Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kool

De onderste regel

 1. Ondanks het indrukwekkende gehalte aan voedingsstoffen wordt kool vaak over het hoofd gezien.

 2. Hoewel het veel op sla lijkt, behoort het eigenlijk tot het Brassica-geslacht van groenten, waaronder broccoli, bloemkool en boerenkool (1).

 3. Het komt in verschillende vormen en kleuren, waaronder rood, paars, wit en groen, en de bladeren kunnen gekreukt of glad zijn.

 4. Deze groente wordt al duizenden jaren over de hele wereld verbouwd en is te vinden in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder zuurkool, kimchi en koolsalade.

 5. Bovendien zit kool boordevol vitamines en mineralen.

 6. Dit artikel onthult 9 verrassende gezondheidsvoordelen van kool, allemaal ondersteund door de wetenschap.

Nutriënten

 1. Hoewel kool zeer weinig calorieën bevat, heeft het een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. In feite bevat slechts 1 kop (89 gram) rauwe groene kool (2):

 3. Kool bevat ook kleine hoeveelheden andere micronutriënten, waaronder vitamine A, ijzer en riboflavine.

 4. Zoals u in de bovenstaande lijst kunt zien, is het rijk aan vitamine B6 en folaat, die beide essentieel zijn voor veel belangrijke processen in het lichaam, waaronder het energiemetabolisme en de normale werking van de zenuwstelsel.

 5. Bovendien bevat kool veel vezels en bevat het krachtige antioxidanten, waaronder polyfenolen en zwavelverbindingen (2).

 6. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die een oneven aantal elektronen hebben, waardoor ze onstabiel zijn. Wanneer hun niveaus te hoog worden, kunnen ze uw cellen beschadigen.

 7. Kool bevat vooral veel vitamine C, een krachtige antioxidant die kan beschermen tegen hartziekten, bepaalde vormen van kanker en verlies van het gezichtsvermogen (3, 4, 5).

Ontsteking onder controle

 1. Ontsteking is niet altijd een slechte zaak.

 2. In feite vertrouwt uw lichaam op de ontstekingsreactie om te beschermen tegen infecties of om de genezing te versnellen. Dit soort acute ontsteking is een normale reactie op een verwonding of infectie.

 3. Aan de andere kant wordt chronische ontsteking die gedurende een lange periode optreedt geassocieerd met veel ziekten, waaronder hartaandoeningen, reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen (6).

 4. Kruisbloemige groenten zoals kool bevatten veel verschillende antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze chronische ontstekingen verminderen (7).

 5. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het eten van meer kruisbloemige groenten bepaalde bloedmarkers van ontsteking vermindert (8).

 6. Een studie met meer dan 1.000 Chinese vrouwen toonde aan dat degenen die de grootste hoeveelheden kruisbloemige groenten aten, aanzienlijk lagere ontstekingsniveaus hadden in vergelijking met degenen die de laagste hoeveelheden aten (9).

 7. Sulforafaan, kaempferol en andere antioxidanten in deze opmerkelijke groep planten zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor hun ontstekingsremmende werking (10, 11).

Vitamine C

 1. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine die vele belangrijke rollen in het lichaam vervult.

 2. Het is bijvoorbeeld nodig om collageen te maken, het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Collageen geeft structuur en flexibiliteit aan de huid en is van cruciaal belang voor de goede werking van botten, spieren en bloedvaten (12).

 3. Bovendien helpt vitamine C het lichaam om niet-heemijzer te absorberen, het type ijzer dat voorkomt in plantaardig voedsel.

 4. Bovendien is het een krachtige antioxidant. Het is zelfs uitgebreid onderzocht op zijn potentiële kankerbestrijdende kwaliteiten (13).

 5. Vitamine C beschermt het lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die in verband is gebracht met veel chronische ziekten, waaronder kanker (14).

 6. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met veel vitamine C-rijk voedsel gepaard gaat met een lager risico op bepaalde vormen van kanker (13, 15, 16).

 7. Uit een recente analyse van 21 onderzoeken bleek zelfs dat het risico op longkanker daalde met 7% voor elke dagelijkse verhoging van de inname van vitamine C met 100 mg (17).

