Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Verrassende voordelen van Granola

9 Verrassende voordelen van Granola

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 08 maart 2019

 2. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is Granola?

 1. Granola bestaat uit havermout, havergrutten die plat en licht gestoomd zijn, evenals honing, noten en gepofte rijst. Het hele mengsel wordt knapperig gebakken en kan vervolgens overal gemakkelijk worden meegenomen voor een energieverhogende snack.

 2. Meestal wordt granola regelmatig gebruikt door mensen die onderweg zijn, maar ook door wandelaars, kampeerders en mensen die buiten zijn en geen koelkast hebben voor hun eten en don wil zich geen zorgen maken over het verpletteren van alles wat ze van plan zijn te eten.

 3. Wanneer granola thuis wordt gegeten, wordt het vaak gecombineerd met yoghurt, honing, aardbeien, bananen en andere soorten fruit, of wordt het gemengd met andere granen om hun voedingswaarde te verhogen. Het werd op verschillende manieren ontwikkeld, zowel in de Verenigde Staten als in Australië. Door de jaren heen is het aantal stijgingen en populariteit afgenomen, maar de komst van de mueslireep was toen het de grote consumenten over de hele wereld trof. Het wordt nu veel gebruikt vanwege zijn onmiskenbare gezondheidsvoordelen, gemak, heerlijke smaak en veelzijdigheid in verschillende maaltijden.

Voedingswaarde van Granola

 1. De lange lijst van gezondheidsvoordelen die vaak aan granola worden toegeschreven, is voornamelijk te danken aan de voedingsstoffen, waaronder voedingsvezels. De mineralen daarin bevatten natrium, kalium, zink, fosfor, magnesium, calcium en ijzer. Vitaminen zijn vitamine E, vitamine C, niacine, vitamine E en thiamine.

Gezondheidsvoordelen van Granola

 1. Die voordelen voor de gezondheid worden hieronder nader toegelicht.

Verbeterde spijsvertering

 1. Oplosbare vezels zijn goed voor het verlichten van symptomen van constipatie, wat tot een hele reeks gezondheidsproblemen kan leiden. De onoplosbare vezel kan losse ontlasting verharden en het optreden van diarree verminderen. Bovendien kan vezels de gezondheid van het hart verbeteren door de slagaders letterlijk schoon te schrapen van gevaarlijke LDL-cholesterol of omega-6-vetzuren die kunnen leiden tot hartaandoeningen zoals atherosclerose, hartaanval en beroerte.

Gewichtsverlies

 1. Een van de beste delen van het eten van granola is dat het een licht, maar toch een vullend voedingsmiddel is dat het lichaam op een aantal manieren een gezonde boost geeft. Het heeft een zeer laag cholesterol- en natriumgehalte, beide oorzaken van chronische obesitas. Ook zorgt de vezel in granola ervoor dat het lichaam vol aanvoelt omdat het voedsel ophopt en water absorbeert. Daarom vermindert het de eetlust en remt het de afgifte van ghreline, het hormoon dat het lichaam hongerig maakt. Dit kan helpen om overeten te voorkomen, wat gebruikelijk is voor mensen met obesitas, en voor mensen met een dieet waardoor ze op ongewone momenten van de dag honger hebben.

Verlaagde cholesterolwaarden

 1. Zorg ervoor dat u granola koopt die niet is aangevuld met gehydrogeneerde oliën, omdat ze het niveau van negatief cholesterol kunnen verhogen en positief cholesterol kunnen verlagen, waardoor de effecten van de voedingsvezels in granola worden tenietgedaan. Veel bereidingen van granola bevatten noten zoals amandelen en walnoten, die geweldige bronnen van omega-3-vetzuren zijn (ook bekend als goede of HDL-cholesterol).

Verhoogde energieniveaus

 1. De andere reden dat veel buitenwandelaars en kampeerders granola meenemen tijdens hun reis, is dat het een geconcentreerde vorm van energie is en je zal helpen die extra boost te geven wanneer je die het hardst nodig hebt. Het vult je lichaam niet met suikers, waardoor je uiteindelijk zult crashen en je traag zult voelen, en in plaats daarvan krijg je mangaan, een van de minst besproken maar meest integraal mineralen in het lichaam.

 2. Het is belangrijk voor de lever, nieren en metabole activiteit. Granola stimuleert de weefsels en de juiste verdeling van middelen door het lichaam. Een goede metabole functie betekent dat uw lichaam efficiënt werkt en dat uw energiebehoeften kunnen worden verantwoord.

Kankerpreventie

 1. Granola bevat lage niveaus van vitamine C, een natuurlijke antioxidant. Een natuurgeneeskundige, Kathleen A Head, publiceerde een rapport in het Alternative Medicine Review Journal, waarin staat dat vitamine C in het algemeen het immuunsysteem verhoogt, de witte bloedcellen stimuleert en kanker kan voorkomen dat zich vormt of uitzaait. Het echte verband waarop onderzoekers zich nu richten, is echter het belang van mangaan bij de preventie van kanker.

