dikke, gladde, harde bruine schaal, maar worden meestal gepeld verkocht. De zoet smakende, crèmekleurige kern is klein en rond, met een dunne, donkerbruine schil die sommige mensen graag verwijderen voordat ze eten.

 2. Hazelnoten zijn goed rauw gegeten, maar zijn lekkerder en zoeter als ze worden geroosterd. Vanwege hun hoge vetgehalte moeten hazelnoten in de koelkast worden bewaard.

Calorieën, koolhydraten en gewichtsverlies

 1. Hazelnoten zijn een gezonde snack omdat ze geen cholesterol of natrium bevatten en weinig natuurlijke suiker bevatten. Een handvol hazelnoten, of 10 noten, bevat 88 calorieën en 2,3 gram koolhydraten. Volgens een 2018-studie gepubliceerd in BMJ is gebleken dat koolhydraatarme diëten het energieverbruik verhogen tijdens onderhoud van het gewichtsverlies en nuttig kunnen zijn bij het verbeteren van de behandeling van obesitas. [! 9094 => 1130 = 5!

 1. Het totale vetgehalte van 10 hazelnoten is 8,5 gram, wat overeenkomt met ongeveer 13 procent van uw dagelijkse waarde (DV). Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en helpen uw lichaam voedingsstoffen op te nemen. Dieetrichtlijnen voor Amerikanen beveelt aan dat 25 tot 35 procent van je dagelijkse calorieën uit vet komt.

 2. Hoewel hazelnoten 3 procent DV bijdragen voor verzadigd vet, zijn ze een goede bron van enkelvoudig onverzadigde vetten - 6,4 gram - en meervoudig onverzadigd vet - 1,1 gram per handvol. Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten hebben een gunstig effect op je hart door het slechte cholesterolgehalte in je bloed te verlagen.

 3. De omega-3 en omega-6-vetzuren in hazelnoten zijn belangrijke componenten van celmembranen en zijn betrokken bij de regulatie van ontstekingen en het voorkomen van hypertensie. Een belangrijk type enkelvoudig onverzadigd vet in hazelnoten is oliezuur. Oliezuur heeft een gunstig effect op uw gezondheid en kan een positieve rol spelen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Voordelen met veel vezels

 1. Hazelnoten bevatten 2,1 gram vezels, wat overeenkomt met 4 procent van uw dagelijkse waarde in slechts 10 noten. Voedingsvezels, ook bekend als bulk of ruwvoer, zijn belangrijk om regelmatige stoelgang te stimuleren. Dieetrichtlijnen beveelt een dagelijkse inname aan van 25,2 gram voor vrouwen van 31 tot 50 jaar en 30,8 gram voor mannen in dezelfde leeftijdsgroep.

 2. Het onoplosbare type vezels in hazelnoten heeft veel gezondheidsvoordelen die verder gaan dan de gezondheid van uw spijsverteringsstelsel. Vezels kunnen u helpen een gezond gewicht te behouden door u voller te laten voelen zodat u minder eet. Bovendien kan vezels volgens Mayo Clinic het risico op diabetes, hartaandoeningen en sommige soorten kanker verlagen.

Vitaminen voor uw gezondheid

 1. Een ander gezondheidsvoordeel van noten, inclusief hazelnoten, is hun rijke bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat 2,1 milligram of 7 procent van uw DV vitamine E. Vitamine E is noodzakelijk voor je immuunsysteem en een gezonde huid en ogen.

 2. Hazelnoten zijn ook een goede bron van B-vitamines, vooral thiamine - voor een goede zenuw-, spier- en hartfunctie - met 6 procent DV per 10 noten. Vitamine B6 is belangrijk voor de hersenfunctie en hazelnoten leveren 4 procent DV in een portie. Andere B-vitamines in hazelnoten zijn niacine, pantotheenzuur en riboflavine.

 3. Hazelnoten bevatten ook vitamine K, voor bloedstolling, en vitamine C, een antioxidant die belangrijk is voor uw immuunsysteem.

Goed voor je hart

 1. Mangaan is een stermineraal in hazelnoten. Slechts één handvol levert 0,87 milligram of 43 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde voor mangaan. Van mangaan is bekend dat het antioxiderende functies heeft en verantwoordelijk is voor het normale metabolisme van aminozuren, vetten en koolhydraten.

