Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 krachtige gezondheidsvoordelen van komijn

Recepten

 1. Komijn is een kruid gemaakt van de zaden van de Cuminum cyminum-plant.

 2. Veel gerechten gebruiken komijn, vooral voedingsmiddelen uit de inheemse regio's van de Middellandse Zee en Zuidwest-Azië.

 3. Komijn leent zijn onderscheidende smaak aan chili, tamales en verschillende Indiase curry's. De smaak is beschreven als aardachtig, nootachtig, kruidig ​​en warm.

 4. Wat meer is, komijn wordt al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt.

 5. Moderne studies hebben bevestigd dat sommige van de gezondheidsvoordelen waar komijn traditioneel bekend om staat, waaronder het bevorderen van de spijsvertering en het verminderen van door voedsel overgedragen infecties.

 6. Onderzoek heeft ook enkele nieuwe voordelen opgeleverd, zoals het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en cholesterol.

 7. Dit artikel bespreekt negen evidence-based gezondheidsvoordelen van komijn.

1. Bevordert de spijsvertering

 1. Het meest gebruikelijke traditionele gebruik van komijn is voor indigestie.

 2. Modern onderzoek heeft zelfs bevestigd dat komijn de normale spijsvertering kan helpen versnellen (1).

 3. Het kan bijvoorbeeld de activiteit van spijsverteringsenzymen verhogen, waardoor de spijsvertering mogelijk wordt versneld (2).

 4. Komijn verhoogt ook de afgifte van gal uit de lever. Gal helpt bij het verteren van vetten en bepaalde voedingsstoffen in je darmen (1).

 5. In één onderzoek rapporteerden 57 patiënten met het prikkelbare darm syndroom (IBS) verbeterde symptomen na inname van geconcentreerde komijn gedurende twee weken (3).

2. Is een rijke bron van ijzer

 1. Komijnzaad is van nature rijk aan ijzer (4).

 2. Een theelepel gemalen komijn bevat 1,4 mg ijzer of 17,5% van de ADH voor volwassenen (5).

 3. IJzergebrek is een van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen en treft tot 20% van de wereldbevolking en tot 10 op 1.000 mensen in de rijkste landen (6, 7).

 4. Vooral kinderen hebben ijzer nodig om de groei te ondersteunen en jonge vrouwen hebben ijzer nodig om bloedverlies tijdens de menstruatie te vervangen (6).

 5. Weinig voedingsmiddelen zijn zo ijzerdicht als komijn. Dit maakt het een goede ijzerbron, zelfs bij gebruik in kleine hoeveelheden als smaakmaker.

3. Bevat voordelige plantenverbindingen

 1. Komijn bevat veel plantaardige stoffen die zijn gekoppeld aan potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder terpenen, fenolen, flavonoïden en alkaloïden (8, 9, 10, 11).

 2. Verschillende hiervan werken als antioxidanten, dit zijn chemicaliën die schade aan uw lichaam door vrije radicalen verminderen (12).

 3. Vrije radicalen zijn in feite eenzame elektronen. Elektronen houden ervan in paren te zijn en wanneer ze uit elkaar gaan, worden ze instabiel.

 4. Deze eenzame of "vrije" elektronen stelen andere elektronenpartners weg van andere chemicaliën in uw lichaam. Dit proces wordt "oxidatie" genoemd

 5. De oxidatie van vetzuren in uw bloedvaten leidt tot verstopte bloedvaten en hartaandoeningen. Oxidatie leidt ook tot ontsteking bij diabetes en de oxidatie van DNA kan bijdragen aan kanker (13).

 6. Antioxidanten zoals die in komijn geven een elektron aan een eenzaam radicaal elektron, waardoor het stabieler wordt (14).

