Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Voordelen voor gezondheid en voeding van Jicama

De onderste regel

 1. Jicama is een bolvormige knolgewas met papierachtige, goudbruine schil en een zetmeelachtige witte binnenkant.

 2. Het is de wortel van een plant die bonen produceert die op limabonen lijken. De bonen van de jicama-plant zijn echter giftig (1, 2).

 3. Oorspronkelijk gekweekt in Mexico, verspreidde jicama zich uiteindelijk naar de Filippijnen en Azië. Het vereist een lang groeiseizoen zonder vorst, dus het gedijt op plaatsen die het hele jaar door warm zijn.

 4. Het vruchtvlees is sappig en knapperig, met een licht zoete en nootachtige smaak. Sommigen denken dat het smaakt naar een kruising tussen een aardappel en een peer. Anderen vergelijken het met een waterkastanje.

 5. Andere namen voor jicama zijn yam bean, Mexicaanse aardappel, Mexicaanse waterkastanje en Chinese raap.

 6. Hier zijn 8 voordelen voor de gezondheid en voeding van jicama.

1. Boordevol voedingsstoffen

 1. Jicama heeft een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. De meeste calorieën komen uit koolhydraten. De rest bestaat uit zeer kleine hoeveelheden eiwitten en vet. Jicama bevat veel belangrijke vitamines en mineralen, evenals een aanzienlijke hoeveelheid vezels.

 3. In feite bevat een kop (130 gram) de volgende voedingsstoffen (3):

 4. Jicama bevat ook kleine hoeveelheden vitamine E, thiamine, riboflavine, vitamine B6, pantotheenzuur, calcium, fosfor, zink en koper (3).

 5. Deze knolgewas bevat weinig calorieën en veel vezels en water, waardoor het een gewichtsverliesvriendelijk voedsel is. Slechts één portie (130 gram) bevat 17% van de ADH voor vezels voor mannen en 23% van de ADH voor vrouwen.

 6. Jicama is ook een uitstekende bron van vitamine C, een essentiële in water oplosbare vitamine die als antioxidant in uw lichaam fungeert en noodzakelijk is voor veel enzymreacties (4).

2. Hoog in antioxidanten

 1. Jicama bevat verschillende antioxidanten, nuttige plantensamenstellingen die celbeschadiging helpen voorkomen.

 2. Een kopje (130 gram) jicama bevat bijna de helft van de ADH voor de antioxidant vitamine C. Het bevat ook de antioxidanten vitamine E, selenium en beta-caroteen (3).

 3. Antioxidanten helpen beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen tegen te gaan, de schadelijke moleculen die oxidatieve stress veroorzaken.

 4. Oxidatieve stress is in verband gebracht met chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang (5).

 5. Gelukkig kunnen diëten met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals jicama helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en kunnen het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten verminderen.

 6. In feite hebben onderzoeken antioxidanten in groenten en fruit gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen, diabetes, obesitas en Alzheimer (6, 7, 8).

3. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Jicama heeft tal van voedingsstoffen die het een uitstekende keuze maken om de gezondheid van het hart te verbeteren.

 2. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid oplosbare voedingsvezels, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen door te voorkomen dat gal opnieuw in de darmen wordt opgenomen, en door te voorkomen dat de lever meer cholesterol aanmaakt (9).

 3. Een overzicht van 23 studies toonde aan dat toenemende vezelinname het totale cholesterol en "slechte" LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagde (10).

 4. Jicama bevat ook kalium, dat helpt de bloeddruk te verlagen door de bloedvaten te ontspannen.

 5. Eén studie toonde bijvoorbeeld aan dat kalium de bloeddruk verlaagde en beschermde tegen hartziekten en beroertes (11).

 6. Bovendien kan jicama de bloedsomloop verbeteren omdat het ijzer en koper bevat, die beide nodig zijn voor gezonde rode bloedcellen. Een kopje bevat 0,78 mg ijzer en 0,62 mg koper (3).

 7. Jicama is ook een natuurlijke bron van nitraat. Studies hebben de nitraatconsumptie van groenten gekoppeld aan een verhoogde bloedsomloop en betere trainingsprestaties (12).

 8. Bovendien toonde een onderzoek bij gezonde volwassenen aan dat het consumeren van 500 ml jicama-sap het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels verminderde (13).

4. Bevordert de spijsvertering

 1. Voedingsvezels helpen het grootste deel van de ontlasting te vergroten. Dit helpt het gemakkelijker door uw spijsverteringskanaal te bewegen (14).

 2. Een kop (130 gram) jicama bevat 6,4 gram vezels, waarmee u uw dagelijkse doelen kunt bereiken (3).

 3. Bovendien bevat jicama een type vezel dat inuline wordt genoemd. Studies tonen aan dat inuline de frequentie van stoelgang met tot 31% kan verhogen bij mensen met constipatie (15).

