Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bevordert kokosolie gewichtsverlies?

Bevordert kokosolie gewichtsverlies?

 1. Gezondheidsclaims met betrekking tot de consumptie van kokosolie voor gewichtsverlies zijn meestal afhankelijk van studies naar middellange keten triglyceride (MCT) oliën.

 2. Kokosnoten zijn een goede bron van natuurlijk voorkomende MCT's, maar kokosolie bevat ook verschillende andere soorten vetten.

 3. In dit artikel bespreken we of kokosolie mensen kan helpen gewicht te verliezen en hoe het werkt. We behandelen ook hoe kokosolie te gebruiken, en de risico's en overwegingen hiervan.

Werkt het?

 1. De MCT's in kokosolie kunnen gewichtsverlies en -management bevorderen. De huidige bevindingen met betrekking tot de effecten van kokosolieconsumptie op gewichtsverlies zijn echter controversieel.

 2. Veel mensen beweren dat het toevoegen van kokosolie aan het dieet kan helpen gewichtsverlies te bevorderen. Deze claims zijn echter meestal gebaseerd op bevindingen uit studies van MCT's en MCT-olie. Hoewel kokosolie MCT's bevat, is het niet hetzelfde als MCT-olie.

 3. Kokosolie bevat kleine hoeveelheden MCTS, zoals caprinezuur en caprylzuur. Ongeveer 50 procent van het vetgehalte in kokosolie is echter laurinezuur.

 4. Sommige mensen beschouwen laurinezuur als een MCT, maar het valt eigenlijk ergens tussen een triglyceride met lange keten (LCT) en een MCT. Laurinezuur bevat 12 koolstofatomen, maar de MCT's in MCT-olie bevatten meestal slechts zes tot 10 koolstofatomen.

Waarom werkt het?

 1. De MCT's in kokosolie kunnen gewichtsverlies bevorderen door het metabolisme van het lichaam te verbeteren en de verzadiging te vergroten.

 2. We bespreken deze twee mogelijke werkingsmethoden hieronder:

Metabolisme-effecten

 1. De MCT's in kokosolie kunnen de vetophoping in het lichaam verminderen.

 2. Het lichaam kan MCT's snel metaboliseren vanwege hun kortere koolstofketens. In tegenstelling tot LCT's transporteert het lichaam MCT's rechtstreeks naar de lever, waarbij het lymfestelsel wordt omzeild.

 3. De lever zet MCT's snel om in energie en ketonen. Ketonen of ketonlichamen zijn de bijproducten van het vetmetabolisme. Sommige mensen geloven dat ketonen efficiëntere energiebronnen zijn dan glucose, die het lichaam normaal gebruikt als zijn belangrijkste brandstofbron.

 4. Omdat het lichaam bijna onmiddellijk MCT's gebruikt, kunnen MCT's een thermogeen effect in het lichaam veroorzaken. Met andere woorden, MCT's kunnen het vermogen van het lichaam verbeteren om vet te verbranden.

 5. Een meta-analyse uit 2015 concludeerde dat het vervangen van LCT's door MCT's in het dieet kan leiden tot een bescheiden afname van lichaamsgewicht, visceraal vet en totaal lichaamsvet.

 6. Onderzoekers van het Columbia University Medical Center in New York City, NY, hebben de thermogene effecten van kokosolie vergeleken met maïsolie onderzocht. Ze voerden een klein onderzoek uit in 2017 waarbij 15 adolescenten betrokken waren. De resultaten suggereren dat kokosolie de thermogenese niet verbeterde.

Verbetering van verzadiging

 1. De term verzadiging verwijst naar het gevoel van volheid dat optreedt na het eten. Verzadiging speelt een essentiële rol bij gewichtsverlies omdat het voorkomt dat mensen weer eten totdat ze honger hebben. Het eten van vetrijk voedsel kan bijdragen aan een hoger verzadigingsniveau.

 2. In een onderzoek uit 2017 consumeerden de deelnemers een ontbijt-smoothie met MCT-olie, kokosolie of plantaardige olie op 3 afzonderlijke dagen. Mensen in de MCT-oliegroep hadden een grotere vermindering van voedselinname en hogere niveaus van verzadiging vergeleken met die in de kokosnoot- en plantaardige oliegroepen.