 7. De antioxidanten van komijn verklaren waarschijnlijk enkele van de voordelen voor de gezondheid (15).

4. Kan helpen bij diabetes

 1. Sommige componenten van komijn hebben veelbelovend aangetoond bij de behandeling van diabetes.

 2. Een klinische studie toonde aan dat een geconcentreerd komijnensupplement vroege indicatoren van diabetes verbeterde bij personen met overgewicht, vergeleken met een placebo (16).

 3. Komijn bevat ook componenten die enkele van de langetermijneffecten van diabetes tegengaan.

 4. Een van de manieren waarop diabetes cellen in het lichaam beschadigt, is via geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's) (17).

 5. Ze worden spontaan geproduceerd in de bloedbaan wanneer de bloedsuikerspiegel langdurig hoog is, zoals bij diabetes. LEEFTIJDEN ontstaan ​​wanneer suikers zich aan eiwitten hechten en hun normale functie verstoren.

 6. LEEFTIJDEN zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor schade aan ogen, nieren, zenuwen en kleine bloedvaten bij diabetes (17).

 7. Komijn bevat verschillende componenten die AGE's verminderen, althans in reageerbuisstudies (18).

 8. Hoewel deze studies de effecten van geconcentreerde komijnsupplementen testten, kan routinematig komijn als smaakmaker helpen de bloedsuikerspiegel bij diabetes onder controle te houden (19, 20).

 9. Het is nog niet duidelijk wat verantwoordelijk is voor deze effecten, of hoeveel komijn nodig is om voordelen te veroorzaken.

5. Kan de bloedcholesterol verbeteren

 1. Komijn heeft ook het cholesterolgehalte in het bloed verbeterd in klinische onderzoeken.

 2. In één onderzoek verminderde 75 mg komijn tweemaal daags gedurende acht weken ongezonde bloedtriglyceriden (21).

 3. In een ander onderzoek waren de niveaus van geoxideerd "slecht" LDL-cholesterol met bijna 10% verlaagd bij patiënten die komijnextract gebruikten gedurende anderhalve maand (22).

 4. In een onderzoek onder 88 vrouwen werd gekeken of komijn de niveaus van "goede" HDL-cholesterol beïnvloedde. Degenen die drie gram komijn met yoghurt twee keer per dag gedurende drie maanden namen, hadden hogere niveaus van HDL dan degenen die zonder yoghurt aten (23).

 5. Het is niet bekend of komijn dat als kruiden in het dieet wordt gebruikt, dezelfde voordelen heeft voor het cholesterolgehalte in het bloed als de supplementen die in deze onderzoeken worden gebruikt. [! 3336 => 1140 = 6!

6. Kan gewichtsverlies en vetvermindering bevorderen

 1. Geconcentreerde komijnsupplementen hebben in enkele klinische onderzoeken bijgedragen tot gewichtsverlies.

 2. Een studie van 88 vrouwen met overgewicht vond dat yoghurt met 3 gram komijn gewichtsverlies bevorderde, vergeleken met yoghurt zonder (23).

 3. Een andere studie toonde aan dat deelnemers die dagelijks 75 mg komijn supplementen namen, 3 pond (1,4 kg) meer verloren dan degenen die een placebo namen (21).

 4. Een derde klinische studie keek naar de effecten van een geconcentreerd komijnensupplement bij 78 volwassen mannen en vrouwen. Degenen die het supplement namen, verloren meer dan acht pond 2,2 pond (8 kg) meer dan degenen die dat niet deden (16).

 5. Nogmaals, niet alle studies zijn het daarmee eens. Een studie die een kleinere dosis van 25 mg per dag gebruikte, zag geen verandering in lichaamsgewicht in vergelijking met een placebo (23, 24).

7. Kan door voedsel overgedragen ziekten voorkomen

 1. Een van de traditionele rollen van komijn in kruiden kan zijn geweest voor voedselveiligheid.

 2. Veel kruiden, waaronder komijn, lijken antimicrobiële eigenschappen te hebben die het risico op door voedsel overgedragen infecties kunnen verminderen (25).

