Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over veenbessen

Alles wat u moet weten over veenbessen

 1. Veenbessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze worden gekweekt op ongeveer 40.000 hectare in de noordelijke Verenigde Staten en Canada.

 2. Veenbessen zijn gezond, vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten. Ze worden vaak "superfood" genoemd. Een half kopje veenbessen bevat slechts 25 calorieën.

 3. De voedingsstoffen in veenbessen zijn in verband gebracht met een lager risico op urineweginfecties, preventie van bepaalde soorten kanker, verbeterde immuunfunctie en verlaagde bloeddruk.

 4. Deze functie van het MNT Knowledge Center maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 5. Hier zijn enkele belangrijke punten over veenbessen. Meer details staan ​​in het hoofdartikel.

Voordelen

 1. Veenbessen zijn inheems in de VS Ze zijn lekker en bevatten nuttige voedingsstoffen. Veenbessen bieden een scala aan mogelijke gezondheidsvoordelen.

 2. Van een dieet met veel groenten en fruit is aangetoond dat het voordelen voor de gezondheid biedt.

 3. Bovendien zijn veenbessen een goede bron van verschillende vitamines en antioxidanten.

 4. Historisch gezien zijn ze door indianen gebruikt als behandeling voor blaas- en nierziekten.

 5. Vroege kolonisten uit Engeland gebruikten ze om slechte eetlust, maagklachten, bloedaandoeningen en scheurbuik te behandelen.

 6. Hier zijn enkele manieren waarop veenbessen de gezondheid kunnen verbeteren:

1) Urineweginfecties

 1. De cranberry is misschien het best bekend om zijn rol bij het voorkomen van urineweginfecties (UTI's), vooral voor mensen met terugkerende infecties. Het hoge gehalte aan antioxidant proanthocyanidinen (PAC's) in veenbessen helpt voorkomen dat bepaalde bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten. Op deze manier helpen de PAC's in veenbessen infectie te voorkomen.

 2. Onderzoekers van het Texas A Health Science Center College of Medicine in Houston ontdekten echter dat cranberrysap waarschijnlijk hetzelfde effect heeft, hoewel cranberrycapsules dit kunnen. Dit komt omdat er een zeer hoge concentratie cranberry nodig is om bacteriële hechting te voorkomen. De sappen die we drinken bevatten niet zoveel PAC's.

 3. "Cranberrysap, vooral het sapconcentraat dat u in de supermarkt vindt, zal een UTI- of blaasontsteking niet behandelen. Het kan meer hydratatie bieden en mogelijk bacteriën effectiever uit uw lichaam wassen, maar het actieve ingrediënt in cranberry is al lang verdwenen tegen de tijd dat het je blaas bereikt. "

2) Hart- en vaatziekten

 1. Er zijn aanwijzingen dat de polyfenolen in veenbessen het risico op hart- en vaatziekten (CVD) kunnen verminderen. Het doet dit door de opbouw van bloedplaatjes te voorkomen en de bloeddruk te verlagen, door ontstekingsremmende mechanismen.

3) Kanker

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat de voedingsstoffen in veenbessen de tumorprogressie kunnen vertragen en dat ze een positieve invloed kunnen hebben op prostaat-, lever-, borst-, eierstok- en darmkanker.

4) Tandheelkundig

 1. De proanthocyanidinen in veenbessen kunnen ook de mondgezondheid ten goede komen. Ze doen dit door te voorkomen dat bacteriën aan tanden binden, volgens onderzoekers van het Centre for Oral Biology en Eastman Department of Dentistry van de University of Rochester Medical Center. Veenbessen kunnen ook nuttig zijn bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Nutrition

 1. Een half kopje of 55 gram gehakte veenbessen bevat:

 2. Veenbessen bevatten ook de B vitaimins thiamine, riboflavine, niacine en vitamine B6.

 3. Ze zijn een goede bron van vitamine C, vezels en vitamine E.

Vitamine C

 1. Vitamine C is een krachtige, natuurlijke antioxidant. Volgens de National Institutes of Health (NIH) kan vitamine C niet alleen een deel van de schade blokkeren die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, maar het verbetert ook de ijzerabsorptie uit plantaardige bronnen, stimuleert het immuunsysteem en helpt bij het maken van collageen dat wondgenezing helpt .

Fiber

 1. Hoge vezelinnames worden geassocieerd met aanzienlijk lagere risico's voor het ontwikkelen van een reeks gezondheidsproblemen, waaronder coronaire hartziekten, beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas en bepaalde maag-darmziekten.

 2. Van verhoogde vezelinname is ook aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt, de insulinegevoeligheid verbetert en het gewichtsverlies bij zwaarlijvige personen verbetert.

Vitamine E

 1. Vitamine E is een in vet oplosbare antioxidant die betrokken is bij de immuunfunctie. Het kan helpen bij het voorkomen of vertragen van de chronische ziekten geassocieerd met vrije radicalen, zoals hartaandoeningen, kanker, staar, de ziekte van Alzheimer en artritis.

Vitamine K

 1. Veenbessen bevatten ook vitamine K, mangaan en een groot aantal fytonutriënten. Dit zijn van nature voorkomende plantaardige chemicaliën die het lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ze hebben ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen.

Diet

 1. Verse veenbessen worden in september en oktober geoogst, dus herfst is de beste tijd om ze in het seizoen te krijgen. Ze kunnen maximaal 2 maanden worden gekoeld en ze kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Veenbessen moeten stevig aanvoelen en ongekreukeld zijn.

 2. Ze zijn ook gedroogd of in een blik verkrijgbaar, maar sommige kunnen toegevoegde suikers bevatten. Controleer het ingrediëntenetiket en zorg ervoor dat het product alleen veenbessen bevat.

 3. Cranberrysap wordt vaak gemengd met ander fruit en toegevoegde zoetstoffen. Zoek naar sap met veenbessen als eerste ingrediënt.

 4. Cranberrysaus is een belangrijk onderdeel van elke Thanksgiving-maaltijd, maar er zijn veel andere manieren om het hele jaar door van dit fruit te genieten.

 5. Hier zijn enkele tips:

Risico's

 1. Mensen die het bloedverdunnende medicijn, warfarine of Coumadin gebruiken, moeten hun opname van veenbessen niet plotseling verhogen.

 2. Hoewel er tegenstrijdig bewijs is over het vermogen van veenbessen om de anticlotting-effecten te verbeteren, kan dit leiden tot verhoogde bloedingen.

 3. Cranberry-producten kunnen leiden tot een hogere uitscheiding van oxalaat in de urine. Dit zou de vorming van nierstenen kunnen bevorderen.

 4. Personen met een voorgeschiedenis van nierstenen moeten met hun zorgverlener praten voordat ze hun inname van veenbessen verhogen.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 25 september 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Chan, M., Hidalgo, G., Asadishada, B., Almeida, S., Mujab, N., Shah, M., ... Tufenkjia, N. (2013, 1 oktober). Remming van bacteriële motiliteit en verspreiding via afgifte van van cranberry afgeleide materialen uit siliconensubstraten [!Abstract

 7. McCall, J., Hidalgo, G., Asadishad, B. Tufenkji, N. (2013, 5 juni). Cranberry schaadt geselecteerd gedrag dat essentieel is voor virulentie in Proteus mirabilis [!Abstract

 8. McKay, D. L., Blumberg, J. B. (2007, november). Veenbessen (Vaccinium macrocarpon) en risicofactoren voor hart- en vaatziekten [!Abstract

 9. University of Rochester Medical Center. (2005, 23 november). Bedankt voor de cranberry, zeggen tandheelkundige onderzoekers [!Persbericht

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407