Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 verrassende voordelen van olijven

8 Verrassende voordelen van olijven

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 29 juni 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn olijven?

 1. Olijven zijn ovaalvormige vruchten, botanisch bekend als Olea Europaea. Olijven komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, tropisch en Centraal-Azië, warmere regio's van Zuid-Amerika en verschillende delen van Afrika. Ze worden al duizenden jaren gebruikt vanwege hun culinaire waarde en medicinale voordelen, ver terug naar het oude Griekenland en Rome. Ze zijn een belangrijk ingrediënt in het mediterrane dieet en worden genoten in salades, sandwiches, pizza's, pesto of tapenade. Tafelolijven (die niet worden geteeld voor het extraheren van olie) kunnen worden geconsumeerd als een zoute snack of een voorgerecht.

 2. Er zijn bijna 2.000 soorten olijven over de hele wereld, en elk van hen heeft min of meer belangrijke componenten die bijdragen aan uw gezondheid. De twee hoofdsoorten olijven zijn zwarte olijven en groene olijven.

Voedingswaarde van olijven

 1. De gezondheid en medicinale voordelen van olijven zijn voornamelijk afkomstig van ijzer, calcium, vezels, koper, vitamine E, vitamine K, choline, natrium, fenolische verbindingen en oliezuur die erin aanwezig zijn. Olijven zijn een rijke bron van antioxidanten zoals oleuropeïne, hydroxytyrosol, tyrosol, oleanolzuur en quercetine. Ze hebben ook een lage glycemische index (GI).

Gezondheidsvoordelen van olijven

  Antioxiderende eigenschappen

  1. Olijven zijn antioxiderende krachtpatsers, die werken van het verminderen van ontstekingen tot het bestrijden van slechte bacteriën. Studies hebben aangetoond dat het eten van olijven de hoeveelheid glutathion, een krachtige antioxidant, in het bloed kan verhogen. Deze vruchten werken ook als een afweer tegen bacteriën die luchtweg- en maaginfecties veroorzaken.

  De gezondheid van het hart verbeteren

  1. Olijven hebben een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd, dat in verband staat met het voorkomen van hartziekten zoals atherosclerose, hartaanvallen, plaque-opbouw en beroertes. De olie van olijven is waar dit oliezuur zich bevindt en het is verantwoordelijk voor het verlagen van de bloeddruk en cholesterol, wat de kans op cardiovasculaire complicaties en algemene stress op het systeem vermindert.

  2. Bovendien zijn olijven rijk aan antioxidanten die vaak verband houden met kankerpreventie, maar ook het hart beschermen. Fenolische verbindingen zoals hydroxytyrosol zijn antioxidanten die fungeren als anticoagulantia om het bloed te verdunnen, waardoor de kans op het ontwikkelen van bloedstolsels die de bloedstroom blokkeren wordt verkleind. Het verlicht verder de spanning van de bloedvaten en verwijdt de bloedvaten, wat de druk op het hart vermindert en de bloedstroom verhoogt. Dit zorgt voor een goede werking en zuurstofvoorziening van de verschillende orgaansystemen. Ook bevordert de vezel in olijven de gezondheid van het hart door overtollig cholesterol in het bloed te verwijderen.

  Eigenschappen tegen kanker

  1. Ten tweede hebben olijven oliezuur zoals eerder vermeld, die bepaalde groeifactorreceptoren remmen die de ontwikkeling van borstkanker veroorzaken. Ten slotte komt hydroxytyrosol voor de derde keer in het spel en werkt het om DNA-mutatie en abnormale celgroei te voorkomen. Met andere woorden, het fungeert als een tweede type antioxidant. Zelfs de huid van de olijf bevat maslinic zuur, dat is verbonden met geprogrammeerde celdood (apoptose) in darmkankercellen.

  Lager botverlies

  1. Van mensen die een traditioneel "mediterraan dieet" eten, is vastgesteld dat ze minder botverlies en osteoporose hebben, maar de definitieve verklaring achter dit fenomeen werd pas recent ontdekt. De eerder genoemde verbinding, hydroxytyrosol, evenals oleuropeïne, zijn in onderzoeksstudies positief gekoppeld aan verhoogde calciumafzetting en botgroei, wat leidt tot een duidelijke daling van osteoporose. Voeg een gezonde hoeveelheid olijven of olijfolie aan uw dieet toe als u al risico loopt op botdegeneratie of als u een familiegeschiedenis hiervan hebt.

  Ontsteking verminderen

  1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

  Aid Digestion

  1. Olijven zijn een gezonde bron van vezels en leveren bijna 20% van de dagelijkse behoefte aan vezels in één kopje. Hoog vezelgehalte zorgt voor een goede werking van uw spijsverteringsstelsel. Het stimuleert de peristaltische beweging in de darmen en zorgt voor soepele stoelgang. Vezels geven je ook een vol gevoel, dus ghreline, het hongerhormoon, komt niet vrij en daarom kan overeten worden gecontroleerd. Niet alleen kan vezels uw spijsvertering en maag- en darmgezondheid verbeteren, maar het kan u ook helpen om af te vallen. Vezels bevorderen ook de gezondheid van het hart door te werken aan het elimineren van overtollig cholesterol in het bloed.

  Bestrijdt allergieën

  1. In verband met hun ontstekingsremmende activiteiten kunnen olijven ook helpen de intensiteit of frequentie van allergische reacties te verminderen. Bepaalde componenten van olijven werken als antihistaminica door de receptorplaatsen voor histamine te blokkeren, die allergische reacties veroorzaken. Door olijven aan uw dieet toe te voegen, kunt u de tekenen van seizoensgebonden allergieën en specifieke allergische reacties verminderen. Dit is een krachtig en heilzaam aspect van olijven dat vaak over het hoofd wordt gezien.

  Circulatie verbeteren

  1. Olijven zijn een rijke bron van zowel ijzer als koper, twee essentiële componenten voor het aanmaken van rode bloedcellen. Zonder deze twee mineralen zal het aantal rode bloedcellen in het lichaam afnemen, wat resulteert in bloedarmoede. Het wordt gekenmerkt door vermoeidheid, maagklachten, hoofdpijn, cognitieve problemen en een algemene achteruitgang van de gezondheid en functionaliteit van organen.

  Antibacteriële eigenschappen

  1. Oleuropein, een waardevolle chemische component van olijven, functioneert ook als een antimicrobieel en antibacterieel middel voor het lichaam. Het eten van veel olijven verhoogt de aanwezigheid van deze chemische stof, die beschermt tegen bacteriële infecties in het lichaam, zowel intern als extern.

  Huidverzorging

  1. Inname van olijven helpt tekenen van veroudering zoals rimpels en andere huidgerelateerde ziekten te verminderen. Olijven kunnen worden gebruikt als een effectieve huidreiniger. De aanwezigheid van koper, ijzer, vezels en vitamine E samen met andere voedingsstoffen erin helpt de huid zacht en gezond te houden.

  Bijwerkingen van olijven

  1. Denk ook aan de krachtige zuren en organische verbindingen in olijven en olijfolie. Het wordt niet aanbevolen om te veel olijven te eten tijdens de zwangerschap of borstvoeding, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de overdracht van materiaal van de moeder op het kind.

  2. Ten slotte bevatten olijven veel natrium. Als u al lijdt aan hoge bloeddruk of cardiovasculaire aandoeningen, moet u de consumptie van olijven beperken, in plaats van uw lichaam te verergeren met meer natrium.

  3. Anders dan deze, geniet van olijven in hun verschillende vormen en zie hoe gezond ze je kunnen laten voelen!

  4. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407