Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 redenen waarom jasmijnthee goed voor u is

De onderste regel

 1. Jasmijnthee is een soort thee, geparfumeerd met het aroma van bloesem van de jasmijnplant.

 2. Het is meestal gebaseerd op groene thee, maar soms wordt in plaats daarvan zwarte of witte thee gebruikt.

 3. Bloesems van gewone jasmijn (Jasminum officinale) of sampaguita (Jasminum sambac) worden naast theebladeren in de opslag geplaatst of gemengd met opgeslagen thee, waardoor het aroma doordringt.

 4. Omdat jasmijnthee meestal wordt gemaakt van groene theebladeren, biedt het veel van dezelfde krachtige gezondheidsvoordelen die u zou krijgen als u groene thee drinkt.

 5. Hier zijn 9 redenen waarom het drinken van jasmijnthee geweldig is voor uw gezondheid.

1. Barstensvol antioxidanten

 1. Jasmijnthee zit boordevol krachtige plantaardige verbindingen die bekend staan ​​als polyfenolen.

 2. Deze werken als antioxidanten in uw lichaam en beschermen uw cellen tegen schade door vrije radicalen. Studies hebben schade door vrije radicalen aan hartziekten en verschillende soorten kanker gekoppeld (1).

 3. Jasmijnthee gemaakt van groene thee bevat veel polyfenolen die catechinen worden genoemd.

 4. Een bijzonder krachtige catechine in groene thee is epigallocatechin gallate (EGCG), die gekoppeld is aan vele voordelen, waaronder gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikerspiegel, evenals hart- en mondgezondheid (2 , 3, 4).

 5. Bovendien is aangetoond dat groene thee catechines zoals EGCG ontstekingsremmende en bloedlipidenverlagende effecten hebben, die uw risico op hartaandoeningen kunnen verminderen (5).

2. Kan gewichtsverlies helpen

 1. Het drinken van jasmijnthee kan je helpen af ​​te vallen door je metabolisme te versnellen.

 2. Uit een overzicht van verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat groene thee - de meest voorkomende basis voor jasmijnthee - uw metabolisme met 4-5% kan versnellen en de vetverbranding met 10- kan verhogen. 16% (6).

 3. Hoewel 4-5% onbeduidend lijkt, kan dit betekenen dat u 70-100 calorieën per dag extra verbrandt (6).

 4. De vetverbrandende eigenschappen van jasmijnthee zijn gerelateerd aan het cafeïnegehalte en het polyfenol EGCG. Deze verbindingen kunnen ook elkaars vetverbrandingseffecten versterken (2).

3. Kon je hart beschermen

 1. Jasmijnthee bevat veel polyfenolen, die kunnen helpen beschermen tegen hartziekten.

 2. In dier- en reageerbuisstudies is aangetoond dat theepolyfenolen LDL (slechte) cholesterol beschermen tegen oxidatie - een proces dat uw risico op hartaandoeningen verhoogt (7, 8).

 3. Geoxideerd LDL-cholesterol is potentieel schadelijk, omdat het waarschijnlijker is dat het aan uw vaatwanden blijft plakken en plaques vormt. Dit kan uw bloedvaten vernauwen of verstoppen (9).

 4. In één onderzoek, aangevuld met groene thee polyfenolen - die ook wordt gevonden in jasmijnthee op basis van groene thee - verminderde de plaquevorming tot 68% in hamsters. Het verlaagde ook de risicofactoren voor hartziekten, zoals LDL-cholesterol en triglycerideniveaus (10).

 5. Andere studies koppelen thee consumptie ook aan een lager risico op hartaandoeningen.

 6. Uit een analyse van 5 onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat mensen die dagelijks 3 koppen (710 ml) of meer groene of zwarte thee dronken gemiddeld 21% minder kans hadden op hartaandoeningen (11 ).

 7. Een andere studie wees uit dat mensen die dagelijks 1-3 koppen (237-710 ml) groene thee dronken een 19% lager risico op hartaanvallen en een 36% lager risico op beroertes hadden, vergeleken met mensen die dagelijks minder dan 1 kop (237 ml) dronken (12).

