Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over tomaten

Alles wat u moet weten over tomaten

 1. Ondanks de populariteit van tomaten werd pas 200 jaar geleden gedacht dat ze giftig waren in de Verenigde Staten (VS) Dit komt waarschijnlijk omdat de plant tot de giftige nachtschadefamilie behoort .Tomaten zijn nu de vierde meest populaire groentemarkt achter aardappelen, sla en uien. Dit artikel gaat in op hun krachtige gezondheidsvoordelen, voedingswaarde, manieren om meer tomaten in het dieet op te nemen en de risico's van tomatenconsumptie.

Voordelen

 1. Tomaten zijn een intens voedzaam plantaardig voedsel.

 2. De voordelen van het eten van verschillende soorten groenten en fruit zijn indrukwekkend en tomaten zijn niet anders. Naarmate het aandeel plantaardig voedsel in het dieet toeneemt, neemt het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, diabetes en kanker af.

 3. Er zijn verschillende soorten en maten tomaten en deze kunnen op verschillende manieren worden bereid. Deze omvatten cherrytomaten, gestoofde tomaten, rauwe tomaten, soepen, vruchtensappen en puree.

 4. De gezondheidsvoordelen kunnen per type verschillen. Cherrytomaten hebben bijvoorbeeld een hoger bètacaroteengehalte dan gewone tomaten.

 5. Hoge inname van fruit en groenten is ook gekoppeld aan een gezonde huid en haar, verhoogde energie en een lager gewicht. Het verhogen van de consumptie van groenten en fruit vermindert het risico op obesitas en algemene mortaliteit aanzienlijk.

1) Kanker

 1. Tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C en andere antioxidanten. Met deze componenten kunnen tomaten de vorming van vrije radicalen helpen bestrijden. Van vrije radicalen is bekend dat ze kanker veroorzaken.

 2. Een recente studie in het tijdschrift Molecular Cancer Research koppelde de inname van hoge niveaus van bètacaroteen aan de preventie van tumorontwikkeling bij prostaatkanker.

 3. Tomaten bevatten ook lycopeen. Lycopeen is een polyfenol of plantensamenstelling die in verband is gebracht met één type prostaatkankerpreventie. Het geeft tomaten ook hun karakteristieke rode kleur.

 4. Tomatenproducten leveren 80 procent van het in de VS geconsumeerde lycopeen

 5. Een onderzoek onder de Japanse bevolking toont aan dat de consumptie van bètacaroteen het risico op darmkanker kan verminderen. Vezelinname van groenten en fruit wordt geassocieerd met een verlaagd risico op colorectale kanker.

 6. Diëten die rijk zijn aan bètacaroteen kunnen een beschermende rol spelen tegen prostaatkanker.

 7. Verder menselijk onderzoek is nodig om de mogelijke rol van lycopeen en bètacaroteen bij het voorkomen of behandelen van kanker te onderzoeken.

2) Bloeddruk

 1. Een lage natriuminname behouden helpt om een ​​gezonde bloeddruk te behouden. Het verhogen van de inname van kalium kan echter net zo belangrijk zijn vanwege de bredere effecten op de slagaders.

 2. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) voldoet minder dan 2 procent van de Amerikaanse volwassenen aan de aanbevolen dagelijkse kaliuminname van 4.700 milligram (mg).

 3. Hoge inname van kalium en natrium bevat ook een 20 procent lager risico op overlijden door alle oorzaken.

3) Gezondheid van het hart

 1. Het gehalte aan vezels, kalium, vitamine C en choline in tomaten ondersteunt allemaal de gezondheid van het hart.

 2. Een toename van de kaliuminname, samen met een afname van de natriuminname, is de belangrijkste verandering in het dieet die de gemiddelde persoon kan aanbrengen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

 3. Tomaten bevatten ook folaat. Dit helpt om homocysteïne niveaus in evenwicht te brengen. Homocysteïne is een aminozuur dat ontstaat door eiwitafbraak. Er wordt gezegd dat het het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt. Het beheer van homocysteïneniveaus door folaat vermindert een van de risicofactoren voor hartaandoeningen.

 4. Hoge kaliuminname is niet alleen geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, maar het staat ook bekend om de spieren te beschermen tegen achteruitgang, de botmineraaldichtheid te behouden en de productie van nierstenen te verminderen .

4) Diabetes

 1. Studies hebben aangetoond dat mensen met type 1 diabetes die vezelrijke diëten consumeren lagere bloedglucosewaarden hebben, terwijl mensen met type 2 diabetes mogelijk de bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels hebben verbeterd. Een kopje kerstomaten levert ongeveer 2 gram (g) vezels.

 2. De American Diabetes Association beveelt aan om ongeveer 25 g vezels per dag te consumeren voor vrouwen en naar schatting 38 g per dag voor mannen.