 2. Hazelnoten bevatten ook een hoog kopergehalte - bieden 12 procent DV - wat essentieel is voor de normale cardiovasculaire functie. Een kopertekort veroorzaakt een verhoging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

 3. Resultaten van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition Research in 2015 hebben aangetoond dat zowel de inname van koper als mangaan een positief effect heeft op de bloeddrukverlaging bij 640 deelnemers.

Fytinezuur en mineralen

 1. Andere mineralen in hazelnoten zijn ijzer, zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium.

 2. Alle noten, inclusief hazelnoten, bevatten een component genaamd fytinezuur dat dient als de belangrijkste opslagvorm van fosfor. Als percentage van het droge gewicht bevatten hazelnoten 0,2 tot 0,9 procent fytinezuur.

 3. Van fytinezuur is bekend dat het de absorptie van ijzer, zink, magnesium en calcium beïnvloedt, wat mineraaltekorten kan bevorderen. Als u een uitgebalanceerd dieet volgt, is dit normaal gesproken geen probleem. Als u echter een tekort aan mineralen heeft, zoals zink of ijzer, wordt de GI Society geadviseerd om de inname van voedingsmiddelen met veel fytinezuur te beperken.

Hazelnoten en kankerpreventie

 1. Hoewel fytinezuur de opname van mineralen vermindert, heeft het ook anti-kanker gezondheidsvoordelen als gevolg van zijn antioxiderende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat fytinezuur de groei van kankercellen kan remmen.

 2. Bovendien is de hoge concentratie antioxidanten in hazelnoot in vitamine E gekoppeld aan kankertherapie. Een studie toonde aan dat vitamine E-isovormen een therapeutisch effect vertoonden tegen sommige soorten kanker, waaronder borst-, prostaat- en darmkankers, zoals gepubliceerd in het AAPS Journal in 2015.

 3. Het mangaangehalte in hazelnoten kan ook nuttig zijn als een antikankerverbinding. Een studie, gepubliceerd in 2015 in het International Journal of Clinical and Experimental Medicine, toonde aan dat een tekort aan mangaan geassocieerd is met een verhoogd risico op borstkanker, hoewel verder onderzoek noodzakelijk is.

 4. Een reageerbuisstudie gepubliceerd in Biomedicine en Farmacotherapie in 2017 toonde aan dat hazelnootextract een mogelijk voordeel kan hebben bij de behandeling van baarmoederhalskanker en borstkanker.

 5. Bovendien is in een studie gepubliceerd in Anticancer Research in 2018 het effect van de consumptie van hazelnoten beoordeeld als een factor die bijdraagt ​​tot het voorkomen van darmkanker. De bevindingen waren dat in vitro gefermenteerde hazelnoten wijzen op een potentieel voor de preventie van kanker.

 6. Bovendien gebruikte een acht weken durende dierstudie die in 2015 in Food Chemistry werd gepubliceerd, een stof gemaakt van de huid van hazelnoten die resulteerde in een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en darmkanker.

Hazelnoten kunnen het cholesterol verlagen

 1. De antioxiderende eigenschappen en het gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in hazelnoten kunnen het positieve effect op het cholesterolgehalte in het bloed verklaren. Een overzicht van negen studies, met meer dan 400 mensen, analyseerde hazelnoten en stelde vast dat diëten verrijkt met hazelnoten geassocieerd zijn met een afname van LDL en totaal cholesterol, zoals gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

 2. Bovendien kan het hoge gehalte aan vetzuren, antioxidanten, voedingsvezels, kalium en magnesium in hazelnoten de bloeddruk helpen normaliseren. Een studie onderzocht 21 gecontroleerde studies om het effect van notenconsumptie op de systolische en diastolische niveaus te beoordelen.

 3. De resultaten, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition in 2015, vonden dat consumptie van hazelnoten en andere noten leidde tot een significante verlaging van de systolische bloeddruk bij deelnemers zonder diabetes type 2.

Geladen met antioxidanten

 1. De meeste antioxidanten in hazelnoten zijn geconcentreerd in de huid. Antioxidanten zijn de belangrijkste spelers bij het beschermen van uw lichaam tegen oxidatieve stress die verband houdt met veroudering en chronische ziekten. De meest voorkomende antioxidanten in hazelnoten zijn fenolische verbindingen.

 2. Een beoordeling uit 2016 door het Research Center for Food and Development in Mexico suggereert dat fenolverbindingen in de voeding mogelijk geassocieerd zijn met een lagere incidentie van chronische degeneratieve ziekten, zoals kanker, diabetes, de ziekte van Alzheimer en cardiovasculair ziekten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407