Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van uien

De onderste regel

 1. Hoewel alle groenten belangrijk zijn voor de gezondheid, bieden bepaalde soorten unieke voordelen.

 2. Uien zijn lid van het Allium-geslacht van bloeiende planten dat ook knoflook, sjalotten, prei en bieslook omvat.

 3. Deze groenten bevatten verschillende vitamines, mineralen en krachtige plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid op vele manieren bevorderen.

 4. In feite zijn de geneeskrachtige eigenschappen van uien al sinds de oudheid erkend, toen ze werden gebruikt om aandoeningen zoals hoofdpijn, hartaandoeningen en zweertjes in de mond te behandelen (1).

 5. Hier zijn 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van uien.

1. Boordevol voedingsstoffen

 1. Uien zijn rijk aan voedingsstoffen, wat betekent dat ze weinig calorieën bevatten, maar veel vitamines en mineralen.

 2. Een middelgrote ui heeft slechts 44 calorieën maar levert een aanzienlijke dosis vitamines, mineralen en vezels (2).

 3. Deze groente is bijzonder rijk aan vitamine C, een voedingsstof die betrokken is bij het reguleren van de gezondheid van het immuunsysteem, collageenproductie, weefselherstel en ijzerabsorptie.

 4. Vitamine C werkt ook als een krachtige antioxidant in uw lichaam en beschermt uw cellen tegen schade veroorzaakt door instabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd (3).

 5. Uien zijn ook rijk aan B-vitamines, waaronder folaat (B9) en pyridoxine (B6) - die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, de productie van rode bloedcellen en de zenuwfunctie (4).

 6. Ten slotte zijn ze een goede bron van kalium, een mineraal waarin veel mensen ontbreken.

 7. De gemiddelde kaliuminname van Amerikanen is zelfs iets meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse waarde (DV) van 4.700 mg (5).

 8. Normale cellulaire functie, vochtbalans, zenuwoverdracht, nierfunctie en spiercontractie vereisen allemaal kalium (6).

2. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

 1. Uien bevatten antioxidanten en verbindingen die ontstekingen bestrijden, triglyceriden verminderen en het cholesterolgehalte verlagen - dit alles kan het risico op hartaandoeningen verlagen.

 2. Hun krachtige ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ook helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk en beschermen tegen bloedstolsels.

 3. Quercetine is een flavonoïde antioxidant die zeer geconcentreerd is in uien. Omdat het een krachtige ontstekingsremmer is, kan het de risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk, helpen verminderen.

 4. Een onderzoek bij 70 mensen met overgewicht met hoge bloeddruk wees uit dat een dosis van 162 mg quercetinerijk uurextract per dag de systolische bloeddruk aanzienlijk verlaagde met 3-6 mmHg in vergelijking met een placebo ( 7).

 5. Van uien is ook aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen.

 6. Een onderzoek bij 54 vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) vond dat het consumeren van grote hoeveelheden rauwe rode uien (40-50 gram / dag bij overgewicht en 50-60 gram / dag bij obesitas) gedurende acht weken verlaagd totaal en "slecht" LDL-cholesterol vergeleken met een controlegroep (8).

 7. Bovendien ondersteunt bewijs uit dierstudies dat uienconsumptie risicofactoren voor hartaandoeningen kan verminderen, waaronder ontsteking, hoge triglycerideniveaus en bloedstolselvorming (9, 10, 11).

3. Geladen met antioxidanten

 1. Antioxidanten zijn verbindingen die oxidatie remmen, een proces dat leidt tot cellulaire schade en bijdraagt ​​aan ziekten zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen.

 2. Uien zijn een uitstekende bron van antioxidanten. In feite bevatten ze meer dan 25 verschillende soorten flavonoïde antioxidanten (12).

 3. Rode uien bevatten met name anthocyanen - speciale plantenpigmenten in de flavonoïdenfamilie die rode uien hun diepe kleur geven.

 4. Meerdere populatiestudies hebben aangetoond dat mensen die meer voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan anthocyanen een verminderd risico op hartaandoeningen hebben. [! 473 => 1140 = 4!

 5. Evenzo constateerde een studie bij 93.600 vrouwen dat degenen met de hoogste inname van anthocyaninerijk voedsel 32% minder kans hadden op een hartaanval dan vrouwen met de laagste inname 14).

 6. Bovendien is gebleken dat anthocyanen beschermen tegen bepaalde soorten kanker en diabetes (15, 16).

4. Bevatten kankerbestrijdende verbindingen

 1. Het eten van groenten van het Allium-geslacht zoals knoflook en uien is in verband gebracht met een lager risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder maag- en darmkanker.

 2. Een overzicht van 26 studies toonde aan dat mensen die de hoogste hoeveelheid alliumgroenten consumeerden 22% minder kans hadden om maagkanker te krijgen dan degenen die de minste hoeveelheid consumeerden (17).

 3. Bovendien toonde een beoordeling van 16 studies bij 13.333 mensen aan dat deelnemers met de hoogste ui-inname een 15% lager risico op colorectale kanker hadden in vergelijking met degenen met de laagste inname (18).

 4. Deze kankerbestrijdende eigenschappen zijn gekoppeld aan de zwavelverbindingen en flavonoïde antioxidanten in alliumgroenten.

 5. Uien bieden bijvoorbeeld ui in A, een zwavelhoudende verbinding waarvan is aangetoond dat deze de tumorontwikkeling vermindert en de verspreiding van eierstok- en longkanker vertraagt ​​in reageerbuisstudies (19, 20) .

