Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 tips om prostaatkanker te voorkomen: koffie, zuivel en meer

Prostaatkanker

 1. De prostaat, een orgaan onder de blaas, produceert sperma. Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in de Verenigde Staten. Ongeveer 1 op de 9 mannen zal tijdens hun leven de diagnose prostaatkanker krijgen.

 2. Het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker neemt geleidelijk toe met de leeftijd. Ongeveer 60 procent van alle prostaatkanker in de Verenigde Staten wordt gediagnosticeerd bij mannen van 65 jaar of ouder. Het komt zelden voor dat mannen vóór 40 jaar prostaatkanker ontwikkelen.

 3. Er is geen absolute preventie van prostaatkanker, maar er zijn aanwijzingen dat voeding een belangrijke rol speelt. Blijf lezen voor dieettips en meer informatie.

Eet tomaten en ander rood voedsel

 1. Tomaten, watermeloen en andere rode voedingsmiddelen hebben hun felle kleur te danken aan een krachtige antioxidant die lycopeen wordt genoemd. Sommige recente studies tonen aan dat mannen die deze producten op basis van fruit en tomaten consumeren, een lager risico op prostaatkanker hebben dan degenen die dat niet doen. Het American Institute for Cancer Research waarschuwt echter dat studies die tomaten koppelen aan prostaatkankerpreventie beperkt en aan de gang zijn.

 2. Een onderzoek uit Spanje in 2018 suggereert dat het koken van tomaten het voor uw lichaam gemakkelijker maakt om lycopeen te absorberen. Hoe roder de tomaat, hoe beter omdat lycopeen zich ophoopt tijdens het rijpen. Dat betekent dat bleke, in de winkel gekochte tomaten die te vroeg worden geplukt minder lycopeen hebben dan trostomaten.

Herken de kracht van fruit en groenten

 1. Voedingsstoffen en vitamines in groenten en fruit kunnen het risico op prostaatkanker verlagen. Groene groenten bevatten verbindingen die uw lichaam helpen kankerverwekkende stoffen af ​​te breken, kankerverwekkende stoffen genoemd. Een voedingsstofrijk dieet kan ook de verspreiding van kanker helpen vertragen.

 2. Door de hele dag groenten en fruit te eten, is de kans kleiner dat u verwerkt junkfood oploopt.

3. Overweeg sojabonen en thee

 1. Een voedingsstof genaamd isoflavonen is in verband gebracht met een verlaagd risico op prostaatkanker, in ten minste één beoordeling uit 2014 van gecontroleerde studies. Isoflavonen zijn te vinden in:

 2. Onderzoekers hebben lang het verband bestudeerd tussen groene thee en het risico op prostaatkanker, met gemengde resultaten. Een onderzoek uit 2008 toonde aan dat mannen die groene thee drinken of supplementen met groene thee gebruiken, een lager risico op geavanceerde prostaatkanker hebben dan degenen die dat niet doen.

 3. Een beoordeling uit 2010 van klinische onderzoeken heeft aangetoond dat cel- en dieronderzoek een verband bevestigt tussen de belangrijkste ingrediënten van groene thee en een lager risico op prostaatkanker. Hij merkte op dat verdere klinische proeven bij mensen nodig zijn.

Giet nog een kopje koffie

 1. Genieten van een serieuze koffiegewoonte is gekoppeld aan een verminderd risico op fatale prostaatkanker:

 2. Dit beschrijft een dosis-responsrelatie tussen prostaatkanker en koffie. Dat betekent dat het effect op prostaatkanker stijgt of daalt met de hoeveelheid koffie die je drinkt. Deze effecten kunnen niet gelden voor iemand die alleen af ​​en toe een kopje pakt.

 3. Hoge doses cafeïne kunnen echter grote gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een onregelmatige hartslag en epileptische aanvallen. De Mayo Clinic waarschuwt tegen het innemen van meer dan 400 milligram cafeïne per dag, het equivalent van vier koppen gezette koffie.

