Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 door de wetenschap ondersteunde voordelen van levertraan

De onderste regel

 1. Levertraan is een soort visoliesupplement.

 2. Net als gewone visolie is het rijk aan omega-3-vetzuren, die gekoppeld zijn aan vele gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en lagere bloeddruk (1, 2).

 3. Het bevat ook vitamine A en D, die beide vele andere gezondheidsvoordelen bieden.

 4. Hier zijn 9 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van levertraan.

1. Hoog in vitamine A en D

 1. De meeste levertraan wordt gewonnen uit de lever van Atlantische kabeljauw.

 2. Levertraan wordt al eeuwen gebruikt om gewrichtspijn te verlichten en rachitis te behandelen, een ziekte die bij kinderen kwetsbare botten veroorzaakt (3).

 3. Hoewel levertraan een visoliesupplement is, is het heel anders dan gewone visolie.

 4. Gewone visolie wordt gewonnen uit het weefsel van vette vis zoals tonijn, haring, ansjovis en makreel, terwijl levertraan wordt gewonnen uit de lever van kabeljauw.

 5. De lever is rijk aan in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A en D, waardoor het een indrukwekkend voedingsprofiel heeft.

 6. Eén theelepel (5 ml) levertraan levert het volgende (4):

 7. Levertraan is ongelooflijk voedzaam, met een theelepel die 90% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine A en 113% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine D levert

 8. Vitamine A heeft vele rollen in het lichaam, waaronder het behoud van gezonde ogen, hersenfunctie en huid (5, 6).

 9. Levertraan is ook een van de beste voedselbronnen van vitamine D, die een belangrijke rol speelt bij het behoud van gezonde botten door de calciumabsorptie te reguleren (7).

2. Kan ontsteking verminderen

 1. Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam helpt infecties te bestrijden en verwondingen te genezen.

 2. Helaas kan de ontsteking in sommige gevallen langdurig op een laag niveau aanhouden.

 3. Dit staat bekend als chronische ontsteking, die schadelijk is en het risico op hoge bloeddruk en verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen (8, 9, 10), kan verhogen.

 4. De omega-3-vetzuren in levertraan kunnen chronische ontstekingen verminderen door de eiwitten te onderdrukken die het bevorderen. Deze omvatten TNF-a, IL-1 en IL-6 (1).

 5. Levertraan bevat ook vitamine A en D, krachtige antioxidanten. Ze kunnen ontstekingen verminderen door schadelijke vrije radicalen te binden en te neutraliseren (11, 12).

 6. Interessant is dat studies ook aantonen dat mensen met een tekort aan vitamine A en D een groter risico lopen op chronische ontstekingen (13, 14, 15).

3. Kan de botgezondheid verbeteren

 1. Het is ongelooflijk belangrijk om gezonde botten te behouden naarmate je ouder wordt.

 2. Dit komt omdat u na 30-jarige leeftijd botmassa begint te verliezen. Dit kan later in het leven tot fracturen leiden, vooral bij vrouwen na de menopauze (16, 17, 18).

 3. Levertraan is een geweldige voedingsbron van vitamine D en kan leeftijdgerelateerd botverlies verminderen. Dat komt omdat het je lichaam helpt calcium te absorberen, wat een noodzakelijk mineraal is voor sterke botten, uit de darm (7, 19).

 4. Studies tonen zelfs aan dat, samen met een calciumrijk dieet, het nemen van een vitamine D-supplement zoals levertraan botverlies bij volwassenen kan verminderen en de fragiele botten bij kinderen kan versterken (20, 21 , 22).

 5. Voldoende vitamine D halen uit voedingsmiddelen en supplementen zoals levertraan is vooral belangrijk voor mensen die ver van de evenaar wonen, omdat hun huid onvoldoende zonlicht krijgt om vitamine D tot maximaal te synthetiseren zes maanden van het jaar (23).

4. Kan gewrichtspijn verminderen en reumatoïde artritis symptomen verbeteren

 1. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door schade aan de gewrichten.

