Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over blauwe bessen

Alles wat u moet weten over blauwe bessen

 1. Bosbessen kunnen vers worden geplukt of in verschillende recepten worden verwerkt. Ze kunnen ook bevroren worden gekocht.

 2. Er is aangetoond dat ze beschermen tegen hartziekten en kanker, en ook kunnen helpen bij het handhaven van botsterkte, geestelijke gezondheid en gezonde bloeddruk.

Voordelen

 1. Een soort flavonoïde genaamd anthocyanine geeft bosbessen veel van hun gezondheidsvoordelen. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die vaak een krachtig antioxidanteffect hebben.

 2. Anthocyanin is verantwoordelijk voor de karakteristieke blauwe kleur van de bosbes. Het draagt ​​ook bij aan de vele voordelen van blauwe bessen.

 3. Het consumeren van een verscheidenheid aan groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel levensstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

 4. Veel studies hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel zoals bosbessen het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit vermindert. Plantaardig voedsel kan ook de gezondheid van haar en huid, meer energie en een algeheel lager gewicht bevorderen.

 5. Bevriezende bosbessen worden vaak besproken door experts. Er wordt vaak gezegd dat het vriesproces de potentie van de gezondheidsvoordelen van de bosbes kan verminderen. Eén studie toonde aan dat de anthocyanine gedurende 6 maanden opslag met 59 procent afnam.

 6. Dit wordt echter niet bevestigd en verschillende bronnen nemen verschillende standpunten aan over de vraag of het invriezen van bosbessen hun invloed op de gezondheid vermindert. Koop bij twijfel verse, biologische bosbessen.

 7. Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn bosbessen sterk verbonden met verschillende elementen van gezond leven.

1) Gezonde botten behouden

 1. Bosbessen bevatten ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Elk van deze is een component van het bot. Adequate inname van deze mineralen en vitaminen draagt ​​bij tot de opbouw en instandhouding van botstructuur en kracht.

 2. IJzer en zink vervullen een cruciale rol bij het handhaven van de sterkte en elasticiteit van botten en gewrichten.

 3. Lage innames van vitamine K zijn gekoppeld aan een hoger risico op botbreuken. Voldoende vitamine K-inname verbetert echter de calciumabsorptie en kan het calciumverlies verminderen.

2) Gezondheid van de huid

 1. Collageen is het ondersteuningssysteem van de huid. Het is gebaseerd op vitamine C als een essentiële voedingsstof en helpt huidbeschadiging door de zon, vervuiling en rook te voorkomen. Vitamine C kan ook het vermogen van collageen om rimpels glad te maken en de algehele huidtextuur te verbeteren, verbeteren.

 2. Eén kopje bosbessen levert 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

3) Bloeddruk verlagen

 1. Een laag natriumgehalte handhaven is essentieel om de bloeddruk op een gezond niveau te houden. Bosbessen zijn natriumvrij.

 2. Ze bevatten kalium, calcium en magnesium. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat diëten met weinig mineralen geassocieerd zijn met hogere bloeddruk. Aangenomen wordt dat voldoende inname van deze mineralen de bloeddruk helpt verlagen.

 3. Andere onderzoeken hebben deze bevindingen echter tenietgedaan. Een onderzoek uit 2015 onder mensen met het metabool syndroom heeft bijvoorbeeld aangetoond dat dagelijkse consumptie van bosbessen gedurende 6 weken geen invloed had op de bloeddruk.

4) Behandeling van diabetes

 1. Studies hebben aangetoond dat mensen met type 1-diabetes die vezelrijke diëten consumeren, lage bloedglucosewaarden hebben, en mensen met type 2-diabetes die hetzelfde consumeren, kunnen een verbeterde bloedsuiker, lipide en insulinespiegels. Een kopje bosbessen draagt ​​3,6 gram (g) vezels bij.

 2. Een groot cohortonderzoek uit 2013, gepubliceerd in de BMJ, suggereerde dat bepaald fruit het risico op diabetes type 2 bij volwassenen kan verminderen.

 3. In de loop van de studie ontwikkelde 6,5 procent van de deelnemers diabetes. De onderzoekers ontdekten echter dat het consumeren van drie porties per week bosbessen, druiven, rozijnen, appels of peren het risico op diabetes type 2 met 7 procent verminderde.

5) Bescherming tegen hartziekten

 1. Het gehalte aan vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in bosbessen ondersteunt de gezondheid van het hart. De afwezigheid van cholesterol uit bosbessen is ook gunstig voor het hart. Het vezelgehalte helpt de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed te verminderen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

 2. Vitamine B6 en folaat voorkomen de opbouw van een stof die homocysteïne wordt genoemd. Overmatige ophoping van homocysteïne in het lichaam kan bloedvaten beschadigen en tot hartproblemen leiden.

