Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Aardappeldieetoverzicht: werkt het voor gewichtsverlies?

Healthline Dieetscore: 2 van de 5

 1. Het aardappeldieet - of aardappelhack - is een kortdurende rage-dieet dat snel gewichtsverlies belooft.

 2. Hoewel er veel variaties bestaan, beweert de meest basale versie dat je tot een pond (0,45 kg) per dag kunt verliezen door alleen maar aardappelen te eten.

 3. Het is bekend dat aardappelen een geweldige bron van voedingsstoffen zijn, maar je kunt je afvragen of het eten ervan je kan helpen gewicht te verliezen.

 4. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van het aardappeldieet en of het u kan helpen gewicht te verliezen.

Wat is het aardappeldieet?

 1. Het populaire aardappeldieet beweert u te helpen tot een pond (0,45 kg) per dag te verliezen door gedurende drie tot vijf dagen niets dan gewone schoffels te eten. [! 558 => 1140 = 2!

 2. In zijn boek suggereert Steele dat aardappelen de "beste dieetpil ooit uitgevonden" zijn. Hij beweert dat ze je immuunsysteem versterken, de darmgezondheid verbeteren en voldoende voedingsstoffen bevatten om je energiek te houden en af ​​te vallen.

 3. Anderen hebben het dieet tot nieuwe extremen gebracht - waardoor de populariteit verder is toegenomen.

 4. Een voorbeeld is Penn Jillette, een goochelaar die publiceerde: "Presto !: How I Made Over 100 Pounds Disappear." Het dieet van Jillette bestond uit niets anders dan gewone aardappelen gedurende de eerste 2 weken, waarin hij 18 pond (8 kg) liet vallen.

 5. Hoewel velen beweren dat het dieet hen heeft geholpen aanzienlijk gewicht te verliezen, ondersteunen geen wetenschappelijke studies deze claims.

Aardappeldieetregels

 1. Het aardappeldieet wordt met vrij weinig instructie geleverd. Hoewel er verschillende variaties bestaan, schetst Tim Steele zeven fundamentele regels in zijn boek:

 2. In Steele's versie van het dieet zijn alleen witte aardappelen toegestaan. Sommige opties omvatten White Russet, Yukon Gold en rode aardappelen.

 3. Andere variaties van het dieet zijn soepeler.

 4. Zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld toegestaan ​​op de Spud Fit Challenge - een populaire variant van het dieet gecreëerd door Andrew Taylor. In deze versie zijn ook minimale kruiden, specerijen en vetvrije kruiden toegestaan.

 5. Houd er rekening mee dat de bereidingswijze ertoe doet. Gefrituurde of overdreven verwerkte aardappelproducten, zoals frites of chips, staan ​​niet op het menu.

Kan het u helpen af ​​te vallen?

 1. Studies over het aardappeldieet zijn specifiek niet beschikbaar, maar het kan u helpen afvallen, simpelweg omdat het zeer weinig calorieën bevat.

 2. Onderzoek toont aan dat diëten die calorieën beperken waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies - zolang je je eraan kunt houden (1, 2).

 3. Hoewel 2-5 pond (0,9-2,3 kg) aardappelen per dag veel lijkt, is het slechts 530-1.300 calorieën - veel minder dan de dagelijkse inname van de gemiddelde volwassene (3 ).

 4. Interessant is dat aardappelen de samengestelde proteïnaseremmer 2 bevatten die de honger kan verminderen door de spijsvertering te vertragen.

 5. Uit een onderzoek bleek dat muizen die met deze aardappelverbinding waren behandeld aanzienlijk minder voedsel aten en meer gewicht verloren in vergelijking met onbehandelde muizen. Deze effecten zijn echter nog niet onderzocht bij mensen (4, 5).

 6. Hoewel het aardappeldieet effectief kan zijn voor gewichtsverlies op de korte termijn, is het geen oplossing voor de lange termijn. Aardappelen zijn voedzaam, maar ze bevatten niet alle voedingsstoffen die u nodig hebt voor een optimale gezondheid.

 7. Bovendien is aangetoond dat zeer caloriearme diëten het metabolisme vertragen en de spiermassa verminderen. U zult waarschijnlijk ook weer aankomen als u terugkeert naar uw gebruikelijke dieet (6, 7, 8).

Andere voordelen

 1. Hoewel er veel redenen zijn om het aardappeldieet te bekritiseren, heeft het wel een aantal potentiële voordelen:

 2. Ondanks deze voordelen bieden aardappelen niet alle voedingsstoffen die u nodig hebt - geen enkel voedsel kan dat. Aardappelen missen bijvoorbeeld vitamine B12, calcium en zink - die allemaal essentieel zijn voor de gezondheid (3).

 3. Een goed uitgebalanceerd dieet volgen dat een verscheidenheid aan groenten en fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten bevat, is beter voor uw gezondheid en bevordert duurzaam gewichtsverlies.

Potentiële nadelen

 1. Er zijn belangrijke nadelen aan het vertrouwen op aardappelen als uw enige voedselbron.

 2. Het aardappeldieet is misschien wel een van de meest restrictieve diëten die er zijn.

 3. Dit maakt het erg moeilijk om te volgen. Sterker nog, dit soort strikte diëten kan ertoe leiden dat u een ongezonde relatie met voedsel ontwikkelt.

