Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van Hawthorn Berry

Is de naam van het spel

 1. Meidoornbessen zijn kleine vruchten die groeien aan bomen en struiken die behoren tot het geslacht Crataegus.

 2. Het geslacht omvat honderden soorten, die veel voorkomen in Europa, Noord-Amerika en Azië.

 3. Hun bessen zitten boordevol voeding en hebben een scherpe, pittige smaak en milde zoetheid, variërend in kleur van geel tot dieprood of zwart (1).

 4. Eeuwenlang wordt meidoornbes gebruikt als een kruidenmiddel tegen spijsverteringsproblemen, hartfalen en hoge bloeddruk. Het is zelfs een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde.

 5. Hier zijn 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van meidoornbes.

1. Geladen met antioxidanten

 1. Meidoornbes is een van de meest bekende bronnen van polyfenolen, krachtige antioxidanten die in planten voorkomen (2).

 2. Antioxidanten in uw dieet helpen bij het neutraliseren van onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die uw lichaam in grote hoeveelheden kunnen beschadigen. Deze moleculen kunnen afkomstig zijn van een slechte voeding, evenals van milieutoxines zoals luchtvervuiling en sigarettenrook (3).

 3. Vanwege hun antioxiderende werking zijn polyfenolen geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op (4, 5):

 4. Hoewel eerste onderzoek veelbelovend is, zijn meer studies nodig om de effecten van meidoorn op het verlagen van het ziekterisico te beoordelen.

2. Kan je immuunsysteem stimuleren

 1. Meidoornbes kan antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die uw immuunsysteem kunnen versterken.

 2. In één reageerbuisonderzoek vertoonde het meidoorn-extract een significante antibacteriële werking tegen Streptococcus aureus en Klebsiella pneumoniae, waarbij zelfs enkele schadelijke bacteriën werden gedood (6).

 3. Uit een ander reageerbuisonderzoek bleek dat meidoornbes-extract een matig antibacterieel potentieel had tegen verschillende bacteriën, waaronder Listeria monocytogenes, dat door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakt (7).

 4. Verder blijkt uit enig dieronderzoek dat de bes ontstekingsremmende effecten kan hebben.

 5. Chronische ontsteking is in verband gebracht met veel ziekten, waaronder diabetes type 2, astma en bepaalde vormen van kanker (8).

 6. In een onderzoek bij muizen met leverziekte verminderde het extract van meidoornbes de niveaus van ontstekingsverbindingen aanzienlijk (9).

 7. Bovendien toonde onderzoek bij muizen met astma aan dat het aanvullen met meidoorn-bessenextract de ontsteking voldoende verminderde om de astmasymptomen aanzienlijk te verminderen (10).

 8. Vanwege deze veelbelovende resultaten van dier- en reageerbuisstudies, geloven wetenschappers dat het supplement mogelijk immuunstimulerende voordelen voor mensen kan bieden. Er is echter meer onderzoek nodig.

3. Kan de bloeddruk verlagen

 1. In de traditionele Chinese geneeskunde is meidoornbes een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen om hoge bloeddruk te helpen behandelen (11).

 2. Verschillende onderzoeken bij dieren en mensen tonen aan dat meidoorn kan werken als een vaatverwijder, wat betekent dat het vernauwde bloedvaten kan ontspannen en uiteindelijk de bloeddruk kan verlagen (12, 13, 14, 15).

 3. In een onderzoek van 10 weken bij 36 mensen met een licht verhoogde bloeddruk, ondervonden degenen die dagelijks 500 mg meidoorn-extract gebruikten een afname van de diastolische bloeddruk (het onderste nummer van een meting), terwijl andere groepen vertoonden geen verbeteringen (16).

 4. Een ander onderzoek bij 79 mensen met diabetes type 2 en hoge bloeddruk constateerde dat degenen die dagelijks 1200 mg meidoorn-extract namen grotere bloeddrukverbeteringen hadden dan die in de placebogroep (17).

 5. In een soortgelijk onderzoek bij 21 mensen met een licht verhoogde bloeddruk werden echter geen verschillen opgemerkt tussen het meidoorn-extract en de placebogroep (18).

