Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Astragalus (Huáng Qí): voordelen, bijwerkingen en dosering

De onderste regel

 1. Astragalus is een kruid dat al eeuwen in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

 2. Het heeft veel vermeende gezondheidsvoordelen, waaronder immuunversterkende, anti-verouderings- en ontstekingsremmende effecten.

 3. Astragalus wordt verondersteld het leven te verlengen en wordt gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen, zoals vermoeidheid, allergieën en verkoudheid. Het wordt ook gebruikt tegen hartziekten, diabetes en andere aandoeningen.

 4. Dit artikel bespreekt de vele potentiële voordelen van astragalus.

Wat is Astragalus?

 1. Astragalus, ook bekend als huang qi of milkvetch, is vooral bekend vanwege het gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde (1, 2).

 2. Hoewel er meer dan 2000 soorten astragalus zijn, worden er slechts twee voornamelijk gebruikt in supplementen - Astragalus membranaceus en Astragalus mongholicus (2).

 3. In het bijzonder bestaat de wortel van de plant uit veel verschillende vormen van supplementen, waaronder vloeibare extracten, capsules, poeders en thee.

 4. Astragalus wordt soms ook toegediend als een injectie of via een IV in een ziekenhuisomgeving.

 5. De wortel bevat veel actieve plantaardige stoffen, waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor de potentiële voordelen (3, 4).

 6. De actieve verbindingen kunnen bijvoorbeeld helpen het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te verminderen (5).

 7. Er is nog steeds beperkt onderzoek naar astragalus, maar het heeft toepassingen bij de behandeling van verkoudheid, seizoensgebonden allergieën, hartaandoeningen, nieraandoeningen, chronische vermoeidheid en meer (5, 6).

Kan uw immuunsysteem versterken

 1. Astragalus bevat nuttige plantaardige stoffen die uw immuunsysteem kunnen verbeteren.

 2. De primaire rol van uw immuunsysteem is uw lichaam te beschermen tegen schadelijke indringers, waaronder bacteriën, ziektekiemen en virussen die ziekte kunnen veroorzaken (7).

 3. Uit enig bewijs blijkt dat astragalus de aanmaak van witte bloedcellen in uw lichaam, de cellen van uw immuunsysteem die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van ziekte, kan verhogen (6, 8).

 4. Uit dieronderzoek is aangetoond dat astragaluswortel bacteriën en virussen helpt te doden bij muizen met infecties (9, 10).

 5. Hoewel onderzoek beperkt is, kan het ook helpen bij het bestrijden van virale infecties bij mensen, waaronder verkoudheid en leverinfectie (11, 12, 13).

 6. Hoewel deze onderzoeken veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van astragalus voor het voorkomen en behandelen van infecties te bepalen.

Kan de hartfunctie verbeteren

 1. Astragalus kan de hartfunctie helpen verbeteren bij mensen met bepaalde hartaandoeningen.

 2. Er wordt gedacht aan het verbreden van uw bloedvaten en het verhogen van de hoeveelheid bloed die uit uw hart wordt gepompt (14).

 3. In een klinisch onderzoek kregen patiënten met hartfalen gedurende twee weken tweemaal daags 2,25 gram astragalus, samen met een conventionele behandeling. Ze ervoeren grotere verbeteringen in de hartfunctie in vergelijking met degenen die alleen een standaardbehandeling kregen (15). [! 3724 => 1140 = 4!

 4. Andere onderzoeken bij patiënten met hartfalen hebben echter geen voordelen voor de hartfunctie aangetoond (17).

 5. Bovendien suggereren sommige onderzoeken dat astragalus de symptomen van myocarditis, een inflammatoire aandoening van het hart, kan verminderen. Toch zijn de bevindingen gemengd (18).

Kan bijwerkingen van chemotherapie verlichten

 1. Chemotherapie heeft veel negatieve bijwerkingen. Volgens sommige onderzoeken kan astragalus sommige ervan helpen verlichten.

 2. Uit een klinische studie bij mensen die chemotherapie ondergingen, bleek bijvoorbeeld dat astragalus gegeven door IV misselijkheid met 36% verminderde, braken met 50% en diarree met 59% (19).

 3. Evenzo hebben verschillende andere onderzoeken aangetoond dat het kruid voordelen biedt voor misselijkheid en braken bij personen die chemotherapie ondergaan voor darmkanker (20).

