Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Artisjokken: Top 7 voordelen van artisjokvoeding (+ recepten-groeitips)

Laatste gedachten

 1. Records over het eten van artisjokken dateren uit het oude Griekenland en het Roan-rijk. Er zijn teksten die aangeven dat deze populaties de natuurlijk voorkomende variant van de artisjok consumeerden, de kardoen - vooral voor hulp bij reuma en jicht - dankzij alle artisjokvoeding die te bieden heeft.

 2. Tegenwoordig wordt deze inheemse plant nog steeds in dezelfde mediterrane gebieden aangetroffen, waar hij nog steeds een basisvoedsel is in het gezonde mediterrane dieet.

 3. Artisjokken moeten om vele redenen deel uitmaken van een gezond dieet. Wat zijn de voordelen van het eten van artisjokken?

 4. Geloof het of niet, artisjokken behoren tot de topgroenten wat betreft het totale gehalte aan antioxidanten - om nog maar te zwijgen van de artisjokvoeding die rijk is aan vitamine C, A, K en meer.

 5. Supplementen met artisjokextracten - die een geconcentreerde dosis van de beschermende verbindingen van de veggie bieden, waaronder chloorgeen zuur, cynarine, luteoline en cymaroside - hebben ook aangetoond cholesterolverlagend en ziektebestrijdend te zijn bijwerkingen.

 6. Vanwege de grote hoeveelheid vezels en fytonutriënten heeft artisjokvoeding een sterke band met het voorkomen van ernstige aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker, en heeft het positieve effecten op de lever en de spijsvertering. Om het af te maken, hebben artisjokken ook een geweldige smaak en zijn ze ook veelzijdig in recepten, inclusief koolhydraatarme en Keto-recepten als je naar je koolhydraatverbruik kijkt.

Wat is een artisjok?

 1. Wist je dat er eigenlijk ongeveer 140 verschillende artisjokvariëteiten bestaan? Van deze 140 worden er slechts ongeveer 40 commercieel geteeld om als voedsel te worden verkocht.

 2. De artisjok ter wereld, met de soortnaam Cynara cardunculus var. scolymus, is een van de meest populaire soorten. Deze soort is ook bekend als de Franse artisjok of groene artisjok.

 3. De naam artisjok komt van het woord articiocco, dat waarschijnlijk wordt beïnvloed door het woord ciocco, wat 'stomp' betekent. De wereldartisjok - de soort die tegenwoordig het meest wordt gegeten - is van de distelsoort, een groep bloeiende planten gekenmerkt door bladeren met scherpe stekels op hun randen.

 4. Het eetbare gedeelte van de artisjok, meestal het 'artisjokhart' genoemd, is eigenlijk de knop van de artisjokbloem, gevormd voordat de bloem begint te bloeien. De ontluikende bloemkop is een cluster van veel kleine ontluikende bloemen, samen met de eetbare basis van de plant.

 5. Een artisjokplant kan een diameter van zes voet en een hoogte van drie tot vier voet hebben.

 6. Enkele opmerkelijke gezondheidsvoordelen van artisjokken omvatten een hoog gehalte aan antioxidanten die kanker kunnen helpen voorkomen, gewicht kunnen beheersen en de bloedsuikerspiegel en diabetes kunnen beheersen - plus hun vermogen om een ​​goede bron van vezels en andere te bieden voedingsstoffen.

 7. Hoewel artisjokharten vaak het meest verkrijgbare en geconsumeerde deel van de artisjokplant zijn, gooi de artisjokbladeren niet zo snel weg. De bladeren zijn eigenlijk waar veel van de krachtigste voedingsstoffen in de artisjok worden opgeslagen.

 8. In feite zijn artisjokextractsupplementen, die de afgelopen jaren populairder zijn geworden vanwege hun verschillende gezondheidsbevorderende voordelen, grotendeels afgeleid van antioxidanten en fytonutriënten die in de bladeren van deze groente worden gevonden. Bladextracten van de artisjokplant worden gebruikt voor hun lever (hepato) beschermende eigenschappen en hebben ook anti-carcinogene, antioxidatieve, antivirale en antibacteriële effecten.