 3. Volgens een onderzoek van de Harvard School of Public Health en de University of East Anglia, in het Verenigd Koninkrijk (VK), kan regelmatige consumptie van anthocyanen het risico op een hartaanval met 32 ​​procent verminderen in jonge en vrouwen van middelbare leeftijd.

 4. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die minstens drie porties bosbessen of aardbeien per week consumeerden, de beste resultaten lieten zien.

6) Kanker voorkomen

 1. Vitamine C, vitamine A en de verschillende fytonutriënten in bosbessen werken als krachtige antioxidanten die cellen kunnen helpen beschermen tegen schade door ziektegebonden vrije radicalen.

 2. Onderzoek suggereert dat antioxidanten tumorgroei kunnen remmen, ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en slokdarm-, long-, mond-, keelholte-, endometrium-, pancreas-, prostaat- en dikke darmkankers kunnen afweren of vertragen.

 3. Bosbessen bevatten ook folaat, dat een rol speelt bij de synthese en het herstel van DNA. Dit kan de vorming van kankercellen als gevolg van mutaties in het DNA voorkomen.

7) Verbetering van de geestelijke gezondheid

 1. Populatiegebaseerde studies hebben aangetoond dat de consumptie van bosbessen verband houdt met een tragere cognitieve achteruitgang bij oudere vrouwen.

 2. Studies hebben ook aangetoond dat bosbessen niet alleen het risico op cognitieve schade verminderen, maar ook het kortetermijngeheugen en de motorische coördinatie van een persoon kunnen verbeteren.

8) Gezonde spijsvertering, gewichtsverlies en een vol gevoel

 1. Bosbessen helpen constipatie te voorkomen en zorgen voor een gezond spijsverteringskanaal vanwege hun vezelgehalte.

 2. Voedingsvezels worden ook algemeen erkend als een belangrijke factor in gewichtsverlies en gewichtsbeheersing door te functioneren als een "bulkstof" in het spijsverteringsstelsel. Vezelrijk voedsel verhoogt de verzadiging of het gevoel vol te zijn en vermindert de eetlust.

 3. Een langer vol gevoel kan de totale calorie-inname van een persoon verminderen.

Nutrition

 1. Een kopje verse bosbessen bevat:

 2. Diezelfde portie van één kopje biedt:

 3. Bosbessen bieden ook:

 4. Bosbessen bevatten ook koper, bètacaroteen, foliumzuur, choline, vitamine A en E en mangaan.

 5. Naast anthocyanen, vitamines en mineralen bevatten bosbessen een breed scala aan fenolverbindingen, zoals quercetine, kaempferol, myricetin en chlorogeenzuur. Deze dragen bij aan de antioxidantcapaciteit van blauwe bessen.

 6. De grote hoeveelheden bioactieve verbindingen plaatsen bosbessen hoog op de Aggregate Nutrient Density Index (ANDI). Deze index beoordeelt voedingsmiddelen op basis van hun vitamine- en mineralengehalte, fytochemische samenstelling en antioxidantcapaciteit.

 7. Voedingsmiddelen met de meeste voedingsstoffen per calorie hebben de hoogste rangorde, en bosbessen worden onder de topfruit en groenten geplaatst voor voedingsstofdichtheid, met een ANDI-score van 132.

 8. ANDI is een van de verschillende beoordelingssystemen voor voedselvoeding, maar verder onderzoek is nodig om de rol van specifiek voedsel bij ziektepreventie te bepalen.

Diet

 1. Bosbessen zijn vers, bevroren, gevriesdroogd en in gelei, siropen en jam. Zorg ervoor dat u het etiket van bevroren en gedroogde bosbessen controleert op toegevoegde suikers. Kies bij het selecteren van gelei of jam voor alle fruitsmeads zonder toegevoegde zoetstoffen, sappen of vulstoffen.

 2. Hier zijn enkele snelle tips over het opnemen van bosbessen in maaltijdopties:

 3. Misschien wilt u deze gezonde en eenvoudige recepten proberen:

 4. Als u bosbessen wilt kopen, dan is er een uitstekende selectie online met duizenden beoordelingen van klanten.

Risico's

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Mensen die bloedverdunners gebruiken, zoals warfarine, moeten niet plotseling hun inname van bosbessen of andere bronnen van vitamine K veranderen. Vitamine K speelt een sleutelrol in de bloedstolling, en het kan invloed hebben op de bloedverdunnende werking van het medicijn.

 4. Het totale dieet is belangrijker dan elk afzonderlijk voedingsmiddel om ziekten te voorkomen en een goede gezondheid te bereiken. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten als de sleutel tot gezond leven, in plaats van zich te concentreren op individuele voedingsmiddelen.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op di 5 september 2017. Bezoek onze voedings- / dieetcategoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Palacios, C. (2006). De rol van voedingsstoffen in de gezondheid van de botten [!Abstract

 7. Pearson, D. A. (2007, oktober). Botgezondheid en osteoporose: de rol van vitamine K en potentieel antagonisme door anticoagulantia [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407