Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Verrassende voordelen van zuurkool (plus hoe het te maken)

Hoe een vakantie te plannen

 1. Zuurkool is een soort gefermenteerde kool met grote gezondheidsvoordelen.

 2. Men denkt dat het meer dan 2000 jaar geleden in China is ontstaan. Destijds was gisting een van de methoden om te voorkomen dat voedingsmiddelen snel bederven (1).

 3. Zuurkool heeft de tand des tijds overleefd om in veel culturen een populair bijgerecht en specerij te worden. Het wordt vooral gewaardeerd in Duitsland, waar de naam vandaan komt.

 4. Vanwege de gisting die het ondergaat, biedt zuurkool voedings- en gezondheidsvoordelen die veel verder gaan dan die van verse kool.

 5. Dit artikel schetst acht gezondheidsvoordelen van zuurkool en biedt een stapsgewijze handleiding voor het maken van uw eigen smaak.

1. Zuurkool is erg voedzaam

 1. Zuurkool bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Eén portie (142 gram) geeft je (2):

 2. Zuurkool is bijzonder voedzaam omdat het gefermenteerd is.

 3. Zuurkoolgisting is het proces van micro-organismen op de kool die zijn natuurlijke suikers verteren en omzetten in koolstofdioxide en organische zuren.

 4. Gisting begint wanneer gist en bacteriën die van nature aanwezig zijn op de kool, je handen en in de lucht in contact komen met de suikers in de kool.

 5. Zuurkoolgisting creëert omstandigheden die de groei van nuttige probiotica bevorderen, die ook worden gevonden in producten zoals yoghurt en kefir (3).

 6. Probiotica zijn bacteriën die krachtige gezondheidsvoordelen bieden. Ze helpen ook voedsel beter verteerbaar te maken, waardoor het vermogen van je darmen om de vitamines en mineralen die ze bevatten te absorberen (4, 5). Dit maakt zuurkool voedzamer dan rauwe kool of koolsalade.

 7. In tegenstelling tot kool kan zuurkool echter veel natrium bevatten. Houd dit in gedachten als u uw zoutinname bekijkt.

2. Verbetert uw spijsvertering

 1. Er wordt gezegd dat je darm meer dan 100 biljoen micro-organismen of "darmflora" bevat, wat meer dan 10 keer het totale aantal cellen in je lichaam is (6).

 2. Zuurkool bevat probiotica, nuttige bacteriën die fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen gifstoffen en schadelijke bacteriën. Ze kunnen ook je spijsvertering en algehele gezondheid verbeteren (4, 7, 8).

 3. Probiotica zoals die in zuurkool kunnen de bacteriële balans in uw darm helpen verbeteren nadat deze is gestoord door het gebruik van antibiotica. Dit kan diarree veroorzaakt door antibiotica helpen verminderen of voorkomen (9, 10, 11).

 4. Onderzoek toont ook aan dat probiotica helpen bij het verminderen van gas, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en symptomen die verband houden met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (12, 13, 14, 15).

 5. De meeste probiotische voedingsmiddelen en supplementen bevatten 5-10 miljard kolonievormende eenheden (CFU's) per portie. Ter vergelijking: 1 kopje zuurkool bevat ongeveer 3 miljard CFU's (3).

 6. Volgens sommige niet-wetenschappelijke bronnen kunnen sommige soorten zuurkool echter veel grotere hoeveelheden bevatten.

 7. Verschillende probiotische stammen kunnen ook verschillende voordelen bieden. Het consumeren van een breed scala aan soorten kan je dus een breder scala aan gezondheidsvoordelen opleveren.

 8. In dit opzicht kan zuurkool het voordeel hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat één portie tot 28 verschillende bacteriestammen kan bevatten (16).

 9. Net als de meeste andere gefermenteerde voedingsmiddelen, bevat zuurkool ook een verscheidenheid aan enzymen, die helpen voedingsstoffen af ​​te breken in kleinere, gemakkelijker verteerbare moleculen (4).

3. Verhoogt uw immuunsysteem

 1. Zuurkool is een rijke bron van immuunversterkende probiotica en voedingsstoffen.

 2. Om te beginnen kunnen de bacteriën in uw darm een ​​sterke invloed hebben op uw immuunsysteem. De probiotica in zuurkool helpen de balans van bacteriën in je darmen te verbeteren, waardoor je darmwand gezond blijft.

 3. Een sterkere darmwand helpt voorkomen dat ongewenste stoffen in uw lichaam "lekken" en een immuunreactie veroorzaken (17, 18, 19, 20).

 4. Een gezonde darmflora behouden helpt ook de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen en kan zelfs de productie van natuurlijke antilichamen stimuleren (21, 22, 23, 24).

 5. Bovendien kan het regelmatig consumeren van voedsel dat rijk is aan probiotica zoals zuurkool het risico op infecties zoals verkoudheid en urineweginfecties verminderen (25, 26, 27, 28).

