Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van ananas

Te veel calorieën, te veel verzadigd vet en zout

 1. Ananas (Ananas comosus) is een ongelooflijk lekker en gezond tropisch fruit.

 2. Het is ontstaan ​​in Zuid-Amerika, waar vroege Europese ontdekkingsreizigers het hebben vernoemd naar de gelijkenis met een dennenappel (1).

 3. Deze populaire vrucht zit boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en andere nuttige stoffen, zoals enzymen die ontstekingen en ziekten kunnen bestrijden.

 4. Ananas en zijn verbindingen zijn in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder het helpen van de spijsvertering, het stimuleren van de immuniteit en het versnellen van het herstel na een operatie, onder andere.

 5. Hier zijn 8 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van ananas.

1. Geladen met voedingsstoffen

 1. Ananassen bevatten weinig calorieën, maar hebben een ongelooflijk indrukwekkend voedingsstoffenprofiel.

 2. Eén portie (165 gram) ananasbrokken bevat het volgende (2):

 3. Ananassen bevatten ook sporenhoeveelheden vitamine A en K, fosfor, zink en calcium.

 4. Ze zijn vooral rijk aan vitamine C en mangaan en leveren respectievelijk 131% en 76% van de dagelijkse aanbevelingen.

 5. Vitamine C is essentieel voor groei en ontwikkeling, een gezond immuunsysteem en helpt de opname van ijzer uit het dieet. Ondertussen is mangaan een natuurlijk voorkomend mineraal dat de groei bevordert, een gezond metabolisme onderhoudt en antioxiderende eigenschappen heeft (3, 4).

2. Bevat ziektebestrijdende antioxidanten

 1. Ananassen zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen, ze zitten ook boordevol gezonde antioxidanten.

 2. Antioxidanten zijn moleculen die uw lichaam helpen oxidatieve stress te bestrijden.

 3. Oxidatieve stress is een toestand waarin er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn. Deze vrije radicalen werken in op de lichaamscellen en veroorzaken schade die verband houdt met chronische ontstekingen, een verzwakt immuunsysteem en veel schadelijke ziekten (5, 6).

 4. Ananassen zijn vooral rijk aan antioxidanten die bekend staan ​​als flavonoïden en fenolzuren (7).

 5. Bovendien zijn veel van de antioxidanten in ananas gebonden. Hierdoor kunnen de antioxidanten ruwere omstandigheden in het lichaam overleven en langduriger effecten veroorzaken (8, 9).

3. De enzymen kunnen de spijsvertering vergemakkelijken

 1. Ananassen bevatten een groep spijsverteringsenzymen die bromelaïne worden genoemd (10).

 2. Ze fungeren als proteasen, die eiwitmoleculen afbreken in hun bouwstenen, zoals aminozuren en kleine peptiden (11).

 3. Zodra eiwitmoleculen zijn afgebroken, worden ze gemakkelijker opgenomen in de dunne darm. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met pancreasinsufficiëntie, een aandoening waarbij de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen kan maken (12, 13).

 4. Eén studie toonde bijvoorbeeld aan dat deelnemers met pancreasinsufficiëntie een betere spijsvertering ervoeren na het nemen van een spijsverteringsenzymensupplement met bromelaïne, vergeleken met het nemen van hetzelfde spijsverteringsenzymsupplement zonder bromelaïne (14).

 5. Bromelaïne wordt ook veel gebruikt als commerciële vleesvermalser vanwege het vermogen om taaie vleeseiwitten af ​​te breken (13).

4. Kan helpen het risico op kanker te verminderen

 1. Kanker is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei.

 2. De progressie ervan is meestal gekoppeld aan oxidatieve stress en chronische ontsteking.

 3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ananas en zijn verbindingen het risico op kanker kunnen verminderen. Dit komt omdat ze oxidatieve stress kunnen minimaliseren en ontstekingen verminderen.

 4. Een van deze verbindingen is de groep spijsverteringsenzymen die bromelaïne wordt genoemd. Reageerbuisstudies hebben aangetoond dat bromelaïne ook kan helpen kanker te bestrijden (15, 16).

 5. Uit twee reageerbuisstudies bleek bijvoorbeeld dat bromelaïne de groei van borstkankercellen en celdood stimuleerde (17, 18).

 6. Andere reageerbuisstudies tonen aan dat bromelaïne onder andere kanker in de huid, de galwegen, de maag en de dikke darm onderdrukt (19, 20, 21, 22).

 7. Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat bromelaïne het immuunsysteem kan stimuleren om moleculen te produceren die witte bloedcellen effectiever maken bij het onderdrukken van de groei van kankercellen en het elimineren van kankercellen (16).

 8. Dat gezegd hebbende, ananas bevat veel minder bromelaïne dan supplementen. Meer menselijk onderzoek is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

5. Kan immuniteit verhogen en ontsteking onderdrukken

 1. Ananassen maken al eeuwen deel uit van de traditionele geneeskunde (13).

 2. Ze bevatten een breed scala aan vitamines, mineralen en enzymen zoals bromelaïne die gezamenlijk de immuniteit kunnen stimuleren en ontstekingen kunnen onderdrukken (23).

