Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alcohol en gezondheid: de goede, de slechte en de lelijke

Take Home Message

 1. Het internet staat vol met gemengde berichten over alcohol.

 2. Enerzijds zijn gematigde hoeveelheden gekoppeld aan gezondheidsvoordelen.

 3. Anderzijds is het verslavend en zeer giftig - vooral als je te veel drinkt.

 4. De waarheid is dat de gezondheidseffecten van alcohol van persoon tot persoon verschillen en afhankelijk zijn van de hoeveelheid en het type alcohol dat wordt geconsumeerd.

 5. Dit artikel bespreekt hoe alcohol uw gezondheid beïnvloedt.

Wat is alcohol?

 1. Het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in alcoholhoudende dranken is ethanol.

 2. Over het algemeen "alcohol" genoemd, is ethanol de stof die je dronken maakt.

 3. Het wordt geproduceerd door gisten die suiker verteren in bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals druiven - gebruikt om wijn te maken - of granen - gebruikt om bier te maken.

 4. Alcohol is een van de meest populaire psychoactieve stoffen ter wereld. Het kan krachtige effecten hebben op je humeur en mentale toestand.

 5. Door zelfbewustzijn en verlegenheid te verminderen, kan alcohol mensen aanmoedigen om te handelen zonder remming. Tegelijkertijd schaadt het het oordeel en bevordert het gedrag waar mensen misschien spijt van krijgen (1, 2).

 6. Sommige mensen drinken kleine hoeveelheden tegelijk, terwijl anderen de neiging hebben om te drinken. Bij overmatig drinken moet je grote hoeveelheden tegelijk drinken om dronken te worden.

De rol van uw lever

 1. Je lever is een opmerkelijk orgaan met honderden essentiële functies.

 2. Een van de belangrijkste taken is het neutraliseren van verschillende giftige stoffen die u verbruikt. Om deze reden is uw lever bijzonder kwetsbaar voor schade door alcoholinname (3).

 3. Leverziekten veroorzaakt door alcoholgebruik worden gezamenlijk bekend als alcoholische leverziekten.

 4. De eerste die verschijnt is vette lever, gekenmerkt door meer vet in levercellen.

 5. Vette lever ontwikkelt zich geleidelijk bij 90% van degenen die meer dan 15 ml alcohol per dag drinken en is meestal symptoomloos en volledig omkeerbaar (4, 5).

 6. Bij zware drinkers kan binge drinking ervoor zorgen dat uw lever ontstoken raakt. In het ergste geval sterven levercellen af ​​en worden ze vervangen door littekenweefsel, wat leidt tot een ernstige aandoening die cirrose wordt genoemd (3, 6, 7).

 7. Cirrose is onomkeerbaar en gaat gepaard met veel ernstige gezondheidsproblemen. Bij geavanceerde cirrose kan een levertransplantatie de enige optie zijn.

Impact op je hersenen

 1. Overmatig alcoholgebruik kan tal van nadelige gevolgen voor uw hersenen hebben.

 2. Ethanol vermindert de communicatie tussen hersencellen - een kortetermijneffect dat verantwoordelijk is voor veel van de symptomen van dronken zijn.

 3. Binge-drinking kan zelfs leiden tot een black-out, een fenomeen dat wordt gekenmerkt door geheugenverlies of geheugenverlies, tijdens een episode van zwaar drinken (8).

 4. Deze effecten zijn slechts tijdelijk, maar chronisch alcoholmisbruik kan permanente veranderingen in uw hersenen veroorzaken, wat vaak leidt tot een verminderde hersenfunctie (9, 10, 11).

 5. Omdat uw hersenen zeer gevoelig zijn voor schade, kan chronisch alcoholmisbruik uw risico op dementie verhogen en hersenkrimp veroorzaken bij volwassenen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen (12, 13, 14, 15).

 6. In scenario's in het slechtste geval kan ernstige door alcohol veroorzaakte hersenschade het vermogen van mensen om een ​​zelfstandig leven te leiden aantasten.

 7. Omgekeerd is matig drinken in verband gebracht met een verminderd risico op dementie - vooral bij oudere volwassenen (16, 17, 18).

Depressie

 1. Alcoholgebruik en depressie zijn nauw maar complex geassocieerd (19).

 2. Hoewel alcoholgebruik en depressie gelijktijdig het risico op elkaar lijken te vergroten, kan alcoholmisbruik de sterkere oorzakelijke factor zijn (20, 21, 22).

