Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Agave-nectar: ​​gezonde ‘natuurlijke’ zoetstof of alle hype?

Mogelijke bijwerkingen en voorzichtigheid

 1. Op dit moment weten we allemaal dat suiker en maïsstroop met een hoge fructose slecht voor ons zijn, maar als het gaat om de producten in de schappen van natuurvoedingswinkels, kunnen dingen een beetje wazig. Met name agave-nectar is een zoetstof die vaak wordt aangeprezen als een gezond alternatief voor geraffineerde suiker. Onderzoek toont echter aan dat de waarheid over agavesiroop misschien niet zo zoet is als het lijkt.

 2. Dus is agave beter dan suiker of honing, of zijn de vermeende gezondheidsvoordelen van agave iets meer dan hype? Laten we erin duiken en eens nader bekijken hoe deze "natuurlijke zoetstof" uw gezondheid kan beïnvloeden.

Wat is Agave Nectar?

 1. Hoofdzakelijk geproduceerd in Mexico, is agave (uitgesproken als 'uh-GAH-vay') een siroop die is gemaakt van de blauwe agaveplant. De plant staat bekend onder de wetenschappelijke naam Agave tequiliana. Het is ongeveer 1,5 keer zoeter dan gewone suiker en bevat ongeveer 60 calorieën per eetlepel, wat zelfs meer is dan dezelfde hoeveelheid tafelsuiker.

 2. Ondanks dat ze nog meer calorieën bevatten, verkopen agave-fabrikanten rechtstreeks aan diabetici omdat het vermoedelijk lager op de glycemische index staat. Glycemische belasting is een maat voor hoeveel bepaald voedsel de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. Dit komt omdat blauwe agave nectar grote hoeveelheden fructose bevat in plaats van glucose. Fructose verhoogt de bloedsuikerspiegel niet in dezelfde mate als gewone suiker.

 3. Houd er echter rekening mee dat de glycemische index slechts één factor is om te overwegen bij het evalueren van de mogelijke effecten van bepaalde zoetstoffen op de gezondheid. Hoewel agave-zoetstof de bloedsuikerspiegel mogelijk niet zo hoog doet stijgen als tafelsuiker, zijn er enkele andere echte zorgen in verband met agave-nectar waarmee rekening moet worden gehouden.

Agave Nectar Nutrition Feiten

 1. Agave-nectar bevat veel calorieën, koolhydraten en suiker, met ongeveer 21 calorieën per theelepel of ongeveer 60 calorieën per eetlepel. Het bevat ongeveer 85 procent fructose, een soort eenvoudige suiker die in veel soorten planten voorkomt. In tegenstelling tot de fructose die van nature in fruit voorkomt, bevat agave een zeer geconcentreerde hoeveelheid fructose en mist het andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

 2. Ondanks de lage glycemische index van agavesiroop is het niet geschikt voor Paleo-, keto- of koolhydraatarme diëten. Dit komt omdat het een goede hoeveelheid koolhydraten en suiker bevat, met vijf gram in elke theelepel. Hoewel dit misschien niet zo veel klinkt, kan het echt snel beginnen te stapelen en kan het je calorie- en koolhydraatinname omhoogschieten.

Is Agave Nectar goed voor u? Voordelen en bijwerkingen van Agave

 1. In zijn natuurlijke vorm bevatten extracten van de agave-plant sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Geen van deze voordelige elementen is echter aanwezig in de sterk verwerkte agave die in de schappen van supermarkten wordt gevonden. Dat is de reden waarom de meeste natuurlijke gezondheidsexperts het erover eens zijn dat agavesiroop niet alles is wat het moet zijn.

 2. Zoals eerder vermeld, is een van de grootste voordelen van agave nectar dat het minimale effecten heeft op de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Volgens één diermodel gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food, ondervonden muizen die agave nectar consumeerden bijvoorbeeld minder gewichtstoename en verlaagde niveaus van insuline en bloedsuiker in vergelijking met muizen die gewone suiker consumeerden.

 3. Sommigen beweren dat er ook agave nectar gezondheidsvoordelen zijn voor de huid, en het wordt vaak toegevoegd aan gezichtsmaskers en cosmetica vanwege de vermeende huidverzachtende eigenschappen. Merk echter op dat er beperkt onderzoek is naar de mogelijke voordelen van agave nectar voor de huid, en de meeste voordelen zijn alleen gebaseerd op anekdotisch bewijs.