 3. Een negen weken durende studie voedde 98 gezonde kinderen, ofwel geen ananas, wat ananas (140 g) of veel ananas (280 g) per dag om te zien of het hun immuniteit verhoogde.

 4. Kinderen die ananas aten, hadden een aanzienlijk lager risico op zowel virale als bacteriële infecties. Ook hadden kinderen die de meeste ananas aten bijna vier keer meer ziektebestrijdende witte bloedcellen (granulocyten) dan de andere twee groepen (24).

 5. Een andere studie wees uit dat kinderen met een sinusinfectie aanzienlijk sneller herstelden tijdens het gebruik van een bromelaïne-supplement, vergeleken met een standaardbehandeling of een combinatie van beide (25).

 6. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat bromelaïne markers van ontstekingen kan verminderen (26, 27, 28).

 7. Er wordt aangenomen dat deze ontstekingsremmende eigenschappen het immuunsysteem ondersteunen.

6. Kan symptomen van artritis verlichten

 1. Artritis treft alleen al in de VS meer dan 54 miljoen volwassenen (29).

 2. Er zijn veel soorten artritis, maar de meeste hebben betrekking op ontstekingen in de gewrichten.

 3. Omdat ananas bromelaïne bevatten, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wordt vaak gedacht dat ze pijnverlichting kunnen bieden voor mensen met inflammatoire artritis (30).

 4. Uit onderzoek uit de jaren zestig blijkt zelfs dat bromelaïne werd gebruikt om de symptomen van reumatoïde artritis te verlichten, een type artritis waarbij gewrichtsontsteking betrokken is (31).

 5. Verschillende recente onderzoeken hebben de effectiviteit van bromelaïne voor de behandeling van artritis onderzocht.

 6. Uit een onderzoek bij patiënten met artrose bleek dat het nemen van een spijsverteringsenzymsupplement met bromelaïne de pijn even effectief verlicht als gewone artritisgeneesmiddelen zoals diclofenac (32).

 7. Bovendien analyseerde een beoordeling het vermogen van bromelaïne om artrose te behandelen. Er werd geconcludeerd dat bromelaïne de symptomen van artritis kan verlichten, vooral op de korte termijn (30).

 8. Het is echter niet duidelijk of bromelaïne een langdurige behandeling kan zijn voor symptomen van artritis. Langere studies zijn nodig voordat bromelaïne wordt aanbevolen om de symptomen van artritis te verlichten.

7. Kan snel herstel na een operatie of zware oefening

 1. Het eten van ananas kan de tijd die nodig is om te herstellen van een operatie of oefening verkorten.

 2. Dit is grotendeels te wijten aan de ontstekingsremmende eigenschappen van bromelaïne.

 3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bromelaïne de ontsteking, zwelling, blauwe plekken en pijn kan verminderen die vaak optreedt na een operatie. Het lijkt ook de markers van ontsteking te verminderen (33).

 4. Eén studie toonde bijvoorbeeld aan dat degenen die bromelaïne consumeerden vóór een tandheelkundige ingreep de pijn aanzienlijk hadden verminderd en zich gelukkiger voelden dan mensen die dat niet deden. Het leek zelfs een vergelijkbare hoeveelheid verlichting te bieden als gewone ontstekingsremmende medicijnen (34).

 5. Krachtige training kan ook spierweefsel beschadigen en omliggende ontstekingen veroorzaken. Aangetaste spieren kunnen niet zoveel kracht produceren en zijn tot drie dagen pijnlijk.

 6. Van proteasen zoals bromelaïne wordt aangenomen dat ze het herstel van schade veroorzaakt door zware inspanning versnellen door ontsteking rond het beschadigde spierweefsel te verminderen (35).

 7. Eén studie testte deze theorie door deelnemers een spijsverteringsenzymsupplement te geven dat bromelaïne bevatte na 45 minuten inspannende oefening op de loopband. Degenen die het supplement namen, hadden minder ontsteking en bleven daarna sterker (35).

 8. Verschillende andere onderzoeken hebben aangetoond dat bromelaïne het herstel van schade door inspanning kan versnellen (36, 37).

8. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan het dieet

 1. Ananassen zijn zoet, handig en gemakkelijk in uw dieet op te nemen.

 2. Ze zijn zeer betaalbaar en het hele jaar door verkrijgbaar in veel Amerikaanse markten, omdat ze vers, ingeblikt of ingevroren kunnen worden gekocht.

 3. Je kunt ze alleen eten of in smoothies, salades of op zelfgemaakte pizza's.

 4. Hier zijn een paar eenvoudige receptideeën die verse ananas gebruiken:

De onderste regel

 1. Ananassen zijn heerlijk, bevatten weinig calorieën en zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten.

 2. Hun voedingsstoffen en verbindingen zijn gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering, een lager risico op kanker, verbeterde immuniteit, verlichting van artritis symptomen en verbeterd herstel na een operatie en zware inspanning.

 3. Ananassen zijn ook ongelooflijk veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd.

 4. Probeer ananas in uw dieet op te nemen om hun gezondheidsvoordelen te ervaren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407