 3. Veel mensen met angst en depressie drinken opzettelijk om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Hoewel drinken een paar uur verlichting kan bieden, zal het je algehele geestelijke gezondheid verslechteren en een vicieuze cirkel veroorzaken (23, 24).

 4. Omdat zwaar drinken bij sommige personen een belangrijke oorzaak van depressie is, leidt de behandeling van het onderliggende alcoholmisbruik tot grote verbeteringen (25, 26, 27).

Lichaamsgewicht

 1. Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem.

 2. Alcohol is de tweede meest calorierijke voedingsstof na vet - met ongeveer 7 calorieën per gram.

 3. Bier heeft een vergelijkbaar aantal calorieën als suikerhoudende frisdranken, ons voor ons, terwijl rode wijn twee keer zoveel heeft (28, 29, 30).

 4. Studies die het verband tussen alcohol en gewicht onderzoeken, hebben echter inconsistente resultaten opgeleverd (31).

 5. Het lijkt erop dat drinkgewoonten en voorkeuren een rol kunnen spelen.

 6. Matig drinken is bijvoorbeeld gekoppeld aan verminderde gewichtstoename, terwijl zwaar drinken is gekoppeld aan verhoogde gewichtstoename (32, 33, 34).

 7. Sterker nog - terwijl regelmatig bier drinken kan gewichtstoename veroorzaken - kan wijnconsumptie gewichtsverlies veroorzaken (31, 35, 36).

Hartgezondheid

 1. Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de moderne samenleving.

 2. Het is een brede categorie van ziekten, de meest voorkomende daarvan zijn hartaanvallen en beroertes.

 3. De relatie tussen alcohol en hartaandoeningen is complex en hangt van verschillende factoren af.

 4. Licht tot matig drinken is gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen, terwijl zwaar drinken het risico lijkt te verhogen (37, 38, 39, 40).

 5. Er zijn verschillende mogelijke redenen voor de gunstige effecten van matig drinken.

 6. Matig alcoholgebruik kan:

Type 2 diabetes

 1. Type 2 diabetes treft ongeveer 8% van de wereldbevolking (46).

 2. Gekenmerkt door abnormaal hoge bloedsuiker, diabetes type 2 wordt veroorzaakt door een verminderde opname van glucose of bloedsuiker door uw cellen - een fenomeen dat bekend staat als insulineresistentie.

 3. Alcohol drinken met mate lijkt de insulineresistentie te verminderen en de belangrijkste symptomen van diabetes te bestrijden (47, 48, 49, 50).

 4. Als gevolg hiervan kan het drinken van alcohol bij de maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel met 16-37% meer verminderen dan water. Bloedsuiker tussen maaltijden - bekend als nuchtere bloedglucose - kan ook dalen (51, 52).

 5. Uw algemene diabetesrisico daalt zelfs bij matig alcoholgebruik. Als het gaat om zwaar drinken en binge drinking, neemt uw risico echter toe (53, 54, 55, 56).

Cancer

 1. Kanker is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door abnormale celgroei.

 2. Alcoholgebruik is een risicofactor voor mond-, keel-, darm-, borst- en leverkankers (57, 58, 59).

 3. De cellen langs uw mond en keel zijn bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van alcohol.

 4. Zelfs licht alcoholgebruik - maximaal één drankje per dag - is gekoppeld aan een 20% verhoogd risico op mond- en keelkanker (59, 60).

 5. Uw risico neemt toe naarmate u meer verbruikt. Meer dan vier drankjes per dag lijken een vijfvoudige toename van uw risico op mond- en keelkanker te veroorzaken, evenals een toename van uw risico op borst-, darm- en leverkanker (58, 59, 61, 62).

Kan geboorteafwijkingen veroorzaken

 1. Alcoholmisbruik tijdens de zwangerschap is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van aangeboren afwijkingen in de VS (63).

 2. Binge drinken vroeg in de zwangerschap is bijzonder riskant voor de zich ontwikkelende baby (64).

 3. Het kan zelfs negatieve effecten hebben op ontwikkeling, groei, intelligentie en gedrag - wat het kind de rest van zijn leven kan beïnvloeden (63).

Doodsrisico

 1. Het is misschien moeilijk te geloven, maar alcohol kan je helpen langer te leven.

 2. Studies suggereren dat lichte en matige alcoholconsumptie het risico op voortijdige sterfte kan verminderen - vooral in westerse samenlevingen (65, 66).

 3. Tegelijkertijd is alcoholmisbruik de derde hoofdoorzaak van vermijdbare sterfte in de VS, omdat het een grote factor is bij chronische ziekten, ongevallen, verkeersongevallen en sociale problemen (67).

