Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Verrassende voordelen van spelling

8 Verrassende voordelen van spelling

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 08 maart 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is spelt?

 1. Spelt is een van de oudste gecultiveerde gewassen in de menselijke geschiedenis en wordt verondersteld voor het eerst ongeveer 8.000 jaar geleden te zijn gebruikt. Spelt is een variëteit van graan of granen die nauw verwant is aan tarwe. Spelt is waarschijnlijk ontstaan ​​uit de hybridisatie van emmertarwe en wild geitengras. Het is nauw verwant aan normale "brood" tarwe, maar de populariteit van broodtarwe maakte spelt snel overbodig, daarom wordt het beschouwd als een "relikwie" gewas.

 2. Het maakt echter een comeback als gezondheidsvoedsel, met name in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa. Het zit eigenlijk boordevol voedingsstoffen, vitamines, mineralen en essentiële organische verbindingen die andere granen en vormen van tarwe niet bevatten, wat de hernieuwde interesse in spelt kan verklaren. De wetenschappelijke naam van dit oude voedselbestanddeel is Triticum spelta, maar het is meer algemeen bekend als gepelde tarwe of dinkel tarwe.

Speltmeel

 1. Speltmeel kan worden gekocht bij sommige supermarkten en de meeste natuurvoedingswinkels in Engeland, Nederland, Duitsland en in verschillende delen van Noord-Amerika. De bloem kan worden gebruikt om brood met veel textuur en voedingsstoffen te bakken, evenals pasta en gebakken producten. In bepaalde landen zoals Beieren en België wordt spelt eigenlijk gebruikt om bier te brouwen en heeft het een unieke, uitgesproken smaak waar veel mensen van genieten. Het is duidelijk dat spelt als een minderheidsproduct een iets hoger prijskaartje heeft, maar het is de kosten waard, niet alleen voor de gezondheidsvoordelen maar ook voor de veelzijdigheid die het biedt bij het koken.

 2. Speltmeel heeft vooral de voorkeur bij het maken van broodkorstjes of flatbreadpizza's, omdat de tarwe hard wordt zonder taai of leerachtig te worden zoals andere tarwesoorten. Laten we nu eens kijken wat spelt zo'n gezonde optie in onze voeding maakt.

Feiten over speltvoeding

 1. Spelt is niet alleen een zeer functionele en veelzijdige tarwe, maar zit ook boordevol voedingsstoffen die veel andere soorten granen niet bevatten. Het bevat veel koolhydraten, zoals je zou verwachten, maar de zeer hoge niveaus van eiwitten (21% van de dagelijkse aanbevolen inname) en voedingsvezels (30% in een enkele portie!) Zijn zeer indrukwekkend. Naast deze belangrijke verbindingen bevat spelt ook aanzienlijke hoeveelheden ijzer, mangaan, magnesium, fosfor, kalium, zink, selenium, niacine, thiamine, vitamine B6 en foliumzuur.

Voordelen voor de gezondheid van spelt

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Vergemakkelijkt de spijsvertering

 1. Het hoge gehalte aan vezels in spelt betekent dat het op een belangrijke manier een gezonde spijsvertering mogelijk maakt. Voedingsvezels helpen de ontlasting op te voeren en voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt versneld en aandoeningen zoals constipatie, opgeblazen gevoel, krampen, overtollig gas, diarree en ernstigere maag-darmproblemen zoals zweren worden verminderd. Spelt heeft een van de hoogste voedingsvezels van tarwevariëteiten.

Regelt het cholesterolgehalte

 1. Voedingsvezels spelen een tweede rol in het lichaam, namelijk het verlagen van de niveaus van gevaarlijke cholesterol in het lichaam. Voedingsvezels kunnen interageren met de cholesterolopname-processen en het remt ook de opname van cholesterol uit voedsel. In feite kan het specifiek gericht zijn op LDL of slechte cholesterol en het uit het lichaam verwijderen om een ​​gezonde balans van vetzuren in het lichaam te reguleren.

Verbetert de bloedcirculatie

 1. Eval (ez_write_tag ([![!300,250

Reguleert hormonen

 1. Niacine is een van de essentiële vitamines die in grote hoeveelheden in spelt kunnen worden gevonden. Niacine speelt een sleutelrol in de bijnieren in het lichaam, met name bij de productie van geslachtshormonen. Het endocriene systeem is een gevoelig en enorm belangrijk aspect van uw gezondheid en algemene werking, dus het handhaven van een gezond niacinegehalte door spelt aan uw dieet toe te voegen is een verstandige keuze.

Verbetert de gezondheid van het bot

 1. Spelt heeft een indrukwekkend assortiment essentiële mineralen die nodig zijn voor de gezondheid van de botten. Deze mineralen dragen bij aan de ontwikkeling van botweefsel, en door de niveaus van deze mineralen in uw lichaam te verhogen, kunt u actief osteoporose en andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen die de botten in het lichaam verzwakken of degraderen, voorkomen.

 2. Het hoge fosforgehalte, gecombineerd met het indrukwekkende eiwitgehalte in spelt, maakt dit graan zeer belangrijk voor de ontwikkeling en groei van nieuwe weefsels, bloedvaten, spieren, botten en organen. Fosfor is een van de essentiële elementen die nodig zijn om nieuwe eiwitten te maken en DNA nieuwe cellen te laten bouwen, terwijl de eiwitten die u rechtstreeks van spelt krijgt, kunnen worden opgesplitst in hun samengestelde aminozuren en vervolgens opnieuw kunnen worden gevormd voor bijna elke belangrijk lichamelijk proces.

Verhoogt de immuniteit

 1. Van thiamine is bekend dat het uw immuunsysteem aanzienlijk verhoogt en de afweermechanismen van het lichaam stimuleert, terwijl het ook psychologische stress en angst verlicht. Spelt is een van de weinige soorten ontbijtgranen met een aanzienlijk thiaminegehalte.

Besturing Diabetes

 1. Hoewel bekend is dat eenvoudige suikers en koolhydraten gevaarlijk zijn voor diabetici, kan het hoge vezelgehalte in spelt deze effecten tegengaan en de afgifte en afbraak van eenvoudige suikers in glucose helpen reguleren. Door de afgifte van insuline en glucose in het lichaam te reguleren, helpt het diabetes beheersen voor degenen die al aan de aandoening lijden, of voorkomen dat meer mensen het ontwikkelen.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407