4. Kan bloedvetten verminderen

 1. Sommige gegevens geven aan dat meidoorn-extract het vetgehalte in het bloed kan verbeteren.

 2. Cholesterol en triglyceriden zijn twee soorten vetten die altijd in uw bloed aanwezig zijn.

 3. Op normale niveaus zijn ze volkomen gezond en spelen een zeer belangrijke rol bij het creëren van hormonen en het transporteren van voedingsstoffen door uw lichaam.

 4. Onevenwichtige bloedvetwaarden, met name hoge triglyceriden en een laag HDL (goed) cholesterol, kunnen leiden tot ophoping van plaque in uw bloedvaten (atherosclerose) (19).

 5. Als de plaque blijft groeien, kan deze een bloedvat volledig blokkeren, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

 6. In één onderzoek hadden muizen die twee verschillende doses meidoorn-extract kregen een lager totaal cholesterol en LDL (slecht) cholesterol, evenals 28-47% lagere triglyceriden in de lever dan degenen die het extract niet ontvingen (20).

 7. In een onderzoek bij muizen met een cholesterolrijk dieet verlaagden zowel meidoorn-extract als het cholesterolverlagende geneesmiddel simvastatine het totale cholesterol en triglyceriden ongeveer evenveel, maar het extract verminderde ook LDL (slecht ) cholesterol (21).

 8. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, zijn meer menselijke studies nodig om het effect van meidoorn-extract op bloedvetten te beoordelen.

5. Gebruikt om de spijsvertering te bevorderen

 1. Meidoornbessen en meidoorn-extract worden al eeuwen gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen, met name indigestie en maagpijn.

 2. De bessen bevatten vezels, waarvan is bewezen dat ze de spijsvertering bevorderen door constipatie te verminderen en als een prebioticum te fungeren.

 3. Prebiotica voeden uw gezonde darmbacteriën en zijn van vitaal belang voor het behoud van een gezonde spijsvertering (22).

 4. Uit een observationeel onderzoek bij mensen met een trage spijsvertering bleek dat elke extra gram voedingsvezels de tijd tussen stoelgang met ongeveer 30 minuten verkortte (23).

 5. Bovendien constateerde een rattenonderzoek dat meidoorn-extract de transittijd van voedsel in de maag dramatisch verlengde (24).

 6. Dit betekent dat voedsel sneller door uw spijsvertering beweegt, wat indigestie kan verlichten.

 7. Bovendien vertoonde een meidoorn-extract in een onderzoek bij ratten met maagzweren hetzelfde beschermende effect op de maag als een middel tegen maagzweren (7).

6. Helpt haaruitval te voorkomen

 1. Meidoornbes kan zelfs haaruitval voorkomen en is een veelgebruikt ingrediënt in commerciële haargroeiproducten.

 2. Uit een onderzoek bij ratten bleek dat meidoorn de haargroei stimuleerde en het aantal en de grootte van haarzakjes verhoogde, waardoor gezonder haar werd bevorderd (25).

 3. Er wordt aangenomen dat het polyfenolgehalte in meidoornbes dit gunstige effect veroorzaakt. Desalniettemin is onderzoek op dit gebied beperkt en zijn menselijke studies nodig.

7. Kan angst verminderen

 1. Meidoorn heeft een zeer mild kalmerend effect, wat kan helpen bij het verminderen van angstsymptomen (26).

 2. In een onderzoek naar het effect van meidoorn op de bloeddruk meldden mensen die meidoorn-extract gebruikten ook lagere niveaus van angst (16).

 3. In een ander onderzoek bij 264 mensen met angst, verminderde een combinatie van meidoorn, magnesium en Californische klaproos de angstniveaus aanzienlijk, vergeleken met een placebo. Toch is het onduidelijk welke rol meidoorn heeft gespeeld, in het bijzonder (27).

 4. Omdat het weinig bijwerkingen heeft in vergelijking met traditionele anti-angst medicijnen, wordt meidoorn nog steeds onderzocht als een mogelijke behandeling voor aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, zoals angst en depressie (1) .

