Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


9 Voordelen voor de gezondheid en voeding van abrikozen

14. Brown Chocolate Beet Brownies

 1. Abrikozen (Prunus armeniaca) zijn steenvruchten, ook bekend als Armeense pruimen.

 2. Rond en geel, ze zien eruit als een kleinere versie van een perzik maar delen de scherpte van paarse pruimen.

 3. Ze zijn extreem voedzaam en hebben veel gezondheidsvoordelen, zoals een betere spijsvertering en ooggezondheid.

 4. Hier zijn 9 voordelen voor de gezondheid en voeding van abrikozen.

1. Zeer voedzaam en caloriearm

 1. Abrikozen zijn erg voedzaam en bevatten veel essentiële vitamines en mineralen.

 2. Slechts 2 verse abrikozen (70 gram) leveren (1):

 3. Bovendien is deze vrucht een behoorlijke bron van bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, allemaal krachtige antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam (2, 3, 4).

 4. Het is het beste om te genieten van hele en ongeschilde abrikozen, omdat de huid veel vezels en voedingsstoffen bevat. Gooi de steen weg, want deze is niet eetbaar.

2. Hoog in antioxidanten

 1. Abrikozen zijn een geweldige bron van veel antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine A, C en E.

 2. Bovendien zitten ze hoog in een groep polyfenol-antioxidanten die flavonoïden worden genoemd en waarvan is aangetoond dat ze beschermen tegen ziekten, waaronder diabetes en hartaandoeningen (5, 6, 7).

 3. De belangrijkste flavonoïden in abrikozen zijn chlorogene zuren, catechinen en quercetine (5).

 4. Deze verbindingen werken om vrije radicalen te neutraliseren, dit zijn schadelijke verbindingen die uw cellen beschadigen en oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress is gekoppeld aan obesitas en veel chronische ziekten, zoals hartaandoeningen (8, 9, 10).

 5. In één onderzoek bij 2.375 mensen ontwikkelden onderzoekers een scoresysteem om veranderingen in niveaus van ontstekingsmarkers te meten.

 6. Ze ontdekten dat hoge flavonoïde- en anthocyanine-innames werden geassocieerd met respectievelijk een 42% en 73% lagere ontstekingsscore. Hoge inname van flavonoïden was ook gekoppeld aan een 56% lagere oxidatieve stressscore (11).

3. Kan de gezondheid van de ogen bevorderen

 1. Abrikozen hebben meerdere verbindingen die essentieel zijn voor de gezondheid van het oog, waaronder vitamine A en E (12, 13).

 2. Vitamine A speelt een vitale rol bij het voorkomen van nachtblindheid, een aandoening veroorzaakt door gebrek aan lichte pigmenten in uw ogen, terwijl vitamine E een vetoplosbare antioxidant is die rechtstreeks in uw ogen komt om ze te beschermen door schade door vrije radicalen (12, 13).

 3. Ondertussen fungeert bètacaroteen - die abrikozen hun geeloranje kleur geeft - als een voorloper van vitamine A, wat betekent dat uw lichaam het in deze vitamine kan omzetten (14).

 4. Andere belangrijke abrikozencarotenoïden zijn luteïne en zeaxanthine. Gevonden in de lenzen en het netvlies van je ogen, beschermen ze tegen oxidatieve stress (5, 8, 12).

4. Kan de gezondheid van de huid verbeteren

 1. Het eten van abrikozen kan uw huid ten goede komen.

 2. De belangrijkste oorzaken van rimpels en huidbeschadiging zijn omgevingsfactoren, zoals de zon, vervuiling en sigarettenrook (15, 16).

 3. Bovendien wijst onderzoek op een direct verband tussen blootstelling aan ultraviolet (UV) licht, zonnebrand en uw risico op melanoom, een dodelijke vorm van huidkanker (17, 18).

 4. Met name kunt u een deel van deze huidbeschadiging bestrijden door een gezond dieet vol antioxidanten, die abrikozen bieden.

 5. Vitamine C en E, beide in deze vrucht, kunnen uw huid helpen. In het bijzonder beschermt vitamine C tegen UV-schade en milieuverontreinigende stoffen door vrije radicalen te neutraliseren (19).

 6. Bovendien helpt deze vitamine collageen op te bouwen, wat uw huid kracht en elasticiteit geeft. Het eten van een dieet met veel vitamine C kan uw huid helpen genezen van UV-schade en rimpels voorkomen (19).

 7. Beta-caroteen, een andere voedingsstof voor abrikozen, kan beschermen tegen zonnebrand. In een 10 weken durende studie verminderde supplementen met bètacaroteen het risico op zonnebrand met 20% (20).

