Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alles wat u moet weten over xanthaangom

Alles wat u moet weten over xanthaangom

 1. Xanthaangom is een polysacharide, een soort suiker die is gemaakt van een bacterie die Xanthomonas campestris wordt genoemd, via een gistingsproces. Xanthomonas campestris infecteert een breed scala aan kruisbloemige planten, zoals kool, bloemkool en spruitjes, die ziekten veroorzaken zoals zwarte rot en bacteriële verwelking.

 2. Fabrikanten maken xanthaangom door bacteriën uit veel verschillende planten te trekken. Het eindproduct bevat geen levensvatbare bacteriën, dus er is geen risico dat xanthaangom infecties veroorzaakt.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat xanthaangom de gezondheid op de volgende manieren kan verbeteren:

Bloedsuiker verlagen of stabiliseren

 1. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat xanthaangom de glycemische index van rijst zou kunnen verlagen. Nadat een groep mensen rijst had gegeten die was bedekt met xanthaangom, was hun bloedsuikerspiegel lager.

 2. De voordelen waren het meest significant wanneer deelnemers rijst met xanthaan consumeerden in plaats van xanthaangom voor of na de maaltijd te gebruiken.

 3. Dus voedingsmiddelen die xanthaangom bevatten, kunnen de meest krachtige bloedsuikerverlagende voordelen bieden.

 4. Xanthaangom kan ook de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat xanthaangom gemengd met bèta-glucan (een soort suiker in planten) kan helpen bloedsuikerpieken te voorkomen.

Cholesterol verlagen

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat xanthaangom, wanneer het in zeer hoge doses wordt ingenomen, het cholesterolgehalte kan verlagen. Uit een studie uit 1987 bleek bijvoorbeeld dat mannen die ongeveer 3 weken xanthaangom aten, een cholesterolverlaging van 10 procent ervoeren.

 2. Er is weinig bewijs dat xanthaangom op zichzelf gunstig is bij de behandeling van hoog cholesterol. Een nieuw onderzoek moet nog worden gedaan om deze resultaten te bevestigen.

Speekselvervanger en behandeling van een droge mond

 1. Xanthaangom kan een nuttige en veilige speekselvervanger zijn voor mensen met een chronische droge mond. Sommige soorten tandpasta voor droge mond bevatten xanthaangom om vocht vast te houden.

Laxative

 1. Omdat xanthaangom helpt om water te binden, kan het ook helpen als een laxeermiddel. Het voedselverdikkingsmiddel zwelt in het spijsverteringskanaal, waardoor de darmen vochtig blijven en de maag-darmfunctie wordt ondersteund.

Makkelijker slikken

 1. Sommige ziekten kunnen slikken bemoeilijken, vooral als de mond en keel droog zijn. Een onderzoek uit 2014 wees uit dat xanthaangom mensen met dysfagie, een slikstoornis, kan helpen hun voedsel veilig door te slikken.

 2. Xanthaangom doet dit door voedsel en speeksel te verdikken, waardoor het voor beiden gemakkelijker wordt om door de keel te bewegen. Dit kan het risico op verstikking verminderen en het eten veiliger maken.

Behandeling van kanker

 1. Xanthaangom kan sommige vormen van kanker helpen behandelen door hun groei te vertragen. Een studie uit 2009 keek bijvoorbeeld naar muizen met melanoom, een vorm van huidkanker. Muizen behandeld met xanthaangom leefden langer en hun tumoren groeiden langzamer.

Rol in glutenvrij eten

 1. Voor mensen met coeliakie en glutengevoeligheid kunnen voedingsmiddelen die gluten bevatten intense maagpijn, diarree en andere onaangename symptomen veroorzaken. Bloem en andere ingrediënten in veel gebakken producten bevatten gluten.

 2. Glutenvrije producten zijn afhankelijk van vervangers waardoor ze lijken op de textuur, kruimel en soepelheid van glutenhoudend brood. Xanthaangom verdikt het voedsel en bindt vocht, waardoor de eigenschappen van glutenvrije gebakken producten mogelijk worden verbeterd.

