Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 slimme vervangers voor citroensap

Kruidnagel

 1. Citroensap is een veelgebruikt ingrediënt bij het koken en bakken.

 2. Het voegt een heldere, citrusachtige smaak toe aan hartige en zoete gerechten.

 3. Met een lage pH-waarde is het een van de meest zure natuurlijke ingrediënten die beschikbaar zijn, structuur geven aan jam en gelei en helpen bij het goed rijzen van gebakken goederen (1, 2, 3, 4).

 4. Andere ingrediënten kunnen echter de rol van citroensap vervullen als u er geen bij de hand hebt of allergisch of gevoelig voor bent.

 5. Hier zijn 8 vervangers voor citroensap.

1. Limoensap

 1. Citroensap is het beste alternatief voor citroensap, omdat het kan worden gebruikt als een een-op-een vervanging en een zeer vergelijkbare smaak en zuurgraad heeft (5).

 2. In feite is het bij het conserven of conserveren van voedsel het ideale alternatief voor citroensap omdat het een vergelijkbare pH-waarde heeft. Andere vervangingsmiddelen, zoals azijn, zijn minder zuur en kunnen leiden tot conserven die onveilig zijn voor langdurige opslag (6).

 3. In desserts waarin citroensap een belangrijk ingrediënt is, heeft limoensap een iets andere smaak. Het resultaat is echter nog steeds scherp en citrusachtig.

2. Sinaasappelsap

 1. Sinaasappelsap is een goede een-op-een vervanging voor citroensap in de meeste recepten.

 2. Het is minder zuur, zoeter en minder scherp dan citroensap. Bovendien heeft het een ander smaakprofiel. In recepten waarin een grote hoeveelheid citroensap nodig is, kan het vervangen door sinaasappelsap de smaak aanzienlijk beïnvloeden (4).

 3. Desondanks werkt het goed in een snuifje.

3. Azijn

 1. Azijn is een uitstekende vervanging voor citroensap bij het koken of bakken wanneer slechts een kleine hoeveelheid nodig is.

 2. Net als citroensap is het scherp en zuur. In deze recepten kan het worden gebruikt als een een-op-een vervanging (6).

 3. Azijn heeft echter een zeer sterke, scherpe smaak en aroma en mag niet worden gebruikt om citroensap te vervangen in gerechten waarin citroen een van de belangrijkste smaken is.

4. Citroenzuur

 1. Citroenzuur is een natuurlijk voorkomend zuur dat voorkomt in citroensap, waardoor citroenzuurpoeder een geweldige vervanging voor citroensap is, vooral bij het bakken (5).

 2. Een theelepel (5 gram) citroenzuur is gelijk in zuurgraad aan ongeveer 1/2 kop (120 ml) citroensap. Er is dus maar een heel kleine hoeveelheid nodig en u moet het recept aanpassen.

 3. Het kan ook nodig zijn om extra vloeistof aan uw recept toe te voegen om de juiste droog-natverhouding van ingrediënten te behouden (5).

 4. Bovendien kan het gebruik van citroenzuur in gebakken producten zelfs voorkomen dat bepaalde vitamines en antioxidanten tijdens het koken worden vernietigd (7).

5. Citroenschil

 1. Als u bevroren of gedroogde citroenschil bij de hand hebt, kan deze dienen als een geconcentreerde bron van citroensmaak en zuurgraad.

 2. Het werkt goed in desserts en recepten waarin citroen een primaire smaak is.

 3. Het kan echter zijn dat u extra vloeistof aan het recept moet toevoegen om het correct te laten blijken, vooral tijdens het bakken.

6. Witte wijn

 1. Witte wijn is een uitstekende een-op-een vervanger voor citroensap in hartige gerechten waarin slechts een kleine hoeveelheid nodig is om de smaak op te helderen of de pan te blussen.

 2. Zowel witte wijn als citroensap worden vaak gebruikt om pannen af ​​te breken en hun zuurgraad versterkt de andere smaken in hartige gerechten (8).

7. Citroen extract

 1. Citroenextract is een sterk geconcentreerde citroensmaak die vaak verkrijgbaar is in de baksectie van supermarkten. Slechts een druppel of twee is voldoende om veel citroensmaak aan een gerecht toe te voegen.

 2. Het is een prima vervanger voor citroensap in desserts waarin de citroensmaak centraal staat. Mogelijk moet u echter extra vloeistof toevoegen, omdat deze sterk geconcentreerd is.

8. Room van tandsteen

 1. Tandsteen is een zuur poeder dat wordt verkocht in de baksectie van de meeste supermarkten.

 2. Hoewel het veel culinaire toepassingen heeft, wordt het vaak gebruikt om eiwitschuim of slagroom te stabiliseren. Het is ook een ingrediënt in bakpoeder (9).

 3. Omdat het zuur is, kan het worden gebruikt als een goede vervanging voor citroensap tijdens het bakken. Sommige websites suggereren het gebruik van 1/2 theelepel wijnsteen voor elke 1 theelepel citroensap die in een recept wordt gevraagd.

 4. Houd er rekening mee dat u mogelijk extra vloeistof moet toevoegen om rekening te houden met het gebrek aan vloeistof in de wijnsteen.

De onderste regel

 1. Er zijn verschillende manieren om citroensap te vervangen bij het koken en bakken.

 2. Dat gezegd hebbende, limoensap is het meest ideale alternatief, omdat het erg lijkt op citroensap.

 3. Vergeet niet dat wanneer u een poeder of sterk geconcentreerd vervanger voor citroensap gebruikt, zoals citroenzuur of citroenextract, u mogelijk extra vloeistof moet toevoegen om de juiste nat-droogverhouding van ingrediënten.

 4. De bovenstaande citroensapvervangers zorgen ervoor dat u kunt blijven koken, ongeacht of citroensap op dat moment een optie voor u is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407