 6. Uien bevatten ook fisetine en quercetine, flavonoïde antioxidanten die tumorgroei kunnen remmen (21, 22).

5. Help Bloedsuiker beheersen

 1. Het eten van uien kan de bloedsuikerspiegel helpen beheersen, wat vooral belangrijk is voor mensen met diabetes of prediabetes.

 2. Een onderzoek bij 42 mensen met diabetes type 2 heeft aangetoond dat het eten van 100 gram verse rode ui de bloedsuikerspiegel na vier uur met ongeveer 40 mg / dl verminderde na 23 uur (23).

 3. Bovendien hebben meerdere dierstudies aangetoond dat uienconsumptie de bloedsuikerspiegel kan bevorderen.

 4. Een onderzoek toonde aan dat ratten met diabetes die gedurende 28 dagen voedsel met 5% uienextract kregen, een nuchtere bloedsuikerspiegel hadden en aanzienlijk minder lichaamsvet hadden dan de controlegroep (24). [! 473 => 1140 = 6!

 5. Van quercetine is bijvoorbeeld aangetoond dat het in wisselwerking staat met cellen in de dunne darm, pancreas, skeletspier, vetweefsel en lever om de bloedsuikerregeling in het hele lichaam te regelen (25).

6. Mei verhoogt botdichtheid

 1. Hoewel zuivel veel lof krijgt voor het verbeteren van de botgezondheid, kunnen veel andere voedingsmiddelen, waaronder uien, helpen bij het ondersteunen van sterke botten.

 2. Een onderzoek bij 24 vrouwen van middelbare leeftijd en postmenopauzale toonde aan dat degenen die gedurende acht weken dagelijks 100 ml uiensap consumeerden, de minerale botdichtheid en antioxidantactiviteit hadden verbeterd in vergelijking met een controle groep (26).

 3. Een ander onderzoek bij 507 perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen ontdekte dat degenen die uien minstens één keer per dag aten, een totale botdichtheid van 5% hadden dan personen die ze één keer per maand of minder aten (27) .

 4. Plus, het onderzoek toonde aan dat oudere vrouwen die het vaakst uien aten, hun risico op heupfracturen met meer dan 20% verminderden in vergelijking met degenen die ze nooit aten (27).

 5. Er wordt aangenomen dat uien helpen oxidatieve stress te verminderen, antioxidantniveaus te verhogen en botverlies te verminderen, wat osteoporose kan voorkomen en de botdichtheid kan verhogen (28).

7. Hebben antibacteriële eigenschappen

 1. Uien kunnen mogelijk gevaarlijke bacteriën bestrijden, zoals Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) en Bacillus cereus (29).

 2. Bovendien is aangetoond dat uierextract de groei van Vibrio cholerae remt, een bacterie die in de ontwikkelingslanden een groot probleem voor de volksgezondheid is (30).

 3. Quercetine gewonnen uit uien lijkt een bijzonder krachtige manier om bacteriën te bestrijden.

 4. Een reageerbuisstudie toonde aan dat quercetine geëxtraheerd uit de gele uienhuid met succes de groei van Helicobacter pylori (H. pylori) en methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) (31) remde.

 5. H. pylori is een bacterie geassocieerd met maagzweren en bepaalde spijsverteringskankers, terwijl MRSA een antibioticaresistente bacterie is die infecties in verschillende delen van het lichaam veroorzaakt (32, 33).

 6. Uit een ander reageerbuisonderzoek bleek dat quercetine de celwanden en membranen van E. coli en S. aureus (34) beschadigde.

8. Kan de spijsverteringsgezondheid bevorderen

 1. Uien zijn een rijke bron van vezels en prebiotica, die nodig zijn voor een optimale darmgezondheid.

 2. Prebiotica zijn niet-verteerbare soorten vezels die worden afgebroken door nuttige darmbacteriën.

 3. Darmbacteriën voeden zich met prebiotica en creëren vetzuren met een korte keten - inclusief acetaat, propionaat en butyraat.

 4. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vetzuren met korte ketens de darmgezondheid versterken, de immuniteit verhogen, ontstekingen verminderen en de spijsvertering verbeteren (35, 36).

 5. Bovendien helpt het eten van voedsel dat rijk is aan prebiotica de probiotica, zoals Lactobacillus en bifidobacteria-stammen, te verhogen, wat de spijsvertering ten goede komt (37).

 6. Een dieet rijk aan prebiotica kan de opname van belangrijke mineralen zoals calcium helpen verbeteren, wat de gezondheid van de botten kan verbeteren (38).

 7. Uien zijn bijzonder rijk aan de prebiotica inuline en fructo-oligosachariden. Deze helpen het aantal vriendelijke bacteriën in uw darm te verhogen en de immuunfunctie te verbeteren (39).

9. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Uien zijn een nietje in keukens over de hele wereld.

 2. Ze geven smaak aan hartige gerechten en kunnen zowel rauw als gekookt worden genoten.

 3. En niet te vergeten, ze kunnen uw inname van vezels, vitamines en mineralen verhogen.

 4. Hier zijn enkele tips over hoe u uien aan uw dieet kunt toevoegen:

De onderste regel

 1. De gezondheidsvoordelen van uien zijn behoorlijk indrukwekkend.

 2. Deze groenten boordevol voedingsstoffen bevatten krachtige verbindingen die uw risico op hartaandoeningen en bepaalde kankers kunnen verminderen.

 3. Uien hebben antibacteriële eigenschappen en bevorderen de spijsvertering, wat de immuunfunctie kan verbeteren.

 4. Bovendien zijn ze veelzijdig en kunnen ze de smaak van elk hartig gerecht verhogen.

 5. Meer uien aan uw dieet toevoegen is een gemakkelijke manier om uw algehele gezondheid ten goede te komen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407