 3. Verschillende componenten van komijn verminderen de groei van voedselbacteriën en bepaalde soorten infectieuze schimmels (26, 27).

 4. Komijn geeft een component vrij dat megalomicine wordt genoemd en dat antibiotische eigenschappen heeft (8).

 5. Bovendien heeft een reageerbuisstudie aangetoond dat komijn de resistentie tegen geneesmiddelen van bepaalde bacteriën vermindert (28).

8. Kan helpen met drugsverslaving

 1. Verdovende afhankelijkheid is internationaal een groeiende zorg.

 2. Opioïde verdovende middelen creëren verslaving door het normale gevoel van verlangen en beloning in de hersenen te kapen. Dit leidt tot voortgezet of verhoogd gebruik.

 3. Studies bij muizen hebben aangetoond dat komijncomponenten verslavend gedrag en ontwenningsverschijnselen verminderen (29).

 4. Er is echter veel meer onderzoek nodig om te bepalen of dit effect bij de mens nuttig zou zijn.

 5. De volgende stappen omvatten het vinden van het specifieke ingrediënt dat dit effect heeft veroorzaakt en testen of het werkt bij mensen (30).

9. Kan ontsteking bestrijden

 1. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat komijnextracten ontstekingen remmen (31).

 2. Er zijn verschillende componenten van komijn die ontstekingsremmende effecten kunnen hebben, maar onderzoekers weten nog niet welke het belangrijkst zijn (8, 9, 10, 11).

 3. Van plantenstoffen in verschillende kruiden is aangetoond dat ze de niveaus van een belangrijke ontstekingsmarker, NF-kappaB (32), verlagen!

 4. Er is momenteel onvoldoende informatie om te weten of komijn in het dieet of komijn-supplementen nuttig zijn bij de behandeling van ontstekingsziekten.

Moet u komijn gebruiken?

 1. U kunt enkele voordelen van komijn krijgen door slechts kleine hoeveelheden te gebruiken voor seizoensvoeding.

 2. Deze hoeveelheden bieden antioxidanten, ijzer en potentiële voordelen voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

 3. Andere, meer experimentele voordelen - zoals gewichtsverlies en verbeterd cholesterolgehalte in het bloed - vereisen mogelijk een hogere dosis, waarschijnlijk in supplementvorm.

 4. Meerdere onderzoeken hebben komijnsupplementen tot 1 gram (ongeveer 1 theelepel) getest zonder dat hun deelnemers problemen meldden. Er zijn echter ernstige allergische reacties op komijn gemeld, maar deze zijn zeer zeldzaam (33).

 5. Dat gezegd hebbende, wees voorzichtig wanneer u een supplement neemt dat veel meer komijn bevat dan u mogelijk in voeding zou kunnen consumeren.

 6. Net als bij elk ingrediënt, is uw lichaam mogelijk niet uitgerust om doses te verwerken die het normaal niet zou ervaren in het dieet.

 7. Als u besluit om supplementen te proberen, laat uw arts dan weten wat u gebruikt en gebruik de supplementen als aanvulling op, niet ter vervanging van, medische behandelingen.

De onderste regel

 1. Komijn heeft veel evidence-based gezondheidsvoordelen. Sommige hiervan zijn al sinds de oudheid bekend, terwijl andere nog maar net worden ontdekt.

 2. Komijn gebruiken als specerij verhoogt de opname van antioxidanten, bevordert de spijsvertering, zorgt voor ijzer, kan de bloedsuikerspiegel verbeteren en kan door voedsel overgedragen ziekten verminderen.

 3. Het nemen van hogere doses in supplementvorm is gekoppeld aan gewichtsverlies en verbeterd cholesterolgehalte in het bloed, hoewel meer onderzoek nodig is.

 4. Persoonlijk gebruik ik liever komijn bij het koken dan als supplement. Op deze manier profiteer ik van het 10e voordeel van komijn - het is heerlijk.

 5. Er is een brede selectie komijn beschikbaar op Amazon.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407