5) Constipatie

 1. Voedsel eten dat veel water en vezels bevat, zoals tomaten, kan de hydratatie bevorderen en normale stoelgang ondersteunen. Tomaten worden vaak beschreven als een laxerend fruit.

 2. Vezel voegt bulk toe aan de ontlasting en is nuttig voor het verminderen van constipatie. Het verwijderen van vezels uit het dieet heeft echter ook een positief effect op constipatie aangetoond.

 3. Meer onderzoek is nodig om de laxerende eigenschappen van tomaten te bevestigen.

6) Gezondheid van de ogen

 1. Tomaten zijn een rijke bron van lycopeen, luteïne en bètacaroteen. Dit zijn krachtige antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de ogen beschermen tegen door licht veroorzaakte schade, de ontwikkeling van staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

 2. De leeftijdsgebonden oogziekte-studie (AREDS) heeft onlangs vastgesteld dat mensen met een hoge inname van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, beide aanwezig in tomaten, een 35 procent vermindering hadden in het risico op neovasculaire aandoeningen. AMD.

7) Huid

 1. Collageen is een essentieel onderdeel van de huid, het haar, de nagels en het bindweefsel.

 2. De productie van collageen in het lichaam is afhankelijk van vitamine C. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik. Omdat vitamine C een krachtige antioxidant is, wordt een lage inname geassocieerd met verhoogde schade door zonlicht, vervuiling en rook.

 3. Dit kan leiden tot rimpels, slappe huid, vlekken en andere nadelige gezondheidseffecten van de huid.

8) Zwangerschap

 1. Adequate inname van foliumzuur is essentieel vóór en tijdens de zwangerschap om te beschermen tegen neurale buisdefecten bij zuigelingen.

 2. Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. Het is verkrijgbaar in supplementen, maar kan ook worden gestimuleerd door middel van dieetmaatregelen.

 3. Hoewel het aanbevolen wordt dat zwangere vrouwen een foliumzuursupplement nemen, zijn tomaten een geweldige bron van natuurlijk voorkomende foliumzuur. Dit geldt ook voor vrouwen die in de nabije toekomst zwanger kunnen worden.

Nutrition

 1. Tomaten zitten boordevol voedingsstoffen.

 2. Een kopje gehakte of gesneden rauwe tomaten bevat:

 3. Tomaten hebben ook een rijkdom aan vitamines en mineralen, waaronder:

 4. Tomaten bevatten ook een breed scala aan nuttige voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder:

 5. Het koken van tomaten lijkt de beschikbaarheid van belangrijke voedingsstoffen te verhogen, zoals de carotenoïden lycopeen, luteïne en zeaxanthine. Gestoofde tomaten zorgen voor meer luteïne en zeaxanthine dan zongedroogde tomaten en rauwe kerstomaten.

Diet

 1. Er zijn eenvoudige manieren om de voedingswaarde van tomaten in elk dieet op te nemen.

 2. Bewaar verse tomaten op kamertemperatuur en vermijd koeling, omdat tomaten hierdoor hun smaak verliezen.

 3. Neem meer tomaten in het dieet met behulp van de volgende tips:

 4. Verschillende tomatenproducten kunnen online worden gekocht.

Risico

 1. Het opnemen van tomaten in het dieet heeft bepaalde risico's.

 2. Elk jaar stelt de Environmental Working Group (EWG) een lijst op van groenten en fruit met de hoogste niveaus aan pesticideresidu. Deze voedingsmiddelen staan ​​bekend als de Dirty Dozen.

 3. Voor 2017 staan ​​tomaten op nummer 10 en cherrytomaten op nummer 14. Hoewel het niet is bewezen dat het eten van biologisch voedsel algemene gezondheidsvoordelen heeft, suggereert de EWG dat mensen waar mogelijk biologische tomaten moeten kopen.

 4. Biologisch kopen minimaliseert blootstelling aan pesticiden, hoewel dit niet definitief is bewezen om ziekte te voorkomen.

 5. Vergeet niet om tomaten te wassen voor het eten.

 6. Bètablokkers, een type medicijn dat meestal wordt voorgeschreven voor hartaandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Kaliumrijke voedingsmiddelen zoals tomaten moeten met mate worden geconsumeerd bij het nemen van bètablokkers.

 7. Te veel kalium consumeren kan schadelijk zijn voor mensen met een nierfunctiestoornis. Als u overtollig kalium niet uit het bloed verwijdert, kan dit fataal zijn.

 8. Degenen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kunnen een toename van symptomen zoals brandend maagzuur en braken ervaren bij het consumeren van zeer zure voedingsmiddelen zoals tomaten. Individuele reacties variëren.

 9. De voedingsstoffen van één voedingssoort geven geen volledig beeld van hoe een gezond dieet te bereiken. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen.

 10. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 25 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 11. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 12. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407