Artichoke Nutrition Feiten

 1. Volgens de USDA's informatie over voedingswaarde-gegevens van artisjokken bevat een middelgrote, gekookte artisjok (ongeveer 120 gram) ongeveer:

 2. Bovendien bevat artisjokvoeding vitamine A, vitamine E, choline, betaïne, omega-3 en omega-6.

 3. Merk op dat deze groente een zeer hoog vezelgehalte heeft, dus hoewel het 14 gram koolhydraten bevat, maakt de 10 gram vezel de "netto koolhydraten" slechts vier gram. Dit maakt het een natuurlijke, rijk smakende groente voor het keto-dieet.

 4. De voedingswaarde van artisjokken is ook indrukwekkend, aangezien één slechts ongeveer 60 calorieën bevat, maar meer dan 10 procent van uw dagelijkse behoeften aan zes verschillende essentiële voedingsstoffen.

Artisjokvoordelen

 1. Er wordt aangenomen dat de artisjok voordelen heeft voor IBS en andere spijsverteringsstoornissen vanwege het hoge vezelgehalte, het vermogen om ontstekingen te verminderen en het voedende effect van artisjokken op de darmwand en de lever.

 2. Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complimentary Medicine ontdekte ook dat artisjokbladextract zeer nuttig kan zijn bij het verlichten van symptomen geassocieerd met het prikkelbare darm syndroom (IBS), een van de toonaangevende spijsverteringsstoornissen bij de wereld. IBS is een aandoening die vaak pijnlijke symptomen veroorzaakt, zoals constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, maagklachten en meer.

 3. Artisjokken bevatten veel vezels, wat cruciaal is voor tal van functies in het lichaam.

 4. Vezel houdt het spijsverteringssysteem soepel en verlicht aandoeningen zoals constipatie en diarree. Het heeft de belangrijke rol het lichaam te helpen bij het ontgiften van afval, extra cholesterol, suiker en gifstoffen - plus vezelwerking om de leverfunctie te vergemakkelijken en ons een vol gevoel te geven na het eten.

 5. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van veel oplosbare vezels, zoals het soort dat wordt gevonden in artisjokvoeding, een geweldige manier is om gevaarlijk visceraal vet af te weren - het soort dat zich ophoopt rond uw organen en kan leiden aan verschillende ziekten. Een vezelrijk dieet hangt samen met het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op ernstige aandoeningen, waaronder darmkanker, hartziekten en meer.

 6. Vezel is technisch het onderdeel van plantaardig voedsel dat niet kan worden verteerd - daarom moet het zijn weg vinden door uw spijsvertering en vervolgens uit uw lichaam. In essentie is vezels de stof die voedsel door je darmen trekt, en zonder dit kun je last krijgen van problemen zoals overdreven honger, constipatie, energiepieken en -dips, stemmingswisselingen, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

 7. Artisjokkenvoeding kan helpen bij gewichtsverlies, omdat het in staat is om op te zwellen en uit te zetten in uw maag en darmen, vocht op te nemen en u het gevoel te geven vol te zijn. Dit maakt het moeilijker voor je om te veel te eten, en het helpt ook om hunkering naar evenwicht te verminderen vanwege het vermogen van vezels om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

 8. De grote hoeveelheid vezels in artisjokvoeding betekent dat artisjokken de bloedsuikerspiegel kunnen normaliseren, waardoor spikes en dipjes in insuline worden vermeden die tot ernstige problemen voor diabetici kunnen leiden. De vezel in artisjokvoeding zorgt ervoor dat glucose langzamer in het bloed wordt opgenomen, en omdat vezel een stof is die kan worden verteerd en geen insuline vereist, telt vezel niet mee voor de hoeveelheid koolhydraten of glucose die u verbruikt.

 9. Artisjokverbindingen hebben ook ontstekingsremmende effecten. Een dierstudie toonde aan dat suppletie met artisjokextract hielp voorkomen adipositeit en gerelateerde metabole stoornissen, zoals dyslipidemie, leversteatose, insulineresistentie en ontsteking.

 10. Hoewel veel mensen dierlijke producten, zoals rundvlees en eieren, als de enige en beste bronnen van ijzer beschouwen, zijn artisjokken ook een goede bron, vooral voor plantaardige eters die ervoor moeten zorgen ze verbruiken voldoende van het vitale mineraal.