 4. Bovendien heeft een klinische studie aangetoond dat 500 mg astragalus driemaal per week IV de extreme vermoeidheid geassocieerd met chemotherapie kan verbeteren. Astragalus bleek echter alleen nuttig te zijn tijdens de eerste week van de behandeling (21).

Kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

 1. De actieve verbindingen in astragalus root kunnen de bloedsuikerspiegel helpen verlagen bij personen met type 2 diabetes.

 2. In feite is het geïdentificeerd als het meest voorgeschreven kruid om te helpen met diabetesmanagement in China (22, 23).

 3. In dier- en reageerbuisstudies is aangetoond dat astragalus het suikermetabolisme verbetert en de bloedsuikerspiegel verlaagt. In één dierstudie leidde het ook tot gewichtsverlies (24, 25, 26).

 4. Hoewel meer onderzoek nodig is, wijzen onderzoeken bij mensen tot nu toe op vergelijkbare effecten.

 5. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het dagelijks gebruik van 40-60 gram astragalus het potentieel heeft om de bloedsuikerspiegel te verbeteren na het vasten en na de maaltijd bij mensen met type 2 diabetes tot vier maanden (27).

Kan de nierfunctie verbeteren

 1. Astragalus kan de gezondheid van de nieren ondersteunen door de bloedstroom en laboratoriummarkers van de nierfunctie te verbeteren, zoals eiwitmetingen in de urine.

 2. Proteïnurie is een aandoening waarbij abnormale hoeveelheden eiwit in de urine worden aangetroffen, wat een teken is dat de nieren beschadigd zijn of niet normaal werken (28).

 3. Van Astragalus is aangetoond dat het de proteïnurie verbetert in verschillende onderzoeken met personen met een nierziekte (29).

 4. Het kan ook helpen infecties te voorkomen bij mensen met een verminderde nierfunctie (30).

 5. Bijvoorbeeld, 7,5-15 gram astragalus die dagelijks gedurende drie tot zes maanden werd ingenomen, verminderde het risico op infectie met 38% bij mensen met een nieraandoening genaamd nefrotisch syndroom. Er zijn echter meer studies nodig om dit effect te bevestigen (31).

Andere mogelijke voordelen voor de gezondheid

 1. Er zijn veel voorbereidende studies over astragalus die erop wijzen dat het kruid andere potentiële voordelen kan hebben, waaronder:

Bijwerkingen en interacties

 1. Voor de meeste mensen wordt astragalus goed verdragen.

 2. Er zijn echter kleine bijwerkingen gemeld in studies, zoals uitslag, jeuk, loopneus, misselijkheid en diarree (2, 37).

 3. Wanneer gegeven door IV, kan astragalus ernstigere bijwerkingen hebben, zoals een onregelmatige hartslag. Het mag alleen worden toegediend via IV of injectie onder medisch toezicht (17).

 4. Hoewel astragalus veilig is voor de meeste mensen, moeten de volgende mensen het vermijden:

 5. Astragalus kan ook effecten hebben op de bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Gebruik dit kruid daarom voorzichtig als u diabetes hebt of problemen met uw bloeddruk heeft (2).

Doseringsaanbevelingen

 1. Astragalus-wortel kan in veel verschillende vormen worden gevonden. Supplementen zijn verkrijgbaar als capsules en vloeibare extracten. De wortel kan ook worden gemalen tot een poeder, dat in thee kan worden gebrouwen (2).

 2. Afkooksels zijn ook populair. Deze worden gemaakt door de astragaluswortel te koken om zijn actieve verbindingen vrij te geven.

 3. Hoewel er geen officiële consensus bestaat over de meest effectieve vorm of dosering van astragalus, is 9-30 gram per dag typisch (38).

 4. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de volgende orale doses nuttig zijn voor specifieke aandoeningen:

 5. Op basis van het onderzoek lijken orale doses tot 60 gram per dag gedurende maximaal vier maanden voor de meeste mensen veilig. Er zijn echter geen studies om de veiligheid van hoge doses op lange termijn te bepalen.

De onderste regel

 1. Astragalus kan uw immuunsysteem en symptomen van chronische vermoeidheid en seizoensgebonden allergieën verbeteren.

 2. Het kan ook mensen helpen met bepaalde hartaandoeningen, nieraandoeningen en diabetes type 2.

 3. Hoewel er geen doseringsaanbeveling bestaat, lijkt maximaal 60 gram per dag gedurende maximaal vier maanden voor de meeste mensen veilig te zijn.

 4. Bespreek het gebruik van supplementen altijd eerst met uw zorgverlener.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407