 3. De onderzoekers schreven de verschillen in verzadiging toe aan het feit dat kokosolie veel minder MCT's bevat dan pure MCT-olie.

 4. In een onderzoek uit 2016 vergeleken onderzoekers de effecten van kokosolie en zonnebloemolie op de eetlust van 36 deelnemers.

 5. Tijdens het onderzoek vroegen de wetenschappers de deelnemers om ijs te eten met verschillende verhoudingen kokosolie en zonnebloemolie 45 minuten voor het eten.

 6. Hoewel degenen die ijs aten met grotere hoeveelheden kokosolie minder aten voor het avondeten, consumeerden ze later op de avond meer calorieën uit snacks.

 7. Deze bevindingen suggereren dat het simpelweg eten van kokosolie niet zal leiden tot dramatisch gewichtsverlies. Dit mag mensen echter niet afschrikken om kokosolie te consumeren.

Hoe te gebruiken

 1. Het gebruik van kokosolie werkt het beste als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met veel vis en verse producten en weinig bewerkte voedingsmiddelen.

 2. Mensen die kokosolie consumeren zonder andere dieetwijzigingen aan te brengen, zullen minder snel afvallen.

 3. Hoewel het consumeren van MCT-olie voordelen kan bieden voor gewichtsverlies, heeft het beperkte culinaire toepassingen. Vanwege het lage rookpunt kan MCT-olie kookvetten, zoals boter en olijfolie, niet vervangen.

 4. Mensen kunnen veilig koken met kokosolie. Ondanks de naam gedraagt ​​kokosolie zich zeer vergelijkbaar met boter. Beide vormen van vet bevatten hoge concentraties verzadigd vet die ze bij kamertemperatuur vasthouden.

 5. Naast koken en bakken met kokosolie kunnen mensen het toevoegen aan dranken zoals koffie, thee en smoothies. Mensen die van de smaak van kokosolie houden, kunnen het veilig rauw consumeren.

Risico's en overwegingen

 1. Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten, die nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben, zoals het verhogen van het totale cholesterolgehalte.

 2. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 suggereren dat verzadigde vetten minder dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van een persoon moeten vertegenwoordigen.

 3. Bevindingen uit een onderzoek uit 2018 suggereren dat het consumeren van kokosolie het cholesterolgehalte in high-density lipoprotein (HDL) kan verhogen zonder de niveaus van low-density lipoprotein (LDL) cholesterol te beïnvloeden. Artsen noemen HDL-cholesterol vaak 'goede cholesterol' en LDL-cholesterol 'slechte cholesterol'

 4. Uit het onderzoek bleek ook dat het consumeren van kokosolie geen invloed had op het lichaamsgewicht of de body mass index (BMI) van de deelnemers. Mensen in de studie consumeerden 50 gram kokosolie per dag, wat veel meer is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet.

Samenvatting

 1. Onderzoek naar de effecten van kokosolie op het gewicht heeft inconsistente en tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Meer onderzoek zal wetenschappers helpen verdere conclusies te trekken over de potentiële gezondheidsvoordelen van het consumeren van kokosolie.

 2. In plaats van kokosolie toe te voegen aan een dieet met veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen, kunt u overwegen kokosolie te gebruiken om calorieën uit andere kookvetten te vervangen.

 3. Over het algemeen is de meest effectieve manier voor een persoon om af te vallen door regelmatige lichamelijke activiteit te krijgen, de dagelijkse calorie-inname te verminderen en een uitgebalanceerd en gezond dieet te eten.

 4. U kunt online een reeks kokosolieproducten kopen.

 5. Artikel laatst herzien door ma 18 maart 2019.Bezoek onze categorie Obesitas / Gewichtsverlies / Fitness voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Obesitas te ontvangen / Gewichtsverlies / Fitness. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Kinsella, R., et al. (2017). Kokosolie heeft minder verzadigende eigenschappen dan triglycerideolie met gemiddelde keten [!Abstract

 7. Mumme, K., Stonehouse, W. (2015). Effecten van middellange keten triglyceriden op gewichtsverlies en lichaamssamenstelling: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies [!Abstract

 8. Rizzo, G., et al. (2016). Kokosolie- en zonnebloemolieverhoudingen in ijs beïnvloeden de daaropvolgende voedselselectie en -inname [!Abstract

 9. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 10. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407