 8. Dit onderzoek was echter beperkt omdat het niet kon bepalen of het verminderde risico op longkanker werd veroorzaakt door vitamine C of andere stoffen in groenten en fruit.

 9. Hoewel veel observationele studies een verband hebben gevonden tussen hogere vitamine C-inname en een verlaagd risico op bepaalde vormen van kanker, blijven de resultaten van gecontroleerde studies inconsistent (18, 19, 20).

 10. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de rol van deze vitamine bij kankerpreventie te bepalen, is het zeker dat vitamine C een belangrijke rol speelt in veel belangrijke functies in het lichaam.

 11. Hoewel groene en rode kool uitstekende bronnen van deze krachtige antioxidant zijn, bevat rode kool ongeveer 30% meer.

 12. Eén kop (89 gram) gehakte rode koolpakketten in 85% van de aanbevolen inname voor vitamine C, wat dezelfde hoeveelheid is als in een kleine sinaasappel (21).

Digestion

 1. Als u uw spijsvertering wilt verbeteren, is vezelrijke kool de juiste keuze.

 2. Deze knapperige groente zit vol met darmvriendelijke onoplosbare vezels, een soort koolhydraat dat niet in de darmen kan worden afgebroken. Onoplosbare vezels helpen het spijsverteringsstelsel gezond te houden door bulk aan ontlasting toe te voegen en regelmatige stoelgang te bevorderen (22).

 3. Bovendien is het rijk aan oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat het het aantal nuttige bacteriën in de darm verhoogt. Dit komt omdat vezels de belangrijkste brandstofbron zijn voor vriendelijke soorten zoals Bifidobacteria en Lactobacilli (23).

 4. Deze bacteriën vervullen belangrijke functies zoals het beschermen van het immuunsysteem en het produceren van kritieke voedingsstoffen zoals vitamine K2 en B12 (24, 25).

 5. Meer kool eten is een uitstekende manier om uw spijsvertering gezond en gelukkig te houden.

Hart gezond

 1. Rode kool bevat krachtige verbindingen die anthocyanen worden genoemd. Ze geven deze heerlijke groente zijn levendige paarse kleur.

 2. Anthocyanen zijn plantenpigmenten die tot de flavonoïde familie behoren.

 3. Veel studies hebben een verband gevonden tussen het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit pigment en een verminderd risico op hartaandoeningen (26).

 4. In een onderzoek onder 93.600 vrouwen ontdekten onderzoekers dat mensen met een hogere inname van anthocyaninerijk voedsel een veel lager risico op een hartaanval hadden (27).

 5. Een andere analyse van 13 observationele studies met 344.488 mensen had vergelijkbare bevindingen. Het bleek dat het verhogen van de inname van flavonoïden met 10 mg per dag gepaard ging met een 5% lager risico op hartaandoeningen (28).

 6. Het is ook aangetoond dat het verhogen van uw inname van anthocyanines in de voeding de bloeddruk en het risico op kransslagaderaandoeningen vermindert (29, 30).

 7. Ontsteking speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hartaandoeningen en het beschermende effect van anthocyanen hiertegen is waarschijnlijk te wijten aan hun ontstekingsremmende eigenschappen.

 8. Kool bevat meer dan 36 verschillende soorten krachtige anthocyanen, waardoor het een uitstekende keuze is voor de gezondheid van het hart (31).

Pressure

 1. Hoge bloeddruk treft meer dan een miljard mensen wereldwijd en is een belangrijke risicofactor voor hartziekten en beroertes (32).

 2. Artsen adviseren patiënten met hoge bloeddruk vaak om hun zoutinname te verminderen. Recent bewijs suggereert echter dat het verhogen van uw kalium in de voeding net zo belangrijk is voor het verlagen van de bloeddruk (33).

 3. Kalium is een belangrijk mineraal en elektrolyt dat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Een van de belangrijkste taken is het helpen reguleren van de bloeddruk door de effecten van natrium in het lichaam tegen te gaan (34).

 4. Kalium helpt overtollig natrium via urine uit te scheiden. Het ontspant ook de vaatwanden, waardoor de bloeddruk daalt.