 2. Er is momenteel geen remedie voor reumatoïde artritis, maar studies suggereren dat levertraan de gewrichtspijn kan verminderen en de symptomen van reumatoïde artritis zoals stijfheid en zwelling van de gewrichten kan verbeteren (24, 25).

 3. In één onderzoek namen 43 mensen dagelijks een capsule levertraan van 1 gram gedurende drie maanden. Ze vonden dat het de symptomen van reumatoïde artritis verminderde, zoals ochtendstijfheid, pijn en zwelling (24).

 4. In een ander onderzoek bij 58 personen onderzochten onderzoekers of het nemen van levertraan voldoende zou zijn om de pijn van reumatoïde artritis te verminderen om patiënten te helpen hun gebruik van ontstekingsremmende medicijnen te verminderen.

 5. Aan het einde van het onderzoek verminderde 39% van de mensen die levertraan gebruikten comfortabel hun gebruik van ontstekingsremmende medicijnen met meer dan 30% (25).

 6. Er wordt aangenomen dat de omega-3-vetzuren in levertraan de ontsteking in de gewrichten kunnen verminderen en beschermen tegen schade (24).

5. Kan gezondheid van de ogen ondersteunen

 1. Verlies van het gezichtsvermogen is een enorm gezondheidsprobleem dat wereldwijd meer dan 285 miljoen mensen treft (26).

 2. Er zijn veel redenen waarom mensen hun gezichtsvermogen verliezen, maar twee van de belangrijkste oorzaken zijn glaucoom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

 3. Beide ziekten kunnen het gevolg zijn van chronische ontstekingen.

 4. Van de omega-3-vetzuren en vitamine A in levertraan is echter aangetoond dat ze beschermen tegen oogziekten veroorzaakt door ontsteking (6, 27).

 5. Studies bij dieren hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren risicofactoren voor glaucoom verminderen, zoals oogdruk en zenuwbeschadiging (28, 29, 30).

 6. In een ander onderzoek onder 666 mensen vonden onderzoekers dat degenen die de meeste omega-3-vetzuren aten, een 17% lager risico op vroege AMD en 41% lager risico op late AMD hadden (27).

 7. Bovendien kunnen diëten met veel vitamine A het risico op glaucoom en AMD verminderen in vergelijking met diëten met minder vitamine A (31, 32).

 8. In één onderzoek onder 3.502 personen van 55 jaar en ouder, ontdekten onderzoekers dat mensen die de meeste vitamine A consumeerden, een veel lager risico op glaucoom hadden dan degenen die de minste vitamine A aten (6).

 9. Hoewel vitamine A geweldig is voor de gezondheid van het oog, wordt het niet aanbevolen om hoge doses ervan te nemen, omdat het vitamine A-toxiciteit kan veroorzaken.

6. Kan het risico op hartaandoeningen verminderen

 1. Hartziekte is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en treft jaarlijks meer dan 17,5 miljoen mensen (33).

 2. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vis eten een veel lager risico op hartaandoeningen hebben. Dit effect kan worden toegeschreven aan het omega-3-vetzuurgehalte (34, 35).

 3. Omega-3's hebben veel voordelen voor je hart opgeleverd, waaronder:

 4. Hoewel het nemen van visoliesupplementen zoals levertraan de risicofactoren voor hartaandoeningen kan verminderen, is er weinig bewijs dat het hartaandoeningen of beroertes kan voorkomen (44).

 5. Helaas hebben weinig studies specifiek de associatie van levertraan en hartaandoeningen onderzocht, omdat veel studies levertraan classificeren als gewone visolie.

 6. Er is dus meer specifiek onderzoek nodig naar risicofactoren voor levertraan en hartziekte om een ​​duidelijk verband tussen beide te leggen.

