Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Basilicum: voeding, gezondheidsvoordelen, gebruik en meer

De onderste regel

 1. Basilicum is een smaakvol, groen bladkruid dat is ontstaan ​​in Azië en Afrika.

 2. Het is een lid van de mintfamilie en er zijn veel verschillende soorten.

 3. Populair als voedselkruid, wordt dit aromatische kruid ook gebruikt in theeën en supplementen die een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 4. Dit artikel legt alles uit wat u moet weten over basilicum, de voordelen en het gebruik.

Meest voorkomende rassen

 1. De wetenschappelijke naam van de basilicum die gewoonlijk wordt gekocht om te koken is Ocimum basilicum (afgekort O. basilicum).

 2. Er zijn veel verschillende soorten O. basilicum, waaronder (1):

 3. De basilicum die veel wordt gebruikt in supplementen en kruidenthee is heilige basilicum - soms tulsi genoemd - wat de O. tenuiflorum-soort is, ook bekend als O. sanctum. Het wordt aan sommige Thaise gerechten toegevoegd vanwege zijn uitgesproken smaak (1).

Nutriënten en plantenverbindingen

 1. Omdat recepten relatief kleine hoeveelheden basilicum vereisen, levert dit kruid weinig vitamines en mineralen in typische diëten.

 2. Hier is de meest opvallende voedingswaarde van 1 eetlepel (ongeveer 2 gram) zoete basilicum (2, 3):

 3. Hoewel gedroogde basilicum meer geconcentreerd is in voedingsstoffen, gebruikt u minder in recepten in vergelijking met vers. Daarom is geen van beide een belangrijke bron van de meeste voedingsstoffen - behalve vitamine K.

 4. Basilicum levert ook nuttige plantaardige stoffen die antioxiderende, ontstekingsremmende en andere gezondheidseigenschappen hebben (4, 5).

 5. Bovendien geven deze verbindingen basilicum zijn "essentie" - of een uitgesproken aroma en smaak. Daarom worden oliën afgeleid van basilicum en andere planten essentiële oliën genoemd (4).

Voordelen voor de gezondheid

 1. Basilicum is niet alleen een populaire volksremedie voor kwalen zoals misselijkheid en insectenbeten, maar wordt ook veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, Ayurvedische geneeskunde en andere holistische geneesmiddelsystemen (4, 6, 7).

 2. Vandaag bestuderen wetenschappers potentiële medicinale voordelen van basilicum. Extracten of essentiële oliën van basilicum, die geconcentreerde hoeveelheden plantaardige stoffen bevatten, worden meestal getest in plaats van hele bladeren (8).

 3. Er worden meestal reageerbuis- of dierstudies gedaan om te bepalen of stoffen de moeite waard kunnen zijn om zich te ontwikkelen tot medicijnen en testen bij mensen.

 4. Hieronder is een samenvatting van de potentiële voordelen van extracten van zoete basilicum, voornamelijk gebaseerd op muis- en reageerbuisstudies. Of dezelfde resultaten bij mensen zouden optreden, is onzeker.

 5. Voorlopige studies suggereren dat zoete basilicum kan:

 6. Muisstudies geven meestal 100-400 mg basilicum-extract per kg (220-880 mg per pond) lichaamsgewicht. Geschikte doses voor mensen zijn onbekend (4, 10, 15).

 7. Heilige basilicum heeft een lange geschiedenis van gebruik voor veel kwalen, waaronder veel van de hierboven genoemde kwalen. Hoewel er maar weinig studies bij mensen beschikbaar zijn, zijn de resultaten bemoedigend (33).

 8. Toen 60 mensen met diabetes type 2 elke dag voor het ontbijt en avondeten gedurende drie maanden 250 mg heilig basilicum-extract naast een diabetesmedicijn slikten, daalden ze met 18% in gemiddelde bloedsuiker vergeleken met degenen die alleen het medicijn nemen (34).

 9. Bovendien was in een onderzoek bij 158 mensen met ten minste drie stresssymptomen, 1200 mg heilig basilicum-extract dagelijks gedurende zes weken 39% effectiever in het verbeteren van algemene stresssymptomen dan een placebo (35).

 10. Meer menselijke studies zijn nodig om de effectiviteit en dosering te verifiëren.

Kopen, groeien en bewaren

 1. Hoewel verse basilicum een ​​sterkere smaak geeft, is gedroogde basilicum minder duur en handiger. Je kunt ook basilicum kopen dat is ingevroren in blokjes met receptporties in het vriesgedeelte van winkels.

 2. Zoete basilicum is het meest verspreid, maar u kunt andere soorten vinden op boerenmarkten of etnische markten, zoals Aziatische levensmiddelenwinkels. Je kunt ook je eigen kweken.

