Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over asperges

Alles wat u moet weten over asperges

 1. Het is een goede bron van foliumzuur, vitamine K, ijzer en vezels. Dit maakt het waardevol tijdens de zwangerschap en betekent dat het kan bijdragen aan de gezondheid van het hart en de preventie van osteoporose.

 2. Hier zijn enkele belangrijke punten over asperges. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Nutrition

 1. Volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse Department of Agriculture bevat een portie rauwe asperges van 134 gram (g) ongeveer:

 2. Het bevat ook kleinere hoeveelheden vitamine E, niacine, vitamine B6 en kalium.

 3. Gebruik deze calculator om uw dagelijkse behoeften aan verschillende voedingsstoffen te weten te komen.

Voordelen

 1. Groenten en fruit van alle soorten zijn gekoppeld aan een lager risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen, sommige vormen van kanker en algehele mortaliteit. Het kan ook het energieniveau, de huidteint en het haar stimuleren.

 2. Asperges is een van de top-20 voedingsmiddelen vermeld op de Aggregate Nutrient Density Index (ANDI). De index heeft als doel een idee te geven van het algemene gezondheidsvoordeel van voedingsmiddelen door het gehalte aan vitamine, mineralen en fytonutriënten te meten in relatie tot het calorische gehalte. [! 372 => 1140 = 3!

1. Ondersteuning van de foetale ontwikkeling

 1. Asperges is een van de beste natuurlijke bronnen van foliumzuur. Adequate inname van foliumzuur is belangrijk tijdens perioden van snelle groei zoals zwangerschap, kinderschoenen en adolescentie.

 2. Het gebruik van foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap lijkt zwangerschapsverlies te helpen voorkomen en de groeiende foetus te beschermen tegen neurale buisdefecten. De folaatstatus van een vader vóór de conceptie kan ook belangrijk zijn.

 3. Een onderzoek heeft aangetoond dat nakomelingen van muizen met een foliumzuurdeficiëntie een 30 procent hogere kans op aangeboren afwijkingen hadden.

2) Lager risico op depressie

 1. Foliumzuur kan het risico op depressie verminderen door te voorkomen dat zich een teveel aan homocysteïne in het lichaam vormt. Homocysteïne kan ervoor zorgen dat bloed en andere voedingsstoffen de hersenen niet kunnen bereiken.

 2. Te veel homocysteïne kan ook de productie van de feel-good hormonen serotonine, dopamine en noradrenaline verstoren. Deze hormonen reguleren de stemming, slaap en eetlust.

3) Een gezond hart behouden

 1. Hoge niveaus van homocysteïne zijn geassocieerd met een hogere incidentie van kransslagaderziekte.

 2. Een homocysteïneniveau dat boven normaal is, kan een persoon 1,7 keer meer kans geven om een ​​kransslagaderziekte te ontwikkelen en 2,5 keer meer kans op een beroerte. Het is echter onduidelijk of hoge niveaus van homocysteïne het risico veroorzaken of slechts een marker zijn.

4) Osteoporose voorkomen

 1. Een lage vitamine K-inname is gekoppeld aan een hoger risico op botbreuken. Slechts één kopje asperges levert ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

 2. Een goede inname van vitamine K kan de gezondheid van de botten verbeteren door de calciumabsorptie te verbeteren en de hoeveelheid uitgescheiden calcium te verminderen.

 3. Het ijzer in asperges helpt ook botten en gewrichten sterk en elastisch te blijven.

5) Kankerpreventie

 1. Lage foliumzuurinname is in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker bij vrouwen.

 2. Een adequate inname van foliumzuur in de voeding, of foliumzuur uit voedselbronnen, is ook veelbelovend gebleken bij de bescherming tegen darm-, maag-, pancreas- en baarmoederhalskanker.

 3. Hoe folaat beschermt tegen deze kankers blijft onbekend, maar onderzoekers denken dat dit te wijten kan zijn aan de rol van folaat bij de productie van DNA en RNA en de preventie van ongewenste mutaties.

 4. Er is geen bewijs dat foliumzuursupplementen dezelfde voordelen tegen kanker bieden.

6) Spijsvertering

 1. Asperges bevatten veel vezels en water. Dit helpt constipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen.

 2. Voldoende vezel bevordert regelmaat. Dit helpt het lichaam gifstoffen uit te scheiden via de gal en ontlasting.

 3. Studies hebben aangetoond dat voedingsvezels ook een rol kunnen spelen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen. Dit betekent dat vezels het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en obesitas kunnen helpen verlagen.

 4. Hoge vezelinname wordt geassocieerd met een aanzienlijk lager risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas en bepaalde maag-darmziekten.

 5. Van verhoogde vezelinname is ook aangetoond dat het bloed verlaagt druk en cholesterol, verbeter de insulinegevoeligheid en verbeter het gewichtsverlies bij mensen met obesitas.

 6. In de Amerikaanse voedingsrichtlijnen 2015-2020 wordt een inname van 14 g vezels per 1000 verbruikte calorieën aanbevolen.

Diet

 1. Asperges kunnen groen, wit of paars zijn. Het moet worden gekocht wanneer de stengels droog en strak zijn, niet zacht, slap of verwelkt. Het kan rauw of gekookt worden gegeten.

 2. Asperges kunnen vers worden gehouden door de stengeluiteinden in een natte papieren handdoek te wikkelen en in een plastic zak in de koelkast te bewaren.

 3. Jonge aspergestengels kunnen in hun geheel worden gegeten, maar bij grotere, dikkere asperges moeten de onderste uiteinden mogelijk worden verwijderd, omdat deze taai en houtachtig kunnen worden naarmate ze ouder worden.

 4. Hier zijn enkele manieren om meer asperges in het dagelijkse dieet op te nemen:

 5. Deze gezonde en heerlijke recepten zijn ontwikkeld door geregistreerde diëtisten:

Risico's

 1. Iedereen die bloedverdunners zoals Coumadin of warfarine gebruikt, moet zijn consumptie van voedingsmiddelen met vitamine K niet plotseling verhogen of verlagen

 2. Een toename van vitamine K kan leiden tot een ongewenste interactie met bloedverdunners, omdat vitamine K een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.

 3. Alle belangrijke veranderingen in het dieet moeten eerst met een arts worden besproken.

 4. Het is belangrijker om in het algemeen een gezond dieet te consumeren dan om u op één ingrediënt te concentreren.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 11 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., ... Williams, C. L. (2009, april). Gezondheidsvoordelen van voedingsvezels [!Abstract

 7. Bottiglieri, T. (2005, september). Homocysteïne en folaatmetabolisme bij depressie [!Abstract

 8. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 9. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407