 11. Een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen, met name vrouwen in de overgang en kinderen. Lage niveaus van ijzer kunnen leiden tot vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem, slechte concentratie en focus, evenals spijsverteringsstoornissen zoals het lekkende darm syndroom en prikkelbare darmaandoeningen.

 12. Nog ernstiger is een aandoening die optreedt wanneer de ijzergehaltes laag zijn gedurende een doorlopende tijd bloedarmoede genoemd. Bloedarmoede treedt op wanneer het lichaam niet genoeg hemoglobine kan produceren en daarom rode bloedcellen niet in staat zijn om zuurstof goed door het lichaam te verdelen.

 13. Het consumeren van ijzerrijk voedsel is een geweldige manier om bloedarmoede en negatieve symptomen geassocieerd met ijzertekort te voorkomen.

 14. Niet genoeg voedsel eten dat vitamines zoals vitamine C en E bevat, plus andere voedingsstoffen, leidt vaak tot een lage collageenproductie en andere huidgerelateerde aandoeningen die de huid voortijdig verouderen. De voordelen van artisjok voor de huid zijn onder meer het ondersteunen van uw immuunsysteem en het leveren van antioxidanten die vrije radicalen bestrijden.

 15. Immuniteit is grotendeels gebaseerd op de gezondheid van de darmwand en de hoeveelheid voedingsstoffen die uw lichaam binnenkomen en op de juiste manier worden opgenomen, dus uw immuunsysteem bepaalt gedeeltelijk hoe goed uw lichaam is in staat om uw huid te beschermen tegen infecties en ongezonde bacteriegroei.

 16. Door de positieve effecten van artisjokken op het spijsverteringskanaal en de lever is uw immuunsysteem goed uitgerust om uw huid snel te laten genezen als deze beschadigd, verbrand of in contact komt met veel voorkomende toxines en verontreinigende stoffen. .

 17. Artisjokken zitten vol met een aantal vitale antioxidanten en fytonutriënten, zoals quercetine, rutine, galluszuur en cynarine. Artisjokken zijn een antioxidantrijk voedingsmiddel en hebben een hoge ORAC-score (absorptiecapaciteit van zuurstofradicalen), die de kracht van een plant test om vrije radicalen te absorberen en te elimineren.

 18. Een dieet met veel antioxidanten kan verschillende soorten kanker helpen afweren, omdat antioxidanten precies zijn wat ons lichaam nodig heeft om vrije radicalen te bestrijden en het begin van ziekten die vaak worden gezien bij verouderende bevolkingsgroepen te vertragen. . Verbindingen die aanwezig zijn in artisjokken - in het bijzonder rutine, quercetine en galluszuur - zijn in onderzoeken aangetoond om de groei van kankercellen te verminderen en daarom te voorkomen dat kankertumoren prolifereren.

 19. Artisjokken hebben hun kankerbestrijdende vaardigheden met name op twee kankers getoond: borstkanker en hepatocellulair carcinoom. Onderzoek gepubliceerd in zowel het Journal of Cellular Physiology and Oxidative Medicine and Cellular Longevity heeft aangetoond dat polyfenolische extracten uit de eetbare delen van artisjokken "apoptose induceren en het invasieve potentieel van de menselijke borstkankercellijn MDA-MB231 verminderen."

 20. Een ander onderzoek uitgevoerd door de afdeling Geneesmiddelenchemie van het Nationaal Onderzoekscentrum in Dokki Giza, Egypte, keek naar de beschermende effecten van visolie en artisjokken op hepatocellulair carcinoom bij ratten. De onderzoekers concludeerden na het verdelen van de ratten in acht groepen, "de resultaten wezen erop dat 10% visolie en 1 g% bladeren van artisjok erin slaagden om in zekere mate tegen hepatocellulair carcinoom te beschermen. Bovendien kunnen ze worden beschouwd als beschermend voedsel tegen angiogenese . "

 21. Het consumeren van artisjokken en artisjokextract is in verband gebracht met verlagingen van ongezonde cholesterolwaarden, hoge bloeddruk en metabool syndroom. Artisjokvoeding kan ook helpen om ontstekingen in het lichaam te kalmeren en de bloedstroom te verbeteren.

 22. Mensen met een hoger cholesterolgehalte lopen meer risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en een hartstilstand of beroerte. Gelukkig is de krachtige stof cynarine in artisjokvoeding een van de beste natuurlijke remedies om cholesterol weer op een gezond niveau te brengen.