4. Bevordert een goede mondgezondheid

 1. Jasmijnthee is meestal gebaseerd op groene thee, die boordevol catechinen zit. Catechines zijn een groep polyfenolen die kunnen helpen beschermen tegen tandbederf - of gaatjes - door plaquevormende bacteriën zoals Streptococcus mutans te doden (4, 13).

 2. In een onderzoek bij 15 mensen stopte een oplossing met groene thee catechines dat Streptococcus mutans zuur produceerde wanneer het op de tanden werd aangebracht. Te veel zuur kan het glazuur van uw tanden aantasten - het harde oppervlak van uw tanden (4).

 3. Een andere studie bij 30 mensen merkte op dat het gedurende 1 week gebruiken van op groene thee gebaseerd catechine mondwater net zo effectief was in het verminderen van tandplak als een antiseptisch mondwater (14).

 4. Om nog maar te zwijgen, sommige studies suggereren dat jasmijnthee een slechte adem kan bestrijden door geurveroorzakende bacteriën te verminderen (15).

5. Kan de hersenfunctie stimuleren

 1. Jasmijnthee heeft verschillende eigenschappen die de hersenfunctie kunnen stimuleren.

 2. Om te beginnen bevat het 15-60 mg cafeïne per kopje (237 ml) - afhankelijk van hoe lang de thee steil is en welk type thee als basis wordt gebruikt.

 3. Cafeïne stimuleert uw zenuwstelsel door de remmende neurotransmitter adenosine te blokkeren - een chemische stof die signalen tussen uw hersenen en lichaam afgeeft. Normaal gesproken helpt adenosine uw lichaam te ontspannen (16).

 4. Bovendien verhoogt cafeïne de hersenactiviteit en helpt het bij de afgifte van andere humeurverbeterende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine (17).

 5. Samen voelt u zich alerter en energieker en verbetert het het kortetermijngeheugen (18).

 6. Jasmijnthee bevat ook het aminozuur L-theanine, dat de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA) veroorzaakt - een remmende neurotransmitter die je in een ontspannen en attente toestand brengt.

 7. Bij elkaar genomen lijken L-theanine en cafeïne effectiever in het stimuleren van de hersenfunctie (19, 20).

6. Kan bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson

 1. Jasmijnthee zit boordevol krachtige polyfenolen, die uw risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson kunnen verlagen.

 2. Met name jasmijnthee gemaakt van groene thee bevat veel EGCG, wat ontstekingen kan onderdrukken en schade door vrije radicalen kan neutraliseren - twee belangrijke factoren die verband houden met de progressie van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (21, 22).

 3. Uit reageerbuisstudies blijkt dat EGCG voorkomt dat eiwitten in de hersenen verkeerd worden gevouwen en klonteren. Dit kan het risico op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer verminderen, omdat verkeerd gevouwen eiwitten ontstekingen kunnen bevorderen en hersenzenuwen kunnen beschadigen (23, 24).

 4. Een beoordeling van 8 studies bij meer dan 5.600 mensen ontdekte dat mensen die regelmatig theeën dronken zoals groene thee - de meest voorkomende basis voor jasmijnthee - een 15% lager risico hadden op de ziekte van Parkinson dan niet-theedrinkers (25).

 5. Een analyse van 26 studies bij meer dan 52.500 mensen koppelde de dagelijkse consumptie van thee met een hoog EGCG-gehalte - zoals groene thee - aan een 35% lager risico op hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer (26) .

7. Kan het risico op diabetes type 2 verlagen

 1. Wereldwijd hebben meer dan 422 miljoen mensen diabetes (27).

 2. Type 2 diabetes is het meest voorkomende type en komt voor wanneer uw lichaam insuline niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt suiker uit uw bloed naar uw cellen te verplaatsen.

 3. Jasmijnthee gemaakt van groene thee kan uw risico op diabetes type 2 verlagen. Het bevat de verbinding EGCG, die uw lichaam kan helpen insuline effectiever te gebruiken en de bloedsuikerspiegel te verlagen (28).

 4. Een analyse van 17 studies bij 1.133 mensen toonde aan dat consumptie van groene thee de nuchtere bloedsuikerspiegel en insulinespiegels aanzienlijk verlaagde (29).