 5. Hoewel zowel natrium als kalium belangrijk zijn voor de gezondheid, hebben moderne diëten de neiging om te veel natrium en te weinig kalium te bevatten (35).

 6. Rode kool is een uitstekende bron van kalium en levert 12% van de ADH in een portie van 178 gram (21).

 7. Meer kaliumrijke kool eten is een heerlijke manier om hoge bloeddruk te verlagen en kan helpen om deze binnen een gezond bereik te houden (33).

Cholesterolwaarden

 1. Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die in elke cel in uw lichaam wordt aangetroffen.

 2. Sommige mensen denken dat alle cholesterol slecht is, maar het is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

 3. Kritieke processen zijn afhankelijk van cholesterol, zoals een goede spijsvertering en de synthese van hormonen en vitamine D (36).

 4. Mensen met een hoog cholesterolgehalte hebben echter ook een verhoogd risico op hartaandoeningen, vooral als ze een verhoogd "slecht" LDL-cholesterolgehalte hebben (37).

 5. Kool bevat twee stoffen waarvan is aangetoond dat ze ongezonde niveaus van LDL-cholesterol verlagen.

 6. Van oplosbare vezels is aangetoond dat ze het "slechte" LDL-cholesterolgehalte helpen verlagen door zich te binden met cholesterol in de darm en te voorkomen dat het wordt opgenomen in het bloed.

 7. Een grote analyse van 67 onderzoeken toonde aan dat wanneer mensen 2-10 gram oplosbare vezels per dag aten, ze een kleine, maar significante, daling van LDL-cholesterolwaarden van ongeveer 2,2 mg per deciliter ervoeren (38).

 8. Kool is een goede bron van oplosbare vezels. Ongeveer 40% van de vezels in kool is zelfs oplosbaar (39).

 9. Kool bevat stoffen die fytosterolen worden genoemd. Het zijn plantaardige stoffen die structureel vergelijkbaar zijn met cholesterol, en ze verminderen LDL-cholesterol door de opname van cholesterol in het spijsverteringskanaal te blokkeren.

 10. Het verhogen van de inname van fytosterol met 1 gram per dag bleek de LDL-cholesterolconcentraties met maar liefst 5% te verlagen (40).

Bron van vitamine K

 1. Vitamine K is een verzameling in vet oplosbare vitamines die vele belangrijke rollen in het lichaam speelt.

 2. Deze vitamines zijn verdeeld in twee hoofdgroepen (41).

 3. Kool is een geweldige bron van vitamine K1 en levert 85% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in een portie (89 gram) (2).

 4. Vitamine K1 is een belangrijke voedingsstof die vele belangrijke rollen in het lichaam speelt.

 5. Een van de belangrijkste functies is om te werken als een cofactor voor enzymen die verantwoordelijk zijn voor het stollen van het bloed (41).

 6. Zonder vitamine K verliest het bloed zijn vermogen om goed te stollen, waardoor het risico op overmatig bloeden toeneemt.

Op uw dieet

 1. Naast supergezond is kool ook heerlijk.

 2. Het kan rauw of gekookt worden gegeten en worden toegevoegd aan een breed scala aan gerechten zoals salades, soepen, stoofschotels en slaws.

 3. Deze veelzijdige veggie kan zelfs worden gefermenteerd en tot zuurkool worden gemaakt.

 4. Kool is niet alleen aan te passen aan veel recepten, maar ook zeer betaalbaar.

 5. Hoe je kool ook bereidt, het toevoegen van deze kruisbloemige groente aan je bord is een smakelijke manier om je gezondheid te bevorderen.

De onderste regel

 1. Kool is een uitzonderlijk gezond voedsel.

 2. Het heeft een uitstekend voedingsprofiel en is bijzonder rijk aan vitamine C en K.

 3. Bovendien kan het eten van kool zelfs het risico op bepaalde ziekten verlagen, de spijsvertering verbeteren en ontstekingen bestrijden.

 4. Plus, kool is een smakelijke en goedkope toevoeging aan een aantal recepten.

 5. Met zoveel potentiële gezondheidsvoordelen is het gemakkelijk om te zien waarom kool wat tijd in de schijnwerpers en wat ruimte op uw bord verdient.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407