 3. Je kunt basilicum overal laten groeien met nachttemperaturen boven 60 (15,5) gedurende minimaal twee maanden. Basilicum is gevoelig voor kou en houdt de hele dag van blootstelling aan de zon.

 4. Je kunt basilicum kweken uit een zaadje dat in vuil is geplant of een stengel van een andere plant die je in water stopt totdat de wortels beginnen te groeien. Basilicum zal gedijen in een tuin of patio die goed uitlekt.

 5. Oogst basilicumbladeren als je ze nodig hebt, maar pluk ze niet gewoon van je planten. Om een ​​goede groei te bevorderen, snijdt u de stengel naar de onderkant zodat er slechts twee tot vier bladeren op de plant blijven.

 6. Doe verse basilicumstengels in een pot met kraanwater om de bladeren een paar dagen vers te houden. Het is de vraag of je verse basilicum moet koelen, omdat koude bladeren de bladeren kunnen verkleuren.

 7. Als je veel verse basilicum hebt, kun je de bladeren drogen en in een pot met een goed sluitend deksel bewaren. Verkruimel de bladeren niet totdat je ze nodig hebt, omdat dit hun essentiële oliën, aroma en smaak helpt behouden.

Culinair gebruik

 1. Basilicum geeft tomatenpuree, salades, courgette, aubergine, vleeskruiden, vulling, soepen, sauzen en meer.

 2. Pesto - een romige, groene saus - is een van de meest populaire toepassingen van basilicum. Het wordt meestal gemaakt van gemalen basilicum, knoflook, parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten, hoewel zuivelvrije opties ook beschikbaar zijn. Probeer het als een dip of sandwich spread.

 3. Basilicum is een aanvulling op andere kruiden en specerijen zoals knoflook, marjolein, mosterd, oregano, paprika, peterselie, peper, rozemarijn en salie.

 4. Als u verse basilicum hebt, neem dan alleen de bladeren - niet de stengel. Het is over het algemeen het beste om verse basilicum toe te voegen bij de laatste stap van het koken, omdat hitte de smaak en de heldergroene kleur kan verminderen (36).

 5. Als een recept verse basilicum vereist maar u alleen hebt gedroogd, gebruikt u slechts 1/3 van de meting, omdat gedroogd meer geconcentreerd is.

 6. Als u zonder recept kookt, gebruikt u de volgende hoeveelheden per 450 gram voedsel als algemene gids (2, 3):

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Basilicum is over het algemeen veilig wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar een paar voorzorgsmaatregelen zijn geboden.

 2. Basilicumbladeren bevatten veel vitamine K, wat de bloedstolsel helpt. Hoge inname kan interfereren met bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (37).

 3. Als u een bloedverdunner neemt, probeer dan dagelijks consistente hoeveelheden vitamine K te consumeren, zodat uw arts uw medicatie kan reguleren. Het eten van voedingsmiddelen gemaakt met veel basilicum - zoals pesto - kan dit moeilijk maken (37, 38, 39).

 4. Basilicumextracten - zoals die in supplementen - kunnen daarentegen uw bloed verdunnen, wat leidt tot problemen als u een bloedingsstoornis of een aanstaande operatie heeft (40, 41).

 5. Bovendien moeten mensen die bloeddrukverlagende medicijnen of diabetesmedicijnen gebruiken, voorzichtig zijn met basilicumsupplementen, omdat ze de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Uw arts moet mogelijk de dosis van uw medicijn verlagen (18, 34).

 6. Vermijd heilige basilicum als je zwanger bent of zwanger probeert te worden. Dierstudies suggereren dat heilige basilicum-supplementen sperma negatief kunnen beïnvloeden en contracties kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Risico's tijdens borstvoeding zijn onbekend (42, 43).

 7. Hoewel basilicumallergieën zeldzaam zijn, zijn enkele gevallen waargenomen bij mensen die op pesto reageerden (44).

De onderste regel

 1. Basilicum is er in vele varianten. Hoewel dit kruid mogelijk geen belangrijke voedingsstoffen toevoegt aan je dieet, kan het je maaltijden wel wat pittiger maken.

 2. Hoewel heilige basilicum meestal wordt toegevoegd aan kruidenthee en supplementen, suggereren onderzoeken dat zoete basilicum vergelijkbare gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals stressvermindering en bloedsuikerspiegel.

 3. Onthoud dat meer studies bij mensen nodig zijn over beide soorten basilicum.

 4. Probeer zelf basilicum te kweken en voeg het toe aan sauzen, salades en soepen - je smaakpapillen zullen je bedanken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407