 4. Dat gezegd hebbende, er zijn tal van gezondheidsrisico's van agave nectar waarmee ook rekening moet worden gehouden. Allereerst bevat agavesiroop veel fructose, een soort zoetstof die ongelooflijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In tegenstelling tot glucose, dat gemakkelijk door het lichaam kan worden verteerd en gemetaboliseerd, kan fructose alleen door de lever worden verwerkt. Wanneer je grote hoeveelheden fructose eet van ingrediënten zoals agave nectar, wordt het omgezet in vet door de lever, waardoor triglycerideniveaus worden verhoogd en het risico op leververvetting wordt verhoogd.

 5. Bovendien kan het, hoewel het niet op de korte termijn de bloedsuiker en insulinespiegel niet doet stijgen, bijdragen aan langdurige veranderingen in de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. Insulineresistentie is een aandoening die het vermogen van het lichaam aantast om insuline vanuit de bloedbaan naar de cellen te transporteren, waar het als brandstof kan worden gebruikt. Bovendien is een verhoogde consumptie van fructose ook in verband gebracht met hoge bloeddruk en cholesterol, evenals een toename van buikvet en gewichtstoename, die allemaal nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid op lange termijn.

Gebruik van agave-nectar in traditionele geneeskunde

 1. Volgens de oude Mexicaanse volksgeneeskunde werd aangenomen dat de agaveplant krachtige medicinale eigenschappen had die konden helpen bij het genezen van verschillende kwalen. In feite zouden de bladeren, wortels, sap en het sap van de plant fungeren als natuurlijke remedies voor aandoeningen zoals geelzucht, constipatie en infecties, dankzij de ontstekingsremmende, antiseptische eigenschappen.

 2. Agave is ook lokaal gebruikt om de huid te kalmeren, irritatie te verminderen en kiespijn te behandelen. In sommige vormen van traditionele geneeskunde werd zelfs gedacht dat het slangenbeten genas vanwege de krachtige genezende effecten.

Agave-nectar versus suiker versus high-fructose glucosestroop

 1. Agave-nectar wordt vaak aangeprezen als een nuttige vervanging voor ongezonde producten met een hoog suikergehalte gemaakt met maïsstroop met een hoog fructosegehalte of geraffineerde suiker. Als het erop aankomt, zijn er echter niet teveel verschillen tussen de drie.

 2. Bij het vergelijken van agavenectar versus suiker ligt het grootste verschil in hun chemische samenstelling. In tegenstelling tot suiker wordt agavenectar voornamelijk gemaakt van fructose. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel op korte termijn niet zo snel verhoogt als de glucose in tafelsuiker. Op de lange termijn kan overdrijven op de agavenectar echter nog steeds insulineresistentie, metabool syndroom, leververvetting en gewichtstoename veroorzaken, net als gewone suiker.

 3. High-fructose glucosestroop is daarentegen een ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan frisdranken en andere met suiker gezoete dranken. Interessant genoeg bevat agave eigenlijk meer fructose dan high-fructose glucosestroop. Terwijl maïsstroop met een hoog fructosegehalte meestal bestaat uit ongeveer 55 procent fructose, klopt agavesiroop met maar liefst 85 procent fructose, waardoor het nog schadelijker is dan dit gebruikelijke verwerkte ingrediënt.

Agave versus honing versus Stevia

 1. Agave-nectar, honing en stevia zijn enkele van de meest populaire natuurlijke zoetstoffen die momenteel op de markt zijn. Ze worden vaak gebruikt door mensen die hun gezondheid willen verbeteren en de bloedsuikerspiegel willen verlagen. Dus hoe vergelijken deze drie zoetstoffen precies?

 2. Het belangrijkste verschil tussen agavenectar versus honing is dat ze elk verschillende soorten suiker bevatten in verschillende verhoudingen. Agave bestaat uit ongeveer 85 procent fructose, terwijl honing bestaat uit ongeveer half glucose en half fructose. Hoewel een enkele eetlepel bijna dezelfde hoeveelheid honingcalorieën bevat als een eetlepel agave-nectar, heeft het hoge gehalte aan fructose invloed op andere aspecten van de gezondheid. Dus is agave nectar beter dan honing? Niet helemaal. Hoewel zwaar verwerkte agave-nectar weinig op tafel brengt qua voeding, is rauwe honing rijk aan antioxidanten en is het gekoppeld aan verschillende indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 3. Ondertussen wordt stevia-zoetstof afgeleid van de bladeren van Stevia rebaudiana, een soort plant afkomstig uit Brazilië en Paraguay. Het pure extract van stevia-bladeren bevat geen calorieën en heeft een glycemische lading van nul. Dat betekent dat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel of insulinespiegels. Het is echter belangrijk om groene stevia-suiker te selecteren boven andere vormen, omdat dit de minst bewerkte vorm van stevia-extract is dat de maximale hoeveelheid gezondheidsbevorderende eigenschappen behoudt.

