Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over het lectinevrije dieet

Alles wat u moet weten over het lectinevrije dieet

 1. Sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals bonen en peulvruchten, volle granen en bepaalde groenten bevatten veel lectines.

 2. Lees verder voor meer informatie over lectines en het lectinevrije dieet. Wat zegt de wetenschap over dit dieet? Waarom bevelen sommige mensen het aan en ondersteunt het bewijs hun beweringen?

Wat zijn lectines?

 1. Lectines zijn een soort eiwit dat bij mensen cellen kan helpen met elkaar te communiceren. Sommige wetenschappers geloven ook dat lectines een vorm van verdediging bieden in planten om insecten weg te houden.

 2. Deze eiwitten bevatten ook stikstof, wat nodig is voor planten om te groeien. Hoewel veel delen van planten lectines bevatten, is het zaad het deel dat mensen het meest eten.

 3. Lectines kunnen de gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden, variërend van de spijsvertering tot het risico op chronische ziekten. Er is aangetoond dat ze ervoor zorgen dat rode bloedcellen zich bundelen.

 4. Ze zijn gecategoriseerd als antinutriënten omdat ze de opname van sommige voedingsstoffen blokkeren.

 5. Lectines kunnen maagklachten veroorzaken wanneer plantaardig voedsel ongekookt wordt gegeten. Ze zijn ook de reden waarom het gevaarlijk kan zijn om niet gaar peulvruchten te eten.

 6. Het lectine in rode bonen wordt phytohaemagglutinin genoemd. Het is verantwoordelijk voor de rode bonenvergiftiging, die het gevolg is van het eten van rauwe of niet gaar gemaakte bruine bonen. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan het consumeren van slechts vier rauwe bruine bonen symptomen veroorzaken, waaronder ernstige misselijkheid, braken en diarree.

 7. Kookmethoden die vochtige warmte gebruiken, zijn nuttig om het aantal lectines in planten te verminderen. Koken breekt ook wat plantenzetmeel af in eenvoudigere koolhydraten. Lectines hechten zich graag aan koolhydraten en worden uit het lichaam verwijderd voordat ze negatieve effecten veroorzaken.

 8. Slowcookers worden niet aanbevolen voor het bereiden van bruine bonen omdat de temperatuur niet hoog genoeg is om lectines te verwijderen. Manieren om lectines in voedingsmiddelen te verminderen zijn:

 9. Hoewel lectines enkele ongewenste effecten hebben, hebben ze ook enkele positieve. Kleine hoeveelheden lectines kunnen de goede bacteriën helpen die in menselijke spijsverteringssystemen leven.

 10. Onderzoek suggereert dat lectines nuttig kunnen zijn voor het identificeren en diagnosticeren van kanker. Lectines worden ook onderzocht op hun potentieel om het aantal kankercellen te vertragen.

 11. Onderzoekers beschouwen lectines zelfs als mogelijke behandelingen voor ziekten veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen.

Wat is het lectinevrije dieet?

 1. Dr. Steven Gundry maakte het lectinevrije dieet populair. Hij is een voormalig hartchirurg die zijn aandacht verlegde naar voedsel en supplementen.

 2. Dr. Gundry beschrijft lectines als het grootste gevaar in het Amerikaanse dieet. Als reactie heeft hij een boek geschreven dat informatie geeft over hoe lectines, alternatieve voedselkeuzes en recepten te vermijden.

 3. Volgens het boek helpt het plan van Dr. Gundry mensen hun gezondheid te verbeteren en hun lichaamsgewicht te verminderen. Het plan bevat ook supplementen die Dr. Gundry heeft ontwikkeld en die worden verkocht onder het merk GundryMD.

Voordelen

 1. Sommige wetenschappers geloven dat lectines schadelijk zijn en ontstekingen veroorzaken. Een ouder artikel koppelt ze aan auto-immuunziekten, waaronder coeliakie, diabetes en reumatoïde artritis.

 2. Een artikel bespreekt het onderzoek dat is geassocieerd met tarwekiemen lectine. Het kan het immuunsysteem beïnvloeden door de ontsteking te verhogen.

 3. Langdurige ontsteking is gekoppeld aan veel ernstige medische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, kanker en depressie.

 4. Een lectinevrij dieet volgen kan een manier zijn om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig voordat het effect kan worden bevestigd.

 5. De auteurs melden ook dat lectines het voor bacteriën of andere toxines gemakkelijker kunnen maken om de darmbarrière te passeren. Ze stellen echter ook dat volle granen antioxidanten bevatten, die helpen ontstekingen te bestrijden. Deze factor kan de potentieel schadelijke effecten van lectine goedmaken.

Risico's

 1. Het lectinevrije dieet is een beperkend plan, waardoor het voor sommige mensen moeilijk kan zijn om het op de lange termijn te volgen. Het plan beperkt of snijdt ook veel voedzaam voedsel, zoals volle granen, bonen en bepaalde groenten.

 2. Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van volle granen het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker kan helpen verminderen.

 3. Groenten en fruit hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Meer fruit en groenten eten kan het risico op meerdere aandoeningen, waaronder hart- en longziekten, verminderen. Ze kunnen ook van invloed zijn op het risico op kanker en mensen helpen voorkomen dat ze aankomen.

 4. Een lectinevrij dieet kan moeilijk zijn voor vegetariërs of veganisten, omdat peulvruchten, noten, zaden en volle granen plantaardige eiwitten bevatten.

 5. Peulvruchten, volle granen en fruit- en groenteschillen bieden ook voedingsvezels. Een lectinevrij dieet kan leiden tot constipatie als de inname van voedingsvezels afneemt.

 6. Ook kan het volgen van een lectinevrij dieet duur zijn, omdat het plan specialiteitsmelk, weidevlees en dure supplementen aanbeveelt.

Eten om te eten

 1. Volgens Dr. Gundry worden de volgende voedingsmiddelen aanbevolen voor mensen die hun lectine-inname proberen te beperken:

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Volgens Dr. Gundry zouden mensen de volgende voedingsmiddelen moeten beperken wanneer ze lectines proberen te vermijden:

 2. Als granen worden geconsumeerd, beveelt het plan producten aan die zijn gemaakt van witte bloem in plaats van tarwe.

 3. Dr. Gundry beveelt aan om de volgende voedingsmiddelen volledig te vermijden:

Conclusies

 1. Hoewel lectines wat schade kunnen aanrichten, is er sterk onderzoek gedaan naar de voordelen van het eten van plantaardig voedsel.

 2. Veel planten bevatten veel lectines, maar lectineniveaus kunnen aanzienlijk verschillen tussen plantentypes. Er zijn ook veel soorten lectines, en sommige lijken nuttig te zijn.

 3. Het is ook belangrijk om te weten dat veel van het onderzoek naar lectines via dier- of reageerbuisstudies is uitgevoerd. Bovendien is in veel onderzoeken gekeken naar losse lectines in plaats van het voedsel dat ze bevat.

 4. Meer onderzoek is nodig voordat een lectinevrij dieet kan worden aanbevolen. Op dit moment lijkt het meer een trend te zijn dan een plan ondersteund door de wetenschap.

 5. Artikel voor het laatst beoordeeld op di 3 oktober 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407