 8. Hoewel u nog steeds zonnebrandcrème moet gebruiken, kan het kauwen op abrikozen extra bescherming bieden.

5. Kan de darmgezondheid bevorderen

 1. Abrikozen kunnen de darmgezondheid bevorderen.

 2. Eén portie (165 gram) gesneden abrikozen levert 3,3 gram vezels, ofwel 8,6% en 13,2% van de DV voor respectievelijk mannen en vrouwen (1).

 3. Abrikozen bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. De oplosbare soort lost op in water en omvat pectine, tandvlees en lange ketens van suiker, polysacchariden genaamd, terwijl de onoplosbare soort niet in water oplost en cellulose, hemicellulose en lignine (21) bevat.

 4. Abrikozen bevatten bijzonder veel oplosbare vezels, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel en cholesterol (21, 22).

 5. Bovendien vertraagt ​​vezel de beweging van voedsel door uw spijsverteringskanaal en voedt het uw nuttige darmbacteriën. Een gezonder darmmicrobioom is gekoppeld aan een lager risico op obesitas (23).

 6. Hoewel een enkele abrikoos (35 gram) slechts 0,7 gram vezels bevat, is het gemakkelijk om een ​​paar in één keer te eten (1).

6. Hoog in kalium

 1. Abrikozen bevatten veel kalium, een mineraal dat ook als elektrolyt dient. In je lichaam is het verantwoordelijk voor het verzenden van zenuwsignalen en het reguleren van spiercontracties en vochtbalans (24, 25).

 2. Twee abrikozen (70 gram) leveren 181 mg van dit mineraal, dat is 4% van de DV.

 3. Omdat kalium nauw samenwerkt met natrium om de vochtbalans te handhaven, kan een adequate inname helpen een opgeblazen gevoel te voorkomen en een gezonde bloeddruk te behouden (24).

 4. Een analyse van 33 onderzoeken wees uit dat een kaliumdieet de bloeddruk aanzienlijk verlaagde en resulteerde in een 24% lager risico op een beroerte (26).

7. Zeer hydraterend

 1. Zoals de meeste vruchten bevatten abrikozen van nature veel water, wat kan helpen de bloeddruk, lichaamstemperatuur, gewrichtsgezondheid en hartslag te reguleren (27, 28, 29).

 2. Eén portie (165 gram) gesneden, verse abrikozen levert bijna 2/3 kop (142 ml) water (1).

 3. Omdat de meeste mensen niet genoeg water drinken, kan het eten van vers fruit u helpen uw dagelijkse behoeften te bereiken.

 4. Als u uitgedroogd bent, daalt uw bloedvolume, waardoor uw hart harder moet werken om bloed te pompen. Bovendien zorgt gehydrateerd blijven ervoor dat uw bloed afvalproducten en voedingsstoffen door uw lichaam laat circuleren (27, 30).

 5. Bovendien kan het eten van abrikozen een gemakkelijke manier zijn om zowel water- als elektrolytverlies aan te vullen na het sporten, omdat deze vrucht goede hoeveelheden water en kalium biedt (1, 27, 30).

8. Kan uw lever beschermen

 1. Sommige gegevens suggereren dat abrikozen uw lever kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress (31, 32).

 2. In twee dierstudies hadden ratten die alcohol en abrikozen kregen, lagere niveaus van leverenzymen en ontstekingsmarkers dan ratten die alcohol kregen maar geen abrikozen (31, 32).

 3. Dit onderzoek suggereert dat abrikozen leverschade kunnen voorkomen vanwege hun van nature hoge gehalte aan antioxidanten.

 4. Dat gezegd hebbende, het is moeilijk om te weten of deze vrucht hetzelfde voordeel biedt bij de mens. Meer onderzoek is nodig.

9. Eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Zowel verse als gedroogde abrikozen zorgen voor een snelle, heerlijke snack of een gemakkelijke toevoeging aan uw favoriete maaltijd. U kunt ze op verschillende manieren aan uw dieet toevoegen, waaronder:

 2. Omdat ze zoet en scherp zijn, kunnen abrikozen in de meeste recepten worden gebruikt als vervanging voor perziken of pruimen.

De onderste regel

 1. Abrikozen zijn een heerlijke vrucht boordevol vitamines, vezels en antioxidanten. Ze hebben meerdere voordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van ogen, huid en darmen.

 2. Verse of gedroogde abrikozen zijn gemakkelijk toe te voegen aan yoghurt, salades en hoofdmaaltijden.

 3. Als u gewend bent perziken en pruimen te eten, kunnen abrikozen een geweldige manier zijn om uw routine te veranderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407