Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over waterkers

Alles wat u moet weten over waterkers

 1. Een oud groen dat volgens de overlevering een belangrijk onderdeel was van het dieet van Romeinse soldaten, waterkers is een onderdeel van de kruisbloemige (ook bekend als Brassica) groentenfamilie samen met boerenkool, broccoli, rucola, en spruitjes.

 2. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, gebruikte in feite waterkers om zijn patiënten te behandelen. Het was overal verkrijgbaar tot de 19e eeuw en broodjes met waterkers waren een hoofdbestanddeel van het arbeidersdieet in Engeland.

 3. Naarmate er meer variëteiten slabladeren werden gekweekt in de komende 100 jaar, werd waterkers bekend als voedsel van een arme man en werd het uiteindelijk van ons bord geschoven. De nieuwe populariteit is deels te danken aan de hoge ANDI-score (Aggregate Nutrient Density Index). De ANDI-score meet het gehalte aan vitamine, mineralen en fytonutriënten in relatie tot het calorische gehalte.

 4. Om een ​​hoge rang te verdienen, moet een voedingsmiddel een grote hoeveelheid voedingsstoffen bevatten voor een kleine hoeveelheid calorieën. Waterkers kreeg de hoogst mogelijke rang. Als u op zoek bent naar eten om uw gezondheid te verbeteren en uw taille te verkleinen, kijk dan niet verder dan waterkers.

 5. Dit artikel geeft een overzicht van de voedingswaarde van waterkers en een diepgaand onderzoek naar de mogelijke voordelen voor de gezondheid; het geeft ook ideeën om meer waterkers in uw dieet op te nemen en mogelijke gezondheidsrisico's van het consumeren van waterkers.

 6. Hier zijn enkele belangrijke punten over waterkers. Meer informatie en ondersteunende informatie vindt u in het hoofdartikel.

Nutritionele verdeling van waterkers

 1. Waterkers bevat samen met rode biet en andere bladgroenten een zeer hoog gehalte aan nitraat in de voeding.

 2. Van hoge inname van nitraat in het dieet is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt, de hoeveelheid zuurstof die nodig is tijdens het sporten vermindert en de atletische prestaties verbetert. Matige innames lijken niet dezelfde effecten te hebben.

 3. Volgens de USDA National Nutrient Database bevatten twee koppen verse waterkers (ongeveer 68 gram) slechts 7 calorieën.

 4. Twee kopjes waterkers bieden ook:

 5. Het consumeren van 2 kopjes waterkers voldoet aan het volgende niveau van dagelijkse vereisten:

 6. Plus, 4 procent vitamine E, thiamine, riboflavine, vitamine B-6, magnesium en fosfor.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het nuttigen van waterkers

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten gaat gepaard met een verminderd risico op een aantal nadelige gezondheidsproblemen. Veel onderzoeken hebben gesuggereerd dat een toenemende consumptie van plantaardig voedsel, zoals waterkers, het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit vermindert, terwijl een gezonde teint, verhoogde energie en algeheel lager gewicht wordt bevorderd.

Preventie en behandeling van kanker

 1. Studies hebben consequent aangetoond dat een verbinding in kruisbloemige groenten die bekend staat als 3,3'-diindolylmethane (DIM) beschermende effecten heeft tegen kanker, maar een recente studie toont aan dat er ook hoop is op het gebruik ervan als een schild om gezonde weefsels te beschermen tijdens de behandeling van kanker.

 2. In een onderzoek aan de universiteit van Georgetown kregen ratten een dodelijke dosis straling. Sommige werden onbehandeld gelaten en anderen werden gedurende 2 weken behandeld met een dagelijkse injectie met DIM. Alle onbehandelde ratten stierven, maar meer dan 50 procent van degenen die de DIM ontvingen, leefde nog na de 30-dagen.

 3. Dezelfde onderzoekers deden het experiment op muizen en vonden vergelijkbare resultaten. Ze waren in staat om te bepalen dat de met DIM behandelde muizen hogere aantallen of rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes hadden, die radiotherapie vaak vermindert.

 4. Het eten van grote hoeveelheden kruisbloemige groenten is ook in verband gebracht met een lager risico op long- en darmkanker. Studies hebben gesuggereerd dat de zwavelhoudende verbindingen (namelijk sulforafaan) die kruisbloemige groenten hun bittere bijt geven, ook hun kankerbestrijdende kracht geven.