 5. Een andere analyse van 12 studies bij meer dan 760.000 mensen ontdekte dat het dagelijks drinken van 3 koppen (710 ml) of meer thee gekoppeld was aan een 16% lager risico op diabetes type 2 (30).

8. Kan het risico op bepaalde kankers verminderen

 1. Jasmijnthee bevat veel antioxidanten die schade door vrije radicalen helpen verminderen en mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

 2. Uit reageerbuis- en dierstudies bleek dat polyfenolen - zoals de ECGC in groene thee - de tumorgrootte verminderden, de dood van kankercellen stimuleerden en de groei en verspreiding van kankercellen onderdrukten (31 , 32).

 3. In een recensie stopten groene thee polyfenolen de groei en verspreiding van blaaskankercellen en veroorzaakten ze de dood van kankercellen in dier- en reageerbuisonderzoek. Studies bij mensen over groene thee polyfenolen en blaaskanker toonden echter inconsistente resultaten (33).

 4. Wat meer is, een studie constateerde dat dagelijks het drinken van 10 Japanse kopjes (1,2 liter) groene thee, aangevuld met tabletten van groene thee-extract, de terugkeer van darmkankercellen verminderde bij mensen met darmkanker met 51,6% (34).

 5. Bovendien is het drinken van groene thee geassocieerd met een lager risico op prostaat- en borstkanker (35, 36).

 6. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer hoogwaardige menselijke studies naar jasmijnthee en het risico op kanker nodig voordat het met vertrouwen kan worden aanbevolen.

9. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

 1. Jasmijnthee is niet alleen erg gezond, maar ook heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet. Het heeft een geurig bloemenaroma met een zoete, subtiele smaak.

 2. De thee kan worden gekocht als theezakjes, losse bladeren en parels. Toch is het het beste om losse bladeren of parels te kiezen, omdat theezakjes meestal gebroken bladeren en andere ongewenste delen van de plant bevatten die de smaak van de thee kunnen beïnvloeden.

 3. Om de bladeren of parels te bereiden, voegt u ze eenvoudig toe aan een pot en voegt u heet water toe tussen 160-180degF (70-80degC). Gebruik geen kokend water omdat dit de delicate smaak van de thee kan bederven. Laat de thee 3-5 minuten trekken, zeef en serveer.

 4. Jasmijnthee is overal verkrijgbaar en kan worden gekocht bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel of online.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Over het algemeen is jasmijnthee ongelooflijk gezond met weinig tot geen bijwerkingen.

 2. Het bevat echter cafeïne, wat voor sommige mensen problemen kan veroorzaken. Bijwerkingen van het innemen van teveel cafeïne zijn angst, rusteloosheid, kriebels en maagproblemen (37).

 3. Zwangere vrouwen moeten hun inname van cafeïne beperken, omdat dit het risico op een miskraam kan verhogen.

 4. Jasmijnthee bevat ook catechines, die het vermogen van uw lichaam om ijzer uit voedingsmiddelen te absorberen kunnen verminderen. In grote hoeveelheden kunnen catechines uw risico op bloedarmoede door ijzertekort verhogen (38).

 5. Toch is dit meestal van toepassing op mensen met een risico op ijzertekort, inclusief zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met dieetbeperkingen.

 6. Dat gezegd hebbende, als je het risico loopt op ijzertekort, overweeg dan jasmijnthee tussen de maaltijden in plaats van bij de maaltijd - of wacht minstens een uur na het eten om de thee te drinken.

De onderste regel

 1. Jasmijnthee is een ongelooflijk gezonde thee, meestal gebaseerd op groene of zwarte theebladeren.

 2. Het zit boordevol antioxidanten en is gekoppeld aan vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 3. Het drinken van jasmijnthee kan bijvoorbeeld het risico op hartaandoeningen, mentale achteruitgang en bepaalde vormen van kanker verlagen. Het kan ook helpen om af te vallen, de mondgezondheid te verbeteren en de hersenfunctie te stimuleren.

 4. Het beste van alles is dat jasmijnthee heerlijk is en gemakkelijk aan uw dieet kan worden toegevoegd. Probeer de thee aan uw dieet toe te voegen om de indrukwekkende gezondheidsvoordelen ervan te behalen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407