 4. Beperkend dieet is een vorm van ongeordend eten dat leidt tot ander ongezond gedrag, zoals eetaanvallen (14, 15, 16).

 5. Bovendien worden ander beperkend gedrag op dit dieet aangemoedigd - inclusief maaltijden overslaan en vasten. Dit is zeer overbodig, omdat het dieet al heel weinig calorieën bevat.

 6. De auteur van "Potato Hack: Weight Loss Simplified" stelt schokkend zelfs voor dat lijners "moeten leren de honger te omarmen en alleen toegeven als het moet". [! 558 => 1140 = 6!

 7. Ze missen twee belangrijke voedingsstoffen - eiwit en vet. Eén middelgrote aardappel levert slechts 4 gram eiwit en vrijwel geen vet (3).

 8. Hoewel aardappelen veel vitamines en mineralen bevatten - zoals kalium, vitamine C en ijzer - zijn ze laag in verschillende andere, waaronder calcium, vitamine A en bepaalde B-vitamines (3).

 9. Aangezien het aardappeldieet alleen bedoeld is om drie tot vijf dagen te worden gevolgd, is het onwaarschijnlijk dat u een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

 10. Toch kunt u een risico lopen op verschillende tekorten aan voedingsstoffen als u ervoor kiest om het dieet op lange termijn of in frequente periodes te volgen (17).

 11. Fad-diëten zoals het aardappeldieet zijn populair omdat ze snel gewichtsverlies beloven. Spierverlies gaat echter meestal gepaard met vetverlies tijdens een dieet - vooral wanneer calorieën drastisch worden verlaagd.

 12. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 18% van het gewicht dat werd verloren door deelnemers aan een dieet met zeer weinig calorieën en slechts 500 calorieën per dag, afkomstig was van vetvrije massa (18).

 13. Ter vergelijking, degenen met een caloriearm dieet met 1.250 calorieën per dag verloren slechts 8% van het gewicht aan vetvrije massa (18).

 14. Studies tonen aan dat het eten van extra eiwit kan helpen spierverlies te verminderen tijdens caloriebeperking, maar het aardappeldieet mist een hoogwaardige eiwitbron (19, 20).

 15. Bij het volgen van een zeer caloriearm dieet - zoals het aardappeldieet - kan uw lichaam zich aanpassen door het metabolisme te vertragen en minder calorieën te verbranden (21).

 16. Studies suggereren dat deze vertraging vele jaren kan aanhouden - zelfs lang na het beëindigen van een caloriebeperkt dieet (22).

 17. Dit wordt "adaptieve thermogenese" genoemd en kan het handhaven van gewichtsverlies op lange termijn uiterst moeilijk maken. Het is zelfs een belangrijke reden waarom onderzoekers schatten dat meer dan 80% van de lijners na verloop van tijd naar hun vorige gewicht terugkeert (23).

Eten om te eten

 1. Hoewel aardappelen het enige toegestane voedsel in het aardappeldieet zijn, kunnen ze op verschillende manieren worden bereid, waaronder:

 2. Zout is de enige smaakmaker die is toegestaan ​​in de meest eenvoudige versie van het dieet. Andere variaties laten echter kruiden en vetvrije kruiden toe.

 3. Sommige lijners gebruiken bovendien kip- of groentebouillon om aardappelpuree te maken of puree van de aardappelen.

 4. Voor dranken wordt u aangeraden het bij water, gewone thee en zwarte koffie te houden

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. De lijst met voedingsmiddelen die u op het aardappeldieet moet vermijden, is eindeloos, omdat het alles behalve aardappelen beperkt.

 2. Bepaalde soorten aardappelen moeten ook worden vermeden - vooral alles gebakken in olie of overdreven verwerkt. Hier zijn voorbeelden van aardappelproducten en -producten die u moet vermijden:

 3. Tenzij u deelneemt aan de Spud Fit Challenge of een andere soepelere variatie van het dieet, zijn alleen gewone, witte aardappelen toegestaan.

 4. Dit betekent geen zoete aardappelen, yams, bakoliën, toppings, kruiden of specerijen. Zout is een uitzondering, maar moet spaarzaam worden gebruikt.

Voorbeeldmenu

 1. Hier is een driedaags proefmaaltijdschema dat de regels van het aardappeldieet volgt.

 2. Dit voorbeeld maaltijdplan voor dag 1 bestaat uit 9 middelgrote aardappelen (1,4 kg) en levert ongeveer 780 calorieën (3).

 3. Dit voorbeeld maaltijdplan voor dag 2 gebruikt 12 middelgrote aardappelen (4 pond of 1,8 kg) en levert ongeveer 1.050 calorieën (3).

 4. Dit voorbeeld maaltijdplan voor dag 3 gebruikt 15 middelgrote aardappelen (5 pond of 2,3 kg) en levert ongeveer 1.300 calorieën (3).

De onderste regel

 1. Op het aardappeldieet eet u alleen gewone aardappelen gedurende drie tot vijf dagen. Er wordt beweerd dat het gewichtsverlies bevordert, de darmgezondheid herstelt en de immuniteit verhoogt.

 2. Hoewel het je kan helpen af ​​te vallen, is het niet onderzocht, het is extreem beperkend, mist bepaalde voedingsstoffen en kan leiden tot ongezond eetgedrag.

 3. Het aardappeldieet is geen goede keuze voor gezond, duurzaam gewichtsverlies.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407