 4. Hoe koffie wordt bereid, kan ook een factor zijn. In een onderzoek uit 2015 in Noorwegen werd gekeken naar koffie die was gebrouwen met een filter, en gekookte koffie, die zo'n filter niet gebruikt. Mannen die gekookte koffie dronken leken een lager risico op prostaatkanker te hebben dan mannen die koffie dronken die op een andere manier was bereid of helemaal niet.

 5. De chemicaliën cafestol en Kahweol hebben bekende mogelijkheden om kanker te bestrijden. Onderzoekers geloven dat deze chemicaliën gevangen zitten wanneer koffie door een papieren filter loopt. Gekookte koffie kan ervoor zorgen dat deze kankerbestrijdende chemicaliën in uw dagelijkse brouwsel blijven.

Maak goede keuzes over vet

 1. Een studie uit 2014 merkt op dat er mogelijk een verband bestaat tussen dierlijke vetten en een verhoogd risico op prostaatkanker. Naast vlees zijn dierlijke vetten te vinden in reuzel, boter en kaas. Vervang waar mogelijk dierlijke vetten door plantaardige vetten.

 2. Dit in plaats van dat:

 3. Ook gaar vlees produceert kankerverwekkende stoffen, dus pas op dat u uw vlees niet te gaar maakt.

Stop met roken

 1. Prostaatkankerpatiënten die roken hebben meer kans op een herhaling van de ziekte. Rokers hebben ook een hoger risico om te overlijden aan prostaatkanker.

 2. Het is niet te laat om te stoppen. In vergelijking met huidige rokers hadden prostaatkankerpatiënten die langer dan 10 jaar stopten met roken hetzelfde sterftekansrisico als degenen die nooit roken.

Houd rekening met controversieel voedsel

 1. Vetzuur, bekend als omega-3, kan uw risico op het ontwikkelen van prostaatkanker helpen verminderen. Omega-3 wordt aangetroffen in bepaalde vissen, waaronder sardines, tonijn, makreel, forel en zalm.

 2. Er was een onderzoek in 2013 dat suggereerde dat mannen met hoge concentraties omega-3-vetzuren in hun bloed meer kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.

 3. Meer recent onderzoek in 2015 vond echter enkele problemen met het onderzoek en verklaarde dat het onderzoek geen verband aantoonde tussen een verhoogde inname van omega-3 en een verhoogd risico op prostaatkanker.

 4. Op basis van deze controversiële informatie kunt u het beste contact opnemen met uw arts om te bespreken wat voor u de beste keuze is.

 5. Volgens de American Cancer Society hebben sommige klinische onderzoeken in de jaren negentig vastgesteld dat die lage foliumzuurspiegels in uw bloed uw risico op kanker kunnen verhogen.

 6. Suppletie met foliumzuur, een door de mens gemaakte vorm van folaat, kan echter het risico op kanker vergroten.

 7. Foliumzuur is te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder groene groenten, bonen, volle granen en verrijkte ontbijtgranen. De American Cancer Society beveelt aan om voldoende foliumzuur te krijgen door een verscheidenheid aan deze voedingsmiddelen te eten.

 8. Sommige onderzoeken, volgens de Mayo Clinic, hebben zuivelproducten of calciumrijke diëten gekoppeld aan een verhoogd risico op prostaatkanker. Studies zijn echter gemengd en dit risico wordt als minimaal beschouwd.

Maak tijd voor oefening

 1. Overgewicht of obesitas is gekoppeld aan een verhoogd risico op agressieve prostaatkanker.

 2. Regelmatige lichaamsbeweging kan u helpen een gezond gewicht te behouden. Voordelen van lichaamsbeweging zijn verhoogde spiermassa en beter metabolisme. Proberen:

 3. Oefening hoeft niet saai te zijn. Varieer met je routine en nodig je vrienden uit om deel te nemen. De kans is groter dat het leuk is.

Praat met uw arts

 1. Vraag uw arts naar uw risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Enkele punten om te bespreken zijn:

 2. Vertel het uw arts als u net begint met een nieuw trainingsprogramma of als u de volgende symptomen heeft:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407