 2. Het hoge mangaangehalte van granola blijkt grote antioxiderende eigenschappen te hebben. Volgens het National Cancer Institute zijn antioxidanten nuttige verbindingen die vrije radicalen zoeken, de bijproducten van cellulair metabolisme die gezonde cellen muteren in kanker door de DNA-structuur te veranderen. Door vrije radicalen te verwijderen met antioxidanten zoals mangaan, kunt u de kans op het krijgen van veel gevaarlijke aandoeningen verminderen.

Preventie van bloedarmoede

 1. Bloedarmoede is een aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft, maar velen van hen realiseren zich niet dat ze lijden. Kortom, het is een tekort aan ijzer in het bloed, dat een essentieel onderdeel is van de opbouw van rode bloedcellen. Bloedarmoede kan leiden tot overmatige vermoeidheid, hoofdpijn, cognitieve storingen, depressie en darmstoornissen. Granola heeft een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, dus het compenseert veel van de symptomen van bloedarmoede. Sommige kant-en-klare granola is zelfs nog verder verrijkt met ijzersuppletie, versus granola die thuis wordt gemaakt.

Boosted Cognition

 1. Mensen zeggen vaak dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat het je hersenen de hele dag door laat werken. Dat is vooral het geval als je granola daaraan toevoegt, omdat het de bloeddruk in het lichaam verlaagt. Door veel kalium en natrium te bevatten, helpt granola bij hypertensie door als een vaatverwijdend middel te werken. Wanneer de bloeddruk wordt verlaagd, worden de aderen losgemaakt, wordt de spanning op het systeem verminderd en kan een verhoogde bloed- en zuurstofstroom optreden. Een verhoogde zuurstof- en bloedtoevoer naar de hersenen kan de cognitieve functie stimuleren en de snelheid van de zenuwreactie en de vorming van neurale paden verhogen. Dit is dezelfde reden dat bananen vaak "hersenvoedsel" worden genoemd omdat hun kaliumspiegels een hoge mentale werking stimuleren.

Lagere bloeddruk

 1. Het effect van Granola op het verlagen van de bloeddruk helpt uiteraard ook de gezondheid van het hart, door de druk op het cardiovasculaire systeem te verlichten en ook de kansen op atherosclerose, beroertes en andere mogelijk dodelijke aandoeningen te verminderen. Je moet het kaliumgehalte van granola aanvullen met vers fruit, een heerlijke en veel voorkomende combinatie voor het ontbijt of onderweg voor een snack.

Huidverzorging

 1. Granola is een goede bron van vitamine E, ook bekend als alfa-tocoferol, en een enkele portie kan u bijna 20% van uw dagelijkse behoefte geven. Vitamine E beïnvloedt een aantal lichaamsprocessen, waaronder de bescherming van de huid tegen vroegtijdige veroudering, zonnebrand en rimpels, het versterken van capillaire wanden en het verbeteren van de gezondheid van het hart, en het verhogen van de bloedtoevoer naar extremiteiten zodat haarzakjes en nagels hun integriteit behouden. Als u zonnebrand oploopt, kan dit de bijbehorende pijn en roodheid helpen verminderen. Over het algemeen is de grote hoeveelheid vitamine E in granola alleen al een uitstekende keuze voor een ontbijtbooster.

Gereguleerde bloedsuiker

 1. Het mangaangehalte in granola is verbluffend hoog en de effecten die het op het lichaam kan hebben, zijn behoorlijk indrukwekkend. Wat betreft diabetesmanagement is mangaan een regulator van de bloedsuikerspiegel in het lichaam en kan het de afgifte van insuline stimuleren of remmen. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren, kan het de kans op spikes en druppels verminderen die het leven voor diabetici zo moeilijk kunnen maken.

 2. Naast zijn effecten op diabetes, is mangaan ook een cofactor bij de productie van energie uit voedsel. Het speelt ook een belangrijke rol bij de productie van bloedstollingsfactoren om de snelheid van wondgenezing, productie van geslachtshormonen en regulatie te verhogen, evenals de productie van nieuwe weefsels om het herstel van cellen en organen te versnellen.

 3. Waarschuwing: dat is misschien een indrukwekkende lijst met gezondheidsvoordelen, maar granola kan een aantal schadelijke effecten op het lichaam hebben en er is enige controverse over het eten van te veel van dit krachtige voedsel. Granola is eigenlijk koolhydraten gekookt in vet, die sommige chemische moleculen kunnen produceren die het lichaam niet kan verteren. Verschillende bereidingen van granola kunnen echter leiden tot veel verschillende chemische samenstellingen.

 4. De gepofte rijst die gewoonlijk in granola wordt opgenomen, heeft weinig voedingswaarde, maar fungeert als een vulstof en een bron van lege calorieën. Zoek naar rassen die geen gepofte rijst hebben en je kunt die negatieve bijwerking voorkomen. Inuline is een veel voorkomende polysacharide die is gemaakt van onverteerbare fructanen en het kan het lichaam tijd en energie kosten om het goed te verteren. Dit kan aanvankelijk leiden tot een opgeblazen gevoel of winderigheid, gevolgd door een duidelijke verbetering van de spijsvertering.

 5. Eet muesli met mate, let op je lichaam en wees geduldig; het is absoluut goed voor je op de lange termijn!

 6. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407