 3. Xantham-kauwgom kan online worden gekocht.

Potentiële gezondheidsrisico's

 1. Hoewel xanthaangom emulgerende eigenschappen heeft, is het een type koolhydraat dat bekend staat als polysaccharide. Het is niet in dezelfde categorie als sommige andere emulgatoren die darmbacteriën negatief kunnen beïnvloeden, darmontsteking kunnen veroorzaken en aandoeningen kunnen verergeren, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

 2. Er is geen wijdverbreid of consistent bewijs van eventuele nadelige gezondheidseffecten geassocieerd met xanthaangom.

 3. In 1987 vroegen onderzoekers vijf mannen om gedurende meer dan 3 weken elke dag xanthaangom te consumeren. Er waren geen nadelige gevolgen voor de gezondheid; er waren zelfs enkele bescheiden gezondheidsverbeteringen. Deze resultaten suggereren dat xanthaangom veilig is voor de meeste mensen.

 4. Voor sommige mensen is xanthaangom mogelijk minder veilig. Die mensen omvatten:

 5. Mensen met ernstige voedselallergieën, vooral voor planten, moeten eerst met een arts praten voordat ze xanthaangom gebruiken.

Waarvoor wordt xanthaangom gebruikt?

 1. Xanthaangom dient twee primaire doelen:

Vervangt xanthaangom

 1. Een handvol alternatieven voor xanthaangom kan voedsel dikker maken en zorgen voor een gelijkmatige textuur:

Takeaway

 1. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 2. Xanthaangom is aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen. Het is geen remedie voor een specifieke ziekte en is geen voedingssupplement, maar sommige voedingsmiddelen die met xanthaangom worden behandeld, kunnen gezondheidsvoordelen bieden.

 3. Mensen die xanthaangom willen proberen, moeten het alleen beschouwen als een aanvulling op hun gebruikelijke medische behandelplan. Onderzoek naar de voordelen van xanthaangom is beperkt en er is geen bewijs dat het medicatie voor verschillende aandoeningen kan vervangen.

 4. Het kan echter de effecten van sommige medicijnen verbeteren, het eten beter laten smaken en mensen met slikproblemen en een droge mond helpen genieten van hun eten.

 5. Artikel laatst herzien door vr 8 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Chassaing, B., Van de Wiele, T., De Bodt, J., Mazorati, M., Gewirtz, A. T. (2017). Dieetemulgatoren veranderen direct de samenstelling van de menselijke microbiota en genexpressie ex vivo die darmontsteking versterken [!Abstract

 7. Eastwood, M. A., Brydon, W. G., Anderson, D. M. (1987, Jan-Mar). De dieeteffecten van xanthaangom bij de mens [!Samenvatting

 8. Fuwa, M., Nakanishi, Y., Moritaka, H. (2016). Effect van xanthaangom op bloedsuikerspiegel na consumptie van gekookte rijst [!Abstract

 9. Paquin, J., Bedard, A., Lemieux, S., Tajchakavit, S., Turgeon, S. L. (2013, april). Effecten van sappen verrijkt met xanthan en b-glucan op de glycemische reactie en verzadiging van gezonde mannen [!Abstract

 10. Rofes, L., Arreola, V., Mukherjee, R., Swanson, J., Clave, P. (2014, mei). De effecten van een op xanthaangom gebaseerd verdikkingsmiddel op de slikfunctie van patiënten met dysfagie [!Abstract

 11. Tan, C., Wei, H., Zhao, X., Xu, C., Peng, J. (2017, 3 april). Effecten van voedingsvezels met hoog waterbindend vermogen en zwellend vermogen op gastro-intestinale functies, voedselinname en lichaamsgewicht bij mannelijke ratten [!Abstract

 12. Takeuchi, A., Kamiryou, Y., Yamada, H., Eto, M., Shibata, K., Haruna, K.,. . . Yoshikai, Y. (2009, 9 december). Orale toediening van xanthaangom verhoogt de antitumoractiviteit door Toll-like receptor 4 [!Abstract

 13. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407