 6. Als u ziek wordt, kan het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica u helpen sneller te herstellen en uw kans op antibiotica met ongeveer 33% verminderen (27, 28, 29).

 7. Naast een rijke bron van probiotica, is zuurkool ook rijk aan vitamine C en ijzer, die beide bijdragen aan een gezond immuunsysteem (30, 31, 32, 33).

 8. In het bijzonder kan het verhogen van uw vitamine C-inname bij verkoudheid u helpen sneller van symptomen af ​​te komen (34, 35).

4. Kan u helpen af ​​te vallen

 1. Regelmatig zuurkool consumeren kan u helpen af ​​te vallen en af ​​te blijven.

 2. Dat komt deels omdat zuurkool, zoals de meeste groenten, weinig calorieën en veel vezels bevat. Vezelrijke diëten houden je langer vol, waardoor je het aantal calorieën dat je elke dag eet op natuurlijke wijze kunt verminderen (36, 37, 38, 39).

 3. Het hoge probiotische gehalte van zuurkool kan ook bijdragen aan een snoeitaille.

 4. De exacte redenen zijn nog niet volledig begrepen, maar wetenschappers geloven dat probiotica de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid vet die uw lichaam opneemt uit uw dieet te verminderen (40, 41)

 5. Verschillende onderzoeken melden dat deelnemers die probiotisch rijk voedsel of supplementen kregen meer gewicht verloren dan degenen die een placebo kregen (42, 43, 44).

 6. Een recente studie meldt zelfs dat opzettelijk overvoede deelnemers aan probiotica ongeveer 50% minder lichaamsvet kregen dan overvoede deelnemers aan een placebo. Dit suggereert dat een probiotisch rijk dieet zelfs kan helpen gewichtstoename te voorkomen (45).

 7. Deze resultaten zijn echter niet universeel. Bovendien kunnen verschillende probiotische stammen verschillende effecten hebben. Er is dus meer onderzoek nodig om de effectiviteit van zuurkoolspecifieke probiotische stammen op gewichtsverlies te bepalen (46, 47).

5. Helpt stress te verminderen en de gezondheid van de hersenen te behouden

 1. Hoewel je humeur invloed kan hebben op wat je eet, wordt ook gedacht dat het omgekeerde waar is. Wat je eet kan je humeur en hersenfunctie beïnvloeden.

 2. Steeds meer onderzoeken ontdekken een intiem verband tussen je darmen en hersenen.

 3. Ze hebben ontdekt dat het type bacteriën in je darmen mogelijk het vermogen heeft om berichten naar je hersenen te sturen, waardoor het de manier waarop het functioneert en de wereld waarneemt beïnvloedt (48, 49, 50) .

 4. Bijvoorbeeld, gefermenteerd, probiotisch rijk voedsel zoals zuurkool draagt ​​bij aan het creëren van een gezonde darmflora, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen stress te verminderen en de gezondheid van de hersenen te behouden (51, 52, 53, 54).

 5. Probiotica bleken het geheugen te helpen verbeteren en de symptomen van angst, depressie, autisme en zelfs obsessief-compulsieve stoornis (OCS) te verminderen (49).

 6. Zuurkool kan ook de gezondheid van de hersenen in stand houden door de opname door uw darm van stemmingsregulerende mineralen, waaronder magnesium en zink, te verbeteren (48).

 7. Dat gezegd hebbende, waarschuwen sommige onderzoekers dat verbindingen in zuurkool kunnen interageren met monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers), een soort medicijn dat wordt voorgeschreven om depressie, angststoornissen en de ziekte van Parkinson te behandelen (55, 56).

 8. Personen die deze medicijnen gebruiken, moeten contact opnemen met hun arts voordat ze zuurkool aan hun dieet toevoegen.

6. Kan het risico op bepaalde kankers verkleinen

 1. Kool, het hoofdingrediënt in zuurkool, bevat antioxidanten en andere nuttige plantaardige stoffen die het risico op bepaalde kankers kunnen helpen verminderen.

 2. Onderzoekers geloven dat deze verbindingen kunnen helpen bij het verminderen van DNA-schade, het voorkomen van celmutaties en het blokkeren van de overmatige celgroei die doorgaans leidt tot tumorontwikkeling (56, 57, 58).

 3. Het koolfermentatieproces kan ook bepaalde plantaardige stoffen creëren waarvan wordt gedacht dat ze helpen bij het vernietigen van precancereuze cellen (59, 60).

 4. Van bepaalde kankerverwekkende stoffen wordt aangenomen dat ze kanker veroorzaken nadat ze door bepaalde enzymen zijn "geactiveerd".

 5. Twee recente onderzoeken suggereren dat kool- en zuurkoolsap kan helpen voorkomen dat kanker zich ontwikkelt door de productie van deze kankerverwekkende activerende enzymen te verminderen (61, 62, 63).