 23. Onderzoek toont aan dat de lipidische en glycemische reducerende werking van artisjokken hen ook helpt coronaire hartziekten en metabole stoornissen te voorkomen. De cholesterolverlagende effecten van artisjokharten kunnen voornamelijk worden toegeschreven aan zijn oplosbare vezels, met name het soort dat inuline wordt genoemd.

 24. Een dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie toonde ook aan dat aanvulling met artisjokbladextract het totale cholesterol, lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid, lipoproteïne-cholesterol met hoge dichtheid en triglycerideconcentraties verlaagde.

 25. Van artisjokextract en sap is ook aangetoond dat het hoge bloeddruk / hypertensie bestrijdt. Bovendien biedt deze veggie voedingsstoffen zoals magnesium en kalium die belangrijk zijn voor een gezonde bloeddruk.

 26. Vanwege hun vermogen om de productie van spijsverteringsgal te stimuleren en het lichaam te ontgiften, zijn artisjokken opgenomen in het GAPS-dieet, een dieet dat speciaal is gemaakt om het spijsverteringskanaal te voeden en te herstellen goede darmgezondheid. Het eten van GAPS-goedgekeurde voedingsmiddelen zoals artisjokken is gecorreleerd met het verbeteren van de darmflora, het verminderen van symptomen met betrekking tot spijsverteringsziekten en het stimuleren van de immuniteit - omdat een groot deel van het immuunsysteem feitelijk in de darm wordt vastgehouden.

 27. Waarom zijn artisjokken goed voor je lever? Ze bevatten een krachtige antioxidant flavonoïde genaamd silymarin, die een effectieve leverbeschermer is.

 28. Artisjokken kunnen zelfs levercellen helpen regenereren. Een onderzoek uit 2018 wees uit dat suppletie met artisjokextract de antioxidantstatus in de lever verhoogt, inclusief niveaus van superoxide-dismutase, catalase, glutathione en glutathione peroxidase.

 29. Van een andere stof in artisjokvoeding, cynarin genaamd, is ook aangetoond dat deze de productie van gal, die wordt geproduceerd door de lever en uiteindelijk verantwoordelijk is voor de spijsvertering en helpt bij de opname van voedingsstoffen, positief stimuleert. Zonder de juiste galproductie kan een goed dieet niet worden gebruikt om de gezondheid te bevorderen, omdat veel van de essentiële voedingsstoffen en vetzuren niet goed worden opgenomen.

Artisjokken selecteren en laten groeien

 1. Van een andere stof in artisjokvoeding, cynarin genaamd, is ook aangetoond dat deze de productie van gal, die wordt geproduceerd door de lever en uiteindelijk verantwoordelijk is voor de spijsvertering en helpt bij de opname van voedingsstoffen, positief stimuleert. Zonder de juiste galproductie kan een goed dieet niet worden gebruikt om de gezondheid te bevorderen, omdat veel van de essentiële voedingsstoffen en vetzuren niet goed worden opgenomen.

 2. Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complimentary Medicine ontdekte ook dat artisjokbladextract zeer nuttig kan zijn bij het verlichten van symptomen geassocieerd met het prikkelbare darm syndroom (IBS), een van de toonaangevende spijsverteringsstoornissen bij de wereld. IBS is een aandoening die vaak pijnlijke symptomen veroorzaakt, zoals constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, maagklachten en meer.

 3. Vezel houdt het spijsverteringsstelsel soepel en verlicht aandoeningen zoals constipatie en diarree. Het heeft de belangrijke rol het lichaam te helpen bij het ontgiften van afval, extra cholesterol, suiker en gifstoffen - plus vezelwerking om de leverfunctie te vergemakkelijken en ons een vol gevoel te geven na het eten.

 4. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van veel oplosbare vezels, zoals het soort dat wordt gevonden in artisjokvoeding, een geweldige manier is om gevaarlijk visceraal vet af te weren - het soort dat zich ophoopt rond uw organen en kan leiden aan verschillende ziekten. Een vezelrijk dieet hangt samen met het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op ernstige aandoeningen, waaronder darmkanker, hartziekten en meer.

