Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Acht gezondheidsvoordelen van gelatine

Acht gezondheidsvoordelen van gelatine

 1. In dit artikel leert u meer over de onverwachte gezondheidsvoordelen van gelatine.

Wat is gelatine?

 1. De meeste mensen zijn bekend met gearomatiseerde, kleurrijke gelatine. Maar het kan verrassend zijn om te horen dat gelatine meestal uit eiwitten bestaat.

 2. Gelatine wordt gemaakt door dierlijke botten, kraakbeen en huid te koken om het collageen te extraheren. Collageen is een vezelachtig eiwit dat spieren, botten en huid bij dieren verbindt.

 3. Wanneer collageen wordt verwerkt, wordt het een smaakloze, kleurloze stof die gelatine wordt genoemd. Nadat de gelatine is afgekoeld, heeft het een gelei-achtige textuur.

 4. In tegenstelling tot collageen lost gelatine op in heet water en de textuur maakt het praktisch om te gebruiken in sauzen, soepen en desserts.

 5. De gezondheidsvoordelen van gelatine zijn vergelijkbaar met de voordelen van collageen, omdat gelatine dezelfde aminozuren bevat.

Aminozuren in gelatine

 1. Gelatine bevat verschillende aminozuren. Aminozuren zijn verbindingen die worden gecombineerd om eiwitten te maken, en zijn essentieel voor de goede werking van verschillende organen, evenals voor het leveren van energie.

 2. Terwijl het menselijk lichaam sommige aminozuren aanmaakt, moeten de meeste mensen extra aminozuren binnenkrijgen via hun dieet.

 3. De aminozuren in gelatine komen meestal ook voor in de botten en organen van bepaalde dieren. Omdat de meeste mensen die delen van het dier niet eten, kan het toevoegen van gelatine aan een gevarieerd en voedzaam dieet gunstig zijn.

 4. Specifieke aminozuren in gelatine kunnen variëren, afhankelijk van de bereidingsmethode en de gebruikte dierlijke weefsels.

 5. Gewoonlijk omvatten de meest voorkomende aminozuren in gelatine glycine, proline en valine. Gelatine bevat ook de aminozuren lysine, alanine en arginine.

 6. Valine is een essentieel aminozuur dat niet door het menselijk lichaam kan worden geproduceerd, wat betekent dat het uit het dieet moet komen.

Gebruikt

 1. Gelatine kan als geleermiddel in levensmiddelen, medicijnen en cosmetica worden gebruikt.

 2. Gelatine wordt vaak aangetroffen in gomachtige snoepjes, marshmallows en de coating van medicijncapsules. Het wordt ook gegeten als bottenbouillon of als supplement genomen.

Voordelen

 1. Gelatine kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben, waaronder de volgende:

1. Verbetering van de gezondheid van de huid

 1. Collageen is wat de huid een gezond en jeugdig uiterlijk geeft. Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze van nature collageen, waardoor de huid minder stevig wordt. Het resultaat is een huid met rimpels en lijnen. Omdat gelatine een geweldige bron van collageen is, kan het een natuurlijke manier zijn om het uiterlijk van de huid te verbeteren.

2. Verstrekken van eiwitten

 1. Een voordeel van gelatine is dat het bijna 2 gram (g) eiwit per 1/2 kopje levert. Eiwit wordt beschouwd als een macronutriënt, wat betekent dat het lichaam een ​​grote hoeveelheid nodig heeft.

 2. Sommige dierlijke eiwitbronnen bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden ongezond vet. Gelatine is een eiwitbron die geen vet bevat.

3. Hulp bij de spijsvertering

 1. Gelatine kan de spijsvertering op verschillende manieren bevorderen. De glycine in gelatine kan bijvoorbeeld een gezonde slijmvliezen in de maag bevorderen.

 2. Het stimuleert ook de productie van maagsappen, wat een goede spijsvertering vergemakkelijkt. Zonder adequate spijsverteringsenzymen kunnen gastro-intestinale problemen, zoals zure reflux, ontstaan.

 3. Ook bindt gelatine aan water en kan voedsel helpen efficiënt door het spijsverteringssysteem te bewegen.

 1. Het collageen in gelatine kan gewrichtspijn verminderen geassocieerd met ontsteking.

 2. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine wijzen sommige klinische onderzoeken erop dat gelatine de pijn kan verminderen en de gewrichtsfunctie kan verbeteren bij mensen met artrose.

5. Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

 1. Hoewel meer onderzoek nodig is, geeft één onderzoek aan dat glycine, een van de overvloedige aminozuren in gelatine, de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 kan verbeteren.

6. Gezonde botten behouden

 1. Lysine, dat voorkomt in gelatine, helpt de botten te versterken. Het helpt het lichaam calcium op te nemen, wat ook nodig is om de botten sterk te houden en botverlies te voorkomen.

 2. Omdat het lichaam geen lysine kan maken, is het essentieel om voldoende hoeveelheden via het dieet binnen te krijgen. Het toevoegen van gelatine aan een gezond dieet is een manier om de lysine-inname van een persoon te verbeteren.

7. Verbetering van de slaapkwaliteit

 1. Gelatine kan de slaapkwaliteit bij sommige mensen verbeteren vanwege de overvloed aan glycine. Een paar eetlepels gelatine kunnen ongeveer 3 g glycine opleveren.

8. Hulp bij gewichtsverlies

 1. Gelatine kan gewichtsverlies bevorderen vanwege het eiwit- en caloriearme gehalte. Eiwit helpt iemand zich vol te voelen, waardoor de kans op overeten afneemt.

 2. Gelatine kan ook een rol spelen bij het beheersen van hormonen die verband houden met honger.

 3. Gelatine wordt echter vaak aangetroffen in taai snoep en marshmallows met een hoog suikergehalte. Het is beter om gezonde bronnen van gelatine met weinig suiker te consumeren.

Afhaalbericht

 1. De gezondheid van het dier dat wordt gebruikt om gelatine te maken, beïnvloedt het collageen dat het in zijn lichaam opslaat. Het is echter niet altijd mogelijk om te weten hoe de dieren die werden gebruikt om gelatine te maken, zijn grootgebracht.

 2. Dieren die in comfortabele omstandigheden zijn grootgebracht met de mogelijkheid tot veel beweging, zullen collageen van hogere kwaliteit hebben, wat op zijn beurt betere gelatine maakt.

 3. De bijwerkingen van gelatine zijn niet uitgebreid onderzocht, maar ernstige bijwerkingen lijken onwaarschijnlijk.

 4. Het is gemakkelijk voor iemand om zijn eigen gelatine-rijke bouillon te maken door het overgebleven karkas of de botten van gevogelte of rundvlees enkele uren te koken. Als de bouillon afkoelt, zien ze een gel-substantie op het oppervlak, het collageen.

 5. Gelatine is ook gemakkelijk toe te voegen aan een verscheidenheid aan gerechten, waaronder soepen, stoofschotels en bouillons. Het kan ook worden gebruikt om sauzen, mousse en smoothies te maken.

 6. Voor mensen die geen gelatine willen bereiden, is het verkrijgbaar in capsules en als supplement.

 7. Supplementen worden niet gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, dus het is belangrijk om ze eerst met een arts te bespreken en alleen de aanbevolen dosering te nemen.

 8. Artikel laatst herzien door zo 27 augustus 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Rubio, G., Castro, G., Zanini, A., Medeiros, G. (2008, maart). Orale inname van gehydrolyseerde gelatinemeel bij personen met een normaal gewicht en bij obese patiënten: postprandiaal effect op circulerende darmpeptiden, glucose en insuline [!Samenvatting

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407