Hoe Agave Nectar + gezondere Agave-substituten te gebruiken

 1. Vraagt ​​u zich af waar u agave nectar kunt kopen? Het is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en is te vinden in het bakpad bij andere zoetstoffen, zoals honing en siroop. Als je ervoor kiest om agave te gebruiken, kun je dit eenvoudig inruilen voor suiker om je favoriete recepten, zoals gebak en warme dranken, op smaak te brengen.

 2. Er zijn echter tal van andere alternatieven voor agave-nectar die gezonder zijn dan witte suiker en veel minder nadelige gezondheidseffecten hebben. Dus wat is de gezondste suikervervanger om te gebruiken? Hier zijn een paar van de beste opties voor het vervangen van agave nectar:

Geschiedenis / feiten

 1. Agave-nectar wordt geproduceerd van Agave americana of Agave tequiliana, dezelfde blauwe agaveplant die wordt gekweekt voor de productie van tequila. De plant wordt zeven tot 14 jaar gekweekt voordat de bladeren worden afgesneden en het sap uit de kern wordt gehaald. Het sap wordt vervolgens gefilterd en verwarmd, waardoor de verbindingen worden afgebroken tot eenvoudige suikers, fructanen genaamd. Het sap wordt vervolgens geconcentreerd om een ​​siroop te vormen, die in kleur kan variëren, afhankelijk van de mate van verwerking die het ondergaat.

 2. Het wordt meestal verkocht in lichte, amberkleurige, donkere of rauwe variëteiten, die elk kleine smaakverschillen hebben. Donkere siropen hebben een sterkere, intensere smaak en kunnen worden gebruikt in desserts of als een zoete topping voor pannenkoeken en wafels. Ondertussen is lichte siroop veel milder en beter geschikt voor delicate gerechten. Het wordt vaak gebruikt om de smaak van warme dranken zoals koffie of thee, evenals fruit, gelei, jam en gebak te verbeteren.

 3. Met de juiste opslag kan ongeopende agave-nectar ruim een ​​jaar meegaan. Het moet worden verzegeld en bewaard bij kamertemperatuur om de houdbaarheid te maximaliseren.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Agave-nectar wordt niet aanbevolen voor mensen met fructan-intolerantie. Fructan-intolerantie is een aandoening die problemen kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, gas, maagpijn en diarree wanneer voedingsmiddelen met veel fructanen worden geconsumeerd. Voor deze personen wordt een beperking van de consumptie van fructaanrijk voedsel, zoals artisjokken, uien, prei, nectarines, bananen, linzen en agave nectar aanbevolen om bijwerkingen te verminderen.

 2. Hoewel agave-nectar een minimaal effect heeft op de bloedsuikerspiegel, is het nog steeds rijk aan calorieën, koolhydraten en suiker. Om deze reden is het belangrijk om de inname met mate te houden om nadelige effecten op de gezondheid te voorkomen. Agave-nectar is ook niet geschikt voor mensen die een Paleo-, koolhydraatarm of keto-dieet volgen.

Laatste gedachten

 1. Agave-nectar wordt niet aanbevolen voor mensen met fructan-intolerantie. Fructan-intolerantie is een aandoening die problemen kan veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, gas, maagpijn en diarree wanneer voedingsmiddelen met veel fructanen worden geconsumeerd. Voor deze personen wordt een beperking van de consumptie van fructaanrijk voedsel, zoals artisjokken, uien, prei, nectarines, bananen, linzen en agave nectar aanbevolen om bijwerkingen te verminderen.

 2. Bovendien, hoewel agave nectar een minimaal effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel, is het nog steeds rijk aan calorieën, koolhydraten en suiker. Om deze reden is het belangrijk om de inname met mate te houden om nadelige effecten op de gezondheid te voorkomen. Agave-nectar is ook niet geschikt voor mensen die een Paleo-, koolhydraatarm of keto-dieet volgen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407