 5. Sulforafaan wordt nu onderzocht op zijn vermogen om kanker uit te stellen of te belemmeren met vroege veelbelovende resultaten in verband met melanoom, slokdarm-, prostaat-, borst- en pancreaskanker. Onderzoekers hebben ontdekt dat sulforafaan het enzym histondeacetylase (HDAC) kan remmen, waarvan bekend is dat het betrokken is bij de progressie van kankercellen. Het vermogen om HDAC-enzymen te stoppen, zou sulforafaan-bevattende voedingsmiddelen in de toekomst een potentieel krachtig onderdeel van de behandeling van kanker kunnen maken.

 6. Waterkers bevat ook grote hoeveelheden chlorofyl, wat effectief kan zijn bij het blokkeren van de carcinogene effecten van heterocyclische amines die worden gegenereerd bij het grillen van voedsel op een hoge temperatuur.

Bloeddruk verlagen

 1. Mensen die een dieet volgen dat weinig mineralen bevat, calcium, magnesium en kalium, hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Van deze mineralen wordt gedacht dat ze de bloeddruk verlagen door natrium uit het lichaam af te geven en de bloedvaten te helpen verwijden.

 2. Het is belangrijk op te merken dat het innemen van deze mineralen in supplementvorm niet dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert als wanneer ze in voedsel worden geconsumeerd. Waterkers bevat alle drie deze gezonde mineralen en kan de inname helpen verbeteren.

 3. Volgens een studie uit 2013, gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology, is aangetoond dat voedingsmiddelen met nitraten in de voeding zoals waterkers meerdere vasculaire voordelen hebben, waaronder het verlagen van de bloeddruk, het remmen van bloedplaatjesaggregatie en het bewaren of het verbeteren van endotheliale disfunctie.

 4. Over het algemeen is aangetoond dat een dieet rijk aan alle soorten groenten en fruit helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Gezonde botten behouden

 1. Lage inname van vitamine K gaat gepaard met een hoger risico op botbreuken. Adequate vitamine K-consumptie verbetert de gezondheid van de botten door als een modificator van botmatrix-eiwitten te werken, de calciumabsorptie te verbeteren en de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

 2. Slechts één kopje waterkers eten zou voldoen aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine K.

Diabetes behandelen

 1. Waterkers bevat het antioxidant alfa-liponzuur, waarvan is aangetoond dat het de glucosespiegel verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en veranderingen veroorzaakt door oxidatieve stress bij patiënten met diabetes voorkomt.

 2. Onderzoek naar alfa-liponzuur heeft ook een afname van perifere en autonome neuropathie bij diabetici aangetoond.

 3. Merk op dat de meeste onderzoeken intraveneus alfa-liponzuur hebben gebruikt, er is onzekerheid of orale suppletie dezelfde voordelen zou opleveren.

Hoe meer waterkers in uw dieet op te nemen

 1. Waterkers wordt meestal vers geconsumeerd in salades, maar kan ook worden verwerkt in pasta's, stoofschotels en sauzen, net als elke andere groene.

 2. Waterkers zal sneller bakken dan hardere groenten zoals boerenkool en boerenkool vanwege zijn zachtheid en geeft een milde, licht peperige smaak aan elk gerecht.

 3. Kies waterkers met donkergroene, heldere bladeren en geen tekenen van verwelking. Bewaren in de koelkast en gebruiken binnen een paar dagen na aankoop.

Potentiële gezondheidsrisico's van waterkers

 1. Voor personen die bloedverdunners gebruiken, zoals Coumadin (warfarine), is het belangrijk om niet plotseling meer of minder voedingsmiddelen te eten die vitamine K bevatten, wat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.

 2. Indien onjuist opgeslagen, kan nitraathoudend groentesap bacteriën ophopen die nitraat in nitriet omzetten en het sap verontreinigen. Hoge niveaus van nitriet kunnen bij consumptie schadelijk zijn.

 3. Raadpleeg uw arts voordat u met een nitraatrijk dieet begint als u cardiovasculaire aandoeningen of bijbehorende risicofactoren heeft. Een hoog-nitraatdieet kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals organische nitraat (nitroglycerine) of nitrietmedicijnen die worden gebruikt voor angina, sildenafilcitraat, tadalafil en vardenafil.

 4. Volgens het Linus Pauling Institute aan de Oregon State University is gebleken dat zeer hoge innames van kruisbloemige groenten een afname van de schildklierhormoonfunctie bij dieren veroorzaken. Er is één geval gemeld van een oudere vrouw die ernstige hypothyreoïdie ontwikkelde na het eten van naar schatting 1 tot 1,5 kilo rauwe bok choy gedurende enkele maanden.

 5. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan je te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 6. Artikel laatst bijgewerkt door Tim Newman op vr 19 januari 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407