7. Kan de symptomen van angst en depressie verbeteren

 1. Angst en depressie zijn veel voorkomende ziekten die samen meer dan 615 miljoen mensen wereldwijd treffen (45).

 2. Interessant is dat studies suggereren dat er een verband kan zijn tussen chronische ontsteking en angst en depressie (46, 47) Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de omega-3-vetzuren in levertraan de ontsteking kunnen verminderen en symptomen van angst en depressie verminderen (48, 49).

 3. Een groot onderzoek met 21.835 personen vond dat mensen die levertraan regelmatig innamen, minder symptomen van depressie alleen of in combinatie met angst hadden (50).

 4. Hoewel omega-3-vetzuren de symptomen van angst en depressie helpen verminderen, lijkt hun algehele effect klein.

 5. In een analyse van 26 onderzoeken met 1478 personen waren omega-3-supplementen slechts iets effectiever dan placebo's voor het verminderen van symptomen van depressie en angst (51).

 6. Bovendien hebben veel onderzoeken ook een verband gevonden tussen verhoogde vitamine D-bloedspiegels en een vermindering van de symptomen van depressie (52, 53).

 7. Hoe het de symptomen van depressie vermindert, is nog onduidelijk, maar sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D kan binden aan receptoren in de hersenen en de afgifte van humeurverbeterende hormonen zoals serotonine kan stimuleren (53, 54, 55).

8. Kan helpen maag- en darmzweren te genezen

 1. Zweren zijn kleine breuken in het slijmvlies van de maag of darm. Ze kunnen symptomen van misselijkheid, pijn in de bovenbuik en ongemak veroorzaken.

 2. Ze worden vaak veroorzaakt door bacteriële infecties, roken, overmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen of te veel zuur in de maag (56).

 3. Dierstudies geven aan dat levertraan kan helpen bij de behandeling van zweren, met name in de maag en darm.

 4. In één dierstudie ontdekten onderzoekers dat lage en hoge doses levertraan hielpen bij het genezen van zweren in zowel de maag als de darm (57).

 5. Uit een ander dieronderzoek bleek dat levertraan genen onderdrukte die verband houden met darmontsteking en verminderde ontsteking en zweren in de darm (58).

 6. Hoewel het gebruik van levertraan om zweren te genezen veelbelovend lijkt, zijn meer studies bij mensen nodig om duidelijke aanbevelingen te doen.

9. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Levertraan is ongelooflijk eenvoudig toe te voegen aan uw dieet. Het komt in vele vormen, maar vloeibare en capsulevormen zijn de meest voorkomende.

 2. Er zijn geen vaste richtlijnen voor de inname van levertraan, dus de meeste aanbevelingen zijn gebaseerd op veilige inname van omega-3-vetzuren, vitamine A en D.

 3. Een gebruikelijke dosis is vaak 1-2 theelepels, maar meestal is maximaal één eetlepel per dag veilig. Hogere doses worden niet aanbevolen, omdat ze zouden leiden tot een te hoge vitamine A-inname (52).

 4. Hoewel levertraan zeer gezond is, moeten sommige mensen voorzichtig zijn met hun inname, omdat levertraan kan fungeren als een bloedverdunner.

 5. Neem dus contact op met uw arts voordat u levertraan neemt als u bloeddruk of bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

 6. Ook moeten zwangere vrouwen contact opnemen met hun arts voordat ze het innemen, omdat hoge niveaus van vitamine A de baby kunnen schaden.

De onderste regel

 1. Levertraan is een ongelooflijk voedzaam type visoliesupplement. Het is erg handig en bevat een geweldige combinatie van omega-3-vetzuren, vitamine A en vitamine D.

 2. Levertraan kan u gezondheidsvoordelen bieden, zoals sterkere botten, verminderde ontsteking en minder gewrichtspijn voor mensen met reumatoïde artritis.

 3. Als u wilt proberen aan te vullen, is een gebruikelijke dosis 1-2 theelepels vloeibare levertraan per dag. Je kunt ook de capsulevorm proberen.

 4. Als u worstelt met de vissmaak van een van beide, probeer het dan op een lege maag te nemen voor uw eerste maaltijd of met een paar slokjes water.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407