Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 natuurvoeding die schadelijk is als u teveel eet

De onderste regel

 1. Er zijn veel supergezond voedsel verkrijgbaar.

 2. Het is echter belangrijk om te onthouden dat meer niet altijd beter is.

 3. Sommige voedingsmiddelen kunnen met mate goed voor u zijn, maar in grote hoeveelheden ernstig schadelijk.

 4. Hier zijn 8 ongelooflijk gezond voedsel dat u kan schaden als u er teveel van eet.

1. Omega-3 en visolie

 1. Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid.

 2. Ze bestrijden ontstekingen in het lichaam, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en verminderen het risico op hartaandoeningen, om er maar een paar te noemen (1, 2, 3).

 3. Omdat de meeste diëten weinig omega-3 bevatten, zijn supplementen populair geworden (4).

 4. De meest voorkomende supplementen zijn omega-3-capsules gemaakt van vis, vislever en algen.

 5. Te veel omega-3 kan echter schadelijk zijn. De gebruikelijke dosis varieert van 1-6 gram per dag, maar het innemen van maar liefst 13-14 gram per dag kan bloedverdunnende effecten hebben bij gezonde personen (5, 6).

 6. Dit kan een risico zijn, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor bloedingen of die bloedverdunnende medicijnen gebruiken (7).

 7. Bovendien kan het innemen van grote hoeveelheden visleverolie leiden tot overmatige vitamine A-inname, wat vitamine A-toxiciteit kan veroorzaken. Dit is met name een probleem voor kinderen en zwangere vrouwen (8, 9).

2. Tonijn (zowel vers als ingeblikt)

 1. Tonijn is een vette vis die meestal als heel gezond wordt beschouwd. Het is een goede bron van omega-3-vetzuren en bevat veel eiwitten.

 2. Tonijn kan echter ook grote hoeveelheden milieuverontreinigende stof bevatten die methylkwik wordt genoemd (10).

 3. Op hogere niveaus is methylkwik een neurologisch toxine dat veel nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken. Deze omvatten ontwikkelingsachterstanden bij kinderen, problemen met het gezichtsvermogen, gebrek aan coördinatie en gehoor- en spraakstoornissen (11, 12). [! 3877 => 1140 = 3!

 4. Kleinere tonijnen bevatten minder kwik en hebben een grotere kans dat ze worden ingeblikt.

 5. Er zijn twee hoofdtypen tonijn in blik en hun kwikgehalte verschilt (13, 14):

 6. De bovenste veiligheidslimiet van methylkwik voor mensen is 0,1 microgram per kilogram lichaamsgewicht.

 7. Dit betekent dat een kind van 25 kg (19 lb) slechts om de 19 dagen één portie witte tonijn in blik kan eten. Meer dan dit zou de aanbevolen bovengrens (13) overschrijden.

 8. Zwangere vrouwen en kinderen wordt geadviseerd hun inname van zeevruchten met kwik te beperken tot niet meer dan twee keer per week (15).

 9. Er zijn verschillende andere vissoorten die ook rijk zijn aan omega-3-vetzuren, maar die minder waarschijnlijk zijn besmet met kwik. Deze omvatten zalm, makreel, sardines en forel.

3. Kaneel

 1. Kaneel is een heerlijke, veel gebruikte specerij die mogelijk medicinale eigenschappen heeft.

 2. Kaneel bevat echter grote hoeveelheden van een stof die coumarine wordt genoemd, die in grote doses schadelijk kan zijn.

 3. Er zijn twee hoofdsoorten kaneel, met verschillende hoeveelheden coumarine (21, 22, 23, 24):

 4. De toelaatbare dagelijkse inname van coumarine is 0,1 mg per kg lichaamsgewicht. Veel meer consumeren dan dat kan levertoxiciteit en kanker veroorzaken (25).

 5. Op basis van de aanvaardbare dagelijkse inname wordt het niet aanbevolen om elke dag meer dan 0,5-2 gram Cassia-kaneel te consumeren. Je kunt echter maximaal 5 gram (1 theelepel) Ceylon-kaneel per dag eten.

 6. Meer eten dan af en toe is prima, bijvoorbeeld als een bepaald recept dat vereist. Maar grote hoeveelheden moeten niet te vaak worden gegeten.

4. Nootmuskaat

 1. Nootmuskaat is een kruid met een zeer unieke smaak. Het wordt vaak gebruikt in kerstvoedsel zoals eierpunch, cakes en puddingen.

 2. Nootmuskaat bevat een stof genaamd myristicine, wat een psychoactieve stof is.

 3. In lagere doses geeft nootmuskaat smaak aan maaltijden zonder de gezondheid te beïnvloeden. Maar in grote doses kan nootmuskaat myristicinevergiftiging veroorzaken.