Gevaar voor verslaving

 1. Sommige mensen raken verslaafd aan de effecten van alcohol, een aandoening die bekend staat als alcoholafhankelijkheid of alcoholisme.

 2. Naar schatting is 12% van de Amerikanen op enig moment in hun leven afhankelijk van alcohol (68).

 3. Alcoholverslaving is een van de belangrijkste oorzaken van alcoholmisbruik en invaliditeit in de VS en een sterke risicofactor voor verschillende ziekten (69).

 4. Tal van factoren kunnen mensen vatbaar maken voor problematisch drinken, zoals familiegeschiedenis, sociale omgeving, geestelijke gezondheid en genetica.

 5. Er bestaan ​​veel verschillende subtypen van alcoholverslaving, gekenmerkt door hunkering naar alcohol, onvermogen om zich te onthouden of verlies van zelfbeheersing tijdens het drinken (70).

 6. Als vuistregel geldt dat als alcohol uw kwaliteit van leven negatief beïnvloedt, u mogelijk een probleem hebt met alcoholverslaving of alcoholisme.

Misbruik is rampzalig voor de gezondheid

 1. Zwaar drinken is de meest voorkomende vorm van drugsmisbruik.

 2. Chronisch alcoholmisbruik kan catastrofale gezondheidseffecten hebben, die gevolgen hebben voor uw hele lichaam en een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken.

 3. Het kan bijvoorbeeld leverschade veroorzaken - inclusief cirrose - hersenschade, hartfalen, diabetes, kanker en infecties (9, 54, 58, 71, 72, 73).

 4. Als u een zware drinker bent, zou het volgen van een gezond voedingspatroon en veel oefeningen uw minste zorgen moeten zijn.

 5. Uw alcoholconsumptie onder controle krijgen of volledig onthouden, moet uw eerste prioriteit zijn.

Welk type alcoholische drank is het beste?

 1. Wat u drinkt, is minder belangrijk dan hoeveel u drinkt.

 2. Sommige alcoholische dranken zijn echter beter dan andere.

 3. Rode wijn lijkt bijzonder gunstig te zijn omdat het zeer veel gezonde antioxidanten bevat.

 4. Rode wijn is in feite gekoppeld aan meer gezondheidsvoordelen dan andere alcoholische dranken (74, 75, 76, 77, 78).

 5. Dat gezegd hebbende, het consumeren van grote hoeveelheden biedt geen grotere gezondheidsvoordelen. Zwaar drinken veroorzaakt gezondheidsproblemen - ongeacht het soort drank.

Hoeveel is teveel?

 1. Aanbevelingen voor alcoholgebruik zijn meestal gebaseerd op het aantal standaarddranken per dag.

 2. Het probleem is dat de meeste mensen geen idee hebben wat in aanmerking komt als een 'standaard drankje'. Om de zaken nog erger te maken, verschilt de officiële definitie van een standaarddrank tussen landen.

 3. In de VS is een standaarddrank elke drank die 14 gram pure alcohol (ethanol) bevat.

 4. Deze afbeelding toont de standaard hoeveelheid drank voor sommige populaire alcoholische dranken:

 5. Fotobron: Nationaal Instituut voor alcoholmisbruik en alcoholisme.

 6. Matig drinken wordt gedefinieerd als één standaarddrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen, terwijl zwaar drinken wordt gedefinieerd als meer dan drie drankjes per dag voor vrouwen en vier voor mannen (79).

 7. Drinkpatronen zijn ook belangrijk. Binge drinking is een vorm van alcoholmisbruik en kan schade veroorzaken.

De onderste regel

 1. Aan het einde van de dag variëren de effecten van alcohol van een positief effect op uw welzijn tot een gezondheidsramp.

 2. Het drinken van kleine hoeveelheden - vooral van rode wijn - is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen.

 3. Anderzijds zijn alcoholmisbruik en alcoholverslaving gekoppeld aan ernstige negatieve effecten op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

 4. Als u van alcohol houdt en niet eet, is er geen dwingende reden om dit te vermijden. Houd er rekening mee dat uw kankerrisico kan toenemen - ongeacht hoeveel u drinkt.

 5. Als u echter te veel drinkt of merkt dat alcohol problemen in uw leven veroorzaakt, moet u dit zoveel mogelijk vermijden.

 6. Omdat de invloed van alcohol volledig op het individu afhangt, is het goed voor sommigen en rampzalig voor anderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407