 5. Er is echter meer onderzoek nodig. Als u een meidoornsupplement wilt proberen om uw angst te beheersen, stop dan niet met uw huidige medicijnen en bespreek dit met uw zorgverlener.

8. Gebruikt om hartfalen te behandelen

 1. Meidoornbes staat vooral bekend om zijn gebruik naast traditionele medicijnen bij de behandeling van hartfalen.

 2. Een beoordeling van 14 gerandomiseerde studies bij meer dan 850 mensen concludeerde dat degenen die meidoorn-extract namen samen met hun medicijnen voor hartfalen de hartfunctie en inspanningstolerantie hadden verbeterd.

 3. Ze ervoeren ook minder kortademigheid en vermoeidheid (28).

 4. Bovendien ontdekte een 2-jarige observationele studie bij 952 mensen met hartfalen dat degenen die supplementen met meidoorn-bessenextract hadden, minder vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen hadden dan mensen die geen supplement hadden .

 5. De groep met meidoornbes had ook minder medicijnen nodig om hun hartfalen te beheersen (29).

 6. Ten slotte suggereerde een ander groot onderzoek bij meer dan 2.600 mensen met hartfalen dat het aanvullen met meidoornbes het risico op plotselinge hartgerelateerde sterfte kan verminderen (30).

 7. Mensen met hartfalen worden vaak aangemoedigd om meidoornbes naast hun huidige medicijnen te nemen, omdat het supplement als veilig wordt beschouwd met weinig bijwerkingen (28).

9. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Meidoornbes is misschien moeilijk te vinden in uw plaatselijke supermarkt. Je zou het echter wel moeten kunnen vinden op boerenmarkten, gespecialiseerde natuurvoedingswinkels en online.

 2. U kunt meidoorn op vele manieren aan uw dieet toevoegen:

 3. Meidoornbessensupplementen bevatten meestal de bes samen met de bladeren en bloemen. Hoewel, sommige bevatten alleen de bladeren en bloemen, omdat ze een meer geconcentreerde bron van antioxidanten zijn dan de bes zelf.

 4. Verschillende merken en vormen van meidoornsupplementen hebben verschillende doseringsaanbevelingen.

 5. Volgens één rapport is de minimale effectieve dosis meidoorn-extract voor hartfalen dagelijks 300 mg (31).

 6. Typische doses zijn 250-500 mg, driemaal daags ingenomen.

 7. Houd er rekening mee dat supplementen niet worden gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA) of enig ander bestuursorgaan.

 8. Daarom is het bijna onmogelijk om de werkelijke effectiviteit of veiligheid van een supplement te kennen. Koop ze altijd van gerenommeerde bronnen.

 9. Zoek naar producten die zijn goedgekeurd door onafhankelijke organisaties die de effectiviteit en kwaliteit van supplementen beoordelen, zoals United States Pharmacopeia (USP), NSF International of ConsumerLab.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Er zijn zeer weinig bijwerkingen gemeld bij het nemen van meidoornbes.

 2. Sommige mensen hebben echter geklaagd over milde misselijkheid of duizeligheid (28).

 3. Vanwege het krachtige effect op het hart kan het bepaalde medicijnen beïnvloeden. Als u medicijnen gebruikt voor uw hart, bloeddruk of cholesterol, neem dan contact op met uw zorgverlener voordat u meidoorn bessen supplementen gebruikt.

De onderste regel

 1. Vooral vanwege zijn antioxidantgehalte heeft meidoornbes tal van gezondheidseffecten, vooral voor uw hart.

 2. Studies tonen aan dat het de bloeddruk en bloedvetwaarden kan verbeteren en hartfalen kan behandelen in combinatie met standaardmedicatie.

 3. Bovendien kan het uw immuunsysteem stimuleren, de haargroei bevorderen, angst verminderen en de spijsvertering bevorderen.

 4. Als u deze krachtige bes eens wilt proberen, neem dan contact op met uw zorgverlener voordat u hem als supplement gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407