 5. Vezel is technisch het onderdeel van plantaardig voedsel dat niet kan worden verteerd - daarom moet het zijn weg vinden door uw spijsvertering en vervolgens uit uw lichaam. In essentie is vezels de stof die voedsel door je darmen trekt, en zonder dit kun je last krijgen van problemen zoals overdreven honger, constipatie, energiepieken en -dips, stemmingswisselingen, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

 6. Artisjokkenvoeding kan helpen bij gewichtsverlies, omdat het in staat is om op te zwellen en uit te zetten in uw maag en darmen, vocht op te nemen en u het gevoel te geven vol te zijn. Dit maakt het moeilijker voor je om te veel te eten, en het helpt ook om hunkering naar evenwicht te verminderen vanwege het vermogen van vezels om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

 7. De grote hoeveelheid vezels in artisjokvoeding betekent dat artisjokken de bloedsuikerspiegel kunnen normaliseren, waardoor spikes en dipjes in insuline worden vermeden die tot ernstige problemen voor diabetici kunnen leiden. De vezel in artisjokvoeding zorgt ervoor dat glucose langzamer in het bloed wordt opgenomen, en omdat vezel een stof is die kan worden verteerd en geen insuline vereist, telt vezel niet mee voor de hoeveelheid koolhydraten of glucose die u verbruikt.

 8. Artisjokverbindingen hebben ook ontstekingsremmende effecten. Een dierstudie toonde aan dat suppletie met artisjokextract hielp voorkomen adipositeit en gerelateerde metabole stoornissen, zoals dyslipidemie, leversteatose, insulineresistentie en ontsteking.

 9. Hoewel veel mensen dierlijke producten, zoals rundvlees en eieren, als de enige en beste bronnen van ijzer beschouwen, zijn artisjokken ook een goede bron, vooral voor plantaardige eters die ervoor moeten zorgen dat ze verbruiken voldoende van het vitale mineraal.

 10. Een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen, vooral vrouwen in de overgang en kinderen. Lage niveaus van ijzer kunnen leiden tot vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem, slechte concentratie en focus, evenals spijsverteringsstoornissen zoals het lekkende darm syndroom en prikkelbare darmaandoeningen.

 11. Nog ernstiger is een aandoening die optreedt wanneer de ijzergehaltes laag zijn gedurende een voortdurende tijd die bloedarmoede wordt genoemd. Bloedarmoede treedt op wanneer het lichaam niet genoeg hemoglobine kan produceren en daarom rode bloedcellen niet in staat zijn om zuurstof goed door het lichaam te verdelen.

 12. IJzerrijk voedsel consumeren is een geweldige manier om bloedarmoede en negatieve symptomen geassocieerd met ijzertekort te voorkomen.

 13. Niet genoeg voedsel eten dat vitamines zoals vitamine C en E bevat, plus andere voedingsstoffen, leidt vaak tot een lage collageenproductie en andere huidgerelateerde aandoeningen die de huid voortijdig verouderen. De voordelen van artisjok voor de huid zijn onder meer het ondersteunen van uw immuunsysteem en het leveren van antioxidanten die vrije radicalen bestrijden.

 14. Immuniteit is grotendeels gebaseerd op de gezondheid van de darmwand en de hoeveelheid voedingsstoffen die uw lichaam binnenkomen en goed worden opgenomen, dus uw immuunsysteem bepaalt gedeeltelijk hoe goed uw lichaam is in staat om uw huid te beschermen tegen infecties en ongezonde bacteriegroei.

 15. Door de positieve effecten van artisjokken op het spijsverteringskanaal en de lever is uw immuunsysteem goed uitgerust om uw huid snel te laten genezen als deze beschadigd, verbrand of in contact komt met veel voorkomende toxines en verontreinigende stoffen. .

 16. Artisjokken zitten vol met een aantal essentiële antioxidanten en fytonutriënten, zoals quercetine, rutine, galluszuur en cynarine. Artisjokken zijn een antioxidantrijk voedingsmiddel en hebben een hoge ORAC-score (absorptiecapaciteit van zuurstofradicalen), die de kracht van een plant test om vrije radicalen te absorberen en te elimineren.