 4. De effecten van myristicinevergiftiging zijn epileptische aanvallen, hartritmestoornissen, misselijkheid, duizeligheid, pijn en hallucinaties (26, 27).

 5. Meer dan 10 gram nootmuskaat in één keer eten wordt niet aanbevolen. Van hogere doses dan is aangetoond dat ze toxiciteitssymptomen veroorzaken (28).

5. Koffie

 1. Koffie is een heerlijke drank die boordevol antioxidanten en andere actieve stoffen zit.

 2. Het actieve ingrediënt in gewone koffie is cafeïne, waarbij elke kop gemiddeld 80-120 mg bevat. Een dagelijkse inname van 400 mg wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

 3. Meer dan 500-600 mg per dag consumeren kan echter buitensporig zijn. Dit kan het zenuwstelsel overweldigen en slapeloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, maagkrampen, hartkloppingen en spiertrillingen veroorzaken (32).

 4. De hoeveelheid cafeïne die nodig is om deze bijwerkingen te ervaren, verschilt sterk van persoon tot persoon.

 5. Sommigen kunnen zoveel koffie drinken als ze willen, terwijl anderen symptomen ervaren met kleine hoeveelheden cafeïne.

6. Lever

 1. Organen zijn de meest voedzame delen van dieren en lever is het meest voedzame orgaan van allemaal.

 2. Het is zeer rijk aan veel essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, B12, vitamine A en koper.

 3. Een portie runderlever van 100 gram bevat echter meer dan zes keer de aanbevolen voedingsinname (ADH) vitamine A en 7 keer de ADH van koper (33).

 4. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het in ons lichaam wordt opgeslagen. Daarom kan een overmaat symptomen van vitamine A-toxiciteit veroorzaken.

 5. Deze symptomen kunnen problemen met het gezichtsvermogen, botpijn en een verhoogd risico op fracturen, misselijkheid en braken zijn (34).

 6. Te veel koper eten kan kopertoxiciteit veroorzaken. Dit kan leiden tot oxidatieve stress en neurodegeneratieve veranderingen en kan het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen (35, 36, 37).

 7. Hoewel de lever ongelooflijk gezond en voedzaam is, moet deze niet dagelijks worden geconsumeerd. Eén keer per week eten is voldoende.

7. Kruisbloemige Groenten

 1. Kruisbloemige groenten zijn een familie van groenten, waaronder broccoli, spruitjes, boerenkool, kool en boerenkool.

 2. Kruisbloemige groenten vormen een groot deel van de dagelijkse groente-inname van mensen. Ze zijn ook erg populair geworden als ingrediënten in verschillende groene smoothies en verse groentesappen.

 3. Echter, verbindingen in deze groenten genaamd thiocyanaten kunnen het vermogen van het lichaam om jodium te absorberen verstoren. Dit kan bijdragen aan een aandoening die hypothyreoïdie wordt genoemd (41, 42).

 4. Hypothyreoïdie wordt gekenmerkt door een onderactieve schildklier. Symptomen zijn onder meer een vergrote schildklier, gewichtstoename, constipatie, droge huid en verminderde energieniveaus (43, 44).

 5. Hoewel kruisbloemige groenten zoals broccoli erg gezond zijn, kan het toevoegen van grote hoeveelheden smoothies of groene sappen bijdragen aan een enorme inname van deze verbindingen.

 6. Mensen die gevoelig zijn voor schildklierproblemen, moeten deze groenten niet in zeer grote hoeveelheden consumeren.

8. Paranoten

 1. Paranoten behoren tot de beste voedingsbronnen van selenium.

 2. Selenium is een essentieel sporenelement, maar kan in grote hoeveelheden giftig zijn (45, 46).

 3. De aanbevolen dagelijkse inname van selenium is 50-70 microgram / dag voor volwassenen. Bovendien is het bovenste tolerantieniveau voor veilige inname ongeveer 300 microgram / dag voor volwassenen (47, 48).

 4. Een grote paranoot kan tot 95 microgram selenium bevatten. Dit is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen en meer dan drie keer de hoeveelheid die kinderen nodig hebben.

 5. Als u slechts 4-5 paranoten eet, kan een volwassene de maximale limiet van veilige inname van selenium bereiken, dus het wordt niet aanbevolen dat u meer dan dat eet.

 6. Symptomen van seleniumtoxiciteit zijn onder meer haarverlies en nagels, spijsverteringsproblemen en geheugenproblemen (49).

Thuisbericht ontvangen

 1. De voedingsmiddelen op deze lijst zijn allemaal ongelooflijk gezond.

 2. Alleen omdat iets in kleine hoeveelheden gezond is, betekent dit niet dat grote hoeveelheden nog gezonder zijn.

 3. Als het om voeding gaat, is meer niet altijd beter.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407