 4. Jicama bevat ook veel water, wat constipatie kan helpen verlichten. Voedingsmiddelen met een hoog watergehalte zoals jicama kunnen u helpen aan uw dagelijkse vochtbehoeften te voldoen (16).

5. Goed voor je darmbacteriën

 1. Jicama bevat veel inuline, wat een prebiotische vezel is.

 2. Een prebioticum is een stof die door de bacteriën in uw lichaam kan worden gebruikt, wat gezondheidsvoordelen oplevert (17).

 3. Terwijl uw spijsvertering niet in staat is om prebiotica zoals inuline te verteren of op te nemen, kunnen de bacteriën in uw darmen ze fermenteren.

 4. Een dieet met veel prebiotica verhoogt de populatie van "goede" bacteriën in uw darmen en vermindert het aantal ongezonde bacteriën (18, 19).

 5. Studies hebben aangetoond dat de soorten bacteriën in uw darm uw gewicht, immuunsysteem en zelfs humeur kunnen beïnvloeden (20).

 6. Het eten van prebiotisch voedsel bevordert de groei van de soorten bacteriën die het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, obesitas en nieraandoeningen kunnen verlagen (21).

6. Kan het risico op kanker verminderen

 1. Jicama bevat de antioxidantvitaminen C en E, selenium en bètacaroteen. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen die kunnen leiden tot celbeschadiging en kanker (3).

 2. Ook is jicama een goede bron van voedingsvezels. Eén kop (130 gram) bevat meer dan 6 gram vezels (3).

 3. Voedingsvezels staan ​​bekend om hun beschermende werking tegen darmkanker (22).

 4. Eén onderzoek toonde aan dat mensen die meer dan 27 gram voedingsvezels per dag aten, een 50% lager risico hadden op het ontwikkelen van darmkanker, vergeleken met degenen die minder dan 11 gram aten (23).

 5. Bovendien bevat jicama een prebiotische vezel die inuline wordt genoemd.

 6. Prebiotica kunnen het risico op kanker verminderen door het aantal gezonde bacteriën in de darm te vergroten, de productie van beschermende korte-keten vetzuren te verhogen en de immuunrespons te stimuleren (24).

 7. Studies bij muizen hebben zelfs aangetoond dat het consumeren van inulinevezel kan beschermen tegen darmkanker (25, 26).

 8. Naast het feit dat het een voordelig type vezel is, is inulin aangetoond dat het werkt als een antioxidant dat de darmwand beschermt (27).

7. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Jicama is een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat een hoog aantal voedingsstoffen maar een relatief laag aantal calorieën (3).

 2. Jicama is rijk aan water en vezels, wat je helpt op te vullen.

 3. Bovendien kan de vezel in jicama helpen uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vezel vertraagt ​​de spijsvertering, wat helpt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt na het eten (28).

 4. Insulineresistentie is een belangrijke oorzaak van obesitas. Het gebeurt wanneer uw cellen minder gevoelig worden voor insuline, waardoor het moeilijker wordt voor glucose om de cellen binnen te komen waar het kan worden gebruikt voor energie.

 5. In plaats daarvan blijft de glucose in uw bloedbaan, waardoor uw bloedsuikerspiegel wordt verhoogd.

 6. Studies bij muizen suggereren dat het eten van jicama de insulinegevoeligheid kan verhogen en de bloedsuikerspiegel kan verlagen (29, 30).

 7. Jicama bevat ook de prebiotische vezelinuline, die is gekoppeld aan gewichtsverlies en waarvan is aangetoond dat het invloed heeft op hormonen die honger en volheid beïnvloeden (31).

 8. Daarom kan het eten van jicama niet alleen het soort darmbacteriën verhogen die gewichtsverlies bevorderen, maar het kan je ook helpen om je tevredener te voelen na een maaltijd.

8. Zeer veelzijdig

 1. Jicama kan rauw of gekookt worden gegeten en in een grote verscheidenheid aan gerechten worden gebruikt.

 2. Na het verwijderen van de harde, bruinige schil kan het witte vruchtvlees in plakjes of blokjes worden gesneden.

 3. Hier zijn enkele manieren om jicama aan uw dieet toe te voegen:

De onderste regel

 1. Jicama is een gezond voedingsmiddel om in uw dieet op te nemen.

 2. Het bevat veel voedingsstoffen, vezels en antioxidanten, die gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder een betere spijsvertering, gewichtsverlies en een verminderd risico op ziekten.

 3. Plus, jicama is lekker en knapperig en kan alleen worden gegeten of in combinatie met veel andere voedingsmiddelen.

 4. Gezien alle voordelen die jicama te bieden heeft, zou u moeten overwegen het in uw dieet op te nemen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407