 6. In een andere studie constateerden onderzoekers dat vrouwen die vanaf hun tienerjaren veel kool en zuurkool aten, een verminderd risico op borstkanker hadden.

 7. De vrouwen die meer dan drie porties per week consumeerden, hadden een 72% lager risico op borstkanker dan degenen die minder dan 1,5 porties per week aten (64).

 8. Een recent onderzoek bij mannen toont aan dat kool vergelijkbare effecten had op het risico op prostaatkanker (65).

 9. Het aantal onderzoeken is echter beperkt en niet alle onderzoeken hebben dezelfde resultaten gevonden. Er zijn dus meer nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

7. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

 1. Zuurkool kan bijdragen aan een gezonder hart.

 2. Dat komt omdat het een goede hoeveelheid vezels en probiotica bevat, die beide kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen (66, 67, 68, 69).

 3. Probiotica zoals die in zuurkool kunnen ook helpen de bloeddruk enigszins te verlagen. Mensen lijken de beste resultaten te behalen als ze langer dan acht weken minstens 10 miljoen CFU's per dag nemen (70).

 4. Bovendien is zuurkool een van de zeldzame plantaardige bronnen van menaquinon, beter bekend als vitamine K2.

 5. Van vitamine K2 wordt gedacht dat het helpt bij het verminderen van hartaandoeningen door te voorkomen dat zich calciumafzettingen in de slagaders ophopen (71).

 6. In één onderzoek was de regelmatige inname van vitamine K2-rijk voedsel gekoppeld aan een 57% lager risico op overlijden aan hartaandoeningen tijdens de studieperiode van 7-10 jaar (72).

 7. In een andere verlaagden vrouwen hun risico op hartaandoeningen met 9% voor elke 10 mcg vitamine K2 die ze per dag consumeerden (73).

 8. Ter referentie, 1 kopje zuurkool bevat ongeveer 6,6 mcg vitamine K2 (74).

8. Draagt ​​bij aan sterkere botten

 1. Zuurkool bevat vitamine K2, dat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de botten.

 2. Meer specifiek activeert vitamine K2 twee eiwitten met als functie calcium te binden, het belangrijkste mineraal dat in botten wordt aangetroffen (75, 76).

 3. Men denkt dat dit bijdraagt ​​aan sterkere, gezondere botten. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat vitamine K2 de gezondheid van de botten ten goede kan komen.

 4. Een driejarig onderzoek bij postmenopauzale vrouwen constateerde bijvoorbeeld dat degenen die vitamine K2-supplementen gebruikten, een langzamer leeftijdgerelateerd verlies in minerale botdichtheid ervoeren (77).

 5. Evenzo hebben verschillende andere onderzoeken gemeld dat het nemen van vitamine K2-supplementen het risico op wervelkolom-, heup- en niet-wervelkolomfracturen met 60-81% verminderde (78).

 6. In sommige van deze onderzoeken werden echter supplementen gebruikt om zeer hoge doses vitamine K2 te leveren. Het is dus onbekend of de vitamine K2 die u zou krijgen door alleen zuurkool te eten, dezelfde voordelen zou bieden.

Winkelen voor zuurkool

 1. Je kunt zuurkool gemakkelijk vinden in de meeste supermarkten, maar niet alle soorten die je tegenkomt, zullen hetzelfde zijn.

 2. Probeer deze eenvoudige tips in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat u het meeste uit de in de winkel gekochte zuurkool haalt:

 3. Als alternatief, om ervoor te zorgen dat u alle gezondheidsvoordelen van zuurkool krijgt, kunt u het zelf maken.

Hoe maak je je eigen zuurkool

 1. Zuurkool maken is gemakkelijk, eenvoudig en goedkoop. Hier is hoe:

 2. Ingrediënten

 3. Houd een pot van 1 liter (1 liter) bij de hand om de zuurkool in te bewaren, een pot van 120 ml (120 ml) om hem naar beneden te drukken en een keukenweegschaal om uw koolmengsel.

 4. Onthoud dat hoe groter de koolkop waarmee je begint, hoe zoeter en beter je zuurkool zal smaken.

 5. Als u ongeduldig bent om uw creatie te proeven, kunt u dit na ten minste zeven dagen doen. Hoe langer je het laat gisten, hoe sterker de smaak zal zijn.

 6. Hier zijn enkele aanvullende recepten voor zuurkool:

De onderste regel

 1. Zuurkool is ongelooflijk voedzaam en gezond.

 2. Het biedt probiotica en vitamine K2, beide bekend om hun gezondheidsvoordelen, evenals vele andere voedingsstoffen.

 3. Het eten van zuurkool kan uw immuunsysteem helpen versterken, uw spijsvertering verbeteren, uw risico op bepaalde ziekten verminderen en misschien zelfs helpen om af te vallen.

 4. Probeer elke dag een beetje zuurkool te eten om de voordelen te maximaliseren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407