 17. Een dieet met veel antioxidanten kan verschillende soorten kanker helpen afweren, omdat antioxidanten precies zijn wat ons lichaam nodig heeft om vrije radicalen te bestrijden en het begin van ziekten die vaak worden gezien bij verouderende populaties te vertragen. . Verbindingen die aanwezig zijn in artisjokken - in het bijzonder rutine, quercetine en galluszuur - zijn in onderzoeken aangetoond om de groei van kankercellen te verminderen en daarom te voorkomen dat kankertumoren prolifereren.

 18. Artisjokken hebben hun kankerbestrijdende vaardigheden met name op twee kankers getoond: borstkanker en hepatocellulair carcinoom. Onderzoek gepubliceerd in zowel het Journal of Cellular Physiology and Oxidative Medicine and Cellular Longevity heeft aangetoond dat polyfenolische extracten uit de eetbare delen van artisjokken "apoptose induceren en het invasieve potentieel van de menselijke borstkankercellijn MDA-MB231 verminderen."

 19. Een ander onderzoek uitgevoerd door de afdeling Geneesmiddelenchemie van het Nationaal Onderzoekscentrum in Dokki Giza, Egypte, keek naar de beschermende effecten van visolie en artisjokken op hepatocellulair carcinoom bij ratten. De onderzoekers concludeerden na het verdelen van de ratten in acht groepen, "de resultaten wezen erop dat 10% visolie en 1 g% bladeren van artisjok erin slaagden om in zekere mate tegen hepatocellulair carcinoom te beschermen. Bovendien kunnen ze worden beschouwd als beschermend voedsel tegen angiogenese . "

 20. Het consumeren van artisjokken en artisjokextract is in verband gebracht met verlagingen van ongezonde cholesterolwaarden, hoge bloeddruk en metabool syndroom. Artisjokvoeding kan ook helpen om ontstekingen in het lichaam te kalmeren en de bloedstroom te verbeteren.

 21. Mensen met een hoger cholesterolgehalte lopen meer risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en een hartstilstand of beroerte. Gelukkig is de krachtige stof cynarine in artisjokvoeding een van de beste natuurlijke remedies om cholesterol weer op een gezond niveau te brengen.

 22. Onderzoek toont aan dat de lipidische en glycemische reducerende werking van artisjokken hen ook helpt bij het voorkomen van coronaire hartziekten en metabole stoornissen. De cholesterolverlagende effecten van artisjokharten kunnen voornamelijk worden toegeschreven aan zijn oplosbare vezels, met name het soort dat inuline wordt genoemd.

 23. Een dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie toonde ook aan dat supplementen met artisjokbladextract het totale cholesterol, lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid, lipoproteïne-cholesterol met hoge dichtheid en triglycerideconcentraties verlaagden.

 24. Van artisjokextract en sap is ook aangetoond dat het hoge bloeddruk / hypertensie bestrijdt. Bovendien biedt deze veggie voedingsstoffen zoals magnesium en kalium die belangrijk zijn voor een gezonde bloeddruk.

 25. Vanwege hun vermogen om de productie van spijsverteringsgal te stimuleren en het lichaam te ontgiften, zijn artisjokken opgenomen in het GAPS-dieet, een dieet dat speciaal is gemaakt om het spijsverteringskanaal te voeden en te herstellen goede darmgezondheid. Het eten van GAPS-goedgekeurde voedingsmiddelen zoals artisjokken is gecorreleerd met het verbeteren van de darmflora, het verminderen van symptomen met betrekking tot spijsverteringsziekten en het stimuleren van de immuniteit - omdat een groot deel van het immuunsysteem feitelijk in de darm wordt vastgehouden.

 26. Waarom zijn artisjokken goed voor je lever? Ze bevatten een krachtige antioxidant flavonoïde genaamd silymarin, die een effectieve leverbeschermer is.

 27. Artisjokken kunnen zelfs levercellen helpen regenereren. Een onderzoek uit 2018 wees uit dat suppletie met artisjokextract de antioxidantstatus in de lever verhoogt, inclusief niveaus van superoxide-dismutase, catalase, glutathione en glutathione peroxidase.

 28. Er wordt aangenomen dat de artisjok voordelen heeft voor IBS en andere spijsverteringsstoornissen vanwege het hoge vezelgehalte, het vermogen om ontstekingen te verminderen en het voedende effect van artisjokken op de darmwand en de lever.

 29. Artisjokken bevatten veel vezels, wat cruciaal is voor tal van functies in het lichaam.

Artisjokken kopen

 1. In supermarkten vindt u verschillende soorten artisjokken beschikbaar, waaronder verse artisjokken, ingeblikte artisjokharten en bevroren artisjokken. Een middelgrote artisjok is ongeveer de grootte van een tennisbal, terwijl een kleine "baby-artisjok" ongeveer de grootte heeft van een golfbal.

 2. Bij het selecteren van artisjokken zijn de zwaarste en stevigste artisjokken het beste. Als je de bladeren tegen zichzelf drukt, zal het een licht piepend geluid maken, en dit is een goede indicatie dat een artisjok vers is.

 3. De artisjok moet een gezonde groene kleur hebben en er fris uitzien, niet uitgedroogd.

 4. Ja, de bloembladen moeten nog gesloten zijn. Dit betekent dat de artisjok vers is en zacht zal zijn tijdens het eten.

 5. Om uw artisjok vers te houden, moet deze goed worden opgeslagen. Bewaar de artisjok in een luchtdichte plastic zak en snijd de rand van de stengel af om te voorkomen dat deze bederven tijdens het bewaren.

 6. Het is het beste om de artisjok zo mogelijk binnen een week na aankoop te koken. Zo niet, dan kunt u de artisjok bevriezen om later te gebruiken.

 7. De bloem zelf is paars, dus dit is normaal. Verwijder vóór het eten van een artisjok het paarse gedeelte met een mes, want onder de paarse bladeren bevindt zich de vage, grijsbruine choke die eetbaar is.

 8. Dit zijn een gezonde aanvulling op uw dieet, maar hebben een hoger natriumgehalte dan verse artisjokken, net als ingeblikte harten. Je kunt ze afspoelen om wat natrium te verwijderen.

Groeiende artisjokken

 1. De artisjokplant is een kruidachtige vaste plant die verwant is aan distels, paardebloemen en zonnebloemen.

 2. Bijna 100 procent van de artisjokken die tegenwoordig commercieel in de Verenigde Staten worden geteeld, worden in Californië verbouwd. Ze zijn 12 maanden per jaar beschikbaar, met het piekartisjokseizoen als de lente en de herfst, ruwweg van maart tot mei.

 3. Artisjokken worden ook vaak in het Middellandse-Zeegebied geteeld, evenals in andere delen van de wereld, waar ze vaak worden gebruikt in verschillende soorten gezonde keukens.

 4. Een artisjokplant kan een diameter van zes voet en een hoogte van drie tot vier voet hebben. Wanneer de plant bloeit, heeft hij een diameter van ongeveer zeven centimeter en heeft hij een levendige violetblauwe kleur.

 5. Wanneer de plant bloeit, is deze niet langer eetbaar en wordt hij grof. Dit is de reden waarom artisjokken worden geoogst en gegeten voordat ze dit volwassen stadium bereiken.

 6. Hier zijn enkele tips voor het kweken van artisjokken:

Hoe aan het dieet toe te voegen (artisjokrecepten en bereidingen)

 1. Artisjokken kunnen rauw worden gegeten, maar zijn misschien moeilijk te verteren, dus ze worden meestal gekookt om te profiteren van de voordelen van artisjokvoeding.

 2. Mensen beschrijven de smaak van artisjokken als licht, knapperig, nootachtig en niet bitter, in tegenstelling tot sommige groene groenten. Sommigen vergelijken de smaak met asperges, hoewel van artisjokken wordt gezegd dat het zoeter en nuttiger is.

 3. De smaak lijkt af te hangen van hoe je artisjokken en het specifieke type kookt.

 4. De meest complementaire ingrediënten voor een artisjok zijn olijfolie, citroen, peterselie, rozemarijn, hoogwaardige kazen, rode ui, rucola, zout en peper.

 5. Artisjokken kunnen worden gestoomd, gekookt en gebakken. Als ze perfect gebakken zijn, zijn artisjokken zijdezacht en romig en moeten ze goed bij elkaar blijven.

 6. Houd er rekening mee dat hoe groter de artisjok, hoe langer deze moet koken.

 7. Begin door de artisjok goed onder koud water te spoelen. Er kan een lichte film op de artisjok zitten, wat gebeurt tijdens het groeien, dus spoel het goed af of schrob het met een keukenborstel of handdoek om het schoon te maken.

 8. Snijd een centimeter van de bovenkant van de artisjok en snijd de stengel bij. Trek de bloemblaadjes vervolgens iets uit elkaar.

 9. Hiermee kunt u de hele artisjok op smaak brengen. Je kunt er ook wat citroensap op persen, zodat het niet gemakkelijk bruin wordt tijdens het koken.

 10. Als je wilt weten hoe je artisjokken snel moet bereiden, is stomen een goede optie. Om artisjokken te stomen, plaats je ze in een stoommandje met de stengel naar boven en als het water kookt, laat je ze ongeveer 30 minuten inwerken (bij het stomen van een middelgrote artisjok).

 11. Je kunt zelfs een teentje knoflook en wat citroen in de stomer doen om smaak toe te voegen. Het stomen van de artisjok is een uitstekende manier om zijn voedingsstoffen te behouden, omdat het sommige delicate voedingsstoffen en antioxidanten niet vernietigt.

 12. Om een ​​artisjok te koken, dompel de artisjok in kokend water onder en laat het water vervolgens ongeveer 30 minuten op hoog sudderen.

 13. Trek de pedalen uit elkaar en kruid goed met hart-gezonde olijfolie en kruiden. Wikkel het dan met twee lagen folie en leg het op een bakplaat, bak ongeveer een uur op 425 graden.

 14. Wees voorzichtig met te weinig of te veel artisjokken. Wanneer ze niet gaar zijn, kunnen ze taai en taai zijn en te gaar kunnen ze slijmerig en papperig worden.

Artisjokken eten

 1. Het is gemakkelijk om een ​​artisjok te eten om te profiteren van artisjokvoeding.

 2. Begin met het trekken van een bloemblad uit het gekookte binnendeel van de artisjok. Trek vervolgens het zachte en heerlijke vlees eraf met je gebalde tanden.

 3. Zodra je alle bloembladen hebt verbruikt, verwijder je de vage laag die het hart van de artisjok bedekt. Eet dan het hart, dat de meesten van ons het lekkerste gedeelte vinden.

Ideeën voor artisjokrecepten

 1. Artisjokken kunnen als voorgerecht of bijgerecht worden geserveerd, terwijl gevulde artisjokken zelfs een heerlijke plantaardige maaltijd kunnen zijn. Artisjokharten kunnen worden toegevoegd aan salades, pizza's en pasta's.

 2. Een populaire en smakelijke manier om deze groenten te gebruiken is om een ​​hete artisjokkendip te maken. Probeer dit gezonde geitenkaas artisjok dip recept.

 3. Je kunt ook dit Recept met Spinazie en Artisjok Dip of Gebakken Recept met Italiaanse Spinazie Artisjok proberen.

 4. Hier zijn andere gezonde artisjokrecepten om te proberen te profiteren van artisjokvoeding:

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Het is een misvatting dat artisjokken giftig of gevaarlijk zijn om te eten. Zowel de buitenste bladeren als het hart zijn eetbaar en veilig voor de meeste mensen om te consumeren.

 2. Voor een klein percentage mensen kunnen artisjokken sommige bijwerkingen veroorzaken, zoals darmgas en allergische reacties. Degenen die allergisch zijn voor planten zoals goudsbloemen, madeliefjes en andere soortgelijke kruiden lopen het grootste risico op een allergische reactie.

 3. Artisjokken kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de plantenfamilies Asteraceae / Compositae. Leden van deze familie zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, margrieten en vele anderen, dus als u allergisch bent voor een van deze, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voordat u artisjokextract neemt of artisjokken eet.

 4. Er is ook bezorgdheid dat artisjokken de obstructie van de galwegen mogelijk kunnen verergeren door de galstroom te vergroten, de vloeistof die van nature door de lever wordt vrijgegeven. Als u deze aandoening heeft, gebruik dan geen artisjokextract of consumeer artisjokken zonder eerst uw beslissing met uw arts te bespreken.

 5. Door de galstroom in het lichaam te vergroten, kunnen galstenen erger worden, dus als u last heeft van galstenen, moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij het eten van artisjokken.

Laatste gedachten over artisjokvoeding

 1. Lees verder: Broccoli Voeding: